Ενισχυτή ή όχι;

Y a n n I s

Μέλος
Πόντοι
43
Γεια χαρά σε όλους,

Θέλω τα φώτα σας (μεγάλη σκάλα). Έχω χάσει την επαφή με live εδώ και καμμια 10ριά χρόνια, και τώρα που υπάρχει ένα σενάριο να ξαναπαίξω live (ως κιθαρίστας ενός τραγουδοποιού), ήθελα να ρωτήσω 2 πράγματα:

1) Ξέρετε τι επιλέγει πλέον ο πολύς κόσμος (που χρησιμοποιεί πετάλια, όχι πολυεφέ) για ένα live πχ σε κάποιο club; Παραδοσιακό ενισχυτή ή Pedal amp για πιο εύκολη έξοδο χωρίς μικρόφωνα κλπ; (τι προτείνετε);

2) Ισχύει ότι ένα pedal switcher θα με βοηθήσει να αποφεύγω τις κλακέτες όταν θέλω να (απ)ενεργοποιήσω 2-3 πετάλια μαζί πχ όταν μπαίνω σ ένα ρεφρέν; Αν έχετε προτάσεις κλπ, καλοδεχούμενες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Γεια χαρά σε όλους,

Θέλω τα φώτα σας (μεγάλη σκάλα). Έχω χάσει την επαφή με live εδώ και καμμια 10ριά χρόνια, και τώρα που υπάρχει ένα σενάριο να ξαναπαίξω live (ως κιθαρίστας ενός τραγουδοποιού), ήθελα να ρωτήσω 2 πράγματα:

1) Ξέρετε τι επιλέγει πλέον ο πολύς κόσμος (που χρησιμοποιεί πετάλια, όχι πολυεφέ) για ένα live πχ σε κάποιο club; Παραδοσιακό ενισχυτή ή Pedal amp για πιο εύκολη έξοδο χωρίς μικρόφωνα κλπ; (τι προτείνετε);

2) Ισχύει ότι ένα pedal switcher θα με βοηθήσει να αποφεύγω τις κλακέτες όταν θέλω να (απ)ενεργοποιήσω 2-3 πετάλια μαζί πχ όταν μπαίνω σ ένα ρεφρέν; Αν έχετε προτάσεις κλπ, καλοδεχούμενες.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Αν παίζεις με πολλούς βασικούς ήχους και πολλά εφέ, τότε για να αποφύγεις τις κλακέτες και το κουβαλημα και στήσιμο πεταλιών & ενισχυτή, πας σε ένα καλό πολυεφε (πεταλιερα) όπως πχ το axefx fm9 η το Line6 Helix η ένα Quad cortex. Αν παίζεις με 2-4 βασικούς ήχους και 2-3 εφέ, ένας καλός μικρός λαμπατος (5-20w) και 2-3πεταλια θα σε καλύψουν. Όποτε εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις (δεν υπάρχει γενικος κανόνας για όλους και για όλες τις περιπτώσεις)...

Συνήθως καταλήγουμε σε μια από τις 3 ακόλουθες περιπτώσεις: Η στήνεις τον ήχο σου με βάση τον ενισχυτή σου, η με βάση τα πετάλια σου (όποτε επιλέγεις όσο πιο "καθαρό" ενισχυτή μπορείς), η με βάση την πεταλιερα σου, όποτε επιλέγεις ένα frfr ηχείο αυτοενισχυομενο για την πεταλιερα. 

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριστώ! Δε θέλω να μπλέξω με πεταλιέρες τύπου Helix κλπ. Θέλω να διατηρήσω τα πετάλια μου. Αναρωτιέμαι τι γίνεται συνήθως πλέον στα live, πάω με έναν Blues junior και μπαίνει και μικρόφωνο αν χρειαστεί ή μήπως είναι καλύτερη λύση ένα pedal amp για διευκόλυνση του ηχολήπτη;

Επίσης, αν έχει κάποιος να μου πει περί switcher, ελεύθερα.

Υπόψη πως ο συνδυασμός pedal amp + pedal swicher + pedals + pedalboard + καλώδια + τροφοδοτικό, μπορεί να τινάξει το budget στο ταβάνι και στην τελική να μη σου δώσει και όλους τους ήχους που θα ήθελες ή θα θελήσεις στο μέλλον. Ίσως καλύτερα μιά πεταλιέρα να σε βοηθήσει περισσότερο, αν δεν σε πειράζει ο ψηφιακός ήχος...

Υπόψη πως ο συνδυασμός pedal amp + pedal swicher + pedals + pedalboard + καλώδια + τροφοδοτικό, μπορεί να τινάξει το budget στο ταβάνι και στην τελική να μη σου δώσει και όλους τους ήχους που θα ήθελες ή θα θελήσεις στο μέλλον. Ίσως καλύτερα μιά πεταλιέρα να σε βοηθήσει περισσότερο, αν δεν σε πειράζει ο ψηφιακός ήχος...
Ναι το ξέρω...Αλλά μεγαλώνω κι επίσης δε συμπάθησα ποτέ τα μενού των πολυεφέ, πάντα παραλύω απ' τις πολλές επιλογές. Έχω σχεδόν όλα τα πετάλια που θελω, πολλά patch cables, αν αξίζει το switcher, θα τα δώσω τα λεφτά και γι' αυτό και ο,τι άλλο.

Ναι το ξέρω...Αλλά μεγαλώνω κι επίσης δε συμπάθησα ποτέ τα μενού των πολυεφέ, πάντα παραλύω απ' τις πολλές επιλογές. 
Μια φορά θα ρυθμίσεις το πολυεφε (μέσω pc editor - συνήθως πολύ πιο φιλικό και χρηστικό) και τον υπόλοιπο 99% του χρόνου σου θα ανακαλεις τις σωσμενες ρυθμίσεις ... το option paralysis το προσπερνάς με το σκεπτικό ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσεις όλες τις δυνατότητες (σχεδόν κανένας δεν τις χρησιμοποιεί) μιας σύγχρονης πεταλιερας/πολυεφε, είναι εργαλείο για να πετύχεις τον σκοπό σου αλλά και για να κάνεις το κέφι σου ενίοτε...

Ps: https://line6.com/hx-stomp-xl/

Ας ξεκινησουμε λεγοντας πως αν εχεις ηδη εξοπλισμο, ναι γινεται η δουλεια με ενα μικροφωνο μπροστα απο μπλουζ τζουνιορ. Οποτε πας για ενα switcher μονο.

Αν θες να εισαι πιο... μοντερνος, ολα εξαρτώνται απο το μπατζετ. Κ θελει μετα λιγο να τα μαθεις αυτα που θα παρεις. Το μοντελερς ειναι η πιο ενδεδειγμενη λυση (με ζητουμενο να εισαι "μοντερνος'' κ φορητος κ ν'αποφυγεις το ταπ ντανσινγκ). Πλεον υπαρχει λυση για καθε πιθανη αναγκη χρησης (preamp πεταλια, IR loader pedals κλπ).

Για να μη τις συζητησουμε ολες κ επειδη δειχνεις μια διαθεση να χρησιμοποιησεις πραγματα που εχεις κ ξερεις (λογικο) ας μεινουμε στο switcher.

Βεβαια δε χανεις τιποτα, αφου η συνεργασια ειναι συγκεκριμενη, να μιλησεις με τον τραγουδοποιο κ να του ζητησεις να μαθει πληροφοριες απο τον ηχοληπτη, αν χρειαζεται δηλ να βγαινεις καρφι στη κονσολα.

Αν δεν υπαρχει ηχοληπτης... μαντευεις ?. Δε νομιζω να υπαρχει καποιος χωρος/κατασταση που δε θα μπορεις να βαλεις μικροφωνο, παρολα αυτα εγω προσωπικα, πηγαινοντας στα τυφλα (κ αν ειχα την οικονομικη δυνατοτητα για ανοιγμα) θα διαλεγα λυση ωστε να καρφωνω στην κονσολα με στανταρντ ηχο καθε φορα

Ευχαριστώ πολύ.... αλλά αυτό το ξέρω (μόνο σαν ονομασία και τι κάνει όμως...), τα άλλα δεν ξέρω

Έχει send και return για το input και output των πεταλιών.

Έχει και input που συνδέεις την κιθάρα, και output για να πάει στον ενισχυτή.

Φτιάχνεις λούπες με τα συνδεδεμένα πετάλια, έτσι ώστε αν θέλεις, πατώντας ένα κουμπί, να ενεργοποιείς/απενεργοποιείς τα πετάλια που είναι συνδεδεμένα στην συγκεκριμένη λούπα.

Κάτι σαν τα patches και τα banks στις πεταλιέρες.

Δηλαδή εάν εγώ θέλω ένα preset με chorus & dist για σόλο ας πούμε, ένα άλλο με chorus & phaser για αρπίσματα και ένα τελευταίο με chorus και od  για riffs, πρέπει να έχω 3 πετάλια chorus για όλα αυτά?

Με λίγα λόγια σε κάθε preset-λούπες χρειάζονται και διαφορετικά πετάλια?

Ένα μεγάλο συγνώμη στον OP που του γ@μ1σ@ το θέμα...

Δηλαδή εάν εγώ θέλω ένα preset με chorus & dist για σόλο ας πούμε, ένα άλλο με chorus & phaser για αρπίσματα και ένα τελευταίο με chorus και od  για riffs, πρέπει να έχω 3 πετάλια chorus για όλα αυτά?

Με λίγα λόγια σε κάθε preset-λούπες χρειάζονται και διαφορετικά πετάλια?

Όχι.

Και ένα αρκεί.

Ναι θες τρια.

Εκτος αν το κορους εχει πρησετ κ κανεις μινι ταπ ντανσινγκ.

Ενα πατημα για να αλλαξει ο συνδυασμος πεταλιων κ ενα για να αλλαξει το πρησετ στο κορους.

Εκτος παλι αν κ το κορους κ το σουιτσερ εχουν midi capabilities (συν πρησετ το κορους). Αλλα αυτο το αν ειναι πολυ ακριβο

Να προσθεσω @cigaret13 πως τα ρακ εφε συνηθως ειχαν αυτες τις δυνατοτητες (presets/midi)

Τωρα ενα καλο switcher που να μπορει να τα προσφερει αυτα κ να ειναι κ αξιοπιστο ειναι συνηθως ακριβο

(μη με ρωτησεις ποιο, θα σε γελασω, εχω πανω απο 10 ετεια να ψαξω τετοια πραγματα)

Να προσθεσω @cigaret13 πως τα ρακ εφε συνηθως ειχαν αυτες τις δυνατοτητες (presets/midi)

Τωρα ενα καλο switcher που να μπορει να τα προσφερει αυτα κ να ειναι κ αξιοπιστο ειναι συνηθως ακριβο

(μη με ρωτησεις ποιο, θα σε γελασω, εχω πανω απο 10 ετεια να ψαξω τετοια πραγματα)
Ναι βρε τα ξέρω αυτά.. αλλά πάντα είχα την περιέργεια για το πως δουλεύουν αυτά, πέρα απ'το αυτονόητο...

Πάντως με καμιά 30αριά φτηνά πεταλάκια και ένα τέτοιο, φτάνεις την δυνατότητες μια mid price πεταλιέρας..

Γιατί μπερδεύτηκες βρε @vrasidas27

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back