Η πρώτη μου λάμπα, βοηθήστε παρακαλώ

Τα τριξίματα λόγω συντονισμού συμβαίνουν, ειδικά με combo ενισχυτές.

'Ενα πρώτο βήμα που μπορείς να δοκιμάσεις, και δεν είναι τίποτα δραστικό, είναι να βεβαιωθείς οτι οι λυχνίες κάθονται ΚΑΛΑ στη βάση τους, να είναι σίγουρα οσο πιο firmly βαλμένες. Αν έχεις κάποιο είδος retainer (δε θυμάμαι αν/τι έχει ο συγκεκριμένος) βεβαιώσου οτι και αυτό ειναι σταθερό/σφιχτό.

Απο εκεί και πέρα ίσως και να οφείλεται σε μικροφωνική λυχνία, καμιά φορά συντονίζουν και αυτές σε συγκεκριμένες συχνότητες όσο σφιχτά και αν είναι τοποθετημένες - αν αρχίσεις και ακούς μικροφωνισμούς και άλλα περίεργα μάλλον θές καινούρια 12ΑΧ7.

Μικρό το κακό σε κάθε περίπτωση.

Ναι η κιθάρα ειναι πολύ στηριγμένη από ειδικό πολύ πρόσφατα, τον έλυσα έβγαλα την power tube 6v6 και την ξαναέβαλα να το δω αλλιώς διαβάζω οι περισσότεροι αλλάζουν την λάμπα και φτιάχνει ειναι συχνο φαινόμενο φαινόταν καλα μέσα στην θέση της δε έπαιζε θα δούμε το κάνει μόνο σε μια συγκεκριμένη νότα

δε έπαιζε θα δούμε το κάνει μόνο σε μια συγκεκριμένη νότα
Πιθανότατα συντονίζει η καμπίνα. Αν μπορείς γράψε ένα μικρό κλίπ, έστω με το κινητό μπας και καταλάβουμε.

Πάντως αν είναι θέμα συντονισμού, δε θα το λύσει καμιά εγγύηση. Είναι κατασκευαστικό.

Ανεβάζω το βιντεακι για να δείτε, όταν παίζω χαλαρά η σε χαμηλή ένταση δεν ακούγεται

Έχω παραγγείλει ήδη μια λάμπα power από tubeampdoctor

αλλάχτηκε η λάμπα και το τρίξιμο ήταν χειρότερο, πήγε σήμερα στο σερβις και βλέπουμε.. και μου αρέσει τόσο πολύ ο ήχος του... απλά όσο το ψάχνω βλέπω παρα πολλά περιστατικά στο ίντερνετ με αντοίστιχα τριξίματα ...

Τελικα να να μην σαν έχω σε αγωνία :) :) πήγε στον νάκα, καλύψανε εκείνοι τα μεταφορικά και μου είπαν πωςε ενας αποσβεστηρας κραδασμών στην σίτα ήταν είχε φύγει αππο την θέση του το έφτιαξαν και ο ενισχυτής είναι άριστος δεν τρίζει πουθενα εδω και 10 μέρες που τον έχω από την επισκευή.

Ήμουν σε παρόμοια θέση μ' εσένα (ας πούμε). Δεν διάβαζα ομως το forum :-( Και πήρα τον HB TUBE15. Μετά από διάφορα videάκια στο youtube και χωρίς να τον έχω παραλάβει ακόμη, αποφάσισα να του αλλάξω το ηχείο με ένα Celestion G12M-65 Creamback 8 Ohm. Τέλος. Ας ελπίσω να μην έχει τίποτα πολύ ενοχλητικό που δεν θα μου αρέσει :)

Κι εγώ για σπίτι μέσα τον θέλω, και μου αρέσει που έχει διακόπτη στο 1w καθώς και send/return για την πεταλιέρα (μια Valeton GP-200). Με ενδιαφέρει ο καθαρός ήχος, και ότι βγάλει μετά η πεταλιέρα.

Τελικά μου φαίνεται οτι το άθλημα είναι για να ψαχνόμαστε κι όχι για να παίζουμε μουσική :-) (κλασικός κιθαρίστας εδώ που είπα να περάσω την κρίση μέσης ηλικίας με μια ηλεκτρική -μεταξύ άλλων- για να έχουμε να ασχολούμαστε).

Ήμουν σε παρόμοια θέση μ' εσένα (ας πούμε). Δεν διάβαζα ομως το forum :-( Και πήρα τον HB TUBE15. Μετά από διάφορα videάκια στο youtube και χωρίς να τον έχω παραλάβει ακόμη, αποφάσισα να του αλλάξω το ηχείο με ένα Celestion G12M-65 Creamback 8 Ohm. Τέλος. Ας ελπίσω να μην έχει τίποτα πολύ ενοχλητικό που δεν θα μου αρέσει :)

Κι εγώ για σπίτι μέσα τον θέλω, και μου αρέσει που έχει διακόπτη στο 1w καθώς και send/return για την πεταλιέρα (μια Valeton GP-200). Με ενδιαφέρει ο καθαρός ήχος, και ότι βγάλει μετά η πεταλιέρα.

Τελικά μου φαίνεται οτι το άθλημα είναι για να ψαχνόμαστε κι όχι για να παίζουμε μουσική :-) (κλασικός κιθαρίστας εδώ που είπα να περάσω την κρίση μέσης ηλικίας με μια ηλεκτρική -μεταξύ άλλων- για να έχουμε να ασχολούμαστε).
Εύχομαι με το καλό να σου έρθει και να τον χαρείς μην αγχώνεσαι το thoman εάν δεν σού αρέσει και το γυρνας πισω. Αναμένουμε εντυπώσεις μόλις παραλάβεις

Λοιπόν, update:

Έχω τον ενισχυτή 2-3 ημέρες. Η αλήθεια είναι οτι είναι καλύτερος απ' ότι περίμενα. Σε σχέση με τον Marshall MG30FX που είχα πριν, είναι η μέρα με την νύχτα. Άλλο ζώο. Με έχει γοητεύσει ο ζεστός ήχος της λάμπας. Δεν έχω προχωρήσει σε παραμόρφωση (δεν τους χρησιμοποιώ κι όλας τέτοιους ήχους πολύ). Κόλλησα όμως σ' έναν jazzέ ήχο που έφτιαξα και δεν έχω δοκιμάσει και τίποτα άλλο :)

Σίγουρα πάει πολύ πίσω η αλλαγή ηχείου που προγραμμάτιζα. Μου αρέσει κι έτσι. Βέβαια παίζω σε πολύ χαμηλές εντάσεις με το 1W. Όμως επειδή το sport είναι για να ψάχνουμε/παίζουμε τι θα προτείνατε; Celestion G12M-65 Creamback 8 Ohm ή Celestion G12M-25 Greenback 8 Ohm? Βασικά τι περιμένουμε από το κάθε τέτοιο ηχείο; Δεν έχω ιδέα, είδα στο youtube να το προτείνουν. Δεκτός και σε κάτι άλλο βέβαια...

Επόμενο βήμα είναι να συνδέσω το valeton GP200. Ψάχνοντας λίγο, βρήκα αυτό:
4-cables-fx-amp.jpg

Τι λέτε; χρειάζεται κάτι τέτοιο ή αρκεί να βάλω από κιθάρα σε πεταλιέρα και μετά στην είσοδο του ενισχυτή;

Όπως και νά'χει θέλω τον πιο ουδέτερο ήχο στον ενισχυτή για να περάζω μετά από το valeton τις παραμέτρους. Οπότε πόσο gain/volume και tone βάζω; Τα eq (μπάσα, μεσαία, πρίμα) φαντάζομαι τα αφήνω στη μέση. Ή μήπως όλα κλειστά; (είναι πολύ μουντός ο ήχος έτσι βέβαια)... Και reverb στο ελλάχιστο αν όχι κλειστό;

Φίλε iznodur, sorry για το hijacking του topic :)

Συμπλήρωση: Είδα και οτι κάποιος του άλλαξε και λάμπες με επώνυμες. Και προσπαθούσε να μας πείσει οτι "να, ακούστε τη διαφορά". Δεν άκουσα καμία μα καμία διαφορά (βέβαια είναι και από youtube δεν ήμουν δίπλα) οπότε κάτι τέτοιο θα το σκεφτόμουν μόνο αν κι εφόσον έρθει η ώρα για αλλαγή των λαμπών.

Celestion G12M-65 Creamback 8 Ohm ή Celestion G12M-25 Greenback 8 Ohm?
Για καθαρά προσωπικά προτιμώ το Creamback

Συμπλήρωση: Είδα και οτι κάποιος του άλλαξε και λάμπες με επώνυμες. Και προσπαθούσε να μας πείσει οτι "να, ακούστε τη διαφορά". Δεν άκουσα καμία μα καμία διαφορά (βέβαια είναι και από youtube δεν ήμουν δίπλα) οπότε κάτι τέτοιο θα το σκεφτόμουν μόνο αν κι εφόσον έρθει η ώρα για αλλαγή των λαμπών.

1) Σε ό,τι αφορά τα μεγάφωνα: μην ασχολείσαι με μεγάφωνα σε τέτοιου entry level τύπου ενισχυτή.
Δεν αξίζει την αναβάθμιση.

Τα μεγαφώνα παίζουν σημαντικό ρόλο, σε συνδιασμό με την καμπίνα όμως, Να αλλάξεις μεγάφωνα σε μια καλή καμπίνα το καταλαβαίνω, αλλά σε τέτοιου είδους combo δεν θα έμπαινα στον κόπο.

Άσε που τα μεγάφωνα δίνουν χαρακτήρα κυρίως σε γκαζωμένους ενισχυτές και τονίζουν συγκεκριμένες συχνότητες, στα καθαρά όμως που λες οτι κυρίως χρησιμοποιείς, κλάιν μάιν.

(αυτά δεν τα γράφω για να μειώσω τον ενισχυτή, ο πρώτος μου λαμπάτος τον οποίο φυσικά έχω ακόμα, τον bugera V22 έχει ένα από τα καλύτερα καθαρά κανάλια που έχω, απλά η ποιότητα της καμπίνας του ενισχυτή φαίνεται ότι είναι κάπως meh και το μεγάφωνο επίσης δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, παρ'όλα αυτά παίζει εξαιρετικά, απλά τις αλλαγές μεγαφώνων τις κρατάω για καμπίνες που αξίζουν τον κόπο και είναι συνδεδεμένες με ενισχυτές από τους οποίους παίρνω tube amp distortion οπότε εκεί να παίζει μεγάλο ρόλο)

2) Όχι μην βάλεις την πεταλιέρα μπροστά από τον ενισχυτή, πρέπει να κάνεις αυτό που λέει η εικόνα. Απενεργοποίησε τις προσομοιώσεις ενισχυτών - καμπινών και χρησιμοποίησε την πεταλιέρα σου μόνο για τα εφέ της (delay, chorus, reverb, harmonizer κτλ). Θα έχεις έτσι τον πραγματικό ήχο του ενισχυτή σου συν τα εφέ (σαν να τα είχες σε ξεχωριστά πετάλια). Gain και equalizer (μπάσα, πρίμα κτλ) δεν θα χρειαστεί να τα ρυθμίσεις γιατί δεν θα υπάρχουν, όπως προείπα θα απενεργοποιήσεις την προσομοίωση ενισχυτή της πεταλιέρας σου.

3)Λάμπες άλλαξε όταν έρθει η ώρα να τις αλλάξεις. Δεν θα ακούσεις καμιά εντυπωσιακή διαφορά, ακόμα και αυτοί που ''ακούν'' τέτοιες διαφορές έχουν περάσει πολλές χιλιάδες ώρες με τον ενισχυτή τους για να φτάσουν στο σημείο να (ισχυρίζονται ότι) ακούν κάποια διαφορά που ίσως όντως υπάρχει αλλά θα είναι μικρή.

Άσε που τα μεγάφωνα δίνουν χαρακτήρα κυρίως σε γκαζωμένους ενισχυτές και τονίζουν συγκεκριμένες συχνότητες, στα καθαρά όμως που λες οτι κυρίως χρησιμοποιείς, κλάιν μάιν.

(αυτά δεν τα γράφω για να μειώσω τον ενισχυτή, ο πρώτος μου λαμπάτος τον οποίο φυσικά έχω ακόμα, τον bugera V22 έχει ένα από τα καλύτερα καθαρά κανάλια που έχω, απλά η ποιότητα της καμπίνας του ενισχυτή φαίνεται ότι είναι κάπως meh και το μεγάφωνο επίσης δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, παρ'όλα αυτά παίζει εξαιρετικά, απλά τις αλλαγές μεγαφώνων τις κρατάω για καμπίνες που αξίζουν τον κόπο και είναι συνδεδεμένες με ενισχυτές από τους οποίους παίρνω tube amp distortion οπότε εκεί να παίζει μεγάλο ρόλο)
Αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση Γιάννη. Ο σχωρεμενος ο Superfunk έλεγε ότι τη μεγάλη διαφορά την άκουγε στα καθαρά. Και γενικά ακούω διάφορες απόψεις, άλλοι λένε ότι γενικά η λάμπα αξίζει μόνο στην παραμόρφωση, άλλοι λένε στα καθαρά. Προσωπικά πιστεύω ότι και στις δύο περιπτώσεις έχει να σου δώσει οφέλη. Τώρα για καμπίνα και μεγάφωνο που είπες, νομίζω και στα καθαρά μετράει. Άλλο ένας Super Reverb με JBL ηχεία, άλλο με EV, άλλο με Jensen

Αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση Γιάννη. Ο σχωρεμενος ο Superfunk έλεγε ότι τη μεγάλη διαφορά την άκουγε στα καθαρά. Και γενικά ακούω διάφορες απόψεις, άλλοι λένε ότι γενικά η λάμπα αξίζει μόνο στην παραμόρφωση, άλλοι λένε στα καθαρά. Προσωπικά πιστεύω ότι και στις δύο περιπτώσεις έχει να σου δώσει οφέλη. Τώρα για καμπίνα και μεγάφωνο που είπες, νομίζω και στα καθαρά μετράει. Άλλο ένας Super Reverb με JBL ηχεία, άλλο με EV, άλλο με Jensen

Το λέω με την άποψη ότι τα καθαρά, από την φύση τους, δεν χρειάζεται ''να τα δαμάσεις''.

Ένα κακοσχεδιασμένο V30 μπορεί να ακουστεί πολύ piercing (με την ενοχλητική έννοια) στα γκάζια, αλλά στα καθαρά δεν θα ενοχλεί και τόσο.

Η λάμπα στα καθαρά όχι απλά αξίζει, αλλά είναι το benchmark του καθαρού ήχου στην ηλεκτρική κιθάρα.

Και στα γκάζια το ίδιο, αλλά από την φύση τους θέλουν να τα δαμάσεις για να ακούγονται σωστά, δηλαδή καλή χρήση των τελικών λαμπών, κατάλληλη καμπίνα και μεγάφωνο που να τα κολακεύουν κτλ.

Γνώμη μου τα παραπάνω, ποτέ δεν με προβλημάτισε κάτι στο να έχω υπέροχα καθαρά από κάποιον λαμπάτο ενισχυτή ανεξαρτήτως καμπίνας, μεγαφώνου, έντασης κτλ σε αντίθεση με τα γκάζια που εκεί τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίεργα.

Όμως επειδή το sport είναι για να ψάχνουμε/παίζουμε τι θα προτείνατε; Celestion G12M-65 Creamback 8 Ohm ή Celestion G12M-25 Greenback 8 Ohm? Βασικά τι περιμένουμε από το κάθε τέτοιο ηχείο; Δεν έχω ιδέα, είδα στο youtube να το προτείνουν. Δεκτός και σε κάτι άλλο βέβαια...

Tα μεγάφωνα κιθάρας δεν μπορούν να κριθούν από μόνα τους — δουλεύουν σε σύζευξη με την καμπίνα.

Το ίδιο ακριβώς μεγάφωνο μπορεί να «κάτσει» πολύ καλά σε μια καμπίνα και να ακούγεται κουτσουρεμένο ή «φτωχό» σε μια άλλη. Η καμπίνα παρέχει μεγάλο μέρος των μπάσων μέσω της μηχανικής σύζευξης cone - > baffle -> εσωτερικού όγκου, και επίσης η τοποθέτηση του ηχείου (front-mount/open-back vs rear-mount/closed-back) αλλά και το πόση επιφάνεια "πατάει" στο έδαφος (floor coupling), αλλάζει την απόκριση στις χαμηλές. Επομένως το αν θα σου αρέσει ένα μεγάφωνο είναι συνάρτηση του μεγαφώνου + της καμπίνας και βέβαια του προσωπικού γούστου. Ο πιο ασφαλής τρόπος επιλογής θα ήταν να μπορέσεις να ακούσεις το ηχείο μέσα στην ίδια καμπίνα πριν αποφασίσεις.

Σε γενικές γραμμές για τα ηχεία που ρωτάς:

-Το G12M 25w (Greenback) είναι ΠΟΛΥ πιο mid-forward, μια πολύ ωραία λύση για φθηνότερους ενισχυτές γιατί στρογγυλεύει τα πρίμα. Θα έσπαγε περισσότερο αν σκόπευες να ανοίξεις στο τέρμα τον ενισχυτή αλλά απ' ότι καταλαβαίνω αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, οπότε μιλάμε για ηχεία που συμπεριφέρονται πεντακάθαρα έτσι κι αλλιώς.

-Το G12M 65w (Creamback) θα έχει μεγαλύτερο εύρος απόκρισης αλλά και λιγότερο επιθετικά μεσαία από το Greenback. Τα πολύ τραβηγμένα προς τα πίσω μεσαία του Creamback είναι ο λόγος που προσωπικά δεν τα συμπαθώ. Βασικά τα θεωρώ περισσότερο μια αποτυχημένη επανέκδοση του παλιού Rola Celestion G12 65 των 80s, παρά Greenback κλώνο.

-EDIT: Παρόλο που προσωπικά δεν τα συμπαθώ, σε μια μικρή 1x12 τα Creamback μπορεί να ταιριάζουν ακριβώς λόγω αυτού του χαρακτήρα τους. Απλά εγώ δεν έχω τέτοιες καμπίνες. Επίσης για μικρή καμπίνα και πεντακάθαρο ήχο, ένα φοβερό μεγάφωνο είναι το 150άρι της Celestion που έχει φτιαχτεί γι αυτόν τον λόγο. Υπάρχουν αυτά από τις αγγελίες με μικροδιαφορές μεταξύ τους (βέβαια το βάρος αυξάνει κατακόρυφα):

Εδώ κι ένα τεστ σε κάποιες πολύ καλές καμπίνες - και μπορείς να ακούσεις και την διαφορά στην απόκριση καθώς μεγαλώνει ο όγκος της καμπίνας:

Last edited:
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά.

Κατάλαβα πολύ αρκετά τι γίνεται τώρα. Το ζήτημα είναι ότι έστω και μια μικρή αύξηση στην ποιότητα της τάξης του 5-10% θα ήταν αρκετή για να τα δοκιμάσω. Όπως σας είπα, πέρα από τη μουσική, το άθλημα είναι για να ψάχνουμε/παίζουμε/δοκιμάζουμε. Και από τη στιγμή, που δεν υπάρχει στον ορίζοντα προς το παρόν λόγος να πάω σε άλλον ενισχυτή, θα απολαύσω τη διαδικασία ψαξίματος/αλλαγής. Όχι βέβαια τώρα, θέλω πρώτα να τον μάθω τον ενισχυτή και να μου γίνει οικείος ο ήχος και οι ιδιαιτερότητες του.

Εδώ κι ένα τεστ σε κάποιες πολύ καλές καμπίνες - και μπορείς να ακούσεις και την διαφορά στην απόκριση καθώς μεγαλώνει ο όγκος της καμπίνας:
Πολύ ωραίο αυτό. Από αυτό που άκουσα για τα δικά μου γούστα (και πάντα με τις συγκεκριμένες συνθήκες καμπίνας κτλ) το Creamback μου αρέσει πιο πολύ. Το Greenback μου φαίνεται ότι έχει πιο συμπιεσμένο ήχο. Φυσικά δεν ξέρω πως θα ακουστούν στην δική μου περίπτωση, αλλά μια ένδειξη την έχω. Είναι πολύ βοηθητικό το συγκριτικό του video.

Όμως επειδή το sport είναι για να ψάχνουμε/παίζουμε τι θα προτείνατε;
Τίποτα. Κράτα τα λεφτά σου και μην υποκύπτεις σε πειρασμούς που δε θα σου αποφέρουν κανένα όφελος, ειδικά σε τόσο χαμηλές εντάσεις. Κράτα τον (φρέσκο) ενισχυτή σου ως έχει για κανά χρόνο να τον μάθεις καλά, να σου εντυπωθεί ο ήχος του στο μυαλό και αν ακόμα τρώγεσαι με τα ρούχα σου ή/και υπάρχει συγκεκριμένο θέμα που σε ενοχλεί και σε χαλάει, το ξανασυζητάμε.

Στα λέω αυτά από δική μου εμπειρία που όταν αγόρασα τον Deluxe Reverb Reissue μου και πριν κλείσει 2 μήνες στα χέρια μου, έσπευσα και του άλλαξα λάμπες και μεγάφωνο. Πέταξα λεφτά εν ολίγοις καθώς ο ενισχυτής ήταν άψογος όπως βγήκε από το εργοστάσιο και οι αλλαγές στον ήχο ήταν τραγικά δυσανάλογες σε σύγκριση με το κόστος των "αναβαθμίσεων". Επίσης ο ήχος του ενισχυτή άλλαξε όντως αλλά δεν βελτιώθηκε απαραιτήτως και για την ακρίβεια, μερικά χρόνια αργότερα κατέληξα ότι οι εργοστασιακές λυχνίες ήταν το καλύτερο match που υπάρχει και δεν έπρεπε να τις αλλάξω ποτέ.

Το Creamback είναι ένα πάρα πολύ ισορροπημένο μεγάφωνο, ίσως εάν μας απειλούσε καποιος με μαχαίρι ότι θα πρέπει σε όλη μας τη ζωή να διαλέξουμε να παίζουμε με 1 συγκεκριμένο μεγάφωνο αλλιώς θα μας σκοτώσει, να ήταν η καλύτερη επιλογή.
Από την άλλη, το Greenback είναι ένα μεγάφωνο που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι δύσκολο να σταθεί μόνο του σε ενισχυτή με καμπίνα 1x12. Θα ήταν το τέλειο συμπλήρωμα του V30 σε μία καμπίνα 2x12 ωστόσο.
Μην με κράξετε, προσωπικές απόψεις εκφράζω.

2) Όχι μην βάλεις την πεταλιέρα μπροστά από τον ενισχυτή, πρέπει να κάνεις αυτό που λέει η εικόνα. Απενεργοποίησε τις προσομοιώσεις ενισχυτών - καμπινών και χρησιμοποίησε την πεταλιέρα σου μόνο για τα εφέ της (delay, chorus, reverb, harmonizer κτλ). Θα έχεις έτσι τον πραγματικό ήχο του ενισχυτή σου συν τα εφέ (σαν να τα είχες σε ξεχωριστά πετάλια). Gain και equalizer (μπάσα, πρίμα κτλ) δεν θα χρειαστεί να τα ρυθμίσεις γιατί δεν θα υπάρχουν, όπως προείπα θα απενεργοποιήσεις την προσομοίωση ενισχυτή της πεταλιέρας σου.
Για να βεβαιωθώ οτι κατάλαβα καλά: Όταν ρωτούσα για Gain/Equalizer/Reverb, εννοούσα για τον ενισχυτή τι να βάλω. Όχι για την πεταλιέρα. Από το μήνυμά σου καταλαβαίνω οτι αυτά δεν θα χρειαστούν στην πεταλιέρα. (Τέλος πάντων, τώρα μιλάω θεωρητικά. Αύριο θα το δω στην πράξη και θα μου δημιουργηθούν/λυθούν απορίες).

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back