• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Λίγα λόγια για την Ελληνική γλώσσα...

Status
Not open for further replies.
Shadowalker είπε:
στα αιγυπτιακά πώς είναι;;; ή ακόμα καλύτερα στα σανσκριτικά;;; (το καλή ανάσταση εννοώ) :-*
καλο εαρινο ηλιοστασιο αν και ξεκουρδισε ο χριστιανισμος :P

σημερια ηθελα να πω :-\
Shadowalker, δεν είσαι κατανοητός, έχε υπ' όψιν σου...

 
Wow! είπε:
στα αιγυπτιακά πώς είναι;;; ή ακόμα καλύτερα στα σανσκριτικά;;; (το καλή ανάσταση εννοώ) :-*
καλο εαρινο ηλιοστασιο αν και ξεκουρδισε ο χριστιανισμος :P

Shadowalker, δεν είσαι κατανοητός, έχε υπ' όψιν σου...

ισημερια ηθελα να πω :-\
ναι αλλα θα πλατιασω τραγικα αν προσπαθησω να γινω ;D

 
.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Wow! είπε:
Είναι αποδεκτό για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι η χρονική διάρκεια ενός πολιτισμού ΕΙΝΑΙ σημαντικότατο τεκμήριο της σπουδαιότητάς του και αυτό αφορά και τον ελληνικό πολιτισμό στο μέτρο που του αναλογεί.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν το ευ και τω πολλώ. Το αυτό και για τους άλλους πολιτισμούς.

Αρα τα περι "παλαιοτερου πολιτισμου" ειναι οντως μπουρδες...ομως  η αναπτυξη του πνευματος τον 5ο αιωνα στην ΑΘΗΝΑ ηταν οντως εντυπωσιακη οπως αλλωστε και ολα τα επιτευγματα του Ελληνικου πολιτισμου...
Αποτελεί άραγε επιχείρημα αυτό περί παλαιότητας; Δηλαδή, τι μπορούμε να εξάγουμε σαν συμπέρασμα από το γεγονός ότι κάποιος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από κάποιον άλλον, καθαρά ορμώμενοι από το κριτήριο της ηλικίας; Δεν θέλω να φανώ αγενής αλλά αυτό μου θυμίζει την νοοτροπία των περισσότερων "παλιών" φαντάρων απέναντι στους καινούριους.  ::)

Με τη λογική τη δική σου, αν στο μέλλον η σημερινή ελλάδα έχει κατακτηθεί από τις ΗΠΑ, θα πρέπει οι αμερικάνοι του μέλλοντος να θεωρούν τον ελληνικό πολιτισμό σαν μέρος του ΔΙΚΟΥ τους πολιτισμού. Βλέπεις το πρόβλημα, φαντάζομαι....
Αντιλαμβάνομαι τι εννοείς αλλά από την άλλη πλευρά ποιός πολιτισμός είναι αμιγής; Νομίζω πως η πλέον αμιγής χώρα, όχι από πλευράς πολιτισμού, αλλά από πλευράς γεννετικών προσμίξεων πρέπει να είναι η Ισλανδία. Επί 900 χρόνια κανείς δεν πήγε και κανέναν δεν επισκέφτηκαν. Ίσως να κάνω και λάθος, αλλά δεν βλέπω ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα στον δανεισμό στοιχείων.

 
Δλδ eye με λίγα λόγια δεν θεωρείς των μινωϊκό και μυκηναϊκό πολιτισμό ως μέρος του αρχαίου ελληνικού; Εγώ νόμιζα ότι παγκοσμίως έτσι ήταν και γενικότερα θεωρούνταν ως κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Τουλάχιστον έτσι έχω διαβάσει και δει σε ντοκυμαντέρ (βέβαια όχι ελληνικής παραγωγής)

Στα άλλα περί ιμπειαλισμού χειρότερου του αμερικανικού, συμφωνώ κι επαυξάνω. Αφού στέλνανε αποίκους και εισέβαλλαν σε άλλες χώρες, τραγικά άσχετες με τα μέρη τους, όταν εναντιόνονταν οι τοπικές φυλές, κατεύθαναν οι δυνάμεις της μαμάς πατρίδας, να υπερασπιστούν τα υπεράκτια αδέρφια. Τώρα αν έμενε και κανά ποδάρι, για να αναγνωριστεί κάποια στιγμή έστω, σε ποιον λαό ανήκε η φυλή που αφανίζανε ζήτημα ήταν. Βέβαια αργότερα "εξανθρωπίστηκαν" οι μέθοδοι, καθώς κάποιοι έπρεπε να δουλεύουν με το "χαμόγελο στα χείλη" κάτω στα μεταλεία...

 
Wow! είπε:
1)Λοιπόν, επειδή κουράστηκα, ας περάσουμε στην πραγματικότητα.

2)Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθότι και εμφανίστηκε σχετικά αργά ΚΑΙ είχε χρονική διάρκεια κοντά στον μέσο όρο.

Το εμπεδώσατε αυτό ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση;

Αν κάποιοι έχουν αμφιβολίες, ας ρίξουν μία ματιά σε αυτή τη σελίδα:

http://www.timelines.info/history/empires_and_civilizations/ancient_civilisations/

... όπου θα εκπλαγούν να δουν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.

3)Πολιτισμοί που εμφανίστηκαν πολύ πριν τον ελληνικό έχουν να επιδείξουν θαυμάσια επιτεύγματα σε επίπεδο φιλοσοφίας, αστρονομίας, γεωργίας, τεχνών κλπ.

...............................

4)Δυστυχώς στην Ελλάδα, ποταποί "επιστήμονες" της πλάκας έχουν επιλέξει να κολακεύουν τον νεο-έλληνα λέγοντάς του ψέμματα για τη σημασία του πολιτισμού των προγόνων του. Το κάνουν έχοντας απολύτως υστερόβουλα κίνητρα, και γίνονται δεκτοί για τον ίδιο ακριβώς λόγο που πάντοτε συμπαθούμε κάποιον που αποφεύγει να μας πει ότι πήραμε κιλά ή ότι έχουμε μείνει σχεδόν φαλακροί.

Nα τα πάμε ένα-ένα μην μας πέσουν και βαριά:

1) Ωραία. Για να δούμε την ΔΙΚΗ ΣΟΥ πραγματικότητα.

2)Από την μια απαξιώνεις "επιστήμονες" όπως ειρωνικά λες, για όσους υποστηρίζουν κάποια πράγματα για την ελλάδα και από την άλλη υποστηρίζεις "επιστήμονες" όπως ειρωνικά λέω, που υποστηρίζουν κάποια αντίθετα από τους πρώτους. Ξαναπάμε λοιπόν στο (1) και βλέπουμε την ΔΙΚΗ ΣΟΥ πραγματικότητα. Χωρις στοιχεία, χωρίς τίποτα.

Λες για το πόσο επιδραστικός ήταν ο πολιτισμός με βάση την διάρκεια και το πότε εμφανίστηκε. Πάσο προς το παρόν.Και παραθέτεις στοιχεία, τα οποία φυσικά δεν έχω κανέναν λόγο να τα αμφισβητήσω.

Δεν εξετάζεις όμως το πιο σημαντικό: Nαι μεν, οι αρχαίοι πολιτισμοί επιρρέαζαν ο ένας τον άλλον(κοινώς ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είχε άπειρα στοιχεία από άλλους), αλλά δεν βλέπεις το ΠΟΣΟ προχωρησαν πολλοί τομείς στην αρχαία ελλάδα. Δεν βλέπεις πόσο επιρρέασαν αυτοί ακριβώς οι τομείς την συγχρονη(ας το πάρουμε αυτό από τον 14ο αιώνα και μετά)θεώρηση των πραγμάτων σε φυσικές επιστήμες, ιατρική, αστρονομία, κοσμολογία, φιλοσοφία. Αν αυτοί οι 5 κλάδοι δεν σου λένε τίποτα, τότε πρέπει να αναθεωρήσεις. Είναι ακριβώς οι 5 τομείς στους οποίους στηρίχθηκε ολόκληρη αναγέννηση και προχώρήσαμε τελικά στην σημερινή τεχνολογική επανάσταση. Και δεν το λέω εγώ. Οι περισσότεροι από τους μεγάλους δήλωναν άκρως επιρρεασμένοι από τους αρχαίους έλληνες(φυσικά δεν μιλάω για τον Χαιζενμπεργκ ή το Αινσταιν, αλλά για αυτούς που έθεσαν τις βάσεις για αυτά που τελικά προχώρησαν και έγιναν αυτά που γνωρίζουμε σήμερα).

Η έκπληξη λοιπόν θα πρέπει να είναι για σένα.

3)Ναι σύμφωνοι. Θα πρέπει να είναι κάποιος τρελός ή ηλίθιος για να μην το παραδεχτεί αυτό.

4)Απουσία επιχειρημάτων. Μπορώ και γω να αοριστολογώ μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Αν έχεις να πεις κάτι, πεστο, μην το μασουλας, δεν είναι τσίχλα.

 
boukas   animae και άλλα παιδιά. βλέπετε (eye, ixni) πώς, κάποιοι άνθρωποι έχουν την ψυχραιμία να απαντήσουν. και ΑΠΑΝΤΑΝΕ Γ@Μ!ΣΤ3ΡΑ.

 
Αποτελεί άραγε επιχείρημα αυτό περί παλαιότητας; Δηλαδή, τι μπορούμε να εξάγουμε σαν συμπέρασμα από το γεγονός ότι κάποιος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από κάποιον άλλον, καθαρά ορμώμενοι από το κριτήριο της ηλικίας; Δεν θέλω να φανώ αγενής αλλά αυτό μου θυμίζει την νοοτροπία των περισσότερων "παλιών" φαντάρων απέναντι στους καινούριους.  Roll Eyes
μαζι  μιλαμε & χωρια καταλαβαινομαστε νομιζω... ::) που το βλεπεις το επιχειρημα περι παλαιοτητας? :o ισα-ισα αυτο λεω οτι δηλ δεν ειμαστε οι παλαιοτεροι ολων (οπως πολλοι ισχυριζονται) αλλα και οτι δεν εχει καμμια σημασια το ποσο παλιος ειναι καποιος πολιτισμος για την αναπτυξη του...

Δλδ eye με λίγα λόγια δεν θεωρείς των μινωϊκό και μυκηναϊκό πολιτισμό ως μέρος του αρχαίου ελληνικού; Εγώ νόμιζα ότι παγκοσμίως έτσι ήταν και γενικότερα θεωρούνταν ως κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.
η απαντηση ειναι απλη,οι Μινωες δεν ηταν "ελληνικο" φυλο,οι ...μυκηναϊοι  :) ηταν ;)

οι Μυκηναιοι ηταν οι πρωτοι που απεκαλεσαν τους εαυτους τους ΕΛΛΗΝΕΣ ,οι Μινωες δεν γνωριζουμε πως αυτοαποκαλουνταν αν και απο το σχολειο θυμαμαι οτι ο Ομηρος τους αποκαλουσε "αληθινους Κρητες" η κατι τετοιο τελος παντων,σιγουρα ομως ηταν γνωστοι στους Ελληνες ως...αρχαια ιστορια  :)και επηρεασαν τον πολιτισμο τους  (ας πουμε στην Ελληνικη μυθολογια υπαρχει ο μυθος του Μινωταυαρου..)

Χαριν ευκολιας βεβαια τους "βαφτησαμε" Ελληνες και καθαρισαμε.... ;D ;D

 
μαζι  μιλαμε & χωρια καταλαβαινομαστε νομιζω... ::) που το βλεπεις το επιχειρημα περι παλαιοτητας? :o ισα-ισα αυτο λεω οτι δηλ δεν ειμαστε οι παλαιοτεροι ολων (οπως πολλοι ισχυριζονται) αλλα και οτι δεν εχει καμμια σημασια το ποσο παλιος ειναι καποιος πολιτισμος για την αναπτυξη του...

Μα... συμφωνώ. Ούτε εγώ λέω κάτι διαφορετικό, απλά η ερώτηση περί παλαιότητας απευθυνόταν σε αυτούς που προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν με βάση αυτό το κριτήριο.
 
Κι όμως οι Κρήτες όμως συμμετείχαν με τους υπόλοιπους Δαναούς στον Τρωικό Πόλεμο......

 
Μα φυσικα αλλωστε επηρεασαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ και τον μυκηναϊκο πολιτισμο μη ξεχνας οτι την εποχη του Μυκηναίκου πολιτισμου οι Μινωες ειχαν την απολυτη κυριαρχια στο Αιγαιο αλλα ειχαν επεκταθει και στην Πελλοπονησο (στην Πυλο π.χ)

Το ιδιο βεβαια τους επηρεασαν και αντιστροφα οι Μυκηναιοι...(κυριως με την εισαγωγη μια πιο "μιλιταριστικης" σκεψης )

Αλλωστε μη ξεχναμε οτι στο τελος της νεοπαλατιανης περιοδου ουσιαστικα οι Μυκηναιοι εχουν ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ το νησι και βεβαια μετα την καταστροφη του μινωϊκου πολιτισμου ειναι πλεον οι απολυτοι κυριαρχοι του. 

Ομως μεχρι και το 1100 περιπου που μπουκαρουν οι Δωριεις (αφου βεβαια εχουν καταστρεψει τους Μυκηναιους....in the good old Greek tradition ;D) στο νησι οι Κρητες διαφερουν σε πολλα και κυριως στη ΘΡΗΣΚΕΙΑ (λατρευουν οχι το 12θεο αλλα γυναικειες θεοτητες ) ;)

Εχουν βεβαια επηρεασει φοβερα την κυριως Ελλαδα (το νομικο συστημα τους π.χ οπως και η οργανωση του κρατους τους συνανταται σχεδον αυτουσιο σε ολα τα επομενα ελληνικα κρατη ξεκινωντας βεβαια απο τη Σπαρτη)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αλήθεια ποιος μπορεί να πεί με επιστημονική σιγουριά την ηλικία του ελληνικού πολιτισμού η του αιγυπτιακού ή οποιοδήποτες άλλου. Η ελλάδα κατοικείται πολυ πιο πριν το 3000 ΠΧ και πολύ πιο πριν την κάθοδο τον βόρειων φυλλών.

Πχ  http://www.ancient-greece.org/history/overview.html

Paleolithic (circa 400,000 – 13,000 BP)

Mesolithic (circa 10,000 – 7000 BCE

Neolithic (circa 7000 – 3000 BCE)

Bronze Age (circa 3300 – 1150 BCE)

  Cycladic (circa 3300 – 2000 BCE)

  Minoan (circa 2600 – 1200 BCE)

  Helladic (circa 2800 – 1600 BCE)

  Mycenaean or Late Helladic (circa 1600 – 1100 BCE)

Dark Ages (circa 1100 – 700 BCE)

Archaic (circa 700 – 480 BCE)

Classical (480 – 323 BCE)

Hellenistic (323 – 30 BCE)

History of Greece: The Stone Age

The earliest evidence of habitation comes in the form of a skull that was found in the Petralona Cave in Halikidiki. The cranium has been difficult to date, with some estimates indicating that it is about between 300,000 and 400,000 years old. While questions abound regarding the exact age and the species of the cranium, it has been classified as a hybrid between “Homo Erectus, the first hominid to migrate out Africa, and Homo Neanderthalensis, the early human that dominated Europe and the Near East before the advent of our own species. (Runnels & Murray, 15)

The earliest evidence of burials and commerse in the Aegean which have been dated to 7250 BCE were unearthed in Franchthi cave in the Argolid. A wealth of stone tools found in sites in Epirus, Thessaly, Macedonia, and the Peloponnesse reveal the existence of flourishing Paleolithic and Mesolithic communities in the Greek mainland. The Neolithic settlements of Sesklo (c. 7000 - 3200 BCE) and Dimini (c. 4800 – 4500 BCE) in Thessaly exhibit early evidence sophisticated social organization, fortifications, and construction of pottery art and “megaron” houses.

While the Mycenaean is considered the first “Hellenic” civilization, the various settlements testify that the territory that defines modern Greece was a hub of cultural activity since the Stone Age. Several Paleolithic open air sites have been unearthed in Epirus, Macedonia and Peloponnese, but the Mesolithic and Neolithic settlements found are much more numerous. The settlements of Dimini and Sesklo show that that stone age peoples of Greece had reached a high level of development by 3000 BCE with advanced economies and complex social structure.
με λίγα λόγια και ξεκάθαρα οτιδήποτε έγινε στην Ελλάδα πριν το 3000πχ είναι εντελώς ομιχλώδες. Και είναι λογικό για μια χώρα που έχει περάσει σεισμούς , πολέμους και όλες τις καταστροφές που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Αυτό που νομίζουμε ως ελληνικό πολιτισμός σήμερα είναι είναι μόνο ένα μόριο απο το όλο οικοδόμημα . Βέβαια το ίδιο ισχύει και για τους άλλους αρχαίους πολιτισμούς.

Ακολουθείς και άλλη βιβλιογραφία για την αρχαια αρχαια ελλάδα. 

http://www.historyforkids.org/learn/greeks/history/paleolithic.htm

A good deal of the Old Stone Age, or Paleolithic, time period had gone by before anyone came to live in Greece. The first definite signs of people living in Greece are from around 55,000 BC. We still know very little about them. They lived mainly from gathering wild plants and got their meat by hunting wild animals. They did not farm. They probably knew how to plant seeds, but chose not to because there was already plenty of food growing wild for the few people who lived in Greece at this time.Franchthi Cave

Franchthi Cave

These people used stone, wood, plant fibers, and bone to make their tools, but they did not use metal. They did not build houses, but lived mainly in caves along the coastline. One example of a cave where people lived in the Old Stone Age is Franchthi Cave. The people living in Franchthi Cave hunted deer and rabbits, caught fish, and gathered wild grain for bread or porridge, wild peas and beans, and nuts.

To find out more about the Greek Stone Age, check out these books from Amazon.com or from your local library:


 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σε λίγο θα μας πείτε πως και οι Αθηναίοι

ήταν Αθηναίοι και όχι Έλληνες.  ;D

Η Ελληνική φυλή όπως και κάθε άλλη φυλή, δεν είναι μια

αμιγής ομάδα ανθρώπων που έτσι απλά βρέθηκε να υπάρχει. 

Είναι ένα συνονθύλευμα διαφόρων φύλων,  είτε συγγενικών μεταξύ τους είτε όχι,

που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο και αποδεχόμενα  το ένα το άλλο,

μπόρεσαν να συλλειτουργήσουν. 

Σιγά και σταθερά η μια αφομοιώνεται από την άλλη

και επέρχεται κάποια ομογενοποίηση στα γονίδια στην γλώσσα στην θρησκεία …

και τελικά δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα άτομο το τι ακριβώς είναι

και από πού κρατάει η σκούφια του.

Τι έγιναν οι Αχαιοί, οι Κάρες οι Λέλεγες, οι Μυνίες, οι Ίωνες,

οι Αιολείς, οι Δωριείς, οι Μυκηναίοι, οι Μυνωίτες κλπ … ;  ???

Όλοι αυτοί και άλλοι πολλοί περισσότεροι συγχωνεύτηκαν σε μια φυλή

που εμείς σήμερα ονομάσαμε Ελληνική. ( Το όνομα Έλλην υπήρχε από

αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά οι λαοί αυτοί δεν ονόμαζαν τους εαυτούς του Έλληνες.

Εμείς το κάνουμε αυτό, σήμερα, γιατί κάπως πρέπει να τους ονομάσουμε.)

Μια φυλή δεν είναι κάτι το σταθερό,

αλλά κάτι που εξελίσσεται, προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, 

έτσι αλλάζει χαρακτηριστικά και μορφή. 

Διαφορετικά δεν θα υπήρχε και πρόοδος.

Αν μάλιστα μέσα σε μια φυλή δεν εισέλθει λίγο αίμα (- γονίδια) από άλλη φυλή,

και η ομογενοποίησή της φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα,

τότε αρχίζει ο εκφυλισμός (αποδόμηση) της φυλής,

γιατί αρχίζουν να δημιουργούνται διάφορα γενετικά προβλήματα.

Έλληνες είναι oι σημερινοί Κρήτες, Έλληνες είναι και οι Πομάκοι,

οι Κύπριοι, οι Πόντιοι, αλλά και οι περισσότεροι Τούρκοι της Μ.Ασίας.

Αυτοί οι τελευταίοι σιγά σιγά αφομοιώνονται με την Τουρκική φυλή

( που και αυτή είναι ένα συνονθύλευμα διαφόρων φύλων)

και πάει λέγοντας. …



Τι σημαίνει Έλληνας;

Τι σημαίνει Ελλάς; 

Γιατί η λέξη Ελλάς γράφεται με δύο Λ;

 
IxNiLaTiS είπε:
Η Ελληνική φυλή όπως και κάθε άλλη φυλή, δεν είναι μια

αμιγής ομάδα ανθρώπων που έτσι απλά βρέθηκε να υπάρχει. 
"Some argue that although "race" is a valid taxonomic concept in other species, it cannot be applied to humans.[3] Many scientists have argued that race definitions are imprecise, arbitrary, derived from custom, have many exceptions, have many gradations, and that the numbers of races delineated vary according to the culture making the racial distinctions; thus they reject the notion that any definition of race pertaining to humans can have taxonomic rigour and validity.[4] Today most scientists study human genotypic and phenotypic variation using concepts such as "population" and "clinal gradation". Many contend that while racial categorizations may be marked by phenotypic or genotypic traits, the idea of race itself, and actual divisions of persons into races, are social constructs"

http://en.wikipedia.org/wiki/Race_%28classification_of_human_beings%29

 
Ενα ακόμα λινκ που δέχεται το γεγονός ότι στην χειρότεροι οι έλληνες υπήρχαν απο το 50.000 ΠΧ όπως και αποδέχεται το κράνίο στην χαλκιδική ηλικίας τουλάχιστον 400,000 Πχ ( ο έλληνας αρχαιολόγος που το ανακάλυψε υποστηρίζει οτι είναι ηλικίας 11.000.000 ετών και ότι οι ευρωπαίοι προέρχονατια παο τους έλληνες και όχι απο τους αφρικάνους )

http://209.85.129.104/search?q=cache:G33pZjXuPm0J:moses.creighton.edu/clark/GreekArtArchy/CNE354PalaeoNeoGreece.ppt+paleolithic+greece&hl=en&ct=clnk&cd=33

 
Ναι αλλα το θεμα μας δεν ειναι ποτε πρωτοκατοικηθηκε ο χωρος μας αλλα ποτε πρωτουπηρξε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Με την εννοια ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ οι περισσοτεροι επιστημονες προσδιοριζουν την οργανωμενη κοινωνια η οποια εχει ΓΕΩΡΓΙΑ και κατοικει σε πολεις... ;)

 
Superfunk είπε:
Ναι αλλα το θεμα μας δεν ειναι ποτε πρωτοκατοικηθηκε ο χωρος μας αλλα ποτε πρωτουπηρξε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Με την εννοια ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ οι περισσοτεροι επιστημονες προσδιοριζουν την οργανωμενη κοινωνια η οποια εχει ΓΕΩΡΓΙΑ και κατοικει σε πολεις... ;)
Άντε λοιπόν απέδειξε οτι δεν υπήρχε πολιτισμός το 55.000 πχ που για άλλους είναι το 40.000 πχ και για άλλους το 400.000 πχ όταν τα μόνο ευρήματα είναι μια σπηλιά και ένα κρανίο. Πως λοιπόν μπορούν να προσδιορίσουμε την ηλικία του ελληνικού πολιτισμού όταν τα στοιχεία για αυτόν έιναι ελλειπή ?

Είναι σωστό να κάνουμε εικασίες ? ή μήπως είναι πιο σωστό να μην ασχοληθούμε καθόλου και να ξεκινάμε την ελληνική ιστορία - πολιτισμό απο το 3000 πχ και μετά που ακόμα και για εκείνη την εποχή τα στοιχεία είναι ελλειπή?

Δυστηχώς τα περισσότερα που λέγονται ακόμα και απο επιστήμονες είναι απλώς αερολογίες για τους αρχαιους πολιτισμούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοιτάξεις το παρελθόν τόσο παλιά και να πείς με σχετική ακρίβεια τι έγινε και πως.

Χωρίς λοιπόν αποδείξεις τα επιχειρήματα είναι λόγια του αέρα. 

 
yameth είπε:
Το παράδειγμα αυτό δεν είναι και το μοναδικό, ωστόσο αποτελεί ένα δείγμα της «πρόστυχης» συμπεριφοράς των ανθρώπων απέναντι στο μεγαλύτερο επίτευγμα την ανθρωπότητας που δεν είναι άλλο από την ελληνική γλώσσα.
Αυτό κι αν είναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ άποψη!

Πάντως... αναρωτιέμαι.

Σε τι εξυπηρετεί αυτή η συνεχής μανία να αποδείξουμε ότι εμείς οι 'Ελληνες είμαστε οι "καλυτερότεροι" όλων;

Μήπως αισθανόμαστε μειονεκτικά;

Μήπως πάσχουμε από σύμπλεγμα κατωτερότητας;

'Η απλά για να φουσκώνει κανείς σαν παγόνι;

Μου θυμίζει παιδική συμπεριφορά τύπου: "ο μπαμπάς μου έχει το καλύτερο αυτοκίνητο".

Προσωπικά είμαι κατά της λατινοποίησης της γλώσσας μας. (βλέπε greeklish)

Και βέβαια δεν θέλω να υποστηρίξω την αγγλική σε αντιπαράθεση, που την χρησιμοποιούν οι ημιμαθείς κομπάζοντας για την "trendy" γνώση τους, λες και είναι τελευταία ανακάλυψη. (βλέπε περιοδικά, διαφημίσεις και ραδιόφωνα)

Υπάρχουν πολλές γλώσσες και πολλά θαύματα στον κόσμο.

Αλλά... η αλλαγή της "οπτικής γωνίας" δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Μεγάλο το Ελληνικό πνεύμα.

Μεγάλο και το ανθρώπινο είδος όμως!

Αγάπα τον πλησίον σου... κι ας είναι παραδίπλα!

ΥΓ. Μας βάζεις σε "ελληνικές" συζητήσεις κάθε τόσο IxNiLaTiS μου.

Το θέμα ξεκίνησε σε άλλο / άλλα θέματα με αντικείμενο την Ελληνική Μουσική.

Δυστυχώς κάποιοι μπούκαραν μέσα και αντί να μιλάνε για Ελληνική Μουσική,

άρχισαν να λένε τα ίδια και τα ίδια

του στυλ ότι τίποτα Ελληνικό δεν υπάρχει,

και το ότι  οι Έλληνες είμαστε χάλια λαός κλπ  ρατσιστικά.

Ε, από εκεί και πέρα τσίμπησα και εγώ ο βλάκας, και ακολούθησα …

Επηδή ναι μεν θέλω να κάνω τέτοια σηζήτηση, αλλά να συνεχιστή και η προηγούμενη για την Ελληνική Μουσική, έθεσα το θέμα αυτό εδώ ουσιαστικά μεταφέροντας αυτή την ρατσιστική συζήτηση εναντίων των Ελλήνων εδώ.

Κατανοητό;

Σε τι εξυπηρετεί αυτή η συνεχής μανία να αποδείξουμε ότι εμείς οι 'Ελληνες είμαστε οι "καλυτερότεροι" όλων;
Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα. ::)

Απλά αντιρδώ στην συνεχή μανία να αποδείξουν κάποιοι

ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε οι "χειροτερότεροι" όλων.  ;)

Ρώτησε ο eye και εγώ για το τι είναι ελληνική μουσική,

και κάποιοι άρχισαν αμέσως τα περί Λιακόπουλου …  >:( >:( >:(

Εσύ γιατί λές να συμβαίνει αυτό;

Γιατί κάποιοι αντιδρούν αμέσως και έντονα όταν ακούν την λέξη Ελλάδα,

Έλληνας, Ελληνισμός, Ελληνική Μουσική κλπ;

Τέλος πάντων … δεν μπορεί κάποιος να αναφέρει αυτές τις λέξεις μέσα στο Noiz

και αμέσως πρέπει να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη κλίκα;  >:( >:( >:(

ΥΓ. Μας βάζεις σε "ελληνικές" συζητήσεις κάθε τόσο IxNiLaTiS μου.
Κάνεις λάθος. Αυτό οφείλεται στην συγκεκριμένη κλίκα που λιμένεται το νόιζ.

Επίσης βλέπω πως και εσύ ακόμα

την λέξη "Ελληνικές" την αναφέρεις υποτιμητικά

ή κάνω λάθος;

Μα καλά ρε γμτ, τίποτα καλό δεν έχουμε;

Όλα τα Ελληνικά σας βρωμάνε;

 
animae είπε:
1) Ωραία. Για να δούμε την ΔΙΚΗ ΣΟΥ πραγματικότητα.
Δεν υπάρχει λόγος για προσωπικές αιχμές. Ο καθένας εδώ μέσα τη δική του πραγματικότητα συζητά. Απλώς με μερικούς συμφωνούν πανεπιστήμια και με άλλους συμφωνεί μόνο η μαμά τους.

2)Από την μια απαξιώνεις "επιστήμονες" όπως ειρωνικά λες, για όσους υποστηρίζουν κάποια πράγματα για την ελλάδα και από την άλλη υποστηρίζεις "επιστήμονες" όπως ειρωνικά λέω, που υποστηρίζουν κάποια αντίθετα από τους πρώτους. Ξαναπάμε λοιπόν στο (1) και βλέπουμε την ΔΙΚΗ ΣΟΥ πραγματικότητα. Χωρις στοιχεία, χωρίς τίποτα.

Λες για το πόσο επιδραστικός ήταν ο πολιτισμός με βάση την διάρκεια και το πότε εμφανίστηκε. Πάσο προς το παρόν.Και παραθέτεις στοιχεία, τα οποία φυσικά δεν έχω κανέναν λόγο να τα αμφισβητήσω.

Δεν εξετάζεις όμως το πιο σημαντικό: Nαι μεν, οι αρχαίοι πολιτισμοί επιρρέαζαν ο ένας τον άλλον(κοινώς ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είχε άπειρα στοιχεία από άλλους), αλλά δεν βλέπεις το ΠΟΣΟ προχωρησαν πολλοί τομείς στην αρχαία ελλάδα. Δεν βλέπεις πόσο επιρρέασαν αυτοί ακριβώς οι τομείς την συγχρονη(ας το πάρουμε αυτό από τον 14ο αιώνα και μετά)θεώρηση των πραγμάτων σε φυσικές επιστήμες, ιατρική, αστρονομία, κοσμολογία, φιλοσοφία. Αν αυτοί οι 5 κλάδοι δεν σου λένε τίποτα, τότε πρέπει να αναθεωρήσεις. Είναι ακριβώς οι 5 τομείς στους οποίους στηρίχθηκε ολόκληρη αναγέννηση και προχώρήσαμε τελικά στην σημερινή τεχνολογική επανάσταση. Και δεν το λέω εγώ. Οι περισσότεροι από τους μεγάλους δήλωναν άκρως επιρρεασμένοι από τους αρχαίους έλληνες(φυσικά δεν μιλάω για τον Χαιζενμπεργκ ή το Αινσταιν, αλλά για αυτούς που έθεσαν τις βάσεις για αυτά που τελικά προχώρησαν και έγιναν αυτά που γνωρίζουμε σήμερα).
Κατ' αρχήν, εγώ δεν υποτιμώ τίποτε. Γνωρίζω πόσο επηρρέασε η ελληνική σκέψη τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά αν δεν έχεις υδρόγειο στο σπίτι πες μου να σου πάρω εγώ μία - τότε θα δεις ότι ο πλανήτης δεν είναι η ευρώπη (χιούμορ κάνω, αλλά το αξίζεις με αυτά που λες). Μήπως η ελληνική σκέψη επηρρέασε τους αιγύπτιους ή τους ίνκας ή τους ιάπωνες ή τους κινέζους ή τους ινδούς; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, είναι η απάντηση. Και πόσα ξέρεις άραγε εσύ (και δεν μας τα λες) για το πόσο μακρυά έφτασαν εκείνοι οι πολιτισμοί; Είσαι σε θέση να αναφέρεις έστω και ΕΝΑ ινδικό (για να μη πάμε πιο μακρυά) κείμενο; Έχεις αντίληψη ότι η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί πλέον μεθόδους που έχουν πρωτοδιατυπωθεί στη κοιλάδα του Γάγγη; Έχεις αντίληψη της συνάφειας που υπάρχει ανάμεσα στη κβαντική μηχανική και σε διατυπώσεις αρχαίων (μη-ελληνικών) κειμένων για τη φύση του υλικού σύμπαντος; Όχι βέβαια. Απλά μας λες (και εσύ) πόσο οι έλληνες επηρρέασαν την ευρώπη, αγνοώντας παράλληλα ότι σχεδόν εξίσου την επηρρέασαν οι άραβες. Άστο...

3)Ναι σύμφωνοι. Θα πρέπει να είναι κάποιος τρελός ή ηλίθιος για να μην το παραδεχτεί αυτό.
Ναι, μπορεί να είναι τρελός ή ηλίθιος αλλά υπάρχει και μία τρίτη πιθανότητα: να είναι νεοέλληνας, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή γαμημένη ιδέα όχι για αρχαίους πολιτισμούς αλλά ούτε για τον δικό του τον σύγχρονο. Να ρίχνουμε και καμία ματιά στο ευρωβαρόμετρο πριν μιλήσουμε...

4)Απουσία επιχειρημάτων. Μπορώ και γω να αοριστολογώ μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Αν έχεις να πεις κάτι, πεστο, μην το μασουλας, δεν είναι τσίχλα.
Δεν είμαι υποχρεωμένος να παρασυρθώ σε δημόσιες δηλώσεις επειδή σου κάνει εσένα κέφι. Άλλωστε ο επιστήμων/φυτό που ασχολείται αποκλειστικά με την παραδοξολογική αρχαιολατρεία ευδοκιμεί άφθονα στην ελλάδα- δεν θα ήξερα από που να αρχίσω. Όσο για την απουσία επειχειρημάτων, ας μην ξεχνάμε ότι εδώ δεν υποβάλλουμε διατριβή, αλλά συζητάμε μεταξύ τύρου και στρατοκάστερ. Το ότι εγώ θεωρώ ένα ελάχιστο επίπεδο κατάρτισης ως δεδομένο από κάποιους ίσως είναι λάθος μου, αλλά δεν είναι απάτη.

 
Status
Not open for further replies.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top