Το τελευταίο μοντέλο της Hammond βγαίνει στη αγορά σε έναν με δύο μήνες. Η τιμή του αρκετά τσιμπημένη στα €2,400, η ίδια ακριβώς τιμή δηλαδή που έχει και το SK PRO το οποίο είναι ένα stage keyboard με τρεις sound engines (organ(s) / piano / monosynth). Δεν ξέρω τι διάολο σκέφτονται εκεί στην Hammond...?
Πέρα απ΄την τιμή, το XK4 κουβαλάει μια βελτιωμένη έκδοση της sound engine του 'flagship' XK5, και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρηθεί ως το καλύτερο και πιο προηγμένο μοντέλο που έχει βγάλει η εταιρεία από το 1935. Υποψιάζομαι ότι θα πουλήσει κι αυτό σαν φρέσκο ψωμάκι. Έχει μπει ήδη στην wish list μου, μια και πούλησα πριν ένα μήνα το αγαπημένο μου Hammond XK1c.?
Ακολουθούν κάποιες φωτός και βιντεάκια για να πάρετε μια ιδέα απ'το νέο beast της εταιρείας.
Το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ). Το πρόβλημα είναι η τεχνική. Άλλο πιανίστας, άλλο κημπορντίστας, ΑΛΛΟ ΧΑΜΟΝΤΙΣΤΑΣ. Τι να το κάνεις το (σουπερ) όργανο αν δεν μπορείς να του βγάλεις την ψυχή προς τα έξω;
Αν όμως μπορείς............ τότε πρέπει να ανεβάσεις βίντεο πάραυτα! (και δεν αναφέρομαι στον OP αλλά στον οποιοδήποτε διαβάζει το παρόν).
Καλά, δεν είναι και πυρηνική φυσική, το πως παίζεται ένα Hammond το μαθαίνεις στην πορεία. Κι εγώ μια ζωή με synths έπαιζα (τα οποία είχα γεμίσει βέβαια με Hammond ήχους?) αλλά μόλις αγόρασα το πρώτο μου Hammond κάθισα και έμαθα τα βασικά του οργάνου και τις ιδιαιτερότητες του. Με λίγο πρακτική όλα γίνονται.
Γιατί απομυθοποίηση ωρέ? Σου είχε πει κανείς ότι για να παίξεις Hammond πρέπει να αποφοιτήσεις από το Juilliard?? Ένα μουσικό όργανο είναι κι αυτό, μην τρελαίνεσαι. Δεν χρειάζεται να παίζεις σαν τον Joey DeFrancesco για να θεωρείσαι Hammond player, όπως δεν χρειάζεται να παίζεις σαν τον Holdsworth για να θεωρείσαι κιθαρίστας.
Το πρώτο -έντυπο- review για το τελευταίο μοντέλο της Hammond έγινε από το Γερμανικό περιοδικό 'OKey' στο τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2023. Ποστάρω παρακάτω το PDF. Δυστυχώς είναι γραμμένο στα Γερμανικά, οπότε όσοι δεν ξέρετε τη γλώσσα θα πρέπει να αποταθείτε για βοήθεια στο Google Translate ή σε άλλη παρόμοια υπηρεσία.
Τα βασικότερα σημεία του review:
Το XK4 είναι το πρώτο Hammond που διαθέτει μια 100% virtual physical modeling sound engine, την MTWII (Modeled Tone Wheel 2). Τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας βασίζονταν στις VASE III κ' MTWI engines, οι οποίες ήταν ένας συνδυασμός sampling και modeling. Η νέα MTWII engine δεν χρησιμοποιεί καθόλου samples, κάτι που την έκανε να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες sound engines άλλων εταιρειών και πρόσθετε μια αυθεντικότητα στον ήχο της, μια και η βάση της engine ήταν ο ήχος ενός πραγματικού vintage Hammond μοντέλου. Στο XK5 για παράδειγμα, στα διάφορα tonewheel μοντέλα που διάλεγε ο χρήστης έβλεπε και το serial number του vintage μοντέλου στο οποίο είχε γίνει sampling.
Όταν μιλάμε βέβαια για sampling στα σύγχρονα Hammond δεν πρέπει να το συγχέουμε με το sampling που γίνεται στα rompler synths, το sampling στα Hammond είναι πολύ προχωρημένο σαν ιδέα και υλοποίηση. Το sampling που γινόταν για τα μοντέλα της Hammond δεν αφορούσε τον συνολικό ήχο κάποιου vintage μοντέλου αλλά τον ήχο κάθε tonewheel ξεχωριστά, και αυτό ήταν η συνταγή της επιτυχίας για την επιτυχή αναδημιουργία του ήχου του οργάνου.
Ο ηλεκτρομηχανικός μηχανισμός που υπήρχε στα vintage μοντέλα (C3/B3/A100/RT3 κ.α.) διέθετε 91 tonewheels τα οποία ήταν υπεύθυνα για τον χαρακτηριστικό ήχο του οργάνου. Τα tonewheels περιστρέφονταν συνεχώς όσο το όργανο ήταν σε λειτουργία, και ο ήχος έβγαινε προς τα έξω όταν ο μουσικός πάταγε τα πλήκτρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο ήχος να έχει ανεπαίσθητες διαφορές κάθε φορά που πατιόταν ένα πλήκτρο, έστω και το ίδιο, δημιουργώντας τον κλασικό Hammond ήχο που κανένα synth ή sampler δεν μπόρεσε ποτέ να κοπιάρει, μια και το sampling σε αυτά γινόταν στον συνολικό ήχο και τα δείγματα ακούγονταν πάντα το ίδιο, "στατικά".
Εδώ έρχεται η Hammond και κάνει την μεγάλη μαγκιά που κανείς ως το 2002 δεν είχε σκεφτεί να κάνει, να σαμπλάρει δηλαδή ένα προς ένα και τα 91 tonewheels ενός vintage Hammond ξεχωριστά, και με βάση αυτά να δημιουργήσει μια virtual/ψηφιακή εκδοχή της tonewheel engine του Laurens Hammond. Τα σύγχρονα Hammond μοντέλα (από το 2002 έως και σήμερα) κουβαλάνε μία virtual engine που αποτελείται από 96 virtual tonewheels που "περιστρέφονται" συνεχώς όσο το όργανο είναι σε λειτουργία, όπως ακριβώς και τα πραγματικά μεταλλικά tonewheels των vintage μοντέλων.
Το ΧΚ4 βασίζεται κι αυτό στην ίδια αρχή, μόνο που τώρα το sampling έχει κάνει φτερά και τα sampled tonewheels αντικαταστάθηκαν με modelled tonewheels. Αυτή είναι και η κύρια διαφορά του ΧΚ4 με όλα τα υπόλοιπα προηγούμενα μοντέλα, μια διαφορά όμως που φαίνεται ότι πήγε τον ήχο του Hammond πολύ πιο μπροστά. Όλα τα υπόλοιπα -και πλήρως προγραμματιζόμενα- χαρακτηριστικά που ξέρουμε από τα προηγούμενα μοντέλα βρίσκονται και στο XK4 (one-by-one tonewheel edit, custom tonewheel sets, fold-back, virtual multi-contact keybed, Leslie models, virtual mechanical Vibrato/Chorus, key click, leakage noise, percussion, overdrive κλπ κλπ), θα μάς πάρει πολύ ώρα να τα γράψουμε όλα και να τα αναπτύξουμε εδώ (διαβάστε και κάνα manual...).
State-Of-The-Art tech απ'το (ΙΜΟ) καλύτερο Hammond organ που έχει κυκλοφορήσει η εταιρεία από το 1935.??
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας βοηθήσει να εξατομικεύσετε το περιεχόμενο, να προσαρμόσετε την εμπειρία σας και να σας κρατήσει συνδεδεμένους εάν εγγραφείτε.
Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση των cookies από εμάς.