Miltos23 είπε:
Απο προσωπική εμπειρια η χρηση των φτηνων κουρδιστηριων για intonation δεν βοηθαει παντα. Προσωπικα σεταρω τις κιθαρες μου εδω και χρόνια με τον παραπανω τρόπο και τελικα στο τέλος αναγκαστικα να την παω σε μαστορα με κουρδιστηρι ακριβειας. ο κυριος ειναι φιλος και εχει ενα ακριβο paterson, και παω με την κιθάρα ενω της εχω περασει καινουργιες χορδές και ειχα "φτιαξει" το intonation και το ειχα τσεκαρει με ενα απλο korg κουρδιστηρι και το κουρδιστήρι της Line 6 M9 και ομως ηταν εκτος!
Βεβαια το ακουγα οτι ηταν εκτος οταν επαιζα την Em στην 7η θέση γιαυτο και την πήγα εκεί.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι αφού σου ακουγεται οκ, τοτε ολα καλα, αλλά με βάση την εμπειρία μου θα σου πρότεινα να μην εμπιστεύεσαι τυφλά ένα απλό κουρδιστήρι.
Με βάση την εμπειρία μου, το καλύτερο κουρδιστήρι είναι το αυτί. Το στροβοσκοπικό έχει εργαστηριακή χρήση για tap tuning σε καπάκια κιθάρας (ή πιάνου ή οτιδήποτε άλλο), ή για να τσεκαριστούν, κατ' αντιπαραβολή με άλλες γεωμετρικές μετρησεις, τυχόν προβήματα στο όργανο. Το πιο απλό κουρδιστήρι είναι υπέρ αρκετό για να ρυθμιστεί το intonation, ή μάλλον να το πω σωστά, η οκτάβα, στην κιθάρα.
Το έχουμε πεί πολλές φορές, ότι έιναι τόσο πολλές οι ανεξέλεγκτες μεταβλητές ( πίεση δακτύλων, ύψος τάστου, action, θερμοκρασία ) που αν προστεθούν στο γεγονός ότι η κιθάρα είναι φύσει ακούρδιστο όργανο (δεν πρόκειται δηλ. να πατήσει ποτέ εντός τόνου σε όλες τις θέσεις σε όλες τις χορδές) κάθε προσπάθεια "κανονικοποίησής" της πέφτει στο κενό.
Ρυθμίστε το intonation με το αυτί, και σε συνδυασμό με τις παικτικές σας ρουτίνες.
Το κείμενο της Fender είναι μπούσουλας. Preset δηλ. για να μην πηγαινοφέρνουμε saddles πολύ. Στην πράξη, συνήθως είναι μεγαλύτερες οι αποστάσεις μεταξύ των saddles κι όχι μόνο το γκέιτζ της προηγούμενης χορδής. Ο γενικός κανόνας, λέει +2mm από το scale length για τη E καντίνι. Το υπόλοιπο pattern είναι λίγο πολύ γνωστό.
Στην περίπτωση του OP, αυτό που μετράει είναι να σου κάτσει σωστά στο αυτί. Πολλά μπορεί να συνηγορούν στο γιατί μία χορδή χρειάστηκε αρκετή διαφοροποίηση σε σχέση με πριν. (όπως το να χαλάρωσε το τύλιγμα της "ταινίας" στη χορδή, που είναι αρκετά συνηθισμένο στις tapewound, και τις κάνει λίγο ανεξέλεγκτες σε συμπεριφορά). Αυτό συμβαίνει είτε από το κόψιμο της χορδής (αν την έκοψες πριν της κάνεις ένα kink/τσάκισμα) είτε από το post του tuner.