Το δικτύωμα crossover μπορεί να θεωρηθεί σαν να είναι 3 φίλτρα - ένα low-pass filter εν σειρά με το woofer ένα high-pass filter εν σειρά με το tweeter και ένα band pass filter εν σειρά με το midrange.
Αν χρησιμοποιήσουμε ένα 4ohm woofer και ένα 8ohm tweeter χωρίς crossover η impedance θα ήταν
2.7ohms (
παράλληλα).
Όμως με το crossover η impedance θα ήταν
4ohms στην περιοχή συχνοτήτων που καλύπτει το
woofer και
8ohms στην περιοχή του
tweeter.
Αυτό σημαίνει ότι (
με υπερ-απλοποίηση) τα 3 μεγάφωνα
δεν ''φαίνονται'' να είναι ΚΑΘΟΛΟΥ συνδεδεμένα παράλληλα.
Τώρα ένας ενισχυτής που έχει ηχείο με ένα μόνο μεγάφωνο που θα είναι για όλο το φάσμα συχνοτήτων των AF θα ‘’ζορίζεται’’ περισσότερο γιατί είναι φανερό ότι θα πρέπει να αποδίδει μια μέση τιμή Ohm σε όλο φάσμα.
Ομοίως ένας ενισχυτής που οδηγεί χαμηλές συχνότητες σε ένα subwoofer θα ''ζορίζεται'' πιο πολύ από ενισχυτή που οδηγεί μόνο τα πρίμα σε ένα σύνολο ηχείων .
Στο υπο εξέταση άρθρο :
http://stefanos06.blogspot.gr/2013/06/bi-wiring-amping.html στην ενότητα ‘’
πλεονεκτήματα του bi-amping'' μεταξύ άλλων λέω:
‘’
αφού κάθε ενισχυτής οδηγεί μόνο ένα τμήμα του ακουστικού φάσματος ο ενισχυτής για το tweeter μπορεί να έχει την ελάχιστη δυνατή ισχύ σε σχέση με τον ενισχυτή για το woofer (άρα μείωση κόστους) ‘’
Θα το ξαναπώ αν και όπως ανέφερα στην αρχή του τρέχοντος post δεν έχω εμπειρία με τα συγκεκριμένα συστήματα και απλά τα αναλύω σε σχέση με τις γνώσεις μου επί των ηλεκτρονικών ότι:
Η 2πλοκαλωδίωση στο σαλόνι σας σ’ ένα κλασικό stereo Hi Fi σύστημα είναι placebo , ενώ στην 2πλοενίσχυση είναι υποχρεωτική.