κΡόκκος τι Λωζάνης τι Κοζάνης (της Ραχήλ)...

Νίκος Παπαρρόδου

npap

Recording Guru
Staff member
Πόντοι
1,643
-Πριν από αρκετά χρόνια είχατε διασκευάσει το «Να μ’ αγαπάς» που έγινε γνωστό με τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου.

-Δε συμφωνώ ότι έγινε γνωστό με τη φωνή του Σιδηρόπουλου.

-Υπήρχε κόσμος που το ήξερε με τη φωνή του Σιδηρόπουλου. Ήταν γνωστό τουλάχιστον στους «σιδηροπουλικούς».

-Ναι αλλά γνωστό γίνεται όταν το ξέρει όλη η Ελλάδα. Και μέχρι να το πω εγώ δεν το άκουγε όλη η Ελλάδα.

-Ήταν ένα γνωστό τραγούδι ακόμα και σε εκείνους που δεν άκουγαν πολύ Σιδηρόπουλο.

-Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Εγώ αυτή την εποχή την έζησα καλύτερα, εσύ είσαι πιο μικρή από μένα. Όταν το ‘λεγα δεν το ήξεραν όλοι. Μετά το έμαθαν. Εδώ σε μια συναυλία του Κότσιρα του φώναξαν «πες μας το «Να μ’ αγαπάς» του Ρόκκου» κι αυτός έγινε έξαλλος….

-Τότε, είχατε λάβει κριτικές ποικίλου ύφους. Θα τολμούσατε σήμερα να ξανακάνετε μια παρόμοια διασκευή αντίστοιχου κλασικού τραγουδιού;

-Να τολμήσω; Σιγά την τόλμη το να πεις το «Να μ’ αγαπάς»! Τολμάς όταν μπαίνεις στη διαδικασία να πεις κάτι πολύ δύσκολο. Αυτό είναι ένα πολύ απλό ερωτικό τραγούδι που το είπε κάποιος με τον οποίον έχουν ταυτιστεί κάποιες περιθωριακές ομάδες νέων. Αυτό με αφήνει παγερά αδιάφορο. Ούτε γλείφω ούτε ψήνω κανέναν να με ακούσει. Το τραγούδι το έχω κάνει γνωστό εγώ και όχι ο Σιδηρόπουλος. Και το λέω ξέροντας την αλήθεια και το ποιοι το ‘ξεραν πριν. Ποτέ δεν ήμουν φαν του Σιδηρόπουλου. Άκουγα πάντα πραγματική ροκ μουσική, δεν άκουγα ελληνική ροκ κι ούτε θεωρώ ότι υπάρχει ελληνική ροκ, καλές προσπάθειες υπάρχουν. Αλλά μπαίνεις στη διαδικασία της πρόκλησης όταν πας να τραγουδήσεις κάτι πολύ δύσκολο. Για μένα στη μουσική είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ή μπορείς ή δε μπορείς.

http://www.e-orfeas.gr/artists/interviews/7874-%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%A1%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%82-%C2%AB%CE%97-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B1,-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%C2%BB.html

από συνέντευξη του "καλλιτέχνη"... ναι παλιά σόρυ, αλλά τώρα πριν λίγο μου την στείλανε κι έμεινα μαμάκας...δεν περιγράφω άλλο... ::)

Εντάξει, τόσο γελοίος, που τα λόγια περισσεύουν, δε χρειάζεται κάποιος άλλος σχολιασμός, νομίζω καταλαβαινόμαστε.

Ε δε γίνεται όμως.

Εκτός του ότι

(ακόμα και όντως να το έκανε γνωστότερο αυτός -που θα έλεγε πολλά για το κοινό του, βλ. "πες μας την πριγκηπέσσα του Καρρά" ή "το άιντε θύμα του Σφακιανάκη")

είναι σιχαμένη κακοήθεια να προσπαθεί να υποκλέψει τα εύσημα από έναν τύπο σαν το Σιδηροπουλο...Πού ήταν ο μαμάκας αυτός όταν (εκτός του Παύλου) οι Τρύπες, τα Ξύλινα, τα Κρίνα, οι Ενδελέχεια κι ένα σωρό άλλοι φτύνανε αίμα για να υπάρξει ελληνικό ροκ που να αξίζει τον κόπο; Και θα κρίνει τώρα όλους αυτούς σαν "μη πραγματική ροκ";

Όσα δε φτανει η καβαλημένη αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.

npap είπε:
-Αλλά μπαίνεις στη διαδικασία της πρόκλησης όταν πας να τραγουδήσεις κάτι πολύ δύσκολο. Για μένα στη μουσική είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ή μπορείς ή δε μπορείς.

Επιπεδάρα δικέ μου.

Ευτυχώς που υπάρχουν κάτι τέτοιες αγορίνες, να αισθανόμαστε λίγο καλύτεροι από κάποιον όταν μας πιάνουν τα κομπλεξικά μας.

Είναι αυτός που "τολμησε" και δεν του άρεσε;

Και μην ξεχνάμε και τη ρουκέτα που είχε εκτοξεύσει η Μενεγάκη*

* Ο Στ. Ρόκκος, καλεσμένος της Ελένης Μενεγάκη στον Πρωινό Καφέ, τραγουδάει το "Να μ' αγαπάς".

Αφού τελειώνει, η Μενεγάκη ρωτάει: Ωραίο τραγούδι, δικό σου είναι;

Κι ο Ρόκκος απαντάει: Όχι του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Ελένη: Πολύ καλό κομμάτι, να τον καλέσουμε μια μέρα αυτόν τον τραγουδιστή  ;D

Ιστορικές στιγμές λαίμαι...

kithara_paralia_prostima_elleipsis_prototypias.jpg

;D

παντως εχει δικιο για το ‘’περιθωριακη ομαδα ανθρωπων’’ που λεει… αφου ακομα και το 90 που ηταν η εποχη του ελληνικου ροκ ο πολυς ο κοσμος σκυλαδικα ακουγε… ποτε δεν ηταν κυριαρχο ειδος το ροκ ή οτιδιπατε αλλο εκτος απο σκυλαδικα στην ελλαδα, σαν μουσικη και σαν κουλτουρα… αυτος ειναι ο νεοελληνας παιδια. και στο οτι το εκανε αυτος γνωστο στον πολυ αυτον κοσμο παλι δικιο εχει

απο κει και περα το οτι προσπαθει να μειωσει ακομα και το ιδιο το κομματι  για να πετυχει τον δημιουργο του… δειχνει τη μειονεξια κουβαλαει. και ποσο ηλιθια αντιφαση να εχει βαλει ενα κομματι στον δισκο του, να το λεει επι 15 χρονια ξερω γω σε εκπομπες μαγαζια κτλ  και να ερχεται να λεει τελικα οτι δεν θαυμαζει ιδιαιτερα τον δημιουργο του… #$%^τα

Superfunk είπε:
Σε ποια εκτέλεσε του "Να μ'αγαπάς" αναφέρονται; Στη γνωστή ή του Σιδηρόπουλου;

;D ;D ;D

Πέρα από την πλάκα, όμως, αν σκεφτούμε το κοινό, με το οποίο συνδιαλέγεται ο Ρόκκος, τότε, ίσως και να έχει δίκιο (όπως πιστεύαν πολλοί, παλαιότερα, ότι η "Δημοσθένους λέξις" ήταν τραγούδι των "Ειδικών Δυνάμεων").

Όπως και να έχει, όμως, η αλαζονεία, το υφάκι της ψευτομαγκιάς και δηλώσεις τύπου

...που το είπε κάποιος με τον οποίον έχουν ταυτιστεί κάποιες περιθωριακές ομάδες νέων

Το τραγούδι το έχω κάνει γνωστό εγώ και όχι ο Σιδηρόπουλος. Και το λέω ξέροντας την αλήθεια και το ποιοι το ‘ξεραν πριν.
τον αφήνουν έκθετο.

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Και μην ξεχνάμε και τη ρουκέτα που είχε εκτοξεύσει η Μενεγάκη*

* Ο Στ. Ρόκκος, καλεσμένος της Ελένης Μενεγάκη στον Πρωινό Καφέ, τραγουδάει το "Να μ' αγαπάς".

Αφού τελειώνει, η Μενεγάκη ρωτάει: Ωραίο τραγούδι, δικό σου είναι;

Κι ο Ρόκκος απαντάει: Όχι του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Ελένη: Πολύ καλό κομμάτι, να τον καλέσουμε μια μέρα αυτόν τον τραγουδιστή  ;D

Ιστορικές στιγμές λαίμαι...
Ειναι απίστευτο αυτό που ειπε ο Ροκκος για το κομμάτι. Σε τι παραλληρηματικό παροξυσμό μπορεί να βρίσκεται ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης λέγοντας οτι αυτός εκανε γνωστό αυτό το κομμάτι..... Ειναι πραγματικα προσβλητικό......

Αναμενω με αγωνία την απάντηση του Σιδηρόπουλου (χααχαχαχααχαχα)

Δίκιο έχει σε κάποια πράγματα  αλλά αν το δούμε μουσικά το θέμα, έκανε μια τραλαλά τσίου τσίου διασκευή του κ@@@@ απ'την οποία χ@@@@κε στο τάλιρο και αντί να λέει ευχαριστώ πουλάει και μούρη.Οι Ειδικές Δυνάμεις έκαναν διασκευάρα btw.

Και για να ρίξω λάδι στη φωτιά, ο Παπαρόκκος έχει δίκιο.

Το κοινό που τον ακούει και τον ασπάζεται (και είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε), ξέρει το κομμάτι από αυτόν.

Οι γελοιότητες του τι ξέρει και τι γινόταν τότε, είναι από την προσωπική του πλευρά, που (με το μπαρδόν κιόλας στα παιδιά της επαρχίας) ειδικά στα 70s και αρχές 80s, ήταν πολύ διαφορετικό στα Εξάρχεια της Αθήνας από την Καλλιόπη της Λήμνου.

Ο καθείς και τα βιώματά του.

Και αν τον θεωρείτε γελοίο (μαζί σας) ακούστε και τον γιό του που πουσάρει απελπισμένα.

Πηγή γέλιου... ;D

Βέβαια με τον ίδιο τρόπο οι πιτσιρικάδες ξέρουν το Knockin On Heavens Door ότι είναι των Γκαζερόζες και όχι του Dylan (που ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι το έγραψε για soundtrack ταινίας του Peckinpah). Και δεκάδες άλλα (I Fought the Law, When the Levee Breaks, Tainted love, Hey Joe .... κλπ κλπ)  ;)

Όπως μου είχε πει (φυσικά και χωρίς διάθεση χιούμορ) και ένας Άγγλος συμφοιτητής μου στην ερώτησή μου

"You know of course about Woodstock"

"Of course. I read Snoopy"

Γι αυτό λέω να μην κρίνετε εξ' ιδίων τα αλλότρια.

Και μην υποτιμάτε την έκταση της έλλειψης ιστορικότητας και γνώσης.

Η σοβαρότητα μας έχει αποχαιρετήσει εθνικώς εδώ και χρόνια.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για την ιστορία, το κομμάτι δεν είναι του Παύλου.Ειναι του σκηνοθέτη του

Ασυμβίβαστου-Θεοδωράκης,νομίζω. Ο ίδιος ο Παύλος το τραγούδι δεν το

πολυγούσταρε και ουδέποτε το έπαιξε σε συναυλία.

pipityri είπε:
Για την ιστορία, το κομμάτι δεν είναι του Παύλου.Ειναι του σκηνοθέτη του

Ασυμβίβαστου-Θεοδωράκης,νομίζω.
Ανδρεας Θωμοπουλος λεγεται ο συνθετης/στιχουργος.

Ο ίδιος ο Παύλος το τραγούδι δεν το πολυγούσταρε
καλα εκανε,το τραγουδι ειναι ψιλοαισχος... ;D

audiokostas είπε:
Βέβαια με τον ίδιο τρόπο οι πιτσιρικάδες ξέρουν το Knockin On Heavens Door ότι είναι των Γκαζερόζες και όχι του Dylan (που ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι το έγραψε για soundtrack ταινίας του Pekinpah)...
... Στην οποία ταινία έπαιζε και ο ίδιος ο Μπομπ Ντύλαν. Θα έπρεπε να δίνουν κάποιου είδους βραβεία ρε γαμώτη σε τύπους με τέτοιες ειδικές γνώσεις. Σαν να λέμε "nerd of the year" ή κάτι τέτοιο αλλά πιο καλό.

Ακόμα καλύτερα να πούμε πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε ροκ... μέχρι που το τραγούδησε ο ΡΟΚος!

Έτσι είναι.

Πάρε και την επίσημη της wikipedia!

atreu73 είπε:
... Στην οποία ταινία έπαιζε και ο ίδιος ο Μπομπ Ντύλαν.
Ναι. Ο μύθος λέει ότι όταν ο ιδιόρυθμος Peckinpah είχε ακούσει τα κομμάτια (ιδιωτική ακρόαση)  του Dylan, βγήκε έξω δακρυσμένος και είπε στους υπέυθυνους "hire him" και έφυγε.

Όποιος έχει δει την ταινία (Pat Garrett and Billy the Kid) και ειδικά την σκηνή που ακούγεται το κομμάτι καθώς η γυναίκα (Katy Jurado) του σερίφη Colin Bear (Slim Pickens) τον πλησιάζει γονυπετής και τον κοιτάζει από απόσταση να αργοπεθαίνει (χτυπημένος θανάσιμα) δίπλα στη λίμνη και δεν έχει συγκινηθεί, δεν έχει αίμα μέσα του.

Αν υπάρχει η σκηνή στο Utube μην την δείτε. Δείτε την ταινία όλη.

Μπορεί να ναι λίγο ξεπερασμένη αλλά classic nonetheless.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Trending...

Νέα θέματα

Back