Eric Clapton & Partcasters

Αργύριος Βασιλείου

Shelter

Δυνατό μέλος
Πόντοι
938
Σήμερα εξ αφορμής των 80ών γενεθλίων του Eric Clapton, η σελίδα στο FB του αείμνηστου Ginger Baker δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία όπου ο Eric εμφανίζεται με μια ακόμη ματσακονιά! Μια partcaster με σώμα telecaster και μανικάκι τύπου gibson.

1743334280122.jpeg

Είναι γνωστό ότι ο Clapton έχει πολλές φορές πει ότι οι telecasters δεν του πάνε γιατι τις βρίσκει πολύ σκληρές και τα μανίκια τους δύσκολα. Αν και κατα καιρούς έχει φωτογραφηθεί να παίζει τουλάχιστον 4 διαφορετικές.

Με αφορμή το παραπάνω εύκολα μας έρχεται στο μυαλό και η γνωστή και μη εξαιρετέα Blind Faith telecaster που είχε μανίκι stratocaster.
1743339238959.jpeg

Αλλά και η ίδια η θρυλική Blackie stratocaster στα 70s ήταν μια partcaster που έκατσε πολύ καλά!
Λόγω επίδρασης του Jimi Hendrix αλλά και του Steve Winwood, ο Clapton είχε αλλάξει ήδη την gibson του για stratocaster με την brownie που έπαιξε το Eric Clapton και στο Layla and other assorted love songs, το 1970 πάει στο Nashville και αγοράζει 6 stratocaster 50s για 200-300$ την καθεμία! Αφού δώρισε απο μία στον Steve Winwood τον Pete Townshend και τον George Harrison, έπιασε τις άλλες 3 και τις κανιβάλισε κρατώντας τα καλύτερα κομμάτια και έτσι προέκυψε αυτή.
1743339769658.jpeg

Με αυτή έμελε να ηχογραφήσει πολλά και διάφορα κομμάτια μεταξύ των οποίων τα Cocaine, I shot the sheriff, Lay down Sally, Farther up on the road κ.α.
Η blackie πουλήθηκε $959500 το 2004 και τα λεφτά πήγαν για την υποστήριξη του Crossroads Center. Ένα κέντρο που εχει ιδρύσει ο Clapton για αποκατάσταση εξαρτημένων.

Η Fender το 2006 έβγαλε μέσω του Custom Shop 257 Blackie Strat RIs

Ποιές άλλες partcasters ξέρετε που έγραψαν ιστορία σε διάφορα κιθαριστικά χέρια? ή και μπάσα?

born-to-run-springsteen-clemons-2-800x500.jpg

Bruce Springsteen Esquire/Tele

Lee Ranaldo Partcaster.jpg

Lee Ranaldo (Sonic Youth) Jazzmaster with Tele Deluxe Pickups

Rivers Cuomo Partcaster.jpg

Rivers Cuomo (Weezer) Warmoth

Attachments

• born-to-run-springsteen-clemons-2-800x500.jpg
    born-to-run-springsteen-clemons-2-800x500.jpg
    56.6 KB · Εμφανίσεις: 0
Ο Βill Frisell επίσης χρησιμοποιεί διάφορα hybrid builds, συνήθως tele με short scale μανίκια και περίεργους μαγνήτες - οι περισσότερες είναι custom builds αλλά έχει και μερικές partcaster αν δεν κάνω λάθος.

Επίσης η Performance strat του Zappa μάλλον θα ενέπιπτε στην κατηγορία partscaster.
1743351679776.png

Nα τον πιάσουμε partcaster? Εδώ δεν πειράχτηκαν μανικι και σώμα. Αλλάξε το hardware μονο (μαγνήτης, κλειδιά, γεφυρα). Anyway το βάζομεν μέσα
Και όμως το μανίκι είναι διαφορετικής χρονολογίας από το σώμα, δεν μπορώ να βρω την πηγή να πάρει ο δι@ολος, μόλις την βρω θα την καταθέσω!

Και όμως το μανίκι είναι διαφορετικής χρονολογίας από το σώμα, δεν μπορώ να βρω την πηγή να πάρει ο δι@ολος, μόλις την βρω θα την καταθέσω!
Α ναι? Αν το βρεις, θα εχει ενδιαφέρον. Εγώ ξέρω ότι και αυτή δώρο απο τον Eric Clapton είναι. Καλό πράγμα φαινεται πως ήταν να εχεις φίλο τον Clapton 😆 και τον Gibbons το ίδιο.

Εγώ ξέρω ότι και αυτή δώρο απο τον Eric Clapton είναι. Καλό πράγμα φαινεται πως ήταν να εχεις φίλο τον Clapton 😆
Και ο Albert Lee την ίδια γνώμη έχει.

@bouzoukleri Δεν ξέρω... Θεωρείται? Για αυτήν ξέρω μεν οτι της άλλαξε ολο το hardware γιατι σκουριασε και επηξε στη μπιχλα, και οτι εβγαλε για ενα διαστημα το μανικι για να στεγνωσει γιατι ειχε μουχλιάσει, αλλά το ξαναέβαλε πισω.

Πρεπει ο τυπος να εβγαζε διαβρωτικο αντι για ιδρώτα απο τους αδένες του.

Πάντως αν εξαιρεσουμε μια μικρή περιοδο, που φοραγε δανεικο μανικι, επέστρεψε στο κανονικο.

Θα έγραφα και για του Eric Bell , με εκείνη την ιστορική στιγμή που πέταξε κιθάρα στον ενισχυτή και κατέστρεψε έγχορδο και λαμπάτο και διέλυσε μπάντα με μιας. Αλλά δεν ξέρω εάν η στρατ που έχει από τότε είναι ανακατασκευασμένη ή απλά η ίδια με μοντίφες.

Πάντως για μερικούς μερικούς και ο Μπλάκμορ με παρτκάστερς έκαιγε το τζάκι :)

Trending...

Νέα θέματα

Back