- Λύσεις
- 1
- Πόντοι
- 1,958
Big Mac το παλιό, ήταν πιο big. Τώρα θες 5 τέτοια να χορτάσεις.
Αμα μου ελεγες τοτε οτι θα ηταν τo macbook πιο best buy απο το πιτογυρο θα εβαζα τα γελια, τωρα βαζω τα κλαματα.
Big Mac το παλιό, ήταν πιο big. Τώρα θες 5 τέτοια να χορτάσεις.
Ὀχι φίλε μου εγώ τουλάχιστον δεν μπορούσα ούτε να τα αγοράσω ούτε να πουλήσω εύκολα Το μονο που είχα ήταν μια ιαπωνική bullet ηλεκτρική κιθάρα και το πρώτο αναλογικό μου synth (μεταχειρισμένο από ένα τύπο που το είχε πάρει καινούργιο και φαίνεται ότι δεν του άρεσε ήταν ένα Teisco 110F) To δεύτερο κι αυτό μεταχειρισμένο πολύ φτηνότερο (από τον Τσίτσοβιτς στην Σολομού στα εξάρχεια που είχε και τα Prophet) ήταν ένα Korg Ms10 με το hardware stepsequencer του το QS10, που έκανα το τραγικό λάθος να τα ανταλλάξω αργότερα με το Casio CZ5000 του Αγαπουλάκη απ την Casio για την περισσότερη πολυφωνία.Αν ειχαμε 2006 μπορει και να ισχυε αυτο αλλα εν ετει 2026 νομιζω τα πιο σταθερα windows ειναι τα windows 11.
Τα οποια σταθεροτατα ειναι, αλλα ειναι τα προβληματα τους, τα οποια, παραδεχομαι, αρχιζουν και μου την δινουν αρκετα (αλλα ακομα οχι τοσο ωστε να τα πεταξω).
Τωρα αυτο χρειαζοταν; Για τεχνολογια μιλαμε και ειναι μαλλον το πιο επιδραστικο ατομο ever στον τομεα και εχει επηρεασει τη ζωη μας οσο κανενας (για καλο λεω εγω αλλα οκ μπορει να διαφωνει ο οποιοσδηποτε).
Αυτο ανοιγει αλλη κατηγορια συζητησης και δεν νομιζω οτι θελουμε να παμε εκει...
Αληθεια, τι αναλογκ ειχατε τοτε που μπορουσατε να τα αγοραζετε και να τα πουλατε τοσο ευκολα;
Να υποθεσω στην καλυτερη περιπτωση κανα juno; Συγκρινεται το juno σε δυνατοτητες εστω με το τυπικο freeware softsynth; Δεν παμε καν σε πιο προχωρημενα πραγματα.
Δεν θα μπορούσε να τα πει κάποιος καλύτερα - άξιος ο τίτλος του synthάρχονταΣτο σύγχρονο τοπίο της μουσικής βιομηχανίας, η χρήση εξωτερικών hardware sequencers βιώνει μια ιδιότυπη αναγέννηση, παρά την απόλυτη κυριαρχία των ψηφιακών σταθμών εργασίας. Η τάση αυτή δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση, αλλά μια στρατηγική επιλογή που διαφοροποιεί το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Τα ποσοστά χρήσης αυτών των συσκευών αναδεικνύουν μια σαφή διαστρωμάτωση μεταξύ της επαγγελματικής αγοράς και του περιβάλλοντος των οικιακών στούντιο.
Σε επαγγελματικό επίπεδο, η χρήση αυτόνομων hardware sequencers υπολογίζεται περίπου στο 15% με 20%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συσκευή λειτουργεί συνήθως ως εργαλείο δημιουργικής εκκίνησης ή ως μέσο για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου ρυθμικού χαρακτήρα που δύσκολα αναπαράγεται με το ποντίκι. Αν και το τελικό arrangement και η μίξη πραγματοποιούνται σχεόν πάντα εντός υπολογιστή, ο εξωτερικός sequencer προσφέρει μια στιβαρή βάση για τον προγραμματισμό των κρουστών ή των συνθεσάιζερ. Πηγές ανάλυσης της αγοράς μουσικής τεχνολογίας υποδεικνύουν ότι οι επαγγελματίες επενδύουν σε hardware για τη σταθερότητα του χρονισμού και τη μοναδική αίσθηση του swing που προσφέρουν κλασικές και σύγχρονες μονάδες.
Στο περιβάλλον των οικιακών στούντιο και των ερασιτεχνών παραγωγών, το ποσοστό χρήσης εμφανίζεται αισθητά ενισχυμένο, προσεγγίζοντας το 30% με 35%. Αυτή η άνοδος αποδίδεται στην αυξανόμενη δημοτικότητα της παραγωγής χωρίς υπολογιστή, η οποία λειτουργεί ως αντίδοτο στην πνευματική κόπωση από την πολύωρη έκθεση σε οθόνες. Για τον ερασιτέχνη δημιουργό, η διαδικασία συχνά υπερτερεί του αποτελέσματος, και η φυσική επαφή με τα κουμπιά και τους ρυθμιστές προσφέρει μια βιωματική εμπειρία που το λογισμικό αδυνατεί να προσομοιώσει πλήρως. Παρά την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η αγορά εξωτερικού εξοπλισμού, η στροφή προς τις αυτόνομες μονάδες προγραμματισμού παραμένει μια ισχυρή τάση που τροφοδοτείται από την ανάγκη για άμεση δημιουργικότητα.
Η επαγγελματική χρήση του hardware sequencer δικαιολογείται κυρίως από την ανάγκη για διαφορετικότητα στον ρυθμικό προγραμματισμό. Ενώς ένα λογισμικό προσφέρει άπειρες δυνατότητες, οι περιορισμοί μιας φυσικής συσκευής οδηγούν συχνά σε πιο τολμηρές και πρωτότυπες αποφάσεις. Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές για την πορεία της αγοράς μουσικού εξοπλισμού, η ζήτηση για εξωτερικούς sequencers παραμένει σταθερά ανοδική, αποδεικνύοντας ότι οι συσκευές αυτές αποτελούν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής. Η ικανότητα αυτών των μηχανημάτων να γεφυρώνουν τον φυσικό κόσμο με την ψηφιακή ακρίβεια τα καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι των υβριδικών συστημάτων που κυριαρχούν σήμερα.
Είτε λοιπόν πρόκειται για την ακρίβεια ενός επαγγελματικού στούντιο είτε για τον πειραματισμό ενός οικιακού δημιουργού, η παρουσία του hardware διασφαλίζει ότι η μουσική παραγωγή παραμένει μια διαδικασία που βασίζεται στην αφή και την άμεση έμπνευση.
Στο σύγχρονο οπλοστάσιο της υβριδικής παραγωγής, ορισμένες συσκευές έχουν καθιερωθεί ως οι πλέον δημοφιλείς επιλογές. Στην κορυφή βρίσκονται οι μονάδες της Akai, με το MPC One+ και το MPC XL να κυριαρχούν ως ολοκληρωμένα οικοσυστήματα παραγωγής. Η Elektron παραμένει σταθερή αξία με το Octatrack MKII και το Syntakt, προσφέροντας απαράμιλλη δύναμη στον ρυθμικό προγραμματισμό. Για πιο εξειδικευμένο sequencing, το Squarp Hapax και το OXI One MKII θεωρούνται κορυφαία εργαλεία για τον έλεγχο πολύπλοκων setups, ενώ η σειρά BeatStep και KeyStep Pro της Arturia αποτελεί την πιο προσιτή και διαδεδομένη γέφυρα μεταξύ MIDI και αναλογικών συστημάτων. Τέλος, το Polyend Play Plus και το Digitakt της Elektron συνεχίζουν να αποτελούν τις πρώτες επιλογές για δημιουργούς που αναζητούν άμεση έμπνευση και ευελιξία στη ζωντανή εκτέλεση.
Στο πλαίσιο των προσωπικών αναγκών ενός οικιακού στούντιο, ο παραγωγός cos_dr επιλέγει αποκλειστικά το software sequencing μέσω DAW, καθώς οι δυνατότητες audio warping που προσφέρει το λογισμικό αυξάνουν κατακόρυφα την παραγωγικότητα, καλύπτοντας τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Η χρήση hardware sequencing για MIDI περιορίζεται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μέσω του ενσωματωμένου sequencer του Korg Triton Le, το οποίο ωστόσο αξιοποιείται κατά κύριο λόγο ως κεντρικό MIDI controller και keyboard, επιβεβαιώνοντας τη στροφή προς την ψηφιακή ευελιξία για τη βελτιστοποίηση του δημιουργικού χρόνου.
Τα Mac ήταν άπιαστο όνειρο για μένα από οικονομικής πλευράς (σε κάποια φάση είχα στήσει ένα hackintosh για ένα φίλο). Δουλεύω ακόμη XP service Pack3 σε 4πυρηνο υπολογιστή που βρήκα πεταμένο στα σκουπίδια και τον ανέστησαμε με την παλιά RME κάρτα μου (το οποίο έχω στήσει μόνος μου και δουλεύει άψογα γιατί ο κολογερμανός δεν έβγαζε drivers για πιο καινούργια λειτουργικά και δεν θα του κανα τη χώρα ν απετάξω την παλιά μου κάρτα και να πάρω καινούργια) και με μνήμη 4GB RAM μιας και δεν εκμεταλεύεται παραπάνω το κωλοσύστημα . Και έχω ανοίξει μια χαρά μέχρι και 32 audio track και επιπλέον καμιά 20 free plugins απ αυτά που κατεβάζει κανείς δωρεάν σε ένα project και δεν καταλαβαίνει τίποτε - σταθερότατο και κάνει τη δουλειά και επιπλέον dual boot linux με Bitwig (που είναι καλύτερο σε modularity κι όχι μόνο απ το Ableton LIve) και κάνεις τα πάντα. Σκέφτομαι να αφοσιωθώ αποκλειστικά μονο στο LInux κι ας έχω λιγότερα plugins (έτσι κι αλλιώς δουλεύω audio απ τα hardware) γιατί δεν θέλω να έχω σχέση με τέτοιου είδους "επικίνδυνα υπανθρωποειδή" και τα απατηλά τους ρουφιανοπεριβάλλονταΜια χαρα ηταν τα xp ΤΟΤΕ.
ΤΩΡΑ με τα win 11 ( και καμποσα φραγκουλινια για plug in) μπορεις να εχεις αυτουσιους τους αλγοριθμους απο τα καλυτερα ψηφιακα hardware, και τις κορυφαιες εξομοιωσεις αναλογικων μηχανηματων. Σιγα μη γυρισεις στα xp, καλα καλα ουτε τα win 7 δεν κανουν για να βαλεις σε καινουργιο PC. Το λειτουργικο συστημα ειναι για να λειτουργει το συστημακαι θα βαλεις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το λειτουργικο εκεινο που υποστηριζει το software που θελεις να τρεξεις.Καμια αλλη συζητηση δε χωραει σε αυτο.
Στην τελικη αν δε θες τα καινουργια windows, παρε ενα mac, ποτε δεν ηταν πιο λογικη επιλογη το να παρεις ενα mac απο οτι σημερα. Καινουργιο mac ετσι; Μην αρχισουμε και εδω να λεμε για το ποσο καλυτερο ηταν το G4![]()
Όσο για τα σημερινά plugins για να είμαστε ακριβοδίκαιοι κάποια είναι 99 αν όχι 100% ηχητικά ότι και τα αντίστοιχα hardware που προσομοιώνουν - το πρόβλημα είναι ότι ενώ σε κάποια το user interface είναι καλύτερο απ το παλιό hardware (όπως στην περίπτωση του Korg Wavestation για παράδειγμα) σε κάποια άλλα πρέπει να έχει κανείς ξεχωριστό usb hardware controller σαν αυτά της Novation ή της Behringer για να αναθέσει στα φυσικά κουμπιά τους τη λειτουργία των soft παραμέτρων των plugins έτσι ώστε να απελευθερώνεται απ το mouse και να έχει πιο άμεση αίσθηση στο παίξιμο
Να σου πω, και εγω ειμαι υπερ του open source αλλα δυστυχως ο audio τομεας ειναι niche, και σε τετοιες φασεις δε βολευει το open source. Σε φαση internet browsing/ multimedia που ασχολειται ολος ο κοΖμος, το εχω γυρισει εδω και χρονια σε linux και εχω δει την υγεια μου, αν δεν ηταν η μουσικη και το gaming δε θα υπηρχαν windows στο σπιτι.
Πολυ σωστα.
Οπως εχω ξανααναφερει, για πληρες hands on editing ενος συγχρονου virtual synth, ΟΥΤΕ με τα usb controllers κανεις δουλεια. Ειχα φτιαξει συστημα με 64 knobs, με αλυσιδες μηνυματων για ελεγχο στις κυμματομορφες κλπ, και τελικα το ξηλωσα, ξερεις γιατι; Διοτι δεν εχεις οπτικο feedback της προκοπης, παλι στην οθονη πρεπει να κοιτας, οποτε ειναι δωρο αδωρο. Η πλακα ειναι οτι αυτο το προβλημα, σε μικροτερο βαθμο βεβαια, το εχει ΚΑΙ το hardware, η πλειοψηφια των μηχανηματων: Αν δεν υπαρχουν περιμετρικα led rings σε ατερμονα knobs, ή εναλλακτικα motorised knobs ( πολυ σπανιο αυτο), τοτε με το που αλλαζεις preset, παει, ειναι τα knobs σε λαθος θεση. Σε αυτον τον τομεα το software υπερτερει, με την εννοια οτι γινεται refresh το interface και η θεση των knobs αντιστοιχει στον ηχο που ακουγεται. Αλλα βεβαια τα knobs ειναι εικονικα
Οποτε IMHO αν θελεις να κανεις πληρες editing σε soft synth, δεν εχει νοημα η αναθεση και αυτα. Νοημα εχει η αναθεση, οταν θελεις να κανεις performance παιζοντας. Και αυτο θα πρεπει να γινει οταν ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ τον ηχο, να βαλεις τις παραμετρους που θελεις στο aftertouch, στο modulation wheel, σε κανα knob κλπ, και να τα γυριζεις. Αν θελεις να εχεις τον ελεγχο του ηχου απο το μηδεν, και να τον διαμορφωνεις πληρως σε real time μονο με κουμπια και χωρις ποντικι, τοτε χιλιες φορες ενα knobby hardware synth σαν το virus και το nord lead, να κανεις τη δουλεια σου σαν ανθρωπος.
Τα VST ειναι πρακτικως η μετεξελιξη των rack synth, με ενσωματωμενα midi editors, ενας παραδεισος δηλαδη για εμας που δουλευαμε με ρακ. Αν ομως εισαι ανθρωπος των knobs, και δε μπορεις να συμβιβαστεις με λιγοτερο, και κατα κανονα προ-προγραμματισμενο ελεγχο του συνθ μεσω των κουμπιων, κανε τη χαρη στον εαυτο σου( γενικα μιλαω) και μεινε ή αποκτησε hardware συνθ που να ειναι τιγκα απο αυτα, αλλιως θα παιδευεσαι αδικα.Φίλε δεν έχεις άδικο σε τίποτε απ οτι αναφέρεις.
Όταν όμως παίζω real time κάποια plugins τριγκάροντάς τα από εξωτερικό MIDI ή USB hardware controller μου είναι πιο άνετο να αλλάζω τιμές στο plugin σε αληθινό χρόνο γυρίζοντας ποτενσιόμετρα που έχω κάνει MIDI learn απ τον controller ιδίως όταν το κομμάτι έχει real time χρειοτικές αλλαγές στους ήχους τουΠροαωπικά όταν κάνω sound design για να φτιάξω έναν ήχο επειδή είμαι της γενιάς πουπρογραμάτιζε σε DX7 και έφτιαχνε κυματοπίνακες σε Wavestation έχω συνηθίσει και δεν με χαλάει ιδιαίτερα να μπαίνω σε menu και υπομενού σε rack, αν πρόκειται για hardware που έχει κουμπιά και ποτενσιόμετρα σίγουρα είναι πιο άνετα.
ή, αποκλειστικα για μερακλίδες,,,,, Βαλε Linux!!!!!...παρε ενα mac, ποτε δεν ηταν πιο λογικη επιλογη το να παρεις ενα mac απο οτι σημερα. Καινουργιο mac ετσι; Μην αρχισουμε και εδω να λεμε για το ποσο καλυτερο ηταν το G4![]()
Όταν όμως παίζω real time κάποια plugins τριγκάροντάς τα από εξωτερικό MIDI ή USB hardware controller μου είναι πιο άνετο να αλλάζω τιμές στο plugin σε αληθινό χρόνο γυρίζοντας ποτενσιόμετρα που έχω κάνει MIDI learn απ τον controller ιδίως όταν το κομμάτι έχει real time χρειοτικές αλλαγές στους ήχους του
Συμφωνουμε λοιπον οτι, ασχετως ui, τωρα ειναι η εποχη της αφθονιας για τα συνθ και γενικα τη μουσικη παραγωγη.Ὀχι φίλε μου εγώ τουλάχιστον δεν μπορούσα ούτε να τα αγοράσω ούτε να πουλήσω εύκολα Το μονο που είχα ήταν μια ιαπωνική bullet ηλεκτρική κιθάρα και το πρώτο αναλογικό μου synth (μεταχειρισμένο από ένα τύπο που το είχε πάρει καινούργιο και φαίνεται ότι δεν του άρεσε ήταν ένα Teisco 110F) To δεύτερο κι αυτό μεταχειρισμένο πολύ φτηνότερο (από τον Τσίτσοβιτς στην Σολομού στα εξάρχεια που είχε και τα Prophet) ήταν ένα Korg Ms10 με το hardware stepsequencer του το QS10, που έκανα το τραγικό λάθος να τα ανταλλάξω αργότερα με το Casio CZ5000 του Αγαπουλάκη απ την Casio για την περισσότερη πολυφωνία.
Όσο για τα σημερινά plugins για να είμαστε ακριβοδίκαιοι κάποια είναι 99 αν όχι 100% ηχητικά ότι και τα αντίστοιχα hardware που προσομοιώνουν - το πρόβλημα είναι ότι ενώ σε κάποια το user interface είναι καλύτερο απ το παλιό hardware (όπως στην περίπτωση του Korg Wavestation για παράδειγμα) σε κάποια άλλα πρέπει να έχει κανείς ξεχωριστό usb hardware controller σαν αυτά της Novation ή της Behringer για να αναθέσει στα φυσικά κουμπιά τους τη λειτουργία των soft παραμέτρων των plugins έτσι ώστε να απελευθερώνεται απ το mouse και να έχει πιο άμεση αίσθηση στο παίξιμο