• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Ενισχυτές - Πεταλομηχανές

Αν δεν ησουν αρκετα καλος για να ψησεις εταιρια του εξωτερικου, στην Ελλαδα δεν υπηρχε περιπτωση να βρεις ακρη.

Βεβαια αν σκεφτει κανεις το τι θυσιες και ολοκληρωτικο δωσιμο χρειαζονται για να συνεχισεις με αυτο το βιολι, και τι κοπος απλα για να την παλεψεις και να μην ψοφησεις της πεινας, ε τοτε καλα εκανε ο Φοιβος και το εριξε στο Γκουτσι φορεμα και τα τοιαυτα.

Θελει και αυτο ενα αλλο ειδος ταλεντου, που το ειχε χαλαρα.

Λογικα αυτος ο ορος "πεταλομηχανη" παει στην πρωτη περιπτωση.
ποιος τα μαμει τα βρωμικα....εγω ακουως ηχαρα με πολλα effects

Γενικά ο όρος "πεταλομηχανές" αφορά ενισχυτές που παίρνουν καλά μπροστά διάφορα πετάλια gain (fuzzes, distortions, overdrives). Aυτό είτε γιατί κάποιοι ήθελαν πολλά διαφορετικά γκαζοπέταλα, είτε γιατί κάποια πετάλια ήταν θεσμός για κάποιους ήχους και έπρεπε ο ενισχυτής να τα "παίρνει" καλά, είτε γιατί έπρεπε να είναι οι "ενισχυτές του μαγαζιού" στους οποίους θα κούμπωναν πολλοί και διάφοροι.

Πεταλομηχανές λοιπόν είναι οι ενισχυτές οι οποίοι είχουν το σωστό gain structure: Υπερβολικά καθαροί ενισχυτές θα ακούγονται λεπτοί και πριμάτοι με τα γκαζοπέταλα ενώ ενισχυτές που δεν έχουν απαραίτητο headroom θα "μπουκώνουν". Tο eq τους συνολικά θα πρέπει να είναι αρκετά flat και τα controls τους επιδραστικά.

Επίσης ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σημασίας είναι η καμπίνα και τα μεγάφωνα. Συνήθως στους ενισχυτές που προορίζονται να βρωμίζουν έχει ληφθεί η πρόνοια να έχουν και τα κατάλληλα (Celestion) μεγάφωνα. Πολλές φορές σε ενισχυτές καθαρούς όπως οι Fender, τα μεγάφωνα δεν μπορούν να αναπαράξουν βρώμικους ήχους των Celestions. Γι αυτό και στον No1 pedal platform ενισχυτή, τον Deluxe Reverb είναι πολύ συνηθισμένο να αλλάζεται το μεγάφωνο σε Celestion ή τύπου Celestion (συνήθως σε V30 ή σε G12 65) από όσους επιθυμούν να έχουν καλούς βρώμικούς ήχους

Για τα time based FX το FX Loop είναι ο ξεκάθαρος νικητής και τίποτα φυσικά δεν εμποδίζει έναν "pedal platform" ενισχυτή να έχει και FX Loop.

Last edited:
Επίσης να μην ξεχνάμε οτι όλα τα πετάλια (drive) δεν ακούγονται το ίδιο καλά με όλους τους ενισχυτές. Π.χ τα ts style είναι μια χαρά πάνω σε fender deluxe αλλά λίγο περίεργα πάνω σε vox.

Ωραια πραγματα.

Οσο αφορα το loop point, πραγματι ειναι πολυ βασικο, γιατι ετσι μπορεις ας πουμε να εχεις στην ουσια μια παραλληλη συνδεση, αναλογα με τη συνδεσμολογια του ενισχυτη.

Προσωπικα, εχω στην καβατζα ενα loop πεταλι, οχι για λουπες, αλλα για λουπα :ROFLMAO:. Με αυτο λοιπον, μπορεις να στειλεις ενα ΜΕΡΟΣ του σηματος σε ενα ψηφιακο ας πουμε Delay. Ετσι, και το μεγαλυτερο μερος του σηματος παραμενει αναλογικο, και εχεις με την επιστροφη το ωραιο σου ψηφιακο delay, ρυθμιζεις και το ποσοστο του return, και ολα αυτα ΜΠΡΟΣΤΑ απο τον ενισχυτη, χωρις να εξαρτασαι απο το αν εχει λουπα και κατα ποσο αυτη ειναι παραλληλη η οχι.

Πολυ καλη φαση για πειραματα, ακομα και με το PC.

YMMV βεβαια, αλλα ΚΑΝΕΝΑ
Mέχρι πριν κάποια χρόνια που έπαιξα με έναν Hiwatt DR504 κλώνο του Analog Design Audio, θα συμφωνούσα απόλυτα. Ευτυχώς έχω ήδη πολλούς ενισχυτές και πολύ λίγο διαθέσιμο χωρο :)

χωρις να εξαρτασαι απο το αν εχει λουπα και κατα ποσο αυτη ειναι παραλληλη η οχι.
Και πάλι βέβαια όσο αποφεύγεις το preamp section με τα time based fx, τόσο καλύτερα. Γενικά για τα time based fx ο κανόνας είναι: post production > fx loop > μπροστά από τον ενισχυτή.

Αυτο που πρεπει οπωσδηποτε να αποφευγεις (η τελος παντων να προσεχεις ) με τα time based ειναι το (περαιτερω ) κομπρεσσαρισμα του ηχου, γιατι ερχεται πιο μπροστα το wet σημα και λασπωνει. Αν λοιπον εχεις μπιστηξει την προενισχυση, και αυτη γρεζαρει, πραγματι δεν ειναι οτι καλυτερο γιατι γρεζι= κομπρεσαρισμα.

Αν ομως δεν την πιεζεις, που πανε οι τυποι και βαζουν επι τουτου αλλες προενισχυτριες πιο low gain, τοτε δεν τρεχει τιποτα.

Σε αυτα τα αραχνοειδη βινταζατα σκηνικα βεβαια ο SF ειναι ο καταλληλος για να μας πει ΑΠΟΨΗΣ

Βεβαια οντως το post production οπως σωστα λες θα ειναι παντα προτιμοτερο, διοτι ΜΕΣΑ στο κομματι το ποσο wet θα ειναι η κιθαρα ειναι παντα καλο να μπορουμε να το ελεγξουμε, και το edit θα ειναι πιο ευκολο κλπ. Αλλα καθαρα ηχητικα η σε live ολα παιζουν.

Last edited:
υτο που πρεπει οπωσδηποτε να αποφευγεις (η τελος παντων να προσεχεις ) με τα time based ειναι το (περαιτερω ) κομπρεσσαρισμα του ηχου
Όπως και να το κάνεις κάποιο "στένεμα" θα το υποστείς μέσω του preamp σε σχέση με το ίδιο time based effect από τη λούπα ή ακόμη καλύτερα να το βάλεις μετά στο post production. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου εμπειρία.

Όλα αυτά όμως είναι και λιγο παίδεμα. Κάποια στιγμή έπαιζα και με wet/dry setup κι ακουγόταν υπερ-θεσπέσια, σκεφτόμουν ακόμη και το wet/dry/wet για να έχω στερεοφωνία αλλά μετά ήρθα στα συγκαλά μου: Είπα λοιπόν καλύτερα να μιμηθώ καναν Page ή καναν Van Halen που έβαζαν το Echoplex μπροστά από τους τελικιασμένους Marshalls και μια χαρά ακούγονταν, μπας και γλυτώσει η μέση μου...🥸

Σωστο και αυτο περι στενεματος, διοτι αν εχουμε στο μυαλο μας τα vintage slapback π.χ., τοτε η ζεστΑ της προενισχυσης ειναι ταμαμ, αν ομως θελουμε να βγαλουμε τα πουλακια του τιτιβιζουν απο το eventide 3000 (εμπειρια ζωης :ROFLMAO: ), τοτε ΔΕ θελουμε ζεστες και ΑΗΔΙΕΣ, θελουμε ψηφιακη ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ και ΥΓΙΕΙΑ :ROFLMAO:

Σε αυτα τα αραχνοειδη βινταζατα σκηνικα βεβαια ο SF ειναι ο καταλληλος για να μας πει ΑΠΟΨΗΣ

Κρατα τον ενισχυτη ΚΑΘΑΡΟ και σε ΛΟΓΙΚΕΣ εντασεις (δηλ. γυρω στο "3") και δεν θα εχεις κανενα πρόβλημα με ολα μπροστα του ακομα και πολλα βαττ να μην ειναι , η συντριπτικη πλειοψηφια των non-metal, non-hard rock κιθαριστωνΕ αφτο κανουν....μη ξεχναμε αλλωστε οτι και ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ των effects με ολοκαθαρους 30w & 12w ενισχυτες παιζει... και φυσικα δεν υπαρχει effects loop ουτε για δειγμα

Οκ, το έπιασα, είναι μαρκετινγκίστικος όρος

Κοίτα, στην εποχή που ζούμε είναι λογικό ο YouTuber που κάνει ένα review να ''οφείλει'' να αναφέρει αν το τάδε μηχάνημα δέχεται τα πετάλια καλά, από την στιγμή που πολύς κόσμος βασίζεται σε αυτά και έχει τον ήχο του στημένο γύρω από το pedalboard του. Ή μπορεί ρε αδερφέ να μην θέλεις να μπλέκεις με fx loop και να στήνεις παραπάνω καλώδια να θες απλά να κάνεις την δουλειά σου και να φύγεις.

Ο όρος πεταλομηχανή ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που ανέφερε ο @manosx δηλαδή μονοκάναλος ενισχυτής που βάζεις όλα τα πετάλια μπροστά και ξεμπερδεψες (βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις που επιβεβαιωνουν τον κανόνα, πχ ο jcm800 που είναι μονοκάναλος αλλά για το drive του τον παίρνεις, ο bugera v22 δικάναλος είναι αλλά ποτέ κανείς δεν χρησιμοποίησε το drive του). Πχ είχα ένα Vox MVClean και έβαζα όλα τα πετάλια μπροστά, ένα καθαρό είχε ο ενισχυτάκος και τίποτε άλλο, άρα ήταν ''πεταλομηχανή'' αφού από μόνος του σαν ενισχυτής δεν είχε να κάνει κάτι άλλο.

Νομίζω ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των καλών ενισχυτών και με τα bright switch-inputs απενεργοποιημένα (αν υπάρχουν) τα od/dist πετάλια ακούγονται καλά ''μπροστά''. Τώρα αν είναι ΟΛΟΙ κατάλληλοι αυτό με έναν αστερίσκο:

Ο Roland Jazz Chorus έπαιρνε τα γκαζοπέταλα φανταστικά.

Ένας VOX AC15 όχι και τόσο (όπως αναφέρει ο @Nestoras παραπάνω). Σε ένα λάιβ έπρεπε να παίξω με αυτόν και τα γκαζοπέταλα ακούγονταν όντως περίεργα. Βέβαια μπορεί να μην φταίει ο ενισχυτής, δεν είχα χρόνο να το ψάξω, κούμπωσα - έπαιξα - έφυγα.

Ο mini Silver Jubilee εχει αναφερθεί και εδώ στο φόρουμ αλλά και στα ιντερνέτια γενικά ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να βάλεις πετάλια (είπαμε, εννοούμε πάντα και μόνο od/dist). Λογικό μου ακούγεται γιατί το καθαρό κανάλι του είναι εξ'αρχής αρκετά σπασμένο και gritty και η προσθήκη od/dist το κάνει να φαζάρει παρά να σφίγγει. Μιλάω πάντα για τον καινούργιο 20άρη προς αποφυγή παρεξηγήσεων και όχι γενικά για Jubee. Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει να βάλω πετάλι μπροστά του για να το εξακριβώσω ή όχι αυτό, και ούτε πρόκειται γιατί το μηχάνημα το πήρα για το δεύτερο, od κανάλι του οπότε δεν με νοιάζει.

Κάποιος άλλος όμως, που έχει ένα pedalboard που βασίζει όλον του τον ήχο πάνω του, και για τους δικούς του λόγους θέλει έναν ενισχυτή που να γράφει ''Μάρσαλ'' πάνω, και ρωτάει ''να πάρω τον ασημί τον jubee που ταιριάζει στο σαλόνι ή στο stage ή τον μαύρο??'' εκεί ο Reviewer οφείλει να του πει ότι ο mini jcm800 είναι ''καλύτερη πεταλομηχανή'' από τον mini silver jubilee...

jcm800 που είναι μονοκάναλος αλλά για το drive του τον παίρνεις
To low input των JCM800 2203 & 4104 είναι μία από τις καλύτερες πεταλομηχανές ever. Αν δεν κάνω λάθος το Siamese Twins των Smashing Pumpkins έτσι γράφτηκε.

Στο παλιό studio είχα έναν 4104 με τον οποίο έπαιζα στο hi input με τα rock σχήματα και στο low input με την πεταλιέρα-αεροπλανοφόρο και τις shoegaze φάσεις μου.

Ο λόγος που ο Jubilee δεν είναι τόσο καλή πεταλομηχανή είναι γιατί το gain structure του εμπεριέχει diode clipping. Δεν είναι 100% λαμπάτο.

To low input των JCM800 2203 & 4104 είναι μία από τις καλύτερες πεταλομηχανές ever. Αν δεν κάνω λάθος το Siamese Twins των Smashing Pumpkins έτσι γράφτηκε.

Στο παλιό studio είχα έναν 4104 με τον οποίο έπαιζα στο hi input με τα rock σχήματα και στο low input με την πεταλιέρα-αεροπλανοφόρο και τις shoegaze φάσεις μου.

Ο λόγος που ο Jubilee δεν είναι τόσο καλή πεταλομηχανή είναι γιατί το gain structure του εμπεριέχει diode clipping. Δεν είναι 100% λαμπάτο.

Ναι, και ο @gkourmoul1 που είχε κανει review τον μικρό sc20 (που στους 2203-2204 ''βασίζεται'') είχε γράψει ότι στο low είναι σούπερ πεταλομηχανή

Αυτό με το diode clipping του jubee δεν το είχα σκεφτεί, νόμιζα ότι ''ενεργοποιείται'' μόνο όταν τραβάς το rhythm clip, αλλά ναι έχεις δίκιο έχει clipping diodes στο κύκλωμα πέραν των προενισχυτικών λαμπών, επομένως γι αυτό ''δεν λέει'' να του βάλεις od/dist, γι αυτό έγραψα ''φαζάρει'', είναι σαν να έχεις δυο od πετάλια ενεργοποιημένα ταυτόχρονα...

:ROFLMAO:Κρατα τον ενισχυτη ΚΑΘΑΡΟ και σε ΛΟΓΙΚΕΣ εντασεις (δηλ. γυρω στο "3") και δεν θα εχεις κανενα πρόβλημα με ολα μπροστα του ακομα και πολλα βαττ να μην ειναι , η συντριπτικη πλειοψηφια των non-metal, non-hard rock κιθαριστωνΕ αφτο κανουν....μη ξεχναμε αλλωστε οτι και ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ των effects με ολοκαθαρους 30w & 12w ενισχυτες παιζει... και φυσικα δεν υπαρχει effects loop ουτε για δειγμα

Ναι, δεν εχει λουπα με εφε, εχει ομως παραλληλες ολοκληρες αλυσιδες εφε :ROFLMAO: μαζι με τους ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ τους :ROFLMAO: "Πρεπει να τσεκαρεις συνεχεια τη φαση" λεει ο καημενος ο τεχνικος :ROFLMAO:

Ο τυπος ειναι one of a kind

Όπως κατανοώ προσωπικά τον όρο "πεταλομηχανή", θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ενισχυτή με μεγάλο τελικό στάδιο (Τουλάχιστον 100w) για το απαραίτητο headroom και ένα fx loop για να παίρνει τα πετάλια στο fx return και να μην έχεις έτσι 2 προενισχυσεις στη σειρά (προενισχυση πεταλιου & προενισχυση καθαρού καναλιού ενισχυτή), η φυσικά έναν τελικό ενισχυτή class d για τέτοια χρήση (ενίσχυση pedalboard η modeling/ profiling πεταλιερας, όπως πχ ο SD POWER stage 700 που συνδυάζουν την ισχύ με τη φορητότητα).

o Φοίβος παραμένει metalhead και έχει πολύ ενεργή παρουσία σε σελίδες μεταλλάδων στο ΦουΜπου

Ο άνθρωπος έχει γούστο, δεν είναι τυχαία ο κορυφαίος σύγχρονος τραγουδοποιός της Ελλάδας
Δεν ήθελα να ασχοληθώ, αλλά μου δίνεις πάσα.
Τόσο ο Φοίβος, όσο και άλλοι....π.χ. Γκίνος (τον είδα πρόσφατα σε συνέντευξη με μπλούζα Metallica).
Μου φάνηκε αστείο.
Όχι γιατί δεν συνάδει με τη δουλειά τους.
Όχι γιατί δεν συνάδει με την ηλικία τους.
Όχι γιατί δεν συνάδει με το 2024.
Αλλά για όλα αυτά μαζί.
Εγώ, αν έτρωγα ψωμί από την δισκογραφία, θα έβγαινα με μπλουζακι Πέγκυ Ζηνα και Γιώργος Αλκαίος.
Προφανώς με ό,τι μπλούζα θέλουν θα βγουν, απλά διατύπωνω , αφορμής δοθείσης, τις δικές μου "αισθητικές αντιρρήσεις ".

Εγώ, αν έτρωγα ψωμί από την δισκογραφία, θα έβγαινα με μπλουζακι Πέγκυ Ζηνα και Γιώργος Αλκαίος.
Προφανώς με ό,τι μπλούζα θέλουν θα βγουν, απλά διατύπωνω , αφορμής δοθείσης, τις δικές μου "αισθητικές αντιρρήσεις ".

Έτερον εκάτερον

Εμένα με ταϊζουν οι Oasis, οι Foo Fighters, οι Queen, oι Red Hot Chili Peppers κ.ο.κ. με την έννοια ότι ζω παίζοντας covers αυτών των μπαντών. Μου αρέσουν και αυτα εννοείται, αλλά μου αρέσει και το metal και θα πάω με metal t-shirt στο ξενοδοχείο (εντάξει, δεν θα έχει και λιωμένα κρανία πάνω)... στην πρωινή μου δουλειά ίσως όχι.

Εξάλλου Maiden - Metallica κτλ είναι πλέον established brands, στα 80's θα ηταν περίεργο να δεις έναν πενηντάρη με μπλουζάκι Maiden, σήμερα δεν είναι. Μου έστειλε Royal Mail γραμματόσημα Maiden πέρσι μια τουρίστρια. Όχι γραμματόσημα απλά, royal mail γραμματόσημα. Είναι πολύ casual τέτοια ονόματα πλέον. Στα ξενοδοχεία όλοι ζητάνε Metallica πλέον, από νέους μέχρι όχι και τόσο νέους.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back