H kramer του Eddie Van Halen σε δημοπρασία

Αν τωρα οι απαιτησεις του συστηματος απο αυτους ειναι ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ αντισυστημικοι, διοτι και τα εμπορευματα που θα προωθουν (βλεπε χορτα, σκονες, μπλουζακια Τσε κλπ) εχουν και αυτα την ΤΑΜΠΕΛΑ ( και σε καμια περιπτωση την ουσια) του αντισυστημικου, αυτο ειναι κατι αλλο.
Ας μιλάμε με ονόματα σύντροφε. RATM.

Η Grunge δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μουσικά που να την ξεχωρίζει από το εναλλακτικό ροκ, εκτός μόνο ότι προέρχεται από ένα συγκεκριμένο μέρος της Αμερικής και από μία συγκεκριμένη περίοδο, και βέβαια ότι είναι ως επί το πλείστων καλή εναλλακτική ροκ μουσική. Όπως και η εναλλακτική ροκ το Grunge προέρχεται από το πανκ, είναι στην ουσία μια πιο πιασάρικα και πιο άρτια τεχνικά εκδοχή της πανκ, (φαίνεται και από το στίχο αυτό).

Παιδιά δεν ακούω εναλλακτικό ροκ από ιδεολογία, μου αρέσει, το βρίσκω καλλιτεχνικά άρτιο σαν άκουσμα και θέαμα, ξεσηκωτικό και πωρωτικό. Και για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα υπήρχε στο Seattle τότε μια πεταμένη δισκογραφική η οποία είχε στούντιο και έγραφε και πουλούσε χέρι χέρι συγκροτήματα που έβρισκε στις γειτονιές εκεί πέρα, (sub pop) ήταν αντισυστημική και αυτή και τα συγκροτήματα που προωθούσε. Η μεγάλη επιτυχία μετά άλλαξε τα πάντα

Άγιε, το δεύτερο πληθυντικό που χρησιμοποιείς στην απάντησή σου είναι αυθαίρετο. Υποθέτεις ότι όλοι εδώ ανήκουμε σε συγκεκριμένη κατηγορία οπισθοδρομικών ακροατών και οφείλεις να μας εκμοντερνίσεις.

Πέραν αυτού, η πεντατονική κλίμακα που σε ενοχλεί απ' όσο καταλαβαίνω, δεν είναι ένα πράγμα. Είναι η μελωδική βάση για δεκάδες είδη μουσικής εκ των οποίων το μπλουζ είναι απλά ένα.

Στο θέμα μας: αν υποθέσουμε ότι οι τιμές πώλησης θα έπρεπε να αντιπροσωπεύουν τη μουσική παρακαταθήκη/επιρροή, όπως αναφέρω και στο αρχικό ποστ μου, οι κιθάρες του Cobain θα έπρεπε να είναι στο τέλος της λίστας και αυτό όχι γιατί εμένα μου αρέσει ο Λένον ή ο Γκίλμουρ περισσότερο αλλά γιατί αν μπορούσαμε ποσοτικά να μετρήσουμε την επιρροή στην popular μουσική του 20ου και 21ου αιώνα, των προαναφερθέντων σε σχέση με τους Νιρβάνα, η διαφορά θα ήταν χαοτική εις βάρος των τελευταίων.

Κι αυτά από έναν άνθρωπο που του αρέσει η μουσική του Cobain και τον θεωρεί σπουδαίο μουσικό. Αλλά τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Οι πωλητές θα πουλάνε ό,τι πουλιέται. Αν το να βγεις να πεις ότι τους "μπιπ" τη μάνα πουλάει, θα το πουλήσουν κι αυτό. Αυτό δε σημαίνει ότι εσύ δεν το εννοούσες και δε σημαίνει επίσης ότι θα τρέξεις να τους σταματήσεις από το να διαδώσουν αυτό που θέλεις να πεις.

Αλλά έτσι κι αλλιώς και η πανκ και η εναλλακτική σκηνή ήταν πρωτίστως μια αντίδραση στις overproduced ασκήσεις ωδείου. Το κοινωνικό/πολιτικό κομμάτι αφορούσε μόνο μια μικρή μερίδα της τελευταίας περιόδου του "ορθόδοξου" πανκ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Cobain, ήταν απλά αυτός που έφερε το underground με το οποίο μεγάλωνε η γενιά του στο προσκήνιο. Για όλους εμάς που ήδη ακούγαμε Pixies, Sonic Youth, Dinosaur Jr, Swans, Husker Du κλπ ήταν μια φυσική εξέλιξη: Η βάση του κοινού υπήρχε ήδη.

Απλά μαζί με τη μόδα που έκανε κι εκείνη τη δική της επανάσταση στα 90s απέναντι στις αντίστοιχες κακογουστίες των 80s, το grunge εξελίχθηκε σε κάτι πολύ πιο μαζικό.

Last edited:
Το μεγαλυτερο offside στην απαντηση του Αγιου, δεν ειναι ο δευτερος πληθυντικος. Ειναι που παρουσιαζει τον Cobain σαν ενα μουσικο που πηγε μπροστα το περιεχομενο της μουσικης στα 90ies, διοτι και καλα αυτο ειχε μεινει στις πεντατονικες και στα κλισε. Σε ποπ- ροκ MTV επιπεδο πραγματι, κατι σαπακια στυλ GnR κατι τετοιες βλακειες επαιζαν, ΑΛΛΑ απο κατω, στα ακραια και στα underground γινοταν της π@@τανας, πηγαιναν οι χρωματικες, οι συμμετρικες και τα atonal μαρουλι. Ηταν φυσικο τελικα απο ολα τα απο κατω, να ερθει στο προσκηνιο η αμπαλοσυνη του cobain και της παρεας του, δε γινοταν η κυρα Μαριγω να ακουει blastbeat και δικασα στα 500 bpm, και το κακο ειναι οτι τα πηρε ολα η μπαλα, διοτι μην ξεγελιεστε, ο ΜΟΝΟΣ στοχος του underground ειναι να γινει mainstream :ROFLMAO: , οποιος θελει να μεινει αγνωστος δεν τρεχει ολη μερα για να προωθει τον εαυτο του στην underground σκηνη, μιλαμε για τρελο τρεξιμο.

Λοιπον, ειδαν οι απο κατω οτι τελικα ο σοφος λαος θελει post punk απαισιοδοξια και οχι Olivier Messiaen με παραμορφωση :ROFLMAO: και το γυρισανε στο καλαματιανο.

Καλα κανανε, και μαγκια του Cobain, αλλα οχι και να τον κανουμε και avant guard προμαχο της μουσικης πρωτοποριας ρε παιδια :ROFLMAO: πισω στον παιδικο σταθμο ηταν η φαση του, οπως καθε punk επανασταση,το ιδιο γινεται κατα καιρους στη μουσικη απο την εποχη του galant και του Μοτσαρτ, μαγκια αλλα μην τα βγαλουμε και αναποδα.

ΑΛΛΑ απο κατω, στα ακραια και στα underground γινοταν της π@@τανας, πηγαιναν οι χρωματικες, οι συμμετρικες και τα atonal μαρουλι.
Όπως είπα και πριν το πανκ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για ασκήσεις ωδείου. Επίσης ΟΛΟΙ μπορούμε να αποκτήσουμε skills ωδείου μετά από κατάλληλο practice στο επίπεδο που έπαιζαν οι Morbid Angel αλλά ελάχιστοι θα καταφέρουμε να γράψουμε ένα τραγούδι με αρχή-μέση-τέλος που να αξίζει τον κόπο.

Το θεμα δεν ειναι ουτε οι ωδειακες ασκησεις, ουτε η punk αισθητικη. Το θεμα ειναι να εκφρασεις την εποχη σου σε μαζικο επιπεδο, και το απαισιοδοξo post punk εκ των πραγματων φανηκε οτι ηταν καταλληλο να εκφρασει μια σκοτεινοτατη εποχη οπως τα 90ies, οπου την αισιοδοξια, τα coke induced parties και τη σεξουαλικη απελευθερωση των αμεσως προηγουμενων δεκαετιων διαδεχοταν η διαφαινομενη πλεον επελαση του τεχνολογικου 1984, η επιθετικη προωθηση της ηρωινης και η μαυριλα του χωρις ( ακομα) θεραπεια συνδρομου ανοσολογικης ανεπαρκειας.

Εντελως μαυρη εποχη, κυριως λογο της ευθειας αντιπαραθεσης με την αισιοδοξια της αμεσως προηγουμενης, καταλληλοτατο λοιπον soundtrack για τις μαζες ο cobain, οι morbid angel ηταν για πιο εκλεπτισμενα γουστα :ROFLMAO:

Δε νομίζω ότι η τιμή μιας κιθάρας σε δημοπρασία έχει σχέση με την καλλιτεχνική αξία του κατόχου της.

Πιστεύω ότι ένας mainstream μη κιθαροβαρεμένος συλλέκτης,θα προτιμά να μοστράρει στο σαλόνι του την κιθάρα του Cobain που ήταν και pop icon/fashion icon,παρά την κιθάρα του Van Halen.

Επίσης όροι όπως εναλλακτικό, έντεχνο,κ.λ.π. είναι τραγελαφικές απόπειρες καλλιτεχνών να προσδώσουν στη μουσική τους περισσότερο κύρος και δήθεν διαφοροποίηση με την έννοια του αντισυστημικού.
Ευτυχώς υπάρχουν και οι Morello αυτού του κόσμου, εγχώριοι και μη, που ξεβρακώνονται μάλιστα από μόνοι τους..

ειδαν οι απο κατω οτι τελικα ο σοφος λαος θελει post punk απαισιοδοξια και οχι Olivier Messiaen με παραμορφωση :ROFLMAO: και το γυρισανε στο καλαματιανο.
Σε γενικές γραμμές κάτι τέτοιο. Βέβαια, δεν είναι σώνει και ντε ότι έγινε επί τούτου - δηλαδή εμπορευματοποίηση της απαισιοδοξίας.
Η έκφραση κατά του "κατεστημένου" (ή σκέτα κατεστημένου) ανέκαθεν ήταν κινητήρια δύναμη στην τέχνη.

Οπότε το μουσικό στην περίπτωση Cobain/ Nirvana περνά σε δεύτερη μοίρα. Το "μήνυμα" έμεινε.

ΥΓ: Α, και να μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν μόνο οι Nirvana στην grunge σκηνή. Υπήρχαν και μπαντάρες- Alice in Chains, Pearl Jam, Soundgarden κλπ

Επίσης όροι όπως εναλλακτικό, έντεχνο,κ.λ.π. είναι τραγελαφικές απόπειρες καλλιτεχνών να προσδώσουν στη μουσική τους περισσότερο κύρος και δήθεν διαφοροποίηση με την έννοια του αντισυστημικού.
Ευτυχώς υπάρχουν και οι Morello αυτού του κόσμου, εγχώριοι και μη, που ξεβρακώνονται μάλιστα από μόνοι τους..
''Εναλλακτικό ροκ'' φίλε Κανιμόθριε είναι το όνομα μιας μουσικής που ήταν διαφορετική από το mainstream ροκ των 80ς και το χρησιμοποιώ ώστε να μπορέσω να αναφερθώ απλώς σε αυτή τη μουσική με κάποιο τρόπο υποθέτοντας ότι καταλαβαινόμαστε έτσι. Εσύ διαβάζεις τώρα ανάμεσα στις γραμμές όπου εγώ δεν έχω γράψει τίποτα

τα coke induced parties και τη σεξουαλικη απελευθερωση των αμεσως προηγουμενων δεκαετιων διαδεχοταν η διαφαινομενη πλεον επελαση του τεχνολογικου 1984, η επιθετικη προωθηση της ηρωινης και η μαυριλα του χωρις ( ακομα) θεραπεια συνδρομου ανοσολογικης ανεπαρκειας.
Όλα αυτά στα 80s ήταν.
οι morbid angel ηταν για πιο εκλεπτισμενα γουστα
Από Πετρούπολη και δυτικότερα μάλλον τα γούστα ήταν πιο εκλεπτυσμένα 😂 😂 😂

Πέρα από την πλάκα, εγώ όταν ακούω ροκ, θέλω να ακούσω ροκ. Κι αν θέλω να θαυμάσω θα προτιμήσω να πάω στις εξετάσεις πτυχίου κάποιου παιδιού που δίνει Μπαχ στο ακκορντεόν, που σε αντίθεση με το prog rock, είναι θεαματικό παλούκι.

Επίσης όροι όπως εναλλακτικό, έντεχνο,κ.λ.π. είναι τραγελαφικές απόπειρες καλλιτεχνών
Συνήθως δημοσιογράφων, αλλά "κολλάνε" και μετά τις χρησιμοποιούμε για λόγους περιγραφής χωρίς να σημαίνει ότι τις ενστερνιζόμαστε στην κυριολεξία τους.

''Εναλλακτικό ροκ'' φίλε Κανιμόθριε είναι το όνομα μιας μουσικής που ήταν διαφορετική από το mainstream ροκ των 80ς και το χρησιμοποιώ ώστε να μπορέσω να αναφερθώ απλώς σε αυτή τη μουσική με κάποιο τρόπο υποθέτοντας ότι καταλαβαινόμαστε έτσι. Εσύ διαβάζεις τώρα ανάμεσα στις γραμμές όπου εγώ δεν έχω γράψει τίποτα

Αφού δεν έχεις γράψει τίποτα και δεν σε ανέφερα καν,τι με παραθέτεις; 😅
Λες και βάφτισες εσύ το είδος ως εναλλακτικό😅

Εγώ αναφέρθηκα στο τέχνασμα συγκεκριμένων να διαφοροποιήσουν ως "καλύτερη" τη μουσική τους, γιατί ως γνωστόν είναι ψαγμενιά και προχώ να μην ακούς το κακό mainstream.

Και εγώ έχω ακούσει συγκεκριμένες μπάντες,έχω πάει ακόμη και σε συναυλία RATM(ήμουν μαθητής ακόμη,ρεβολούσιον ιζ δε ονλι σολούσιον😅)

είναι ψαγμενιά και προχώ να μην ακούς το κακό mainstream
Είναι, ως αξίωμα από την έννοια της λέξης mainstream. Εννοώ ότι για να ανακαλύψεις αυτό που δεν ακούγεται συνεχώς από παντού, κάτι πρέπει να ψάξεις, όχι; Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι το mainstream σε όλες τις εποχές είναι απαραίτητα κακό.

Το alt rock για παράδειγμα ήταν mainstream στα 90s. Απλά κουβαλούσε τον όρο "alt" που κάποιος δημοσιογράφος σκέφτηκε για να περιγράψει τους Nirvana όταν πρωτοεμφανίστηκαν. Πιο πρίν όλους αυτούς τους λέγαμε "Indie" επειδή συνήθως κυκλοφορούσαν με ανεξάρτητες δισκογραφικές, ή ακόμη Post Punk, New Wave, No Wave κλπ.

Αφού δεν έχεις γράψει τίποτα και δεν σε ανέφερα καν,τι με παραθέτεις; 😅
Λες και βάφτισες εσύ το είδος ως εναλλακτικό😅

Εγώ αναφέρθηκα στο τέχνασμα συγκεκριμένων να διαφοροποιήσουν ως "καλύτερη" τη μουσική τους, γιατί ως γνωστόν είναι ψαγμενιά και προχώ να μην ακούς το κακό mainstream.
Απλά ήθελα να διευκρινίσω ότι εκεί που αναφέρω alt rock δεν εννοώ όλα αυτά που λες αλλά χρησιμοποιώ τον όρο περιγραφικά. Και εδώ που τα λέμε δεν βρίσκω ότι το να αποκαλείς κάτι εναλλακτικό του δίνεις εύσημα ή το προμοταρεις, Μπορεί και να το εννοείς με τη σημασία της λέξης, ότι έχει διαφορά από το άλλο... και έχει διαφορά, δεν έχει τιριντιντιν

Απλά ήθελα να διευκρινίσω ότι εκεί που αναφέρω alt rock δεν εννοώ όλα αυτά που λες αλλά χρησιμοποιώ τον όρο περιγραφικά. Και εδώ που τα λέμε δεν βρίσκω ότι το να αποκαλείς κάτι εναλλακτικό του δίνεις εύσημα ή το προμοταρεις, Μπορεί και να το εννοείς με τη σημασία της λέξης, ότι έχει διαφορά από το άλλο... και έχει διαφορά, δεν έχει τιριντιντιν

Δε διαφωνώ, αφού υπάρχει και σαν είδος,στα ράφια δισκάδικων,κ.λ.π.

Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι θεωρώ πως η λέξη χρησιμοποιήθηκε/χρησιμοποιείται για να δώσει εύσημα ή να προμοτάρει.

Δε νομίζω ότι η τιμή μιας κιθάρας σε δημοπρασία έχει σχέση με την καλλιτεχνική αξία του κατόχου της.

Πιστεύω ότι ένας mainstream μη κιθαροβαρεμένος συλλέκτης,θα προτιμά να μοστράρει στο σαλόνι του την κιθάρα του Cobain που ήταν και pop icon/fashion icon,παρά την κιθάρα του Van Halen.

Ό,τι και να κανει οποιοσδήποτε, σαν τον Κουρτ παιζει ανα πασα στιγμή, σαν τον εβχ με την καμία να χτυπαει τον πισινο χρόνια. Τωρα τι σχεση εχει αυτο με τις τιμες τους ή τι θα κανουν τις κιθαρες ο οποιοι αγοραστες μη με ρωτάτε

Ό,τι και να κανει οποιοσδήποτε, σαν τον Κουρτ παιζει ανα πασα στιγμή, σαν τον εβχ με την καμία να χτυπαει τον πισινο χρόνια. Τωρα τι σχεση εχει αυτο με τις τιμες τους ή τι θα κανουν τις κιθαρες ο οποιοι αγοραστες μη με ρωτάτε
Ε, αφού μπορείς και γράφεις τραγούδια σαν το Smells Like Teen Spirit για την πλάκα σου, που ένα χαζοτραγουδο είναι στη ουσία ούτε νόημα δεν βγάζουν τα λόγια

τότε...

Γιατί δεν γράφεις και εσύ 5-6 τέτοια; Δεν είναι το στιλ σου;

Ε, αφού μπορείς και γράφεις τραγούδια σαν το Smells Like Teen Spirit για την πλάκα σου, που ένα χαζοτραγουδο είναι στη ουσία ούτε νόημα δεν βγάζουν τα λόγια

τότε...

Κάποιοι στα σοβαρά νομίζουν ότι το δύσκολο στους Nirvana είναι να παίξεις τις πέμπτες 😂

Εν τω μεταξύ κιθάρα σαν τον εβχ πλέον παίζει ο μέσος youtuber για πλάκα αλλά ούτε αυτό έχει να κάνει γιατί και οι εβχ έγιναν γνωστοί επειδή πέραν από τα ριφς και τα σόλος είχαν και πάρα πολύ καλό songwriting. Και επειδή ο εβχ δεν το παράκανε με το μπιρι μπιρι μες στα κομμάτια .

τότε...

😅😅😅

"Παίζει" έγραψε ρε συ,
όχι "γράψει" και έχει δίκιο.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back