Κάθε φορά μικραίνουν

Παιδιά εγώ θα συμφωνήσω με τον Νικόλα (έχω και μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους πιανίστες) και θα μιλίσω για την δική μου σχέση με την μουσική.

Στα 8 μου, ο πατέρας μου με ρώτησε αν θα ήθελα να ασχοληθώ με την κιθάρα (κανένας δεν έχει σχέση με την μουσική από την οικογένειά μου και τον κύκλο μας). Του απάντησα όχι.

Στην πρώτη γυμνασίου ξεκίνησα να παίζω βιολί, ενθουσιασμένος από το όργανο, για να τα παρατήσω ένα χρόνο μετά(όταν είχε ξεθυμάνει ο ενθουσιασμός μου και η μουσική είχε γίνει κούραση), μην έχοντας κερδίσει τίποτα (μονό ένα βιολί που σκονίζεται αυτή την στιγμή)

Στην τρίτη γυμνασίου, όπου είχαν ξεκινήσει τα rock ακούσματα μου (pink floyd κ.α., oι οποίοι μέχρι σήμερα είναι οι αγαπημένοι μου), ξεκίνησα κλασική κιθάρα. Αφού είχα πάρει ελάχιστα μαθηματάκια από τον γείτονα και κιθαρίστα γνωστού ελληνικού punk συγκροτήματος (ακκορντα μόνο)

Έτυχε να πέσω αργότερα (αναφέρομαι στον δάσκαλο της κλασικής κιθάρας) σε ένα άνθρωπο που μου έδινε λόγους για να βαριέμαι να κοιτάω και μόνο την κιθάρα, που μου έμαθε λίγο πολύ τίποτα... (ούτε να εκφράζομαι, ούτε να επικοινωνώ κτλ.)(Εκτός του ότι είναι ένα γουρούνι σαν άνθρωπος)

Τον δεύτερο χρόνο ξεκίνησα και θεωρεία. Ο Καθηγητής της θεωρίας ήταν αυτός που με έκανε να συνειδητοποιήσω με τι ασχολιώμουν, και με κάθε μάθημα μουσικής με αυτόν καταλαβαίνω πλέον τι έκανα τόσο καιρό, αλλά και τι μπορώ να κάνω...

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά πήρα και την squier μου, χωρίς να ασχοληθώ με μαθήματα ηλεκτρικής.

Πλέον έχω σταματήσει μαθήματα κλασσικής (χωρίς να έχω σταματήσει να ασχολούμαι με το όργανο) και γράφω δική μου μουσική για κλασσική κιθάρα.

Είμαι 16 (17 σε λιγο καιρό  ;D ) και πλέον θέλω να γίνω μουσικός. Έχω μάθει όλα (λίγο πολύ) τα τεχνικής άποψης θέματα σε κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, προσπαθώ να ακούω όσο πιο πολλά πράγματα μπορώ (και εδώ κολλάει και το the more i hear the less i know), προσπαθώ να εκφράζομαι μέσα από τα όργανά μου και όχι να γίνω malsteen χωρίς να καταλαβαίνω τι κάνω...

Κάνω μουσική προετοιμασία για μουσικολογία, και προσπαθώ να πείσω την μάνα μου να πάρω πιάνο γιατί με ενδιαφέρει κυρίως η σύνθεση...

Any instrument is just a vehicle to express who you are and your relationship to the world. No matter what level you’re doing it on, playing music is an opportunity to give something to the world. Flea (Bass Player, June 2006)/i]

 

 

 
2 ερωτησούλες (κάθε ώρα και διάλειμα κάνω  ::) ντροπή μου!).

Όταν λες, "ολα (πανω κάτω), απο τεχνικής άποψης, δηλ, εννοείς ότι έχεις πλησιάσει προς κάποιο πτυχίο, παίζεις κάποια δύσκολα κομμάτια, κάνεις συναυλίες, κλπ; Εννοείς ότι κατανοείς απο τεχνικής άποψης, ή ότι "το κατέχεις" κι όλας. Απλά δεν κατάλαβα. Σορρυ, έτσι; :)

Για το πιάνο: Έγω, 4 χρόνια στην αγγλία, λόγο έλειψης χώρου, κλπ, είχαν ενα Casio PX110, που το πήρα 300 λύρες (500 ευρώ εκείνη την εποχή). Είναι τρελλά καλό όργανο για τα χρήματά του, πολύ καλό touche (και είμαι και πιανίστας (συνθέτης *αχεμ*), όπως προ είπα). Μήπως κάτι τέτοιο θα ήταν μια λύση, να μην ξοδευτούν και πολλά χρήματα, κλπ; Όλα αυτά χωρίς να ξέρω τι ψάχνεις ακριβώς και πως είναι η κατάσταση κλπ. Παίρνω θάρρος. :)

Τέλος, κάνεις αρμονία και ακουστικά για τη μουσικολογία, ετσί; :) Καλή σου τύχη!

 
Nikolas είπε:
2 ερωτησούλες (κάθε ώρα και διάλειμα κάνω  ::) ντροπή μου!).

Όταν λες, "ολα (πανω κάτω), απο τεχνικής άποψης, δηλ, εννοείς ότι έχεις πλησιάσει προς κάποιο πτυχίο, παίζεις κάποια δύσκολα κομμάτια, κάνεις συναυλίες, κλπ; Εννοείς ότι κατανοείς απο τεχνικής άποψης, ή ότι "το κατέχεις" κι όλας. Απλά δεν κατάλαβα. Σορρυ, έτσι; :)

Για το πιάνο: Έγω, 4 χρόνια στην αγγλία, λόγο έλειψης χώρου, κλπ, είχαν ενα Casio PX110, που το πήρα 300 λύρες (500 ευρώ εκείνη την εποχή). Είναι τρελλά καλό όργανο για τα χρήματά του, πολύ καλό touche (και είμαι και πιανίστας (συνθέτης *αχεμ*), όπως προ είπα). Μήπως κάτι τέτοιο θα ήταν μια λύση, να μην ξοδευτούν και πολλά χρήματα, κλπ; Όλα αυτά χωρίς να ξέρω τι ψάχνεις ακριβώς και πως είναι η κατάσταση κλπ. Παίρνω θάρρος. :)

Τέλος, κάνεις αρμονία και ακουστικά για τη μουσικολογία, ετσί; :) Καλή σου τύχη!
Όχι δεν με ενδιαφέρει πτυχίο σε κάποιο όργανο (ακόμα), ούτε παίζω ιδιαίτερα δύσκολα κομμάτια, εννοούσα βασικές τεχνικές.... Όχι ότι κοντράρω πτυχιούχους κιθαρίστες  ;D

Για το δεύτερο, εννοείται ότι θα ξεκινήσω με ένα αρμόνιο αλλά άμα χρειαστεί πιάνο αργότερα πρέπει να έχω ετοιμάσει φωτιά για το ψήσιμο (ξέρεις προσάναμα, κάρβουνα κτλ  ;) ;D ) 

Τέλος, ναι κάνω αρμονία (πέρσι έκανα πρώτη θεωρεία και τώρα είμαι μετατροπίες  ;D ) και ακουστικά. Ευχαριστώ!

 
Φιλε Michel ο Malmsteen και ο κάθε Malmsteen ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν όταν το κάνουν. Για να εξηγούμαστε.

Δεν είμαι φανατικός της ταχύτητας ούτε προσπαθώ να υπερασπιστώ κάποιο τρόπο παιξίματος ή μερίδα μουσικών αυτής της φιλοσοφίας, απλά, όπως είπε κάποιος γνωστός κιθαρίστας, είναι πολύ κρίμα να σου έρχονται ιδέες στο μυαλό και να μην μπορέις να τις παίξεις πάνω στην κιθάρα επειδή πολύ απλά δεν ανέπτυξες ποτέ την ταχύτητα σου και την τεχνική σου.

Φιλε Νικόλα, δεν πιστεύω πως το κάθε πιτσιρίκι που παίζει από μικρό σα διάολος ( για όλα τα όργανα μιλάω) θα μεγαλώσει και θα παίζει μόνο μουσική που ακούγεται σαν άσκηση ενώ αυτό που δεν μπορεί να σταυρώσει σωστή πενιά θα μεγαλώσει και θα γίνει BB King μόνο και μόνο επειδή δεν έμαθε ποτέ να παίζει γρήγορα. Μην υποθέτουμε πράγματα αυθαίρετα. Το να παίζεις γρήγορα επειδή έχεις λιώσει στην μελέτη ΜΟΝΟ πλεονέκτημα είναι, δεν σου στερεί το δικαίωμα να παίξεις blues η jazz ή σκυλάδικα, απλά σου διευρύνει τους ορίζοντες.

 
Παιδιά έλεος,

μην κολλάτε! (ώρες ώρες νιώθω ότι εδώ μέσα

μερικοί είναι χειρότεροι από κάτι κολλημένους συνομήλικους μου)

READ BETWEEN THE LINES!

Ο Malsteem ήταν παράδειγμα (ίσα ίσα που δεν έχω και τίποτα μαζί του... μπορώ να τον ακούω για 2 λεπτά συνεχόμενα...(μετά με πιάνουν τα γέλια))

Και όσον αφορά το κοριτσάκι που έπαιζε πιάνο σε ένα video πού είδα στο θέμα,

ίσως και να είναι ο επόμενος mozzart , γιατί το συγκεκριμένο κοριτσάκι γράφει την δική του μουσική (εκφράζεται και επικοινωνεί μέσα από αυτό)

και όχι απλά ανεβοκατεβαίνει σκάλες σαν τον ιάολο  :P

 
θελω να ρωτησω κατι..!

οταν ενας πιανιστας παιζει ενα κομματι απο μπετοβεν πχ που ειναι πολυ γρηγορο ολοι τον θαυμαζουμε.. αν ενα κλασικο κοματι το παιξει καποιος στην κιθαρα το ιδιο στην προκειμενη θα πουμε ολοι οτι ειναι shredakias ...

δεν το λεω για να υποστιριξω καποια πλευρα (αλλωστε εγω ειμαι ''μαλλον'' μπλουζακιας!) αλλα για να καταλαβω γιατι επικρατουν αυτες οι αντιληψεις..

 
Να στο πω αλλιώς, απο όλα τα φόρουμ που ανήκω για μουσική ΚΑΙ πιάνο, ποτέ δεν έχω δει το "BMP" ούτε διαγωνισμούς ταχύτητας ούτε τίποτα. Αντίθετα στο painoworld (20,000 members), υπάρχουν πολλά πολλά θρέντς για τον Chopin (που σχολίασα, επίσης, πιο πριν) και τον Rachmaninov.

Σόζος: Δεν κάνω ακαδημαϊκή άσκηση, μια κουβέντα είπα, και προφανώς έκανα κάποιες υποθέσεις, που προφανώς μπορεί να είναι και λάθος...

:)

 
δεν ξερω αν απαντησες σε μενα.. δεν εχω καταλαβει γιατι αμα παιξουν ακριβως το ιδιο κομματι ενας πιανιστας και ενας κιθαριστας ο πρωτος παιζει μουσικη και ο δευτερος τεχνικη!..??

 
Σε εσένα απαντούσα, αλλα έχασα την λέξη "ίδιο". Εγώ απλά λέω (άντε πάλι) την εντύπωση που μου δίνεται, και τίποτα άλλο. Το αν παίξουν και οι δύο το ίδιο κομμάτι και τι θα γίνει κλπ, δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Πιθανόν να γίνει αυτό που λες, άρα έχουμε μια ιδιότυπη πράξη "ρατσιμού". Οι ράτσες των πιανιστών και των κιθαροδών. Μπορεί και να συμβαίνει αυτό και να είμαι κι εγώ ένοχος. Ξέρω κι εγώ...

Αλλα, στο γιατί υπάρχουν αυτές οι αντιλήψεις, το εξήγησα πιο πάνω. Τουλάχιστον απ'τη δική μου γρήγορη και μπορεί και λάθος τελικά ματιά. :)

 
μην φανταστεις οτι εγω εχω καταληξει σε καμμια αποψη συγκεκριμενη απλα αναρωτιεμαι..

αυτο που πιστευω περι της πορωσης και ολων των παρελκομενων στους κιθαριστες ειναι η μοδα.. μια μοδα που εχει καθιερωθει εδω και πολλα χρονια (κρυβοντας απο πισω και οικονομικα συμφεροντα) . Δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιος που να αμφισβητει οτι οι πιο πολλοι σταρς ειναι κιθαρθστες στην μουσικη και το αποτελεσμα αυτου ειναι να δελεαζονται οι οπαδοι κοιτοντας το δεντρο και οχι το δασος και ετσι να παιζουν τεχνικη και οχι μουσικη γιατι ακομα και το σολο του shine on your crazy diamond να παιξεις αμα προκειται για μια απλη αναπαραγωγη απο αναγωνση στο guitar pro δεν ειναι μουσικη ειναι τεχνικη

αρα ισως θα πρεπει να χωρισουμε τους κιθαριστες σε μουσικους και απλους εκτελεστες... και μαλλον και ολους τους οργανοπαιχτες!

;D

 
Δεν περίμενα να έχει τόσες διαφορετικές εν μέρη και συνάμα ταυτιζόμενες απόψεις στο θέμα. Επειδή βλέπω όμως οτι έχει προβληματίσει λίγο να συνεχίσω με ερώτησεις.

Εσείς θα θέλατε το παιδί σας να ασχοληθεί με κάποιο μουσικό όργανο?

Θα το στέλνατε ωδείο ή αυτοδίδακτη διδασκαλία όπως έκαναν αρκετοί?

Θα θέλατε να περάσει τα καλά ("δόξα", χρήμα, "ναρκωτικά") αλλά και τα άσχημα (δόξα, "χρήμα", ναρκωτικά) της μουσικής - δυστυχώς πλέον βιομηχανίας?

Αν το παιδί σας ήταν/είναι παιδί θαύμα θα προωθούσατε τις δυνατοτητές του/της. Ξέρω συγκεκριμένα 2 ανθρώπους που παράτησαν μέχρι και τη δουλειά τους για να σπρώξουν τις δυνατότητες του παιδιού τους. Θέλει κότσια ή βλακεία για να το κάνεις?

Εγώ απαντήσεις έχω βρεί για μένα, εσείς έχετε αναρωτηθεί ποτέ ή δεν χρειάστηκε σας βγαίνουν ούτως ή άλλως αυθόρμητα οι απαντήσεις.

Αρκετοί εδώ πρέπει να είναι και γονείς για μοιραστείτε τους προβληματισμού σας ή θεωρείστε τις ερωτήσεις απλά ρητορικές και αναλογιστείτε τις χωρίς να απαντήσετε.

 
publius είπε:
Εσείς θα θέλατε το παιδί σας να ασχοληθεί με κάποιο μουσικό όργανο?
Ναι, γιατί όχι; Βέβαια, ως γονιός 2 αγοριών, ομολογώ, ότι δεν κάνω προσπάθεια προς αυτό. Γνωρίζοντας ότι τα παιδία εκθέτονται 90% του χρόνου τους σε μουσική απο εμένα στο σπίτι, δε θέλω να πιέσω παραπάνω. Πιέζω (δηλ, προσπαθώ προσωπικά, αντί να μου βγαίνει αβίαστα) προς την άθληση και την μη μουσική κουλτούρα.

Θα το στέλνατε ωδείο ή αυτοδίδακτη διδασκαλία όπως έκαναν αρκετοί?
Με καθηγητή, σε ωδείο ή σπίτι, γνωστό μου (μιας και είμαι του επαγγέλματος). Ότι άλλο θέλει ας το κάνει μόνος του. Δηλ, ας έχει κάποιες βάσεις, και μετά αν θέλει να το γυρίσει σε electronica ας το κάνει, ή σε σκυλάδικο, ή στην ηλεκτρική κιθάρα, ή ότι θέλει. Αν θέλει μαθήματα, και μπορούμε, μακάρι να τους τα δώσουμε, αν θέλει να κάνει μόνος του, ας κάνει. Αν είναι σοβαρός με τη μουσική (όπως με οτιδήποτε άλλο), κάποια στιγμή θα θελήσει να κάνει και μαθήματα.

Θα θέλατε να περάσει τα καλά ("δόξα", χρήμα, "ναρκωτικά") αλλά και τα άσχημα (δόξα, "χρήμα", ναρκωτικά) της μουσικής - δυστυχώς πλέον βιομηχανίας?
Όχι μέχρι να φτάσει τα 18-20 (μπορεί και παραπάνω) και να ξέρει τι θέλει. Ελπίζω ότι θα υπάρχουν οι βασικές αρχές (μακριά απ'τα ναρκωτικά), για να λειτουργίσει με τρόπο που θα οφελήσει τον ίδιο.

Αν το παιδί σας ήταν/είναι παιδί θαύμα θα προωθούσατε τις δυνατοτητές του/της. Ξέρω συγκεκριμένα 2 ανθρώπους που παράτησαν μέχρι και τη δουλειά τους για να σπρώξουν τις δυνατότητες του παιδιού τους. Θέλει κότσια ή βλακεία για να το κάνεις?
Ναι, αλλά όχι εκθέτοντάς το σε ανούσιες προκλήσεις, ή υπέρμετρη προβολή (διαγωνισμοί ταλέντων, κλπ). Υπάρχει χρόνος και το ταλέντο δεν χάνεται.
Το ξαναλέω, δε βρίσκω κάτι το θαύμα σε ένα παιδί που παίζει μουσική καταπληκτικά. Αυτό που βρίσκω θαύμα και ΔΕΝ γίνεται 99% είναι αυτο το παιδί να μεγαλώσει και να συνεχίσει να διακρίνεται για τη θαυμάσια μουσική που παίζει, ή γράφει, και ΟΧΙ για την ηλικία του. Τότε, επικροτώ, στηρίζω με ότι μπορώ, αφήνω να γίνει γνωστό, κλπ. :)

 
Σωστά, πάλι θα σε κουράζει φίλε MuddyPete αν συνεχίσει στα 30 και παίζει έτσι. Αυτό που προσπαθεί και ο Νικόλας να πει (απ'οτι κατάλαβα) είναι οτι λανθασμένα πολλοί πιστεύουν οτι ταχύτερα=καλύτερα. Απλά δεν παύει η ταχύτητα να είναι ένδειξη συνεχούς τριβής με το όργανο (όποιο και αν είναι αυτό) και εφόδιο σε σημεία που μπορεί να χρειαστεί. Μόνη της όμως είναι απλά το αποτέλεσμα μιας άσκησης και έτσι ακούγεται. Αν όμως έχεις ταχύτητα ΚΑΙ όλα τα υπόλοιπα χαρίσματα τότε όχι μόνο δεν θα σε εμποδίσει να παίξεις κάτι όμορφο αλλά θα σε βοηθήσει να το κάνεις λίγο πιο τσιμπημένο εκεί που πρέπει. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να γλυκαθείς και να το ξεφτιλίσεις... κάνοντας το άσκηση 8)

 
Εγώ πιστεύω ότι τα παιδιά "θαύματα" δεν γεννιούνται, αλλα γίνονται.

Φυσικά δεν σημαίνει ότι το καθένα μπορεί να γίνει παιδί θαύμα, αλλά μερικά απο αυτά τα παιδιά απλώς έχουν καποια ευχέρεια λόγω υψηλής νοημοσύνης η έκθεσης στο αντικείμενο. Αν αυτά τα παιδιά μπουν στο τρυπάκι νωρίς και δουλέψουν αρκετά με την κατάλληλη στήριξη απο περιβάλλον και γονείς τότε έχουμε το φαινόμενο "παιδί θαύμα".

Κανένα παιδί δεν έπαιζε απο την κοιλια της μάνας του παπάδες.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top