Η πρώτη μου λάμπα, βοηθήστε παρακαλώ

Το Creamback είναι ένα πάρα πολύ ισορροπημένο μεγάφωνο, ίσως εάν μας απειλούσε καποιος με μαχαίρι ότι θα πρέπει σε όλη μας τη ζωή να διαλέξουμε να παίζουμε με 1 συγκεκριμένο μεγάφωνο αλλιώς θα μας σκοτώσει, να ήταν η καλύτερη επιλογή.
Αν κάποιος δει το βίντεο, λέγεται ως σχόλιο κάτι πολύ σωστό: Το Greenback ακούγεται φοβερά mid-forward σε σχέση με το Creamback. Αν συγκρίνεις όμως, όπως λέει το βίντεο, το Greenback με το V30, το V30 θα σου φανεί mid forward και το Greenback πιο ήπιο. Με δεδομένο λοιπόν ότι το V30 είναι industry standard μπορεί κάποιος με λίγη φαντασία να κατανοήσει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι το Greenback τόσο mid-forward. Απλά είναι το Creamback που έχει μηδενικό Presence στα μεσαία. Παρόλα αυτά σίγουρα σε κάποιους αρέσει.
Από την άλλη, το Greenback είναι ένα μεγάφωνο που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι δύσκολο να σταθεί μόνο του σε ενισχυτή με καμπίνα 1x12
Εξαρτάται την 1x12. Σϊγουρα σε μια αναιμική open back της πλάκας θα υποφέρει. Σε μια καλή Vox ή σε μια Orange ή σε μια Ported ή σε μια Oversized θα είναι μια χαρά, καθώς θα του δίνει τα απαραίτητα μπάσα για να το εξισσοροπεί. Φυσικά τα περισσότερα "κλασσικά" Celestions ακούγονται καλύτερα σε 4x12 :)
Θα ήταν το τέλειο συμπλήρωμα του V30 σε μία καμπίνα 2x12 ωστόσο.
Το Greenback με το V30 πολύ δύσκολα κάνουν καλό match. To V30 είναι και πολύ πιο δυνατό, κοντά 4 db που είναι τεράστια διαφορά, και με περισσότερο presence από το Greenback. Άρα το Greenback "θάβεται" σε αυτόν τον συνδυασμό.
Μην με κράξετε, προσωπικές απόψεις εκφράζω.
Συζήτηση κάνουμε:):):).Ο τελικός κριτής είναι τα αυτιά του καθενός στο δικό του signal chain.

Για να βεβαιωθώ οτι κατάλαβα καλά: Όταν ρωτούσα για Gain/Equalizer/Reverb, εννοούσα για τον ενισχυτή τι να βάλω. Όχι για την πεταλιέρα. Από το μήνυμά σου καταλαβαίνω οτι αυτά δεν θα χρειαστούν στην πεταλιέρα. (Τέλος πάντων, τώρα μιλάω θεωρητικά. Αύριο θα το δω στην πράξη και θα μου δημιουργηθούν/λυθούν απορίες).

Kατάλαβα λάθος τότε.

Υπάρχουν τρεις τρόποι να συνδέσεις την πεταλιέρα σου:

1) στο input του ενισχυτή

Είναι ο πιο άμεσος τρόπος, αλλά και ο λιγότερο ορθός, αφού έχεις αφενός την εξομοίωση ενισχυτή της πεταλιέρας σου και αφετέρου τον ήχο του ενισχυτή σου ταυτόχρονα, οπότε έχεις ένα μπουρδούκλωμα. Το να βάλεις τα παραμετρικά του ενισχυτή στην μέση δεν εξασφαλίζουν κάποια ''ουδετερότητα'' πάνω στην οποία θα λειτουργήσει σωστά η πεταλιέρα.

Τις πεταλιέρας συνήθως τις συνδέεουμε απευθείας είτε σε μόνιτορ ή FRFR ενισχυτή είτε στον μείκτη - ακουστικά - υπολογιστή κτλ. και όχι σε ''κανονικό'' ενισχυτη κιθάρας...

2) στο return του ενισχυτή

Ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιείται η πεταλιέρα. Στην ουσία χρησιμοποιούμε κανονικά την ''προσομοίωση ενισχυτή'' της πεταλιέρας ως pre amp και τον power amp του κανονικού μας ενισχυτή ως τελικό.

Βέβαια καλό θα είναι σε αυτη την περίπτωση να απενεργοποιήσεις τις καμπίνες - μικρόφωνα της πεταλιέρας.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι όταν χρησιμοποιείς έναν ήχο της πεταλιέρας σου, ένα patch όπως συνήθως λέγονται, στην ουσία έχεις μια αλυσίδα (signam chain): {εφέ --> ενισχυτής --> καμπίνα ενισχυτή --> μικρόφωνο της καμπίνας ενισχυτή}. Είναι δηλαδή το σήμα της κιθάρας σου που περνάει όλη αυτή την αλυσίδα και είναι αυτό το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα που ακούει το κοινό ή ο ηχολήπτης ή εσύ από το μόνιτορ που έχει το stage.

Άρα, χρησιμοποιώντας αυτή την συνδεσμολογία που ανέφερα, χρησιμοποιώντας δηλαδή τον ενισχυτή σου ως τελικό, το ψηφιακό σήμα σου δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει τα στάδια ''καμπίνα ενισχυτή'' και ''μικρόφωνο καμπίνας''.... πρέπει να τα απενεργοποιήσεις. Η αλυσίδα σου θα είναι {εφέ (ψηφιακό της πεταλιέρας) --> ενισχυτής (ψηφιακός της πεταλιέρας) --> τελικός ενισχυτή (το power amp του κανονικού σου ενισχυτή) --> καμπίνα, η κανονική του ενισχυτή σου (συν το μικρόφωνο, αν παίζεις κάπου λαιβ και θέλεις να δώσεις στον ηχολήπτη σήμα).

3) Four cable method

Αυτή η συνδεσμολογία (όπως της εικόνας που πόσταρες) είναι όταν θες να χρησιμοποιήσεις τον ενισχυτή σου και μόνο ως τον βασικό σου ήχο, και την πεταλιέρα να την έχεις για τα εφέ της και μόνο (παράδειγμα: delay, chorus, compressor, noise surpressor, phazer, harmonizer κτλ κτλ. Παρακάμπτεις - απενεργοποιείς τις προσομοιώσεις ενισχυτών, καμπινών κτλ της πεταλιέρας σου.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ προσεγγιστικά - μπακαλίστικα, και σίγουρα άλλα μέλη του φόρουμ μπορούν να τα περιγράψουν πιο παραστατικά και πιο εμπεριστατωμένα, και με σωστότερη ορολογία. Ειδικά αν ανοίξεις ξεχωριστό θέμα με το συγκεκριμένο ερώτημα

Για πείτε μου τώρα, δυο πράγματα σχετικά με τον ήχο. Παρακάτω έχω δυο δείγματα clean (ένα εντελώς clean κι ένα jazz style). Είναι η κιθάρα κατ' ευθείαν συνδεδεμένη πάνω στον HB. Η ερώτησή μου είναι αν το «σπάσιμο» που ακούγεται όταν χτυπάω δυνατά, είναι φυσιολογικό, ή έχει να κάνει με κάποιο πρόβλημα. Φαίνεται δηλ, στο τέλος των 2 δειγμάτων που παίζω δυνατά 2 ακόρντα, οτι σαν να σπάει, ή κλιπάρει ο ήχος.

Να πω εδώ ότι ο ενισχυτής είναι στο 1w. Επίσης συγχωρήστε μου τα λάθη γιατί σκοπός μου ήταν να γράψω γρήγορα 2 δείγματα, δεν έκανα σωστή ηχογράφιση :) Με το κινητό έγινε άλωστε σε video.

Δείγμα 1ο (clean):
Ρυθμίσεις ενισχυτή: Gain: 1, Volume: 3, Tone: +2, Bass, Mid, High: 0, Reverb: 2
Ρυθμίσεις κιθάρας: Volume, tone: full, both humbuckers selected.

Δείγμα 2ο (jazz):
Ρυθμίσεις ενισχυτή: Gain: 2, Volume: 4, Tone: -3, Bass, Mid, High: 0, Reverb: 2
Ρυθμίσεις κιθάρας: Volume: full, tone: 6, both humbuckers selected.

Φαίνεται δηλ, στο τέλος των 2 δειγμάτων που παίζω δυνατά 2 ακόρντα, οτι σαν να σπάει, ή κλιπάρει ο ήχος.
Αυτό το άκουσες την ώρα που έπαιζες ή μετά ακούγοντας την ηχογράφηση του κινητού; Σε κάθε περίπτωση προσωπικά δεν άκουσα κάποιο σπάσιμο/κλιπάρισμα στα δείγματα που ανέβασες.

Επίσης οι ρυθμίσεις που αναφέρεις με προβλημάτισαν έντονα μέχρι που έψαξα και είδα φωτογραφία του front panel του συγκεκριμένου ενισχυτή. 😁

Δεν σπάει κάτι. Μια χαρά όλα. Το κινητό είναι εύκολο να κλιπαρει γιατί δεν είναι σχεδιασμένο να ηχογραφεί μεγάλες εντάσεις

Όχι παιδιά, κι εγώ από το κινητό δεν το πολυακούω, αλλά ζωντανά μου φαίνεται οτι σπάει στο πολύ δυνατό παίξιμο μ' αυτές τις ρυθμίσεις.
Μιλάω για τα τελευταία δυνατά, ακόρντα.

Αν κάποιος δει το βίντεο, λέγεται ως σχόλιο κάτι πολύ σωστό: Το Greenback ακούγεται φοβερά mid-forward σε σχέση με το Creamback. Αν συγκρίνεις όμως, όπως λέει το βίντεο, το Greenback με το V30, το V30 θα σου φανεί mid forward και το Greenback πιο ήπιο. Με δεδομένο λοιπόν ότι το V30 είναι industry standard μπορεί κάποιος με λίγη φαντασία να κατανοήσει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι το Greenback τόσο mid-forward. Απλά είναι το Creamback που έχει μηδενικό Presence στα μεσαία. Παρόλα αυτά σίγουρα σε κάποιους αρέσει.

Εξαρτάται την 1x12. Σϊγουρα σε μια αναιμική open back της πλάκας θα υποφέρει. Σε μια καλή Vox ή σε μια Orange ή σε μια Ported ή σε μια Oversized θα είναι μια χαρά, καθώς θα του δίνει τα απαραίτητα μπάσα για να το εξισσοροπεί. Φυσικά τα περισσότερα "κλασσικά" Celestions ακούγονται καλύτερα σε 4x12 :)

Το Greenback με το V30 πολύ δύσκολα κάνουν καλό match. To V30 είναι και πολύ πιο δυνατό, κοντά 4 db που είναι τεράστια διαφορά, και με περισσότερο presence από το Greenback. Άρα το Greenback "θάβεται" σε αυτόν τον συνδυασμό.

Συζήτηση κάνουμε:):):).Ο τελικός κριτής είναι τα αυτιά του καθενός στο δικό του signal chain.
Τα Greenbacks με τα V30s αποτελούν τον πιο διαδεδομένο hard rock συνδυασμό μεγαφώνων όλων των εποχών! Συνήθως σε καμπίνες 4x12 και σε διαγώνια διάταξη.

Η Celestion κάποτε στο site της όταν επέλεγες ένα μεγάφωνο σου πρότεινε και με ποιο θα έκανε ιδανικό συνδυασμό σε καμπίνα 2x12 ή 4x12 και στα Greenbacks πρότεινε τα V30s.

Έχουν χυθεί τόνοι "ηλεκτρονικής" μελάνης σε διάφορα forums για τον συγκεκριμένο συνδυασμό καθώς είναι ο πιο πολυσυζητημένος συνδυασμός μεγαφώνων.

O Steve Vai χρησιμοποιούσε αυτό τον συνδυασμό τέλη 80's με αρχές 90's στις Carvin 4x12 καμπίνες του.

Ο BillM (Bill Machrone) έχει γράψει τα εξής: "Τα V30s είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της κλασικής Ροκ μουσικής. Ογκώδη, δυναμικά μεσαία και γρήγορο breakup. Χώνεις τέσσερα από δ'αύτα σε μία καμπίνα και έχεις ήδη ξεκινήσει να βαδίζεις στα χνάρια των θεών της Rock κιθάρας. Βέβαια πολύ συχνά οι θεοί της Rock κιθάρας μετρίαζαν κάπως την θρασύτητα του ήχου τους και κάλυπταν το κενό στις χαμηλές συχνότητες τοποθετόντας 2 V30s και 2 Greenbacks στις καμπίνες τους."

Δεν τα γράφω ως απόδειξη ότι αντικειμενικά ταιριάζουν, το γράφω ως απόδειξη ότι η κοινή γνώμη (χωρίς να σημαίνει ότι η μάζα είναι πάντα σωστή) στην πλειοψηφία της πιστεύει ότι ταιριάζουν. Αυτή την εντύπωση έχω και εγώ, φυσικά δεν τα έχω ακούσει ποτέ με τα αυτιά μου από κοντά για να έχω σφαιρική γνώμη, το θεωρούσα στάνταρ και τώρα με έβαλες σε σκέψεις!

Όχι παιδιά, κι εγώ από το κινητό δεν το πολυακούω, αλλά ζωντανά μου φαίνεται οτι σπάει στο πολύ δυνατό παίξιμο μ' αυτές τις ρυθμίσεις.
Μιλάω για τα τελευταία δυνατά, ακόρντα.

Εγώ το ακούω στο το κλιπαρισμα που λες προς το τέλος, ίσως επειδή έχεις τον ενισχυτή στο 1w οπότε λογικά όταν βαράς πιο δυνατά έχει φτάσει στα όρια του το καθαρό headroom του ενισχυτή και κάνει αυτό το κλιπαρισμα.

Κανε το ίδιο αλλά με τον ενισχυτή στα 15w για να δεις αν ακούγεται έτσι και εκεί

Τα Greenbacks με τα V30s αποτελούν τον πιο διαδεδομένο hard rock συνδυασμό μεγαφώνων όλων των εποχών! Συνήθως σε καμπίνες 4x12 και σε διαγώνια διάταξη.

Η Celestion κάποτε στο site της όταν επέλεγες ένα μεγάφωνο σου πρότεινε και με ποιο θα έκανε ιδανικό συνδυασμό σε καμπίνα 2x12 ή 4x12 και στα Greenbacks πρότεινε τα V30s.

Έχουν χυθεί τόνοι "ηλεκτρονικής" μελάνης σε διάφορα forums για τον συγκεκριμένο συνδυασμό καθώς είναι ο πιο πολυσυζητημένος συνδυασμός μεγαφώνων.

O Steve Vai χρησιμοποιούσε αυτό τον συνδυασμό τέλη 80's με αρχές 90's στις Carvin 4x12 καμπίνες του.

Ο BillM (Bill Machrone) έχει γράψει τα εξής: "Τα V30s είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της κλασικής Ροκ μουσικής. Ογκώδη, δυναμικά μεσαία και γρήγορο breakup. Χώνεις τέσσερα από δ'αύτα σε μία καμπίνα και έχεις ήδη ξεκινήσει να βαδίζεις στα χνάρια των θεών της Rock κιθάρας. Βέβαια πολύ συχνά οι θεοί της Rock κιθάρας μετρίαζαν κάπως την θρασύτητα του ήχου τους και κάλυπταν το κενό στις χαμηλές συχνότητες τοποθετόντας 2 V30s και 2 Greenbacks στις καμπίνες τους."

Δεν τα γράφω ως απόδειξη ότι αντικειμενικά ταιριάζουν, το γράφω ως απόδειξη ότι η κοινή γνώμη (χωρίς να σημαίνει ότι η μάζα είναι πάντα σωστή) στην πλειοψηφία της πιστεύει ότι ταιριάζουν. Αυτή την εντύπωση έχω και εγώ, φυσικά δεν τα έχω ακούσει ποτέ με τα αυτιά μου από κοντά για να έχω σφαιρική γνώμη, το θεωρούσα στάνταρ και τώρα με έβαλες σε σκέψεις!
Έριξα μια ματιά στο The Gear Page να δω απόψεις.

Το Greenback + Vintage 30 προτείνεται σε κάθετες 2x12, με το V30 κάτω και το Greenback επάνω, ή σε 4x12 με τον ίδιο τρόπό, τα δύο V30s κάτω και τα Greenbacks επάνω. Αυτό το setup φαίνεται να περιορίζει τα πριμομεσαία που μπορεί να είναι ενοχλητικά αν τα "τρως" απευθείας στο κεφάλι.

Όσοι το έχουν κάνει όμως σε οριζόντια διάταξη πάνω κάτω συμφωνούν ότι δεν ακούς το Greenback, είναι απλά σαν να χαλαρώνει η ατάκα του V30.

Εγώ θυμήθηκα ότι το έχω κάνει με δυο 2x12 open backs, τα V30s κάτω, τα G12 65 επάνω, συνδέοντας τον Matchless Chief στη δική του καμπίνα και στην καμπίνα ενός παλιού JCM. Κυρίως και πάλι ακούγονταν τα V30s αλλά τουλάχιστον τα G12 65s πρόσθεταν μπάσα και είχαν την αντοχή να ανταπεξέλθουν. Παρόλα αυτά θα έλεγα ότι ο ήχος ήταν Vintage30s + κάτι ακόμη. Δηλαδή αν αφαιρούσες την καμπίνα με τα G12 65 θα συνέχιζες να αναγνωρίζεις τον ίδιο ήχο με λιγότερα μπάσα/χαμηλομεσαία, αν αφαιρούσες την καμπίνα με τα V30s, άκουγες ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα.

Επίσης έχω ακούσει από κοντά σε mismatched Matchless καμπίνα με G12M + G12H. Φοβερός ήχος ήταν, βέβαια και ο Matchless DC30 ήταν φωτιά...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back