Ενισχυτής για Μέταλ

Tasos Sim

Νέο μέλος
Πόντοι
8
Είμαι ανάμεσα στα 3 κεφάλια για μέταλ.
Κριτήρια είναι ο ήχος να είναι γεμάτος για Μέταλ και να μην είναι πολύ βαρύ για να βολεύει η μεταφορά

Είμαι ανάμεσα σε:

1) Blackstar HT 50 Club (είναι ο μόνος που έχω ακούσει από κοντά)
2) Marshall DSL 20
3) Orange TH30

*Μη κρίνετε απλά λόγω μάρκας

Ο DSL θα σε βγάλει για "κλασσικό" μέταλ ( πχ Maiden, 80's thrash) αν boostαριστει από μπροστά με ένα SD-1 η tubescreamer.

Θα σου πρότεινα να ακούσεις στο ίδιο περιπου εύρος τιμής και τους PRS MT-15, Engl Fireball 25, όπως και τον πολύ καλό EVH 5150 Iconic (όλοι οι παραπάνω φοράνε μεγάλες λυχνίες στον τελικό).

Είμαι ανάμεσα στα 3 κεφάλια για μέταλ.
Κριτήρια είναι ο ήχος να είναι γεμάτος για Μέταλ και να μην είναι πολύ βαρύ για να βολεύει η μεταφορά

Είμαι ανάμεσα σε:

1) Blackstar HT 50 Club (είναι ο μόνος που έχω ακούσει από κοντά)
2) Marshall DSL 20
3) Orange TH30

*Μη κρίνετε απλά λόγω μάρκας
Αυτός ο ENGL είναι μερικά...εκατομμύρια φορές καλύτερος ενισχυτής απ όλους όσους πρότεινες 😁
Είναι βαρύς στο κουβάλημα, αλλά αξίζει τον κόπο.

Από αυτούς που πρότεινες θα έπαιρνα τον Orange αλλά κατά τη γνώμη μου το voicing δεν είναι για metal και οι δικάναλοι Orange γενικά δε με τραβάνε πολύ: Το καθαρό κανάλι είναι βαρετό και το βρώμικο σαβούρδα. Πιο πολύ stonerάδικοι ενισχυτές.

Μετά κοίτα για κάποιον EVH 5150 ή Peavey 6505. Eίναι ο απόλυτος μοντέρνος metal ήχος. Τόσο πολύ που κάποιοι λένε ότι έχει παραγίνει.

Ο Jubilee όχι γιατί θεωρώ πως για σχεδόν διπλάσια τιμή από τον DSL δεν αξίζει.

Από όλα αυτά έβλεπα τον EVH 5150 Iconic αλλά είναι 20 κιλά, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, θέλω να είναι μαξ 15 κιλά για να γίνεται λίγο πιο εύκολη η μεταφορά και να μην αναθεματιζω σε βάθος χρόνου.

ENGL fireball είχα δοκιμάσει και για να πω την αλήθεια σε σχέση με τον joyo zombie που έχω δεν έβρισκα τον λόγο να μπω στο έξοδο... (Δεν ξέρω αν φταίει το μεταχειρισμένο που δοκίμασα)

Blackstar κανείς ε;

ελαφρύτερος αλλά δεν βρίσκω πόσο

Last edited:
8.1 Kgr...

Με το παραπάνω ποστ παρατήρησα ότι ψάχνεις για κεφαλή οπότε προτείνω τον παρακάτω, μπορεί να γίνει και 4W, ότι πρέπει για σπίτι και βραδινά παιξίματα

Blackstar κανείς ε;

Άνευρα, generic γκάζι χωρίς αγριάδα και χαρακτήρα.

ENGL fireball είχα δοκιμάσει και για να πω την αλήθεια σε σχέση με τον joyo zombie που έχω δεν έβρισκα τον λόγο να μπω στο έξοδο... (Δεν ξέρω αν φταίει το μεταχειρισμένο που δοκίμασα)

Επειδή έχουν μεγάλο εύρος EQ τα περισσότερα, θέλουν λίγη ώρα μέχρι να τα βρεις. Εκτός κι αν τον άκουσες σε καμιά καμπίνα της πλάκας. Δεν υπάρχει όμως σύγκριση.

Επειδή έχω και vintage 800αρι και ENGL, έχω να πω ότι αν έπρεπε να διαλέξω, τον Sovereign θα τον προτιμούσα από οτιδήποτε έχει βγάλει η Marshall από το 1985 και μετά (εκτός από τα Handwired RI).

Υπάρχει και ο οικονομικός irt15 head
Καθαρά μέταλ ενισχυτής
Βλέπω υπάρχει μόνο μεταχειρισμένο από reverb, καλή τιμή όμως.

Όσο για τους 15w (PRS mt και EVH 5150), είμαι σίγουρος ότι είναι καλοί, αλλά θα καλύπτουν για live?
Οκ, δεν θα παίξω στο ΟΑΚΑ, αλλά λένε γενικά για τα πιο χαμηλά Watt όσο ανοίγεις ένταση χάνουν πχ σε ευκρίνεια ή όγκο κλπ

Όσο για τους 15w (PRS mt και EVH 5150), είμαι σίγουρος ότι είναι καλοί, αλλά θα καλύπτουν για live?
Οκ, δεν θα παίξω στο ΟΑΚΑ, αλλά λένε γενικά για τα πιο χαμηλά Watt όσο ανοίγεις ένταση χάνουν πχ σε ευκρίνεια ή όγκο κλπ

Αυτό είναι εντελώς λάθος . Ναι υπάρχουν διαφορές στον ήχο. Πχ, συνήθως πιο μικροί ενισχυτές ίδιας τοπολογίας έχουν πιο γρήγορη ατάκα από τους πιο μεγάλους. Και υπάρχουν και διαφορές στο πώς ακούγονται οι διαφορετικές τελικές λάμπες όταν τις ζορίζεις.

Όμως: η σχέση ισχύος και έντασης είναι 1 προς 10. Δηλαδή, ένας ενισχυτής 10 watt ακούγεται μόλις στη μισή ένταση από ότι ένας 100 watt. Γι αυτό και πολλοί παίρνουν 5watt ενισχυτές για το σπίτι αλλά την πατάνε γιατί είναι δυνατοί και δεν μπορούν να τους ανοίξουν.

Μεγαλύτερη διαφορά κάνουν οι καμπίνες σε όλα αυτά που λες. Αυτές ρυθμίζουν το πόσα μπάσα θα έχεις και ανάλογα με τον αριθμό των μεγαφώνων και το sensitivity, το πόση ένταση θα έχεις.

Επίσης στο μέταλ το γκάζι έρχεται από τις προενισχύτριες, οι τελικές σπάνια ζορίζονται

Να προσθέσω οτί και σήμερα,αρκετές "βρώμικες" ηχογραφήσεις γίνονται με σκασμένα 10ράκια.
Στην σκηνή βέβαια,καλύτερα να σου περισσεύουν watt παρά να σου λείπουν,αν θές να κάνεις θόρυβο.

ENGL και Peavey,βάση των προσωπικών μου προτιμήσεων.

Κατι άλλο που αποτελεί ερώτημα για εμένα και το θεωρώ βασικό είναι,τι μπορεί να προσφέρει σε ένα επιθετικό ήχο επί σκηνής η λάμπα,έναντι του τρανζίστορ.

Ωραίος για την επεξήγηση.
Αλλά 15w για live κάνει;

Έχω δύο ενισχυτές 100w και στα περισσότερα live παίρνω τον Orange Tiny Terror combo, που είναι 15w και φοράει ένα Celestion G12H Anniversary με 100db sensitivity. Δε νομίζω ότι τον έχω ανοίξει ποτέ πάνω από το μισό.

Στις πρόβες όταν παίζω με πιο μεγάλο ενισχυτή και καμπίνα χρησιμοποιώ πάντα attenuator για να μπορώ να τον ανοίξω λίγο χωρίς να τους κουφάνω όλους.

Ναι, φυσικά κάνει για live ένας 15ρης λοιπόν. Αν έχεις εντελώς κάφρο drummer και παίζετε σε εκκωφαντικές εντάσεις, μπορείς να πάρεις και μια 2x12 καμπίνα .

Έτσι κι αλλιώς αν θες μπάσα θα πρέπει να πας σε κάπως μεγάλη ή ported καμπίνα ή μετά σε Orange που οι καμπίνες τους έχουν πολύ καλό floor coupling.

Μια οικονομική λύση είναι και οι ported Harley Benton Thiele. Στα χαρτιά φαίνονται πολύ καλές και τις έχω στο καλάθι μου στον Thomann.

Ωραίος για την επεξήγηση.
Αλλά 15w για live κάνει;

Κοιτα, τα 15 watt σε βρωμικο κανάλι, δίδουν πολλή ένταση. Σε μικρούς και μεσαίους χώρους, ακούγεται άνετα δίπλα από έναν δυνατο ντράμερ. Έχω παίξει και σε ανοικτό χώρο με 15αρη, και τον είχα στα 5watt attenuated, παίζοντας ροκ.

Γενικότερα, το ζήτημα είναι να τον ακούς εάν τον λειτουργείς και ως μόνιτορ, καθώς επίσης και σου διδει το ήχο που θες.
Μπορεί να θεωρείς απαραίτητο μια μεγάλη καμπίνα για περισσότερο όγκο πχ στα ρυθμικά. Σε μεγάλες ανοικτές σκηνές, με τεράστια ηχεία και υψηλές εντασεις, δεν πρόκειται να ακούς έναν 15αρη ενισχυτή. Θα δυσκολεύεσαι να ακούς τον 100αρη που βρίσκεται πίσω σου.

Μόλις έπαιξα στο ΑΠΘ με τον Bassbreaker 30r

20250302_121122.jpg

Μεγάλη αίθουσα, αίθουσα τελετών πανεπιστημίου. Είχα το καθαρό κανάλι στο 4.5 και το βρώμικο στο 4 με ελάχιστο gain και τους κάλυπτα όλους με απαλό παίξιμο. Δε θέλει πολλά watts.

Αλλά θέλει να περιμένεις να κρυώσει πριν τον μαζέψεις. Σπαστικό 😒

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back