Live performance στη σύγχρονη εποχή.

Αργύριος Βασιλείου

Shelter

Δυνατό μέλος
Μηνύματα
2,454
Πόντοι
938
Τις τελευταίες μέρες ο @sultan of string ανέβασε 2 σχεδόν παράλληλα νήματα που άφορούσαν εφαπτομενικά το ζήτημα της ζωντανής αναπαραγωγής ενός μουσικού έργου απο κάποιον καλλιτέχνη και τη διάδραση με το ακροατήριο.

Με αφορμή διάφορες απόψεις που κατατέθηκαν στην ανάπτυξη ανοίγω το συγκεκριμένο για να συζητηθούν κάποια πράγματα σχετικά με αυτό το θέμα.

Με βάση τον τίτλο, η ζωντανή παράσταση ενός καλλιτεχνικού έργου αφορά την αναπαραγωγή του σε πραγματικό χρόνο ενώπιον του θεατή/ακροατή. Μερικά μουσικά είδη έχουν βασιστεί ακριβώς πάνω σε αυτή την παραδοχή. Ωστόσο ο ορισμός αυτός δεν προσδιορίζει αναγκαστικά ότι το καλλιτεχνικό έργο είναι μουσικό ή μόνο μουσικό. Επομένως χρήζει λίγης παραπάνω προσοχής. Τα τελευταία 70 χρόνια περίπου, και με την πρόοδο των τεχνικών μέσων οι καλλιτεχνες έχοντας τη δυνατότητα του editting και του overdubing έκαναν αυξημένη χρήση που μερικές φορές δυσκόλευε την ζωντανή αναπαραγωγή. Αυτό δεν ειναι αναγκαστκα κακό. Απλά μια παραδοχή που διαχωρίζει τη δουλειά στο στούντιο απο τη ζωντανή εκτέλεση. Απο την άλλη η πιστή ή όσο το δυνατό πιστότερη αναπαραγωγή ενός φαραονικού μουσικού έργου είναι δαπανηρή.

Τα τελευταία χρόνια επίσης και απο την εμφανιση των video clips στην pop μέχρι πολύ περισσότερο την εμφάνιση των Social Media, η δημιουργία προτύπων έχει επιβάλει πράγματα που ειναι αρκετά δύσκολα εως αδύνατα να αναπαραχθούν ζωναντά. Το σίγουρο δε είναι ότι μερικές φορές μια παραδοχή μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο συνολικό αποτέλεσμα. Δηλαδή λόγου χάρη, εαν αποφασιστεί ότι η παράσταση θα περιλαμβάνει μια δυνατή σκηνική παρουσία οπως αυτές που βλέπουμε στην ποπ, με πολυπλοκους φωτισμούς, λειζερ, καπνογόνα και εντονο χορό απο τον ίδιο τον τραγουδιστή ή και spare χορευτές, τότε μοιραια το τραγούδι δεν μπορει να ειναι παρα πάρα πολύ απλό (συχνά παιδαριώδες) γιατι απλά είναι αδύνατο να μπορει καποιος να τραγουδαει κάντας συγχρονως πολυπλοκες χορευτικές κινήσεις.

Δεν ειναι μονο η pop ομως που βρισκεται σε αυτή την καμπή. Αλλά και η όπερα όπου πλέον οι σκηνοθεσίες γίνονται απο χορογράφους! και ειναι προφανώς πολύ έντονα σωματικές, δυσκολεύοντας το έργο των τραγουδιστών που αντιθετα με την pop εχουν να τραγουδήσουν standard ρεπερτόριο πολύ υψηλών απαιτήσεων (δεν αλλαξε η μουσική αλλά η σκηνοθεσία). Πλέον ο τραγουδιστής πρέπει να πει το ρετσιτατίβο και τις άριές του ενώ ταυτόχρονα τρέχει, πέφτει κάτω, κυλιέται, ξιφομαχεί, ανεβοκατεβαίνει σκάλες κλπ

Στις ροκ συναυλίες (όσες έχουν μεινει) το ίδιο. Το show είναι ο βασιλιάς.

Και κάπου εκει σύβαινει εκτεταμένα το εξής εδώ και πολλά χρόνια. Πολλά μέρη ή και ολόκληρα κομμάτια είναι playback. Και στις rock συναυλίες που η μπάντα πρέπει να δώσει σωματικό performance (βλέπε rolling stones, zz top κλπ) και στην pop φυσικά που βλέπουμε choral parts να παιζουν με μεγαλειώδη τρόπο ενω μικρόφωνο κρατάει ένας πάνω στη σκηνη και ενα γκρουπ χορευτών ξεσκίζεται στην κίνηση, ή και στην opera που κατα τα άλλα μεγάλοι και εγνωσμένης αξίας μονωδοί έχοντας βαρύ προγραμμα εμφανισεων αποφασίζουν να μην τραγουδησουν συγκεκριμένα δύσκολα σημεία γιατι αν στοιβαξεις 5 παραστάσεις τη βδομάδα μαζί με τις πρόβες τους και ταξιδια, η καταπονηση ειναι τεράστια. Έτσι σου λεει (εχει γινει μπροστα μου) ο τενόρος στον ηχολήπτη που συνηθως ειναι κανονικος και καλος μουσικός. "στο 2ο μέρος, στη σελιδα 35. δευτερο σύστημα και μέτρο 150, εγώ αυτό το κόντρα ντο ΔΕΝ θα το δωσω" και έτσι το κάνει μια φορά στην πρόβα, ηχογραφείται, και στο τέλος μιξάρεται στην παράσταση real time.

Και αυτά τα παραπάνω είναι στο λαιβ. Δε μιλάμε για στουντιο που τα πάντα ειναι ηχογραφημένα κομμάτι κομμάτι και σε πολλά στυλ είναι εμφανεστατο γιατι απλά δεν γινεται αλλιώς.

Πολλά ειδη συγχρονης μουσικής είναι γραμμένα με parts stacking. Ειτε για να πετυχεις έναν συγκεκριμένο ήχο, ή όγκο ή ενα εφέ. Ή απλά γιατι ακολουθούν τεχνικές σύνθεσης που επαναλαβάνουν αυτούσια μουσικά μερη ενω προστείθενται άλλα πραγματα.

Ετσι η ζωντανή παράσταση είναι μια ξεχωριστή πλεόν τέχνη που λιγο εχει να κανει με τη δουλειά στο στούντιο, πολύ δε περισσότερο όταν το προιον ειναι το Βιντεο (μερος του οποιου ειναι η μουσικη) το οποίο δημιουργείται με γνώμονα την εντύπωση και μετά καλείσαι να λύσεις το πως και σε τι βαθμο μπορει αυτο να παρουσιαστει ζωντανα.

Σε διπλανό νήμα συζητείται η Γιουροβιζιον.... δείτε εκεί πόσα πράγματα είναι προηχογραφημένα και σε τι βαθμο τελικά υπάρχει ζωντανή παράσταση στη μουσικη...

Αυτά ειναι ήθη που ήρθαν για να μείνουν και δεν εχει σημασία αν κάποιος απο εμας (και εγώ ενδεχομένως) εχει πάρει την απόφαση ότι για τη δική του αισθητική ένας τύπος ντυμένος στα μαύρα και ακίνητος παιζει και προβάλει τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση. Κατα πλειοψηφεία πλέον η εκτέλεση έχει ακολουθήσει την εικόνα και η απόδειξη είναι δυστυχώς ότι τα μέσα προβολής είναι πλέον οπτικο ακουστικά με εμφαση στο οπτικό.

Οσοι θελουν να ξεχωρισουν λοιπον εστιάζουν σε αυτό και δουλεύουν (πολύ) αναλόγως. Το performance είναι πλέον ενα show που η μουσική αποτελεί υποσύνολο και συχνά όχι τόσο μεγάλο. Η μουσική που συχνά θέλουμε να υποστηριζουμε οτι παιζει μεγάλο ρόλο, έχει υποβαθμιστεί και σε χρόνο αλλά κυρίως σε πολυπλοκότητα. Γιατί και ο χρόνος που της δίνεται είναι ελάχιστος. Η δε προσοχή που δινει το ακροατήριο πιο ελάχιστη απο ποτέ. Και αυτο ειναι ενα ακομα σημείο που αποτυπώνεται στη μουσική σύνθεση που τα κομμάτια έχουν όλα wall of sound με απότομες εναλλαγές σε "αδεια" κουπλέ και ρεφρεν αλλά phill spector με 6-7 hooks σε κάθε κομμάτι και 6-7 συνθέτες που ο καθενας αναλαμβάνει απο ένα μικρό σημείο 20-30'' και προσπαθεί να βάλει την Άρτα και τα Γιάννενα μέσα και έναν γενικο chief producer που προσπαθει να συνδέσει τα ασύνδετα στο τέλος. Οι ενορχηστρώσεις είναι αραβουργήματα και οι στάθμες έντασης σηκώνουν νεκρούς βαρύκοους απο τον τάφο για να κλεισουν τα ηχεία.

Αυτά τα παραπάνω αφορούν τις ζωντανές παραστάσεις και όχι τα βιντεο που κατασκευάζονται για να ανεβουν σε πλατφορμες και social γιατι όπως ξαναγραψαμε αυτό είναι άλλη περίπτωση και δεν υπάρχει τιποτα μεμπτο στο να ειναι γυρισμένα κομμάτι κομμάτι.
 
Το show είναι ο βασιλιάς.
Νομίζω ότι εδώ τα είπες όλα...

Λέμε για live... Δες μια συναυλία των super duper ονομάτων του σήμερα - δηλαδή... Μαντόνες, Μπιγιόνσε, Σουίφτ κλπ... Εξαιρώ όσες μπάντες έχουν ξεμείνει. Εννοώ τα ονόματα που μονοπωλούν τα charts.

Live; Τι είναι τούτο πάλι; :unsure: Δεν βλέπεις μουσικό πάνω στη σκηνή ούτε με... τηλεσκόπιο.

Και να μην μιλήσουμε για την Eurovision, που - τρομάρα της- είναι διαγωνισμός τραγουδιού. Πιο show πέθανες. Η εικόνα είναι το 99% και το τραγούδι ότι μένει.

Άσε γιατί θα συγχυστώ και δεν θέλω.
 
Το να ειναι στημενο το live με βαση τα πολυκαναλα της ηχογραφησης, και απλα να mutaρονται καποια καναλια για να παιχτει και κατι απο ολα αυτα ζωντανα, ειναι μια προσεγγιση που εφαρμοζονταν συστηματικα στα μεγαλα pop acts τουλαχιστον απο τη δεκαετια του 90.

Φυσικα και εχεις δικιο στο να το παραλληλιζεις αυτο με τις οπτικες αναγκες, τις χορογραφιες κλπ, διοτι το οπτικο ειναι το βασικο μερος του show στην pop, και τοτε και παντοτε. Σημερα δε που το οπτικο show εχει επεκταθει σε καθε ειδος μουσικης οπως λες, ειναι λογικο να αφορα η pre recorded προσεγγιση και αλλα ειδη.


Θα πρεπει ομως να βαλουμε μεσα και την εξελιξη της ιδιας της μουσικης. Το τεμπο ας πουμε, πλεον το μηχανικο τεμπο του μετρονομου ειναι must, καμια σχεση με την κλασσικη ροκ δισκογραφια. Και η φωνες σιδερωμα, και οι ενορχηστρωσεις με 500 layers, και 200 εφε σε καθε καναλι, οταν εχεις φυγει λοιπον τοσο πολυ απο το φυσικο παιξιμο μιας μπαντας, εχεις χασει και τη δυνατοτητα να μπορει να αναπαραγει η μπαντα τη μουσικη απο μονη της. Και αν υπαρχει ενας χρυσος κανονοας στα live ειναι πως αν το κοινο δεν ακουσει ενα ηχητικο αποτελεσμα εφαμιλλο του δισκου ξενερωνει.


Ετσι και αλλιως ολοι με το iphone στο χερι ειναι στα live και βιντεοσκοπουν, δε δινει κανεις εμφαση στο να ακουσει αλλα μαλλον στο να ανεβασει στα social το που πηγε και τι cool performance ειδε. Τα παντα θυσια λοιπον για το οπτικο, ο πελατης εχει παντα δικιο.
 
Νομίζω θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός εδώ σε συναυλίες και live shows.

Στα live shows, "δικαιολογούνται" όλες οι παραπάνω μεθοδοι προς όφελος του... Show (αν και κατεμε για να είναι "έντιμη" η μεθοδολογία, θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι ενήμεροι και οι... Θεατές που πληρώνουν διόλου ευκαταφρόνητο εισητηριο για το... Ποσοστό του... "Live" 🤣 είτε τους... Νοιάζει η όχι)

Στις δε συναυλίες, θεωρώ εμπαιγμό (για να μη πω τίποτα χειρότερο) να μην είναι παιγμενες 100% live (άλλωστε εγώ θα ξενερωνα αν το άκουγα ακριβώς όπως στο δίσκο), όμως αυτό εξαρτάται και από το είδος μουσικής που πας να ακούσεις, πχ στο progressive metal αλά Dream Theater, τα λάιβ τους είναι... καλύτερα από τον στουντιακο δίσκο.

 
Last edited:
@kosthrash ok, καλή πάσα.

Υπάρχουν είδη μουσικής που ειναι πιο απλά και φτιαγμένα για να συμβαινει αυτο το πράγμα. Δηλαδή λόγου χάρη η μουσική των AC/DC που ήταν φτιαγμενη για να βγαινει λαιβ, εχει απο τη σύνθεση της γραφτει με τετοιο τρόπο και εχει απριόρι λαβει αποφασεις για αυτο.

Οι Pink Floyd ωστόσο όταν έγραφαν το Dark side, ή το Wall δεν εκαναν αυτό. Και στα παλια λαιβ του πρώτου φυσικά δεν κατάφερναν να αναπαράγουν το αποτέλεσμα του δισκου. Άλλο τώρα που υπάρχει η δυνατοτητα να ανεβουν 15 μουσικοι επι σκηνης και να παιζουν συγχρονως προηχογραφημένα μέρη.

Δεν εχουν ολοι ομως αυτή τη δυνατότητα. Ούτε ειναι ολες οι μουσικές το ίδιο γιατι άλλο ενα art rock περιβάλλον που χτιζει ατμοσφαιρα με πολλά και διαφορετικά εργαλεία και άλλο μια μπαντα που παιζει ενα απλο και φορμαρισμένο ειδος με 2-3 βασικα εργαλεια και τιποτα παραπανω.

Εχουμε δει ομως και ZZ top που θεωρητικά είναι απλο RnR να παιζουν playback με τον Dusty να αφήνει το μπάσο και να στρώνει το μούσι με τα 2 χέρια ενώ ακούμε μπάσο κανονικά. :LOL:

Και φυσικά βλέπουμε κάθε μέρα πολλούς μουσικούς να παρουσιάζουν λαιβ μια scaled down εκδοχή του δίσκου τους απο την παραπάνω αδυναμία.

Όμως στην pop έτσι ακυρώνουμε τον όρο συναυλία και πάμε για αποκλειστικό show...
 
Για αυτό είπα ότι εξαρτάται και από το είδος που πας να ακούσεις, πχ στην ηλεκτρονική μουσική δεν είναι καθόλου εύκολο να παιχτούν όλα λάιβ, όμως στην κλασσική μουσική δεν διανοείται να υπάρχει playback κάτι.
 
η μουσική των AC/DC που ήταν φτιαγμενη για να βγαινει λαιβ
Τους οποίους είδαμε στο ΟΑΚΑ και μας κουνήθηκε το κεφάλι. Όμως και το show έσκιζε- χωρίς όμως να "καβαλάει" τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μουσικής. Ο ήχος; Μεγαλείο.

Οι Pink Floyd ωστόσο όταν έγραφαν το Dark side, ή το Wall
Θα θυμηθώ τον Waters στο κλειστό του ΟΑΚΑ με το Wall. To show; Αποθέωση - χωρίς όμως να "καβαλάει" τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μουσικής. Ο ήχος; Μεγαλείο.
Ούτε ειναι ολες οι μουσικές το ίδιο γιατι άλλο ενα art rock περιβάλλον που χτιζει ατμοσφαιρα με πολλά και διαφορετικά εργαλεία και άλλο μια μπαντα που παιζει ενα απλο και φορμαρισμένο ειδος με 2-3 βασικα εργαλεια και τιποτα παραπανω.
Ναι, δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς με αυτό.

Απλά, IMHO το πρόβλημα πλέον είναι αλλού: Show μέχρι τελικής πτώσης, show μέχρι να σβήσει ο ήλιος, show και μονο show, γιατί όπως τα έχει φέρει πλέον η... κατάρα, από τη μουσική βιομηχανία στα "ρετιρέ" έχει εξαφανιστεί η μουσική (τουλάχιστον όπως την εννοούμε ή την γουστάρουμε εμείς).

Αλλά όπως λέει και το τραγούδι...

 
Μήπως οι σύγχρονες τάσεις έχουν κάνει το κοινό να εχει μηδενική κατανόηση του πως μπορει να παραχθει και αναπαραχθεί η μουσική (και το show)?

Ακόμα και στην σύγχρονη Pop βλέπουμε άψογους επαγγελματίες που έχουν ξεκάθαρα την ικανοτητα να διεκπεραιώσουν ξεχωριστά κάθε δομικο στοιχείο της παράστασής τους, αλλά δυσκολεύονται πολύ πια να τα βάλουν όλα μαζι σε ενα αρτιο αποτέλεσμα.

Βλεπεις τραγουδιστές και τραγουδίστριες με άψογη εμφανιση και φυσική κατάσταση αθλητή, με ικανοτητα για καλο τραγούδι, ή παιξιμο, να λιωνουν στις πρόβες για το καθε ενα ξεχωριστά και κόντρα πρόβες για να τα βάλουν όλα μαζι στην παρασταση που πρέπει να τραγουδήσουν, να παιξουν, να χτυπηθουν και να χορέψουν, να κανουν ακροβατικα και εγώ δεν εχω ιδέα τι άλλο, να βγαινουν off μετά απο κάθε show και να τρώνε και κράξιμο απο πάνω.
 
Μήπως οι σύγχρονες τάσεις έχουν κάνει το κοινό να εχει μηδενική κατανόηση του πως μπορει να παραχθει και αναπαραχθεί η μουσική (και το show)?

Ακόμα και στην σύγχρονη Pop βλέπουμε άψογους επαγγελματίες που έχουν ξεκάθαρα την ικανοτητα να διεκπεραιώσουν ξεχωριστά κάθε δομικο στοιχείο της παράστασής τους, αλλά δυσκολεύονται πολύ πια να τα βάλουν όλα μαζι σε ενα αρτιο αποτέλεσμα.

Βλεπεις τραγουδιστές και τραγουδίστριες με άψογη εμφανιση και φυσική κατάσταση αθλητή, με ικανοτητα για καλο τραγούδι, ή παιξιμο, να λιωνουν στις πρόβες για το καθε ενα ξεχωριστά και κόντρα πρόβες για να τα βάλουν όλα μαζι στην παρασταση που πρέπει να τραγουδήσουν, να παιξουν, να χτυπηθουν και να χορέψουν, να κανουν ακροβατικα και εγώ δεν εχω ιδέα τι άλλο, να βγαινουν off μετά απο κάθε show και να τρώνε και κράξιμο απο πάνω.

Εδω εχουν φτασει τα εξτρεμ να γυριζουν να μαρκαρουν ως το κορνερ, και μετα καπακι φουλ σπριντ στην επιθεση, και αυτο σε 75+ παιχνιδια το χρονο και κατα τη διαρκεια ολου του παιχνιδιου.

ΠΑΣΟΚ σωσε μας
 
Ελάχιστοι μουσικοί ωστόσο ήταν και showmen, δηλαδή να τα συνδυάζουν και τα δύο άρτια, ειδικά στις μέρες μας.
Ο Prince έρχεται από τους πρώτους στο νου αλλά μετά είναι και θέμα γούστου.
 
Ελάχιστοι μουσικοί ωστόσο ήταν και showmen, δηλαδή να τα συνδυάζουν και τα δύο άρτια, ειδικά στις μέρες μας.
Ο Prince έρχεται από τους πρώτους στο νου αλλά μετά είναι και θέμα γούστου.
Εδω εχουμε showmen που δεν ειναι καν μουσικοί...

Αφορμής δοθήσης της γειτονικής σε νήμα αλλά και επικαιρης γιουροβιζιον, και λόγω προσωπικου ενδιαφεροντος παρακολουθώ συστηματική τη μουσική παραγωγή της Ισπανίας. Στις προτάσεις της η Ισπανια ειχε μια υποψηφιότητα απο μια τυπισα που ειναι βασικά χορεύτρια, αλλά απασχολείται και στο τραγούδι. Ωστόσο το δουλεύει οσο μπορει και εκπαιδεύεται κλπ κάνοντας φιλοτιμες προσπάθειες αντιθετα με διαφορους εγχωριους συναδέλφους. Αλλά ειναι γεγονός οτι το πεδίο που εχεις ξοδεψει τις πιο πολλές ώρες θα ειναι παραπάνω σε μια δύσκολη στιγμή και αυτο ειναι κάτι που η παραγωγή ειχε προβλέψει.

Το προιον της και η παράστασή της ήταν βασισμένη στο χορό. Έντονα ρυθμικό κομμάτι με όλα τα σύγχρονα κομφορ, μια πολύ απαιτητική και εντυπωσιακή χορογραφία και ένα πολύ απλό τραγούδι (για να μπορέσει να βγει). Στο λαιβ, 8 άτομα μπαλέτο σε συνεχές κοπάνημα, η ίδια πολύ κινητική αλλά στο τραγούδι ασταθής και στο ρεφρεν προηχογραφημένα μαζι με χορό και μια δυο απαντήσεις των 3 νοτών κυριολεκτικά απο θέση ακινησίας.

Δεν το κατακρινω, ειναι πολύ δύσκολο όλο αυτο. Αλλά ειναι ένα σοου του οποίου η μουσική είναι ενα μικρό και παραγκωνισμένο μέρος.
 
Προσωπικά αν η μουσική δεν είναι εξολοκλήρου ζωντανή σε υποτίθεται ζωντανή εμφάνιση αισθάνομαι ότι έχω εξαπατηθεί. Ακόμη και στο youtube όταν το βίντεο δείχνει τον μουσικό να παίζει από 10 διαφορετικές γωνίες (κάτι που μαρτυρά ότι προσποιείται ότι παίζει πάνω στο προηχογραφημένο, αφού προφανώς δεν έχει 10 κάμερες να γράφουν ταυτόχρονα) το θεωρώ μεμπτό, γιαυτο και επικροτώ και με σχόλιο όποιον παίζει μονοπλάνο live και έχει κουραστεί για μια καλή εκτέλεση χωρίς κοπτοραπτική στο DAW
 
πολλοί από μας προέρχονται απο (μόνο) την Live μουσική.
Στα χρόνια που παίζαμε πίσω στις δεκαετίες 70 και 80, είμασταν εξοικειωμένοι με τα φτωχά playback της τηλεόρασης και ήταν αδιανόητο (και τεχνικά αδύνατο) να γίνει αυτό Live.
Θυμάμαι ότι στα βίντεο που βλέπαμε θεωρούσαμε και τότε ιεροσυλία οι καμπάνες στο hazard profile να παίζονται από μαγνητόφωνο ή τα φωνητικά του bohemian rhapsody απο μαγνητόφωνο.
Από τότε κύλησε πολύ νερό.
Πρόσφατα βλέποντας τους eagles και τους doobie brothers μου ήταν αδύνατον να καταλάβω αν έστω και κάτι ελάχιστον ήταν ψόφιο.
Μην ξεχνάμε ότι σήμερα η παράσταση είναι το παν και το ιερό και η μουσική πρέπει να συμβαδίζει και να μην χαλάσει την συνταγή. Παλιά κάποιοι θα πρόλαβαν την eurovision με την ορχήστρα κάτω στην τρύπα. Σήμερα όλα είναι κονσέρβα. Δεν ξέρω αν και τα φωνητικά είναι κονσέρβα και επτασφράγιστο μυστικό.
Πέρσι που ο νικητής ελβετό έκανε τα ακροβατικά τίποτε δεν με έπειθε ότι τραγουδούσε τότε.

Όλα είναι θυσίες στο βωμό της τηλε - θέασης.
Για μένα θα μείνουν οι ζωντανές εμφανίσεις όταν δυο ημερες Live σήμαιναν για μας ένα χρόνο καθημερινές πρόβες. Τότε που ακόμα και η χρήση έτοιμων εφέ ήταν σχεδόν εξαπάτηση
 
Το input σε μία συζήτηση, καθορίζει αναπόφευκτα την ποιότητα του output, έτσι δεν είναι;

Είναι η Eurovision ή ο "απατεώνας" του Δημήτριου, λογικές αφετηρίες για να συζητηθεί αυτό το θέμα;

Επίσης, έχουμε αντίληψη ότι αυτό που τείνει να γίνει ο κανόνας στην ποπ και την ροκ (τρομάρα τους) είναι ανήκουστο σε άλλα μουσικά ιδιώματα;

Κάποιοι καλλιτέχναι, τα καταφέρνουν καλύτερα στο στούντιο, κάποιοι καλύτερα στο live, κάποιοι (ελάχιστοι νομίζω) είναι πολύ δυνατοί και στα δύο. Και κάποιοι άλλοι είναι μέτριοι και στα δύο ή κακοί και στα δύο και ούτω καθεξής.

Και δεν κατάλαβα γιατί ενοχλεί η ιδέα του "σώου"... έβλεπα μία παλιά συναυλία των Jethro Tull, που οπτικά ήταν πιο βαρετή και από ομιλία στο Κατηχητικό, οπότε αναγκαζόταν να κάνει τα καραγκιοζιλίκια του ο Anderson για να μην πεθάνουν όλοι από το χασμουρητό.

Ευπρόσδεκτο είναι λοιπόν και το σώου, για να μην πω ότι (από εμέ, π.χ.) είναι απαιτητέο.
 
Ευπρόσδεκτο είναι λοιπόν και το σώου, για να μην πω ότι (από εμέ, π.χ.) είναι απαιτητέο.


Δεν είσαι καθόλου μα καθόλου μόνος. Και για εμένα , το show είναι απαίτηση. Ο κόσμος, ως επι το πλείστον, δεν θέλει απαραίτητα να ψυχαγωγηθεί ( με την αρχική έννοια της λέξης) αλλά θέλει απαραίτητα να διασκεδάσει όταν πληρώνει το εισιτήριό του. Και αυτό δεν γίνεται χωρίς ένα τουλάχιστον ελάχιστο show, ανεξαρτήτως σε ποια ακριβώς μορφή παρουσιάζεται.

Επειδή αναφέρθηκαν οι Dream Theater πιο πάνω, είναι σαφέστατα μιας από τις χειρότερες συναυλιακές εμπειρίες μου η εμφάνισή τους στο Terra Vibe. Μπορεί εκείνοι να μην έχασαν νότα και να μας κατέπληξαν με την εκτελεστική τους δεινότητα, αλλά εγώ πέρασα όλη την συναυλία τους με τα χέρια σταυρωμένα (κυριολεκτώ) απλά χαζεύοντας τους. Δεν μου πρόσφερε τίποτα περισσότερο από την ακρόαση της μουσικής τους σπίτι μου. Ευτυχώς που βγήκαν οι Sabbath με τον Ronnie αργότερα και θυμήθηκα γιατί πήγα στην Μαλακάσα.

Δεν ξέρω ο @Terry RoscoeBeck5 που ήταν στα VIP πώς πέρασε… 😉
 
Στα πλαίσια του show, μετράει η εξωτερική εμφάνιση του καλλιτέχνη; Ο John Mayer θα ήταν αυτός που είναι αν δε λάνσαρε μόδα;
 
Παρακολούθησα το νήμα για τον κλεφτράκο Ιταλό ινσταγκραμοκιθαρίστα και συμμερίζομαι απόλυτα τις θέσεις του @SULTAN of Strings, που εξαρχής γνωρίζει για τι πράγμα μιλάει και τι αντιπροσωπεύει η ανήθικη κλοπή μιας πνευματικής δημιουργίας (ό,τι κι αν είναι αυτή, ευτελής ή όχι) για έναν μουσικό ή καλλιτέχνη που φιλοδοξεί αν όχι να ζει από αυτό που κάνει, αν μη τι άλλο να απολαμβάνει της αναγνώρισης που του αναλογεί για ό,τι δημιούργησε εκ του μηδενός.

Δεν θέλω να το εξατομικεύσω, ούτε να λέμε ποιος είναι τι και γιατί του αρέσει ό,τι του αρέσει στην μαγειρική, στα γκάτζετ ή στις μουσικές, όμως και εδώ ταυτίζομαι με όσα έχει καταθέσει σε παλιότερα βίντεό του ο Rick Βeato αναφορικά με το τι "σκοτώνει" τη σύγχρονη μουσική. Είναι το quantisastion, το κομπρεσάρισμα, το Α.Ι. ή το millenium woop; (Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα ψάξει στα βίντεό του).

Σπουδαίες μουσικές γράφονταν πάντα και γράφονται πάντα και όποιος ισχυριστεί το αντίθετο είναι επειδή μάλλον είναι ένοχος αυτού που κατηγορεί τους άλλους: έχει παραιτηθεί από το να ψάχνει και να αναζητά το καινουριο όπως όταν ήταν νέος.
Προσωπικά, θα προσπεράσω βιαστικά τους δεξιοτέχνες της ποζεριάς (αυτό έκανα πάντα εξάλλου) και θα αναζητήσω λιγάκι πάθος, συναίσθημα, original audio και αυθεντικές συνθέσεις από καλλιτέχνες και σχήματα που παίζουν και δημιουργούν πάνω στη μουσική. Σε αυτό όχι μόνο δεν φταίει το YouTube ή τα social γενικά, αλλά με έχουν βοηθήσει να ανακαλύπτω πράγματα: Χάρη σε αυτά τα τελευταία χρόνια βλέπω (σχεδόν αποκλειστικά) και απολαμβάνω ζωντανές εμφανίσεις σε κανάλια *όπως τα Tiny Desk Concert, ΚXP, Jam in the Van κλπ, από καλλιτέχνες που ούτε θα φανταζόμουν ποτέ να δω στο γούπατο της Ελλάδας.
Εδώ έμαθα να μπολιάζω ή να κάνω επισκευές παρακολουθώντας βίντεο στο Youtube, στη μουσική θα κόλωνα? :D

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top