Είναι οι σύγχρονες κιθάρες καλύτερες από τις vintage ?

• Thread starter Thread starter mauromouris
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 113
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 11K
M

mauromouris

Guest
Ένα άρθρο στο Music aficionado με 7 λόγους στο γιατί οι σύγχρονες κιθάρες είναι καλύτερες από τις παλιές

Εν συντομία οι 7 λόγοι (στα αγγλικά)

1. Those original, iconic tones weren't created on "vintage" guitars

2. Guitars from the '50s, '60s, and '70s weren't consistently great

3. Many talented builders are now creating instruments "inspired" by vintage ideals but better than ever before

4. Today's luthiers have much better control over the wood

5. Time takes a toll on everything... including guitars

6. Today's woods are of the same or better quality than the ones used years ago

7. Tone is created at birth, not over time

Και το πλήρες άρθρο

http://web.musicaficionado.com/main.html#!/article/are_new_guitars_actually_better_than_vintage_erickirkland_2

Είναι οι σύγχρονες κιθάρες καλύτερες από τις vintage ?
Σε ποιοτητα κατασκευης και consistency?

NAI

Σε ηχο?

Καποιες ακουγονται απλως  καλα,καποιες πολυ καλα και καποιες εξαιρετικα ,το ΙΔΙΟ συμβαινει και στις vintage.Αν εχεις και καλο ΕΝΙΣΧΥΤΗ ακομα καλυτερα.

Σε playability?

OΠOΙΑΔΗΠΟΤΕ καλα σεταρισμενη κιθαρα εχει καλο playability.

Σε vibe/ΙΣΤΟΡΙΑ & "Cool factor"?

OXI

Χρόνια "παρακαλούσα" γνωστό μου να δω μια Strat του από αρχές '70ς (του '72 όπως είδα μετά..) και τελικά προέκυψε πριν 1 μήνα......Μετά από κάμποσο παίξιμο στον Twin reverb του (ασημί πρόσοψη, δεν ξέρω κάτι άλλο γι'αυτόν...) σε "αντιπαράθεση" με την δική μου ( Am special Strat του 2011), παρ'όλο που φορούσα 1 χρόνου χορδές sorry Superfunk ;D ;D ;D και η 70'ς καινούριες (ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας! ), απογοητεύτηκα από την παλιά....Είδα απόσταση μαγνητών, σετ άπ (relief, action, nut, όλα καλά) μπας και... αλλά τελικά τζάμπα η αναμονή!  Μούφα το καρπούζι..... 

Εντάξει δεν λέω ότι όλες οι παλιές δεν αντέχουν σε σύγκριση με τις καινούριες, αλλά μάλλον όλα είναι στο μυαλό μας....

Πάντως, δεν ξέρω γιατί, αλλά με την vintage σαν να έπαιζα καλλίτερα....... :-X

μια Strat του από αρχές '70ς (του '72 όπως είδα μετά..)
Ε καλα δεν ειναι και "vintage" μια Fender  strat του 72  (αντε μεχρι και το 1969 θεωρουνται "vintage" οι  Fender μετα ειναι απλα ...παλιες κιθαρες,μετα το 1975 ειναι συνηθως,παντα υπαρχουν και εξαιρεσεις, και πολυ ΚΑΚΕΣ παλιες κιθαρες δηλ. βαριες,με χειριστη ποιοτητα κατασκευης και αναιμικους μαγνητες...)

Superfunk είπε:
βαριες,με χειριστη ποιοτητα κατασκευης και αναιμικους μαγνητες...)
Έτσι όπως τα λες Νίκο, πολύ πιο βαριά από την Special και παρ'όλο που, όπως μού'πε ο owner, δεν αλλάχτηκε τίποτα πάνω της, το μπράτσο είχε "αέρα" με το σώμα (καλά αυτό μπορεί νά'ναι από το βγάλε-βάλε για την ρύθμιση του relief...) και το pickguard σαν μου φάνηκε στραβοβιδωμένο εν συγκρίσει με την γέφυρα.....   
  Είχε όμως mojo η άτιμη......ή νά'ταν μόνο στο μυαλό μου.....;  ::)

αν του 70 είναι παλιές, τότε του 59 είναι πολύ παλιές....

Πάντως εγώ που έχω παλιά, προτιμώ τις καινούργιες.

Ασχετα αμα πιάνω την παλιά νιώθω κάπως at home...

το μπράτσο είχε "αέρα" με το σώμα (καλά αυτό μπορεί νά'ναι από το βγάλε-βάλε για την ρύθμιση του relief
οχι αυτο ηταν γιατι δεν υπηρχαν τοτενες cnc routers......οποτε σπανια πετυχαιναν tight neck pockets,ελαχιστες ειναι οι vintage Fender  χωρις   neck gap (ειχα καμμια 30αρια απο τα late 50s εως και τα late 60s και ζητημα να ειχα πετυχει 4-5 με tight neck pocket)

ασε που οι 70αρες Stratocaster ειχαν head stock adjustment truss rod (bullet TR)

Superfunk είπε:
οχι αυτο ηταν γιατι δεν υπηρχαν τοτενες cnc routers......οποτε σπανια πετυχαιναν tight neck pockets,ελαχιστες ειναι οι vintage Fender  χωρις   neck gap (ειχα καμμια 30αρια απο τα late 50s εως και τα late 60s και ζητημα να ειχα πετυχει 4-5 με tight neck pocket)

ασε που οι 70αρες Stratocaster ειχαν head stock adjustment truss rod (bullet TR)
Πλέον είμαι σίγουρος πως είσαι ο Norman (από το Norman's vintage guitars ντε)  ;D ;D

Οι καινουριες κιθαρες (τουλαχιστον η συντριπτικη πλειοψηφια τους) προσπαθει να πετυχει τον ηχο απ τις παλιες.

Ναι,ειναι πιο καλα κατασκευασμενες με τα cnc,συνηθως εχουν καλυτερα κλειδια και γεφυρες,ενδεχομενως και ηλεκτρικα,αλλα αυτο που προσπαθουν να κανουν τα λεει ολα για μενα.

η γνώμη μου είναι ότι οι παλιές είχαν μαγνήτες ετσι γιουβέτσι.

Ο κοπτοραφούδες στο Φουλερτον τυλίγανε ανάλογα με το πως σηκώθηκαν το πρωί.

Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες γι αυτό.

Κανένας μαγνήτες δεν ήταν ίδιος.

Και το λενε μεγάλοι κιθαρίστες "πήγα στο τάδε μαγαζί άκουσα 10, μετά στο άλλο 20 και μια μέρα σε ένα μαγαζάκι στην έρημο που είχε ένα καφέ Μπαγκντάτ πέτυχα μια κιθαρίτσα που ο ένας της μαγνήτης ήταν το κάτι άλλο. Μετά έβαλα και ένα sd στον άλλον που ήταν για τα μπάζα και έχω γράψει μ αυτήν 40 δίσκους"

Εκτός αν όλα είναι hype.

Οι καινουριες κιθαρες (τουλαχιστον η συντριπτικη πλειοψηφια τους) προσπαθει να πετυχει τον ηχο απ τις παλιες.
Λογικο ειναι,δεν μιλαμε αλλωστε για...διαστημοπλοια  ;D....για κιθαρες μιλαμε δηλ. ΜΗΔΕΝΙΚΗ τεχνολογια (οι 4 μεγαλες εταιρειες κιθαρωνε (Gibson,Fender,Rickenbacker & Gretsch)  δεν εχουν αλλαξει σχεδον ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ  τη σχεδιαση των οργανων τους απο το 1950) και κλασσικο ηχο.

Ακομα πιο λογικο αν σκεφτει κανεις οτι και η ΜΟΥΣΙΚΗ που...παιζουν αυτες οι κιθαρες δεν ειναι τιποτα παραπανω απο μια ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ των 50s,60s & 70s  ;) 

Για αυτο και αν θες ΜΟΝΤΕΡΝΟ ηχο για ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ μουσικες πας σε...ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ κιθαρες και δοξα το γιαραμπι απο αυτες βγαινουν παρα πολλες.

Συνεπως,αν θελεις τον ηχο απ τις παλιες,παρε μια παλια  ;D

Παντως απ τις καινουριες η μονη που με ενθουσιασε ηταν μια Am.DLX.Strat που ανετα θα γινοταν η βασικη μου κιθαρα αφηνοντας στο ραφι τις δυο παλιες μου.

Με προυποθεση φυσικα να πετουσα τα ηλεκτρικα της στον καδο ανακυκλωσης.

georgekz750 είπε:
Συνεπως,αν θελεις τον ηχο απ τις παλιες,παρε μια παλια  ;D
αν εχεις 10-40 χιλιαρικα για .... πεταμα (ή "επενδυση") για να παρεις pre-1970 Fender Strat, και αν βρεις φυσικα μια που να "παιζει" ,why not?

αν δεν εχεις παιρνεις ενα reissue & καθαρισες (και θα εχει και καλυτερη ποιοτητα κατασκευης και ηχο χωρις "εκπληξεις" λογω πεθαμενων μαγνητων)

Superfunk είπε:
αν εχεις 10-40 χιλιαρικα για .... πεταμα (ή "επενδυση") για να παρεις pre-1970 Fender Strat, και αν βρεις φυσικα μια που να "παιζει" ,why not?

αν δεν εχεις παιρνεις ενα reissue & καθαρισες (και θα εχει και καλυτερη ποιοτητα κατασκευης και ηχο χωρις "εκπληξεις" λογω πεθαμενων μαγνητων)
Για παλια μιλησα,οχι για vintage.

Μια 70s strat (εχει παρα πολλες στην Ελλαδα για να βρεις μια που να σου κατσει) πουλιεται κατω απο 2k. Ουτε επενδυσεις ουτε τιποτα,απλα ενα οργανο που οτι ηταν να παθει το επαθε στα 40 χρονια της ζωης του και δεν προκειται να κανει εκπληξεις.

Προσωπικα μια ΄87 που εχω (την πηρα απο τυχη πιτσιρικας,δεν ειχα ιδεα το τι να δω περα απ το χρωμα) και μια '79 που πηρα αργοτερα νομιζω ηταν οικονομικες αγορες και χρησιμα-χρηστικα οργανα (οπως το ιδιο πιστευω και για την dlx του φιλου που εγραψα παραπανω).

Δηλαδη δεν βρισκω λογο καποιος που θελει μια 70s strat να παρει μια reissue με τα ιδια λεφτα που παιρνει μια κανονικη εκεινης της εποχης (που καλυπτει και το ψυχολογικο μερος)

Δηλαδη δεν βρισκω λογο καποιος που θελει μια 70s strat να παρει μια reissue με τα ιδια λεφτα που παιρνει μια κανονικη εκεινης της εποχης
αν θελει 70s και βρει καποια της προκοπης (αρκετα δυσκολο ειδικα για μετα το 1975) γιατι οχι?

ετσι κι αλλοιως 1 reissue 70s φτιαχνει η Fender πλεον και αυτο μεξικανικο (νομιζω το αμερικανικο εχει καταργηθει).

Προσωπικα μια ΄87 που εχω
του 1987 θα ειναι american std οποτε ελαχιστες διαφορες εχει απο μια καινουργια am std ,αν εισαι τυχερος και σου εκατσε καλο κομματι (πολλες early am std εχουν βαρια σωματα απο πολλα κομματια κΣυλου και μετριους μαγνητες) again.....γιατι οχι?

τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ reissue (50s & 60s ) παντως ειναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ κιθαρες (αν θες να ειναι original Fender γιατι αν δεν θες φτιαχνεις με parts .... παππαδες) και τρωνε για πρωινο τις περισσοτερες 70αρες Fender που εχω ακουσει και παιξει (ειχα μια ΠΟΛΥ καλη strat του 1972 αλλα και παλι.....φευ)...αν δε πας σε Fender Custom Shop....

Η μονη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚH  (ηχητικα)  70αρα Fender που ειχα ηταν αυτη του 1972 (αλλα ειχε τραγικα στραβοκομμενο neck pocket & ηθελες...master στο shimming για να τη σεταρεις σωστα  ;D)

full

και παλι βεβαια τα μωρα που ...φτιανω μονος μου ειναι καλυτερα

wp_20160507_17_03_22_pro1.jpg

wp_20160910_10_19_39_pro1.jpg

δεν ειναι αλλωστε και rocket science να φτιαξεις μια καλη strat: ενα ΕΛΑΦΡΥ σωμα απο alder ή ash ,ενα ωραιο και ΠΑΧΙΟ  ;D μπρατσο,ελαφρυ vintage hardware & steel block στο τρεμολο  και ενα απο τα 1355  ;D vintage style pickup sets που κυκλοφορουν

και ετοιμη η κιθαρουκλα... ;)

εχω βεβαια και μια original tele του 1966 για συλλεκτικους λογους (και για να παει και ο μπεμπης κανα πανεπιστημιο αργοτερα γιατι απο συνταξη δεν μας βλεπω καλα  ;D) αλλα trust me πιο πολυ ΜΟΥΡΗ ειναι παρα.....κιθαρα... ;D

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλλίτερες ή χειρότερες, δεν ξέρω.

Αλλά αυτό που συμβαίνει με τις κιθάρες, όπως και σε όλα τα σύγχρονα πράγματα, είναι ότι με λίγα λεφτά παίρνεις καλή ποιότητα (ποιότητα που στο παρελθόν πλήρωνες πιο ακριβά)

Χωρίς να ειμαι ειδικός...και από ότι έχω διαβάσει...μερικές vintage (ή παλιές όπως θέλετε πείτε το) κιθάρες θεωρούνται καλύτερες γιατι το ξύλο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και όσο περνάει ο καιρος ο ήχος βελτιώνεται.....Ξαναλέω αυτό έχω διαβάσει δεν είχα την τύχη να παιξω με παλαιότερη κιθάρα από το 2006 και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Για αυτό νομίζω αλλωστε πχ η gibson σου λέει στο τάδε custom shop μοντέλο έχω ξυλο από αμαζόνιο 40 χρόνων....

Φυσικα μπορεί να υπάρξει η ερώτηση: και δεν υπάρχει σημερινό ή πρόσφατο ξύλο που να βγάζει ίδιο ήχο; φαντάζομαι ναι...αυτό είναι το δύσκολο να βρεις σήμερα....

Τέλος συμφωνω με το φίλο που είπε οτι οι μαγνήτες παλια ήταν και θέμα τύχης....δηλαδή πιστεύω για παράδειγμα οτι σήμερα βρίσκεις πολυ καλύτερους μαγνήτες...

Συμπέρασμα: Για μένα στο vintage όργανο πληρώνεις την παλαίωση των ξύλων και φυσικα το "Vibe"...γιατί αυτό το vibe στην ουσία σημαίνει οτι το ξύλο έχει μάθει να διαχειρίζεται τις νότες :)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back