Ευχαριστώ τον φίλο KTStillDrunk που έκανε αναφορά στο blog "Έλληνες Οργανοποιοί" (
http://greekluthiers.wordpress.com/) που έχω δημιουργήσει εδώ και περίπου 2,5 χρόνια. Η αφορμή για την δημιουργία του blog ήταν ακριβώς το γεγονός ότι τα υπάρχοντα δημοσιευμένα στοιχεία για τους παλαιούς οργανοποιούς, είναι ελάχιστα ως ανύπαρκτα. Ειδικά για την οικογένεια Απαρτιάν, τα στοιχεία αυτά είναι τα μόνα δημοσιευμένα και προέρχονται από την προσωπική μου επαφή με την οικογένεια Απαρτιάν.
Τώρα σε ότι αφορά στις κιθάρες, οι κατασκευαστές τις έφτιαχναν με βάση τα δεδομένα της τότε εποχής. Ως ξύλα χρησιμοποιούσαν ότι μπορούσαν να βρούν από τα εγχώρια ξυλάδικα. Έτσι υπάρχουν παλαιές κιθάρες (από διάφορους κατασκευαστές) τόσο από κόντρα πλακέ, όσο και από πιό κατάλληλα ξύλα όπως το κελεμπέκι, η καρυδιά αλλά και ο βραζιλιάνικος παλίσσανδρος (που φαντάζομαι θα τον έβρισκαν σπάνια). Συνήθως το καπάκι έχει ενισχύσεις με παράλληλα καμάρια (ladder bracing) όπως γίνεται σε όλα τα λαουτοειδή. Με τον τρόπο αυτό εξάλλου κατασκευάζονταν και οι παλαιές αμερικάνικες κιθάρες, πάνω στις οποίες γράφτηκε η ιστορία των blues.
Αυτόν τον ήχο που έχει ατάκα αλλά όχι πολύ sustain, που έχει αρκετά τονισμένα καντίνια αλλά και αρκετά μπάσα για να τονίζεται το ρυθμικό μέρος (μπασοκίθαρο), τον έχουμε συνηθίσει και τον αναγνωρίζουμε εύκολα στις ηχογραφήσεις των ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών μέχρι την δεκαετία του '50. Τα τελευταία χρόνια με την αναβίωση του ρεμπέτικου, πολλοί είναι οι μουσικοί που αναζητούν αυτόν τον αυθεντικό ήχο των παλαιών ηχογραφήσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν γίνει με κιθάρες που κατασκεύαζαν οι αδελφοί Παναγή και οι αδελφοί Απαρτιάν (ενώ την ίδια περίοδο τα περισσότερα μπουζούκια ήταν του Ζοζέφ).
Κατά την ταπεινή μου άποψη, μια κιθάρα Παναγή ή Απαρτιάν έχει συλλεκτική αξία για όποιον εκτιμά αυτόν τον συγκεκριμένο ήχο και για όποιον θεωρεί (όπως εγώ) ότι οι παλαιοί Έλληνες οργανοποιοί έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του λαϊκού μας πολιτισμού. Δεν είμαι σίγουρος όμως αν ο παλαιός αυτός ήχος των λαϊκών κιθαρών, συγκινεί όλους του συμπατριώτες μας και αν όλοι αναγνωρίζουν την συμβολή των αντίστοιχων οργανοποιών.
ΥΓ
Ελπίζω ο science να μου επιτρέπει να αναδημοσιεύσω τις φωτογραφίες της κιθάρας του, στο blog Έλληνες Οργανοποιοί με παράλληλη αναφορά σε τούτη εδώ την συγκεκριμένη συζήτηση.