trolley είπε:
Αν απευθύνεσαι σε 'μένα.. και εγώ το θεωρώ ολίσθημα, αλλά όχι δικό μου.
Το ολίσθημα, κατ' εμέ είναι αυτό: στο όνομα αυτών που τα αρπάξανε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα τελευταία 30 χρόνια να απαξιώνεις οτιδήποτε αποτέλεσε έργο καλλιτέχνη και έτυχε να δημιουργήθηκε την ίδια χρονική περίοδο.
ΟΚ, αλλά σε τι μετριέται; Πρέπει να μετριέται σε "κάτι" πάντως.
Και γιατί 'πρέπει' να μετριέται ? Υποψιάζομαι ότι εξακολουθεί να υπάρχει παρανόηση ώς προς το αντικείμενο της συζήτησής μας, καθότι αναφέρεσαι στην τέχνη και τον πολιτισμό με όρους 'ποσοτικοποίησης': Για να καταλάβω την βάση επί της οποίας συζητάμε, χαρακτηρίζεις ως πολιτιστικό έργο ό,τι δύναται να επιχορηγηθεί από το κράτος? Η ερώτησή μου δεν είναι 'φορτωμένη': απλώς ίσως συζητάμε για δύο διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα.
Τα "μπουζούκια" δεν ήταν κάποτε χώρος για να επιδείχνει κάποιος το καγιέν του και την οξυζενέ-ξανθιά πουτάνα του. Enough said.
Χωρίς να θέλω να το τραβήξω στα άκρα, ίσως αυτό που άλλαξε να είναι απλά ο τρόπος έκφρασης της οικονομικής δύναμης: σου θυμίζω ότι παλιότερα στα μπουζούκια ο κόσμος έσπαγε πιάτα (ίσως και τώρα ακόμη να το κάνει, έχω καιρό να πάω

), ενώ έχω ακούσει αρκετές ιστορίες για 'μάγκες' που 'σφάξανε' άλλους που τόλμησαν να χορέψουν το 'δικό τους' τραγούδι.
Κάποτε είχα συνομιλήσει (ο μάνατζέρ του είναι φίλος μου) με γνωστότατο τραγουδοποιό της ελληνικής σκηνής και του είχα αναφέρει ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε κύμα δριμύτατης κριτικής του στο noiz.gr (είχα αποκρύψει ότι ήμουν ο βασικώς υπεύθυνος για το "κύμα"). Μου απάντησε "άστους μωρέ, σκοτίστηκα". Οπότε τι εννοείς όταν λες "δυστυχώς";
Δυστυχώς δεν μου λέει τίποτα το παράδειγμα. Το ζήτημα που έθιξα εν προκειμένω, αφορά στην πλήρη απαξίωση (προσοχή στην λέξη, υπάρχει διαφορά μεταξύ κριτικής και απαξίωσης) σεβαστών ελλήνων καλλιτεχνών με περισσή χάρη και κακογουστιά (π.χ. γκούφη* κ δν symmazevetai) σε νήματα του παρελθόντος.
*παρακαλώ μην πιαστείς από αυτό, στοιχηματίζω το καπέλο μου ότι κατάλαβες το πρόβλημά μου και ελπίζω να μην αναλωθούμε σε debate για την μεταπολιτευτική στάση του μ. θεοδωράκη.