Babtua είπε:
Εγώ πάλι, αν θέλετε τη γνώμη μου, πιστεύω ότι αυτό που πάτε να φτιάξετε δεν είναι "μικρόφωνο" αλλά "προενισχυτής" με ιδιαίτερο voicing. Ουσιαστικά δηλαδή ένας transparent προενισχυτής με πολύ υψηλό s/n ratio και χαμηλό ΤΗD+N και ένα graphic EQ πάρα πολλών περιοχών (μίνιμουμ 32) για το voicing, εφόσον θα χρησιμοποιήσετε έτοιμη κάψα.
Το να κατασκευαστεί "μικρόφωνο", δηλαδή το ηλεκτρομηχανικό του τμήμα (κάψα), το θεωρώ ανέφικτο για DIY. Τουλάχιστον αν πρέπει να έχει αξιώσεις...
Αυτό που ίσως θα μπορούσε να γίνει και θα είχε κάποιο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός ιδιαιτέρου μικροφώνου, θα ήταν ο συνδυασμός αρκετών καψών από διαφορετικού τύπου και απόκρισης μικρόφωνα, το καθένα με το δικό του κύκλωμα voicing και υπεύθυνο για ένα συγκεκριμένο bandwidth και συνδυασμός όλων σε μια κοινή έξοδο. Τα interactions μεταξύ τους, τα phase cancellations και reinforcements και ο έλεγχος της στάθμης του καθένα ξεχωριστά μάλλον θα έβγαζε ίσως ένα αρκετά ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
...δεν το κατάλαβες καλά το πρότζεκτ Γιάννη...
Στόχος (για εμένα) είναι να φτιαχτεί ένα μικρόφωνο βασισμένο σε υλικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο (σασσί, κάψες κλπ)
Αυτό σίγουρα δεν είναι ανέφικτο...
Από εκεί και πέρα ούτως ή άλλως ένα μικρόφωνο έχει ένα προενισχυτικό τμήμα, σωστά?
Στα μικρόφωνα όμως και ειδικά στα πυκνωτικά μεγάλου διαφράγματος, το voicing έχει να κάνει με πολλά πράγματα πλην της ίδιας της επιλογής της κάψας και του προενισχυτικού μέρους....δηλαδή
- σχήμα, μέγεθος και υλικά του θόλου
- τρόπος στήριξης της κάψας
- μετασχηματιστής εξόδου
- transformerless έξοδος
- το πως συνδυάζοντε στα μικρόφωνα διπλού διαφράγματος οι εξόδοι τους (τόσο ως μεθοδολογία όσο και ως ποσσόστοση).
Φυσικά και ο τύπος της κάψας είναι τρομερά σημαντικός όπως και η τοπολογία του ενισχυτικού κυκλώματος αλλά αν κοιτάξεις στην αγορά θα δεις πολλά μικρόφωνα με την ίδια (ή παραπλήσια κάψα) και τρομερά μεγάλες διαφορές....
Αν λοιπόν συνδυάσεις κατά βούληση όλα τα παραπάνω μπορείς όντως να φθάσεις στο ιδιαίτερο αποτέλεσμα...
πι.ες. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που φτιάχνουν DIY μικρόφωνα, πολλοί από αυτούς πραγματικά από το μηδέν (capsule skinning κλπ) ενώ η αγορ'α ε'ιναι πραγματικά γεμάτη από εταιρίες (μικρές και μεγάλες) που φτιάχνουν κάψες (αντίγραφα ή και προτότυπα σχέδια), σασ'ί, στηρίγματα για κάψες, θόλους είτε για καινούρια μικρόφωνα είτε για μοντς σε υπάρχοντα.....