To θέμα είναι πολυσυζητημένο αλλά τουλάχιστον αυτή τη φορά έχει έναν αέρα σοβαρότητας και επιχειρηματολογίας και ελπίζω να μην το χαλάσω εγώ. ;D
Είναι προφανές από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων ότι η ετυμηγορία που τίθεται στο ζήτημα του τίτλου είναι απλή. Καινούρια παραγωγή ασυζητητί.
Με αυστηρά κριτήρια παραγωγής, η εξέλιξη των μηχανημάτων βιομηχανικής παραγωγής έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που θα ήταν άδικο να συγκρίνουμε τον αραμπά με τα Cayenne. Τώρα αν σιχαίνεστε (και σιχαίνομαι) τα Cayenne και έχει άλλη ατμόσφαιρα για σας ο αραμπάς, δεν είναι επειδή είναι κακά αυτοκίνητα αλλά γιατί αντιπροσωπεύουν (όπως και το κάρο) στο μυαλό μας κάτι διαφορετικό.
Και εκεί θα ήθελα να τοποθετηθώ, όπως έκαναν και κάποιοι από τους προλαλήσαντες.
Η ηλεκτρική κιθάρα είναι πομπός και δέκτης. Είναι δέκτης των αναγκών μας, προσδοκιών μας, των επιθυμιών μας, της ματαιοδοξίας μας, των ανησυχιών μας και των συναισθημάτων μας.
Από την άλλη, πέρα της προφανούς πρωτογενούς λειτουργικότητας της παραγωγής ήχου η κιθάρα καλείται (σε αρκετά ζητήματα, όπως το αυτοκίνητο ή η μηχανή) να γίνει πομπός αυτών των παραπάνω (αν διαθέτουμε και το απαραίτητο ταλέντο / μελέτη βέβαια).
Όπως είπε και ο SF, όλες οι κιθάρες που είναι σεταρισμένες σωστά, έχουν playability.
Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών κιθαρών έχουν κατασκευαστεί από εργαλεία υψηλής τεχνολογίας και έχουν το quality control ενσωματωμένο μέσα στην αλυσίδα παραγωγής. Από κει και πέρα υπάρχουν οι luthier / custom shops που έρχονται να καλύψουν τις εξειδικευμένες απαιτήσεις των ανθρώπων που έχουν την οικονομική επιφάνεια να δικαιούνται να έχουν τέτοιες (υπαρκτές ή επίπλαστες) ανάγκες.
Επειδή (λίγο - πολύ) είμαστε όλοι διαφορετικοί έχουμε και τα παραπάνω και σε διαφορετικό βαθμό και τα αξιολογούμε διαφορετικά και ως εκ τούτου αποφασίζουμε διαφορετικά για την αγορά μας.
Είναι βέβαια και εκείνο το "κλικ" που θα μας κάνει η εκάστοτε κιθάρα. Το "κλικ" γίνεται είτε γιατί θέλαμε εκ των προτέρων να μας κάνει "κλικ", είτε γιατί μας αιφνιδίασε καθότι ανταποκρίνεται σε κάποιον τομέα κριτηρίων μας καλύτερα από ότι περιμέναμε (και έτσι βρήκαμε χάρες στη κοπέλλα που δεν τις το είχαμε ή δεν ήθελε κανείς) ή καλύπτει τις συνειδητές ανάγκες μας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Το "κλικ" προσωπικά δεν το πολυπιστεύω αλλά είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας. Εγώ προσωπικά παίζω / αφήνω / ρυθμίζω / σκαλίζω το μπάσο που αγοράζω (επειδή μου άρεσε και μπορούσα οικονομικά) τουλάχιστον κανα δυο μήνες στο σπίτι μου πριν αποφασίσω ότι μου κάνει η όχι. Για το αν μου κάθεται ή δεν μου κάθεται και τι μπορεί να σημάινει αυτό (όπως είπα παραπάνω), παραδείγματα έχω από μένα και από μερικούς από εσάς αλλά πιστεύω ότι εσείς θα έχετε πολλά περισσότερα.
Το ζήτημα παραμένει όμως ένα.
Η βιομηχανική παραγωγή ως
διαδικασία αλλά και ως
τεχνολογία έχει εξελιχτεί σε τέτοιο μεγάλο βαθμό και με μηδενικές ανοχές σε θέματα φύρας (πανταχόθεν

:-X)που είναι άδικο να την συγκρίνουμε με την παραγωγή προ 30ετίας ή 40ετίας. Ίσως δειλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο παρελθόν ήταν πιο κιμπάρηδες (ορισμένες εταιρείες) με τα ξύλα. Αλλά αυτό είναι highly debatable (και ως προς το αληθές - πρόοδος logistics - αλλά και ως προς την αξιολόγηση του οργάνου) και δεν θα ήθελα να επεκταθώ.
Τώρα αν τα ξύλα μας μιλάνε ή τους μιλάμε (όπως ξαναλέω λένε άλλοι με τα σίδερα) δεν έχει να κάνει με τα αντικείμενα αλλά με εμάς και την "ψυχή" που θέλουμε να τους δώσουμε
Το θέμα vintage / επένδυση από την άλλη, καίτοι καθόλα θεμιτό και τουλάχιστον ενδιαφέρον, δεν με απασχολεί, δεν το γνωρίζω και ως εκ τούτου δεν το συζητώ.