Η λυση που χρησιμοποιω εγω για τα backing vocals.
Καταρχας, ενω τα ηχογραφω μονοφωνικα ( καναλι καναλι εννοειται για 3φωνια 4φωνια κ.ο.κ. ), δημιουργω ενα stereo sub channel, και τα κατανεμω στερεοφωνικα με το αντιστοιχο panning.
Ετσι με ενα απλο βημα εχω το πρωτο σταδιο του ογκου τους.
Στη συνεχεια εφοδιαζω το sub channel με τα εξης effects
:
1) EQ, στο οποιο αφαιρω λιγα μπασα, δινω ενα "τσικ" στα πριμα και "ανακουφιζω" τα μεσαια ( σαν μασαζ ακουγεται ). Ετσι τα vocals θα εχουν το δικο τους χωρο και δεν θα μπλεκονται με τη φωνη.
2) Chorus. Ενα αρκετα ελαφρυ chorus, ισα ισα να δωσει λιγο περισσοτερη ενταση στον ογκο τους.
3) De-esser...Θα μου πειτε "καλα ρε φιλε, βαζεις το de esser μετα απο το EQ και το chorus?". Η απαντηση ειναι στο επομενο effect
4) Reverb. Επειδη τα "σ" και τα "τ" ειναι πολυ εντονα στα vocals ( λογω συχνοτικου συνοστισμου ), πρωτα τα "τονιζω" με το EQ και μετα κοβω ελαχιστα τις ψηλες συχνοτητες με το De esser. Εαν η τοποθετηση του μικροφωνου ειναι καλη, τοτε με ελαχιστο de-esser εχεις καθαρισει.
5) Limiter...Ναι ναι..ανορθοδξος οπως παντα...Το limiter θα δωσει περισσοτερο attack στους τονισμους και θα κρατησει σταθερη τη σταθμη στους "αχρηστους" τραγουδιστες.
Σπανια, βαζω και ενα short delay, με ελαχιστο feedback. Σε αργα κομματια δεν παει, ομως σε γρηγορα γεμιζει χωρις να γινεται αντιληπτο..
Και που θα βρεις τα περισσοτερα effects?
http://www.kjaerhusaudio.com/download.php
και πηγαινε στα Classic series που ειναι τσαμπα..Δεν ειναι τα super wow effects, ομως για αρχη θα σου λυσουν τα χερια!