Χρονική διάρκεια του Live?

Holystone

Μέλος
Μηνύματα
2,172
Πόντοι
48
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Καλησπέρα σε όλους!

Πάει λίγος καιρός που έχω να γράψω... και αντίστοιχα καιρό είχα την απορία και θέλω να ακούσω τις δικές σας απόψεις και εμπειρίες. Η μπάντα που παίζω είναι κυρίως cover band, rock, hard/ alternative. Και έχουμε μέχρι τωρα και μερικά δικά μας κομματια. Μέχρι και πριν τον κορονοϊό όταν παίζαμε σε μαγαζία, bar/ club κτλ, είχαμε ένα θέμα με τη διάρκεια του setlist μας... (σημ.: εγω φωνητικά/κιθαρα) Τώρα που εχουμε ξεκινήσει πάλι, προβληματίζομαι:

Τα μαγαζια ως γνωστόν θέλουν όσο πιο πολύ να παίζεις (πραγματικά τόσα χρόνια το έχω σιχαθεί το "παιξτε να πουλήσουμε κανένα ποτό παραπανω" ή "μόνοτόσο παιζετε;" ή "με την άλλη μπάντα την άλλη φόρα ήπιαν περισσότερα ποτά ?"), αλλά δεν θέλω να σταθώ στην συμπεριφορα αυτή κτλ (ξέρετε τι εννοω)

Απλά θέλω απο την εμπειρία σας όχι μονο σαν ακροατες αλλά πάνω στη σκηνη,

1. πόση διάρκεια είναι το setlist σας για το συγκεκριμένο είδος μουσικής;

επίσης,

2. Συμφωνείτε με μικρά διαλλείματα ενδιάμεσα στο setlist;

Λόγω της πίεσης απο τα μαγαζιά να βγάλουν λεφτά (γιατι απο εκεί σου λέει θα πληρωθείς και εσυ...) πιέζουν πολλές φορές για διάλλειμα στο setlist, κατι που συμφωνεί και ο ντραμερ και τα τσουγκρίζουμε (θέλει να ξεκουραστεί...λογικό, γιατί γενικά τα σπάει ?) Εγώ θεωρώ όμως ότι σε ενα δυναμικό setlist το να κάνεις διάλλειμα και να μπει το cd ειναι ό,τι χειρότερο...και ειδικά όταν παίζεις rock. Σαν να λες στον κόσμο η ευκαιρία σου να φύγεις ή αν χόρτασες go, ή πηγαινε για ποπκρον και μετα ξεκινάει η ταινια... Ο κόσμος ναι μεν μενει, αλλά χάνεται το vibe, βγαινει εκτός tracks o κόσμος κτλ, και γενικά είμαι εκτός αυτής της λογικής. Είχα προτείνει να παιχτεί αντίστοιχα πχ ενα μικρό σετ με ακουστικά κομμάτια κτλ αντί να κατεβούμε... Αλλά και πάλι μεγάλη κοιλιά κτλ...

Σε ένα live πριν τον κορονοιο είχε πάει πολύ καλά, και happening κτλ, γενικά πολύ επιτυχημένο. Και κάναμε διάλλειμα τελικά....Και παίξαμε πολύ τελικά (αν θυμάμαι πάνω απο 3,5 ώρες) αλλά ο κόσμος κουράστηκε ή εμείς... και άρχησε να μειώνεται...

(μισό, σημειωτέον, ότι ξεκινούσαμε 11μμ μπορεί και πιο μετα, γιατι τα μαγαζιά δεν μπορούν να πουλάνε 8μμ ποτά με το καφάσι, γιατί εκείνη την ΄'ωρα ο κόσμος ακόμα πίνει καφέ και είναι νηστικός" ?, και τα live ηταν επαρχία)

Για πείτε λοιπόν, ποια είναι η καλύτερη διάρκεια που πρέπει να έχει ενα live, ούτε λίγο να μην ευχαριστηθεί ο κόσμος αλλα ούτε πολύ να φύγει επειδή κουράστηκε....

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αν και δεν έχω μπάντα μπορώ να σου πω για την μπάντα της αδερφής μου που πάω σε όλα τα live τους. Παίζουν και δικά τους και διασκευές με κύριο ύφος τυπικό Rock και Blues, αλλά και μια πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Κάνουν ένα live ανά 2-3 μήνες, δε το κυνηγούν και πολύ. Έχουν παίξει σε διάφορα μαγαζια, όπως Κύτταρο, Σταυρό του Νότου, Lazy, αλλά μέχρι και φαγάδικα.

Δε ξέρω τι τους λένε οι μαγαζάτορες περί playlist και κατανάλωσης, αλλά ξέρω ότι το playlist το κανονίζουν μισή μέρα πριν το live, ανάλογα το πόσες πρόβες έχουν κάνει, αν έχουν καινούργια κομμάτια, αν έχουν ξαναπαίξει πρόσφατα κτλ. Δε νομίζω πάντως να χει να κάνει με την κατανάλωση που γίνεται εκείνη τη στιγμή. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι πρόσφατα έπαιξαν σε ένα φαγάδικο και ο μαγαζάτορας απλα τους είπε να μην βιάζονται να μπαίνουν στο επόμενο κομμάτι για να μπορούν να πάρουν ενδιάμεσα παραγγελίες.

Τώρα για τη διάρκεια, συνήθως παίζουν για 1μιση με 2μιση ώρες, ανάλογα. Εξαρτάται το ίδιο το event, αν θα παίζουν μόνοι ή με άλλες μπάντες, κτλ. Αλλά όταν παίζουν μόνοι σε τυπικά μαγαζιά που παίζουν συνεχώς, θα είναι κάπου στις 2+ ωρίτσες.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, κάνουν διάλλειμα σε όλα τα live που παίζουν μόνοι. Θα κατέβουν να πιούν το ποτό τους ή να φάνε κανένα μεζέ και θα ξανανέβουν μέχρι τέλους. Συνήθως διαρκεί κανα τέταρτο το πολύ, για να μη βαρεθεί ο κόσμος.

Από την άλλη, όλο αυτό νομίζω πως έχει να κάνει και με το είδος. Για παράδειγμα, μια metal μπάντα δε νομίζω να έκανε διάλειμμα για κοψίδια - βέβαια δε νομίζω να έπαιζε και σε φαγάδικο... Αλλά νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Μπαίνει νομίζω σε φάση "συναυλίας" και όχι "μαγαζί με live μουσική".

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία, νομίζω ότι 2 με 2,5 ώρες ειναι αρκετές. Μετά τις 3 ώρες υπάρχει μεγάλη κόπωση, ειδικά για κάποιον που τραγουδά και παίζει κιθαρα ταυτόχρονα.

Ένα διαλλειμα 15 λεπτών είναι αρκετό.

 
1. πόση διάρκεια είναι το setlist σας για το συγκεκριμένο είδος μουσικής;
Αν και δεν παιζω rock/metal αλλα αλλο ειδος μουσικης, ο μεσος ορος ειναι 430-5 ωρες με μιση ωρα διαλειμμα dj, εχει τυχει να παιξω και 6 συνεχομενες....? τωρα στις γιορτες συνηθως κλεινουμε αλλου μεσημερι αλλου βραδυ οποτε ξεκιναει απο 14:00-22:00 και μετα 23:00-7:00 δηλ 16 ωρες???

νομιζω ομως για αυτο το ειδος μουσικης μια λογικη διαρκεια ειναι 3-3,5 ωρες.

2. Συμφωνείτε με μικρά διαλλείματα ενδιάμεσα στο setlist;
ενα διαλειμα μισης ωρας ειναι αρκετο αλλα χωρις να σπασει ο κοσμος ομως.

 
ο μεσος ορος ειναι 430-5 ωρες με μιση ωρα διαλειμμα


Άμα παίζεις 430 ώρες συνεχόμενα Σταύρο, και παίζεις μια φορά κάθε 18 μέρες, έχεις δύο ώρες ελεύθερες για τσίσα, κακά, μπάνιο και φαγητό.

Όλα τα υπόλοιπα θα τα κάνεις πάνω στην σκηνή.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Haha
Reactions: gmoukou
Οι τυπικές διάρκειες σε τέτοιου τύπου ερασιτεχνικά live (δηλαδή όχι μεροκάματο, όχι ονόματα κλπ), είναι ένα πρόγραμμα περίπου 3μιση-4 ώρες μαζί με ένα διάλειμμα τετάρτου και το διάλειμμα εναλλαγής μπάντας που είναι επίσης πολύ σύνηθες γιατί σπανίως σε αυτά τα live παίζει μόνο μία. Ξεκινάει γύρω στις 10:00 το νωρίτερο και κλείνει 2, βαρύτατα 3. Και να θες να παίξεις παραπάνω, δε σε αφήνουν.

 
2 φορες τη βδομαδα παρασκευη&σαββατο


Δεν βγαίνουν οι ώρες.

Αν αρχίζεις Παρασκευή και παίζεις 430 ώρες, περνάνε 17 μέρες. :classic_biggrin:

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Έχω μικρή εμπειρία αλλά αυτό που ξέρω να πω είναι πως τα μαγαζιά που πληρώνουν τις μπάντες με 20 ευρώ το άτομο δεν πρέπει να έχουν απαιτήσεις για πάνω από 1-1μιση ώρα...διαφορετικά θα πρέπει να χώσουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη. Μην το αναλύσουμε πως πάει...είναι μεροκάματο, απλά πράγματα...
Το θέμα του "φέρτε κόσμο" και "δεν πούλησα ποτά" είναι η κλασσική κλάψα του Έλληνα "επιχειρηματία" που δεν ξέρει τι και πως πρέπει να κανει αλλά θέλει σε ένα βράδυ να βγάλει τα λεφτά του μήνα. Σε προσλαμβάνει για μια μέρα, δηλώνει πως σε πλήρωσε 50 (για τα οποία φορολογείσαι αλλά γι αυτόν φαίνονται σαν έξοδα), σου δίνει 20 (μπορεί) κι όλα καλά, ναι;

Αν δείτε τι πληρώνουν σε ξένες μπάντες για να έρθουν έστω και για μια βραδιά και ταυτόχρονα τι πληρώνονται από τις Ελληνικές μπάντες για να τις βάλουν support, δεν θα ξέρετε αν πρέπει να γελάσετε ή να κλάψετε...
Μικρό ή μεγάλο μαγαζί στην Ελλάδα πάει να φάει όσα μπορεί. Φίλος που πήγε σε φεστιβάλ Βερολίνο (αίθουσα λίγο μεγαλύτερη από το An), απόλαυσε δωρεάν αεροπορικά, ξενοδοχείο, φαγητό, ποτά και μεταφορικά την ημέρα του φεστιβάλ. Και φυσικά η μπάντα πληρώθηκε με το βασικό μεροκάματο μουσικού στην Γερμανία. Μην με ρωτήσετε για "επιπλέον παροχές" δεν μου είπε...
Φυσικά  όταν η μπάντα παίζει "τούγκα-τούγκα" (κουνιούνται οι κυρίες σ' αυτό το ρυθμό) κι έχει και "ωραία παρουσία" μπροστά, έχει περισσότερες πιθανότητες να πληρωθεί κανονικά...έχει κάτι "βοσκούς" που πάνε και τα ακουμπάνε για να "δούνε"...μπουζουκοκαταστάσεις δλδ...
Προσωπικά μια λέξη μόνο: ΟΥΣΤ! 

 
Και εγώ όταν έπαιζα στο στυλ που ενδιαφέρει τον op 2,5 με 3 ώρες με μισάωρο διάλειμμα.

 Με δύο τραγουδιστές το ιδανικό.

Γιατί ο ένας μόνος του θα ψοφήσει? αν είναι και τα κομμάτια δύσκολα.

 Αυτή είναι η άποψής μου.

 
Διαφορετικά είδη μουσικής, διαφορετικοί μουσικοί, διαφορετικά "αφεντικά".

Τα δεδομένα μπορεί και να αποκλίνουν σημαντικά, τα ευτράπελα πάλι όχι και τόσο.

Θυμάμαι με τους Blues Wire πριν 25-30 χρόνια θεωρούσαμε τη μιάμιση ώρα ως τυπικά σωστή επιλογή και τούτο ήταν το στάνταρ γενικότερα και για γκρουπ του εξωτερικού και για μας όταν παίζαμε εκτός συνόρων. Κατα κανόνα αυτό δεν είχε εφαρμογή, εκτός απο τις περιπτώσεις όπου πολλά σχήματα σε κάποιο φεστιβάλ έπρεπε να χωρέσουν σε λίγες ώρες. Ήταν βάση της συμφωνίας, αν θέλαμε (που θέλαμε) παίζαμε περισσότερο, αν κατεβαίναμε όμως στη 1,5 ώρα δεν έλεγε κάποιος κάτι. Αυτά κάποτε, οι πραγματικές συνθήκες στην Ελλάδα λένε πως λάιβ κάτω απο 2 ώρες δεν είναι αποδεκτό. Εμείς -ανάλογα με τις συνθήκες- παίζουμε εδώ και χρόνια χοντρικά 2 με 3 ώρες και πολλές φορές έτυχε να τις ξεπεράσουμε, ήταν δική μας επιλογή όμως. Φυσικά το στυλ μας είναι μπλουζ/ροκ αυτοσχεδιαστικό σε μεγάλο κομμάτι του, συχνά έχουμε τζαμ, οπότε δεν αποτελούμε και κάποιο μέσο παράδειγμα. Εφόσον εξαρτάται απο μας δεν κάνουμε διάλειμμα, όσο κουραστικό κι αν γίνεται το λάιβ, κάποιες λίγες φορές όμως τυχαίνει κι αυτό, δεν το προτιμώ κατα κανόνα. Εδώ και αρκετά χρόνια φυτιλιάζομαι άσχημα με τα "παίξτε λίγο παραπάνω", "να το τραβήξουμε λίγο γιατι ήρθαν 2 παρέες"κλπ, δεν ανέχομαι πλέον τέτοιες κουβέντες και τις κόβω ανεξάρτητα απο κόστος. Εξαιρέσεις υπάρχουν, έχει να κάνει με την ευγένεια του λόγου, την διακριτικότητα και τον σεβασμό που δείχνει ή όχι ο μαγαζάτορας στους μουσικούς. Στάνταρ διάρκεια δεν μπορεί να υπάρξει, εξαρτάται απο το σχήμα και το πόσο θέλει και μπορεί να υποστηρίξει αυτό που κάνει, ο Σπρινγκστην κάνει λαιβ 4 ώρες αλλά γύρω του υπάρχουν πολλοί που βγαίνουν μπροστά και κρατάνε το σόου κατα διαστήματα, απο την άλλη οι DrFeelgood παίζανε βαριά 1,5 ώρα 25-30 τρίλεπτα τραγούδια και ένοιωθες το ίδιο γεμάτος ως ακροατής.

 
Οι δυόμιση ώρες πρόγραμμα είναι ένα ΟΚ live- και εννοείται ότι θα υπάρχει και ένα μικρό διάλειμμα στη μέση.

Από εκεί και πέρα το να έχεις μερικά κομμάτια στην άκρη για encore, αν υπάρχει κόσμος και γουστάρει, δεν χάλασε ποτέ και κανέναν.

Όλα τα υπόλοιπα θα τα κάνεις πάνω στην σκηνή.
Εγώ πάντως φίλος έχω κοιμηθεί on stage παίζοντας ?

 
Θα παίξεις/πληρωθείς όσο/ότι διαπραγματευτείς. Αν μπορούσαν να σε βάλουν 8ωρο με 5 € θα το κάνανε, μην έχεις αμφιβολία. Οπότε διαπραγματεύσου το. Για περιπτώσεις που λένε ατάκες τύπου "σαν και σας βρίσκω άλλους 100", "αφού για χόμπι το κανετε", "(μεροκάματο πείνας) € το άτομο???? Σιγά τι κάνετε, κάθεστε και παίζετε", προσωπικά σήμερα θα έφευγα επιτόπου. Όσες φορές έχω συνεργαστεί με τέτοιους το μετάνιωσα. 

Γενικά για τέτοια φάση η διάρκεια είναι στο 3ωρο.

 
Μπασίστας είπαμε?? ?
Φίλος αφτά συμβαίνουν όταν:

- Έχεις φύγει με την πρώτη πρωινή πτήση (άρα έχεις ξυπνήσει αξημέρωτα).

- Μετά σε έχουν γυρίσει ολημερίς να δεις όλα τα αξιοθέατα της Ζυρίχης (συμπεριλαμβανομένων και των γειτονικών υψωμάτων, για να έχεις birds eye view της πόλης και της λίμνης).

- Έχεις αρχίσει να παίζεις από τις 23:00 και σου φέρνουν καρέκλα να κάτσεις (ενώ παίζεις) γύρω στις 04:50.

Φίλος, μόλις έκατσα, απλά έπεσε ο διακόπτης... ? 

 
- Έχεις αρχίσει να παίζεις από τις 23:00 και σου φέρνουν καρέκλα να κάτσεις (ενώ παίζεις) γύρω στις 04:50.


Εσείς οι μπασίστες μπορείτε να κάνετε τεράστια οικονομία δυνάμεων. Μπορείτε με λίγο γιόγκα, να ρίχνετε μέχρι και τους παλμούς της καρδιάς, και να παίζετε σερί 8ωρα. Σαν τους Σαολίν ένα πραμα... ?

 
  • Like
Reactions: Terry RoscoeBeck5
Εσείς οι μπασίστες μπορείτε να κάνετε τεράστια οικονομία δυνάμεων. Μπορείτε με λίγο γιόγκα, να ρίχνετε μέχρι και τους παλμούς της καρδιάς, και να παίζετε σερί 8ωρα. Σαν τους Σαολίν ένα πραμα... ?


Αμανέχεις κιθαρίστα που ξέρει Κουνγκ Φου όλα γίνονται.

1*3MCbmiKKGZ9ycNWLlBak4Q@2x.jpeg


 
Η ιδανική διάρκεια ενός τέτοιου λάιβ, τόσο για τον μουσικό όσο και για τον ακροατή, είναι 2 (καθαρές) ώρες ακριβώς.

Στο εξωτερικό όπως αναφέρθηκε το λάιβ είναι 45 λεπτά - διάλλειμα - 45 λεπτά - τέλος.

Εδώ για διάφορους λόγους που ισχύουν στην ελληνική πραγματικότητα, όπως το ''ελεύθερο'' ωράριο των μαγαζιών (δεν υπάρχει cufrew να κλείνουν τα μεσάνυκτα με αποτέλεσμα το κακό συνήθειο που έχει η νεολαία να θεωρεί ''νωρίς'' να βγει πριν τις 12), η μη-ικανοποιητική κατανάλωση κτλ συνήθως οδηγούν σε καταστάσεις που ο μαγαζάτορας θεωρεί ότι το event πρέπει να είναι 3ωρης διάρκειας ώστε να πουλήσει σε αυτό το διάστημα όσο περισσότερα ποτά μπορεί, καθώς η προσέλευση του κόσμου θα είναι ανομοιόρφη.

Αυτό με το διάλλειμα που λες έχει κάποια λογική, όμως από την άλλη και ο κόσμος κουράζεται με συνεχόμενο λάιβ άνω των 2 ωρών και εννοείται ότι ο ντράμμερ σου ή ο τραγουδιστής έχουν δίκιο στο να θεωρούν ένα μικρό break απαραίτητο.

Στο τέλος της μέρας όλα έχουν να κάνουν με την συμφωνία με το μαγαζί, αλλιώς χρεώνονται οι 2 ώρες και αλλιώς οι 3.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπως πχ όπου ενώ έχει ολοκληρωθεί η διάρκεια του λάιβ και ενώ δεν είχε κόσμο, να σκάσουν μύτη κάποιες παρέες στο τελευταίο τέταρτο. Εκεί είναι στην κρίση του μουσικού (και ανάλογα με τις σχέσεις του με τον ιδιοκτήτη) αν επιθυμεί να παίξει λίγο παραπάνω ως ένας είδος ''εξυπηρέτησης'' στο μαγαζί.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα