'Ενας κλασικός εναντίον λαϊκού-ρεμπέτικου

• Thread starter Thread starter mauromouris
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 81
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 10K
Όπως και να έχει, για το θέμα υπάρχουν απαντήσεις από εθνομουσικολόγους, κοινωνιολόγους και λοιπούς αρμοδίους
+1000

fenderiarhs είπε:
Γενικα εχω ξηλωσει το κουμπι που αντιστοιχει στη "δημοσια" τηλεοραση απο τον κοντρολ μου καθως δεν μου αρεσει να παρακολουθω τι λεει το πολιτμπυρο για τον κοσμο γυρω μου. Ωστοσο την συνεντευξη του Καβακου την ειδα και ηταν εξαιρετικος  σε ολα, σε αντιθεση με τον συνεντευξιαζοντα Δ/ντα Συμβουλο της κομσομολ.

Ο Καβακος μιλησε για ενα σωρο θεματα με απολυτη επαρκεια και με εναν ειρμο λογου που σε κρατουσε, ωστοσο απο ολη τη συνεντευξη εμεινε ως αξιο λογου και σχολιασμου, το "κουτσομπολιστικο" σημειο, αυτο που προκαλλει εριδες και αντιπαλοτητες, οι απο εδω και οι απο εκει, οι αριστοκρατες και οι λαϊκοι. Παροτι εχει περασει καιρος απ οταν την παρακολουθησα, δεν νομιζω οτι ο Καβακος εκανε καποια αξιολογικη κριση οσον αφορα στη μεν και στη δε μουσικη, ουτε επελεξε να αφορισει ως "απλοικους" ή άτεχνους οσους δεν ασκουνται στην μουσικη συμφωνα με τα δικα του προτυπα.

ΝΟμιζω περισσοτερο εξεφρασε την απορια του πως σε μια χώρα η οποία ιστορικά τουλαχιστον αποτελεσε προπομπο δυτικών αξιων, ο αμανες και το τσιφτετελι, τελικα κατελαβε ενα τοσο δυσαναλογα μεγαλο κομματι του μουσικου φασματος.
+2000000000000000000

Τυπικος κρατικοδιαιτος ΔΥ δημοσιογραφος που γραφει οτι να'ναι οχυρωμενος πισω απο τη μονιμοτητα του.Στη συγκεκριμενη περιπτωση τονιζει και τον ΤΑΞΙΚΟ αγωνα των "απλων ανθρωπων του μοχθου που μεγαλωσαν με Στελιο" και των "πλουσιων που ακουνε κλασσικη  μουσικη την ωρα που κοιτανε τα εξτρε των λογαριασμων τους στην Ελβετια" (και ας πληρωνουν ολους τους φορους) που αποτελει αλλωστε και την αιχμη του δορατος της προπαγανδας  του καθεστωτος που μας κυβερνα αυτη τη στιγμη.

Ο μουσικος κρινεται απο το εργο του . Δυστυχως οταν απο 5 χρονων σε παρουσιαζουν ως παιδι θαυμα η επαρση δεν αργει να ερθει .

Ας βαλει καποιος να ακουσουμε μερικες συνθεσεις του ή καποιους αυτοσχεδιασμους του και οχι επανεκτελεσεις εργων αλλων . Εγω οσο κι αν εψαξα δεν μπορεσα να βρω καμια .

Αν δεν εχει συνθεσεις δικες του τοτε μιλαμε ουσιαστικα για ενα μελος μπαντας διασκευων που προσπαθει να αντλησει κυρος στην πλατη και στην καταξιωση αλλων .  Ετσι το βλεπω εγω τουλαχιστον .

Α, και ο μουσικος/καλλιτεχνης καλο ειναι να μην φοραει παρωπιδες . Οσα ειπε για το ρεμπετικο και τα λαικα τα εχει πει και για το ροκ ( αρυθμος θορυβος ) και για ολα τα  ειδη συγχρονης μουσικης .

Superfunk είπε:
Τυπικος κρατικοδιαιτος ΔΥ δημοσιογραφος που γραφει οτι να'ναι οχυρωμενος πισω απο τη μονιμοτητα του.
Aπο που κι ως που ο Τρουσας "κρατικοδιαιτος ΔΥ δημοσιογραφος"?Εγω τοσα χρονια τον διαβαζα στο Jazz&Τζαζ.

"Κάποτε τελείωσα το Πολυτεχνείο. Δημοσιεύω κείμενα (για τη μουσική κυρίως) από τα τέλη του ’80. Το 1996 έγραψα ένα βιβλίο για το Ελληνικό Ροκ. Για 17 χρόνια (1996-2013) ήμουν αρχισυντάκτης στο περιοδικό Jazz & Τζαζ. Από το 2009 τρέχω το on line Δισκορυχείον και από το 2014 γράφω για το LiFO.gr"

Φώντας Τρούσας.

Δυστυχως οταν απο 5 χρονων σε παρουσιαζουν ως παιδι θαυμα η επαρση δεν αργει να ερθει.
Ναι, δεν ηταν παιδι θαυμα, απλα οι αλλοι τον παρουσιαζαν ετσι.... ::)

Ας βαλει καποιος να ακουσουμε μερικες συνθεσεις του ή καποιους αυτοσχεδιασμους του και οχι επανεκτελεσεις εργων αλλων . Εγω οσο κι αν εψαξα δεν μπορεσα να βρω καμια.
Και?

Αν δεν εχει συνθεσεις δικες του τοτε μιλαμε ουσιαστικα για ενα μελος μπαντας διασκευων που προσπαθει να αντλησει κυρος στην πλατη και στην καταξιωση αλλων.
Συνελθε....

Aπο που κι ως που ο Τρουσας "κρατικοδιαιτος ΔΥ δημοσιογραφος"?Εγω τοσα χρονια τον διαβαζα στο Jazz&Τζαζ.
Γραψε λαθος,νομιζα οτι ο δημοσιογραφος που του πηρε συνεντευξη στην ΕΡΤ εγραψε και το αρθρο (ουτε που τον ξερω τον Τρουσα μια και εχω καμμια 30αρια χρονια να διαβασω ελληνικο μουσικο  τυπο και ειδικα περιοδικα ;D) 

Παντως ΑΛΛΑ ειπε ο Καβακας και ΑΛΛΑ μεταφρασε ο δημοσιογραφος.

PlasmaPool είπε:
Οσα ειπε για το ρεμπετικο και τα λαικα τα εχει πει και για το ροκ ( αρυθμος θορυβος ) και για ολα τα  ειδη συγχρονης μουσικης .
Βέβαια αυτά που λέει για τα λαϊκά τα λέει υπο το πρίσμα της πλήρους κυριαρχίας τους στην Ελλάδα. Αν όμως έχει πει παρόμοια και για την rock ή όποιο άλλο είδος σύγχρονης μουσικής (δεν ξέρω αν έχει πει κάτι, δεν τον παρακολουθώ) τότε είναι φάουλ.

PlasmaPool είπε:
Ας βαλει καποιος να ακουσουμε μερικες συνθεσεις του ή καποιους αυτοσχεδιασμους του και οχι επανεκτελεσεις εργων αλλων . Εγω οσο κι αν εψαξα δεν μπορεσα να βρω καμια .

Τι και; Οι Μπετοβεν , Μπαχ κτλ. που μνημονευει ο Καβακος δεν γινανε Μπετοβεν και Μπαχ επειδη παιζανε καλο πιανο αλλα επειδη συνθεσανε καταπληκτικη μουσικη . Οσο ο Καβακος και ο καθε Καβακος δεν εχουν βαλει στην σειρα δυο νοτες δικες τους αλλα διασκευαζουν εργα αλλων, η μοναδικη αξια που εχουν στα δικα μου αυτια και μυαλο ειναι ειναι αυτη ενος καλου οργανοπαιχτη και τιποτα παραπανω . Καλλιτεχνικη αξια μηδεν δηλαδη .

PlasmaPool είπε:

Αν δεν εχει συνθεσεις δικες του τοτε μιλαμε ουσιαστικα για ενα μελος μπαντας διασκευων που προσπαθει να αντλησει κυρος στην πλατη και στην καταξιωση αλλων .  Ετσι το βλεπω εγω τουλαχιστον .
Προφανώς αυτό είναι προσωπική σου άποψη, αλλά ως άνθρωπος που ζω από τη κλασσική μουσική, μπορώ να σου πω ξεκάθαρα ότι κάνεις λάθος!

theoctapus είπε:
Βέβαια αυτά που λέει για τα λαϊκά τα λέει υπο το πρίσμα της πλήρους κυριαρχίας τους στην Ελλάδα. Αν όμως έχει πει παρόμοια και για την rock ή όποιο άλλο είδος σύγχρονης μουσικής (δεν ξέρω αν έχει πει κάτι, δεν τον παρακολουθώ) τότε είναι φάουλ.

- Ακούτε άλλο είδος μουσικής; Ροκ, για παράδειγμα;
- Οι μουσικές αυτές είναι φαινόμενα εποχής. Οι στίχοι μεταφέρουν ένα μήνυμα που είναι καλό για την εποχή που εκφράζει. Δεν υπάρχει δομή, τα ντεσιμπέλ σε διαλύουν, δεν υπάρχει τίποτα φυσικό, ο ρυθμός δεν είναι ρυθμός.

- Θα βρείτε τους ροκάδες απέναντί σας!..

- Μπορεί, αλλά δεν με ενδιαφέρει.

- Τον Εμινεμ τον ξέρετε;

- Οχι.

- Η δισκοθήκη σας έχει μόνο κλασική μουσική;

- Ναι.

http://www.kathimerini.gr/395390/article/epikairothta/ellada/o-ellhnas-einai-elit-sta-ashmanta

@PlasmaPool

Εφόσον λοιπόν το μόνο πράγμα που αναγνωρίζει σαν μουσική είναι η κλασική, γιατί εγώ αυτό καταλαβαίνω, τότε είναι στόκος και δεν με νοιάζει πόσο καλός μουσικός είναι (που είναι) ή πόσο καλός καλλιτέχνης είναι (είναι δεν είναι). Δεν μπορείς έται απλά να αφορίζεις κάτι που έχει τόση ιστορία και έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων επειδή τι, την έχεις μεγαλύτερη... την μουσική ιστορία; Και μετά αναρωτιέσαι γιατί ο κόσμους ακούει σκυλάδικα.

Είναι φαινόμενα εποχής; Ναι, απ' τα 1940 (δεν ξέρω πότε γεννήθηκε η rock αλλά δεν νομίζω να πέφτω και πολύ έξω) μέχρι σήμερα. Ψιλοπράγματα δηλαδή.

Nikolas είπε:
Προφανώς αυτό είναι προσωπική σου άποψη, αλλά ως άνθρωπος που ζω από τη κλασσική μουσική, μπορώ να σου πω ξεκάθαρα ότι κάνεις λάθος!
Ένας μουσικός, σε οποιοδήποτε είδος, που δεν παράγει δικό του έργο, πόση καλλιτεχνική αξία έχει σε σύγκριση με κάποιον που παράγει; Εγώ πιστεύω λιγότερη. Τουλάχιστον ο άλλος έχει τα κότσια να εκτεθεί.

Nikolas είπε:
Πολυ πιθανο καθως η μελετη μου και η γνωση μου πανω στην κλασικη μουσικη τεινει στο μηδεν .  Φυσικα την κλασικη μουσικη την σεβομαι απεριοριστα αλλα ως ακροατης δεν της εχω δωσει αρκετη βαρυτητα προς το παρον τουλαχιστον περα απο ελαχιστους συνθετες .

Ιδιαιτερο ενδιαφερον θα ειχε αν μπορουσες να μου εξηγησεις που εγκειται το λαθος μου . Εγω ως ασχετος το να παιξω ενα κομματι κλασικης μουσικης το βλεπω ως εξης : παιρνω την παρτιτουρα , την μελεταω /αναλυω , την εμηνευω στο οργανο . Τι παραπανω απο αυτο κανει ενας μουσικος κλασικης μουσικης ; Γιατι αν δεν κανει κατι παραπανω αυτο ειναι που κανουν ολοι οι μουσικοι .

PlasmaPool είπε:
Τι και; Οι Μπετοβεν , Μπαχ κτλ. που μνημονευει ο Καβακος δεν γινανε Μπετοβεν και Μπαχ επειδη παιζανε καλο πιανο αλλα επειδη συνθεσανε καταπληκτικη μουσικη.
Να διαβασεις τις βιογραφιες τους ASAP...

Οσο ο Καβακος και ο καθε Καβακος δεν εχουν βαλει στην σειρα δυο νοτες δικες τους αλλα διασκευαζουν εργα αλλων, η μοναδικη αξια που εχουν στα δικα μου αυτια και μυαλο ειναι ειναι αυτη ενος καλου οργανοπαιχτη και τιποτα παραπανω.
Θες και παραπανω? Εχεις δει πολλους Καβακους στον πλανητη? Νομιζεις οτι υπαρχουν κατα χιλιαδες ολοι αυτοι οι βιρτουοζοι? Θεωρεις ευκολο να παιξεις τα εργα που παιζει ο Χ Καβακος? Ξερεις πολλους συνθετες που να παιζουν τοσο καλα σαν τον Χ Καβακο? Ξερεις ποσα εργα θα ειχαν μεινει στα συρταρια αν δεν υπηρχαν ατομα_σαν τον Καβακο_να μπορουν να τα παιξουν?

Αλλο Συνθετω, αλλο Παιζω καποιο οργανο, αλλο Διασκευαζω. Υπαρχουν συνθετες που μπορουν να σου συνθεσουν ενα κονσερτο σε μια ωρα, και παραλληλα να μην μπορουν να παιξουν ουτε τα τριγωνα για τα καλαντα. Τα εχεις μπερδεψει πολυ τα πραγματα στο μυαλο σου, και υποτιμας απιστευτα μεγαλους μουσικους.

Καλλιτεχνικη αξια μηδεν δηλαδη.
dropdead.gif

O καθε Καβακος εχει δικαιωμα να θεωρει τη Rock_ή οποιο αλλο ειδος_μαπα μουσικη. Δεν συμφωνω προφανως, αλλα εδω εμεις εχουμε πει κι εχουμε πει τα τερατα για αλλα μουσικα ειδη και μπαντες που δεν μας αρεσουν, η γνωμη του Καβακου μας πειραξε?

theoctapus είπε:
τότε είναι στόκος και δεν με νοιάζει πόσο καλός μουσικός είναι (που είναι) ή πόσο καλός καλλιτέχνης είναι (είναι δεν είναι). Δεν μπορείς έται απλά να αφορίζεις κάτι που έχει τόση ιστορία και έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων επειδή τι, την έχεις μεγαλύτερη... την μουσική ιστορία; Και μετά αναρωτιέσαι γιατί ο κόσμους ακούει σκυλάδικα.
Πάντως, όπως ξέρουμε, κάθε χολυγουντιανό υποπροϊόν που στηρίζεται στα εφέ και το νταβαντούρι, έχει επίσης μεγάλη (δηλ. τεράστια) αποδοχή. Οπότε το κριτήριο της "αποδοχής" δεν έχει θέση στην αξιολόγηση οποιουδήποτε θέματος.

Κάτι ακόμη : δεν είναι απαραίτητα "στόκος" αυτός που έχει κάνει τις επιλογές του και δεν ασχολείται με άλλα ζητήματα. Μπορεί ο κάθε νεολαίος να θεωρεί καθήκον του να ακούσει πολλές διαφορετικές μουσικές (και μπράβο του που λέει και ο Γουλαρίνος), αλλά μην τον κακίζουμε αν κάποια στιγμή βαρεθεί και επιλέξει τι όντως του αρέσει.

Και εγώ νομίζω απλά μια συνέντευξη ήταν.

Είπε ότι δεν του αρέσει (σχεδόν) τίποτα άλλο εκτός της κλασσικής μουσικής.

Δεν έγινε και τίποτα.

Τώρα να καθίσεις να κάνεις ανάλυση αυτής της άποψης δεν έχει και πολύ νόημα (για το LIFO μιλάω).

Πιο πολύ η ανάλυση (στηρίχτηκε) στη φράση «…ότι ο Έλληνας θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στον Μπάχ από ότι στον αμανέ»….και εκεί χάθηκε η μπάλα (της ανάλυσης) ή αλλιώς ……….ή τρίχα έγινε τριχιά .

Και λάθος να είναι (που δεν το εξετάζω-δεν με αφορά) , ιστορικά, κοινωνιολογικά, μουσικολογία…..άποψή του είναι , με γεια του με χαρά του.

trolley είπε:
Πάντως, όπως ξέρουμε, κάθε χολυγουντιανό υποπροϊόν που στηρίζεται στα εφέ και το νταβαντούρι, έχει επίσης μεγάλη (δηλ. τεράστια) αποδοχή. Οπότε το κριτήριο της "αποδοχής" δεν έχει θέση στην αξιολόγηση οποιουδήποτε θέματος.
Υπάρχει αποδοχή κι αποδοχή. Άλλη τάξη μεγέθους η rock κι άλλη π.χ. η techno που όντως γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στα 90's (χοντρικά). Από ένα σημείο αποδοχής και πάνω ένα είδος καθίσταται ανεπηρέαστο από συγκρίσεις και ταξινομήσεις.

Κάτι ακόμη : δεν είναι απαραίτητα "στόκος" αυτός που έχει κάνει τις επιλογές του και δεν ασχολείται με άλλα ζητήματα.
Αυτός δεν είναι. Αυτός όμως που ενώ δεν έχει ασχοληθεί κρίνει αρνητικά αυτούς που έχουν, είναι. Και τι πάει να πει δεν έχει ασχοληθεί; Δεν μπορεί να μην έχει ακούσει έστω κάποια τραγούδια. Μουσικός είναι και μάλιστα πολύ έμπειρος, θεωρητικά δεν χρειάζεται να εντρυφήσει για να καταλάβει κάποια πράγματα. Και μετά σου λέει δεν έχει ρυθμό.

Μπορεί ο κάθε νεολαίος να θεωρεί καθήκον του να ακούσει πολλές διαφορετικές μουσικές (και μπράβο του που λέει και ο Γουλαρίνος), αλλά μην τον κακίζουμε αν κάποια στιγμή βαρεθεί και επιλέξει τι όντως του αρέσει.
Έχεις δυο λάθη σε μια πρόταση. Πρώτον, δεν είναι απαραίτητο ο νεολαίος να θεωρεί καθήκον του να ακούει το οτιδήποτε. Και οι νεολαίοι μπορούν να έχουν κανονικότατα γούστα, δεν χρειάζεται ντε και καλά να είναι στρατευμένοι. Δεύτερον, εφόσον ισχύει το πρώτο δεν θα γίνει αλλαγή υπό το πρίσμα πως ο πάλαι πότε νεολαίος ανακάλυψε το πραγματικό του γούστο λες και τόσα χρόνια ζούσε μια πλάνη. Θα συνεχίσει να ακούει το ίδιο ή θα αλλάξει γούστα, όχι γιατί ανακάλυψε την αλήθεια αλλά γιατί απλά άλλαξε σαν άνθρωπος. Συμβαίνει κι αυτό ενίοτε, believe it or not.

@LK

+1

theoctapus είπε:
Έχεις δυο λάθη σε μια πρόταση. Πρώτον, δεν είναι απαραίτητο ο νεολαίος να θεωρεί καθήκον του να ακούει το οτιδήποτε. Και οι νεολαίοι μπορούν να έχουν κανονικότατα γούστα, δεν χρειάζεται ντε και καλά να είναι στρατευμένοι. Δεύτερον, εφόσον ισχύει το πρώτο δεν θα γίνει αλλαγή υπό το πρίσμα πως ο πάλαι πότε νεολαίος ανακάλυψε το πραγματικό του γούστο λες και τόσα χρόνια ζούσε μια πλάνη. Θα συνεχίσει να ακούει το ίδιο ή θα αλλάξει γούστα, όχι γιατί ανακάλυψε την αλήθεια αλλά γιατί απλά άλλαξε σαν άνθρωπος. Συμβαίνει κι αυτό ενίοτε, believe it or not.
Μα, δεν χρησιμοποίησα τη λέξη "νεολαίος" υποτιμητικά. Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων : νεολαίος, μεσήλιξ, μεσόκοπος, γεροξούρας, πτώμα. Ο Καβάκος (και εγώ, και ένας τζαζόβιος φίλος μου) δεν είμεθα πλέον νεολαίοι και (απ' ότι φαίνεται) έχουμε καταλήξει σε μουσικές επιλογές που δεν φαντάζει πολύ πιθανό να αναθεωρηθούν. Ακόμη και ο LK, έγραφε τις προάλλες ότι τον ενδιαφέρει μόνο ο Σινάτρα. Δικαιούται κάποιος να μας θεωρεί "στόκους". Και γιατί να είμαστε στόκοι εμείς και όχι εκείνοι που ακόμη δεν ξέρουν τι θέλουν να ακούσουν;

Να, δες και δύο σχετικά πονήματα:

https://www.youtube.com/watch?v=N9TWT85QDek

trolley είπε:
Ακόμη και ο LK, έγραφε τις προάλλες ότι τον ενδιαφέρει μόνο ο Σινάτρα.
Και Miles  :D ;D ;D ;D

Waterfall-K είπε:
Να διαβασεις τις βιογραφιες τους ASAP...

Θες και παραπανω? Εχεις δει πολλους Καβακους στον πλανητη? Νομιζεις οτι υπαρχουν κατα χιλιαδες ολοι αυτοι οι βιρτουοζοι? Θεωρεις ευκολο να παιξεις τα εργα που παιζει ο Χ Καβακος? Ξερεις πολλους συνθετες που να παιζουν τοσο καλα σαν τον Χ Καβακο? Ξερεις ποσα εργα θα ειχαν μεινει στα συρταρια αν δεν υπηρχαν ατομα_σαν τον Καβακο_να μπορουν να τα παιξουν?

Αλλο Συνθετω, αλλο Παιζω καποιο οργανο, αλλο Διασκευαζω. Υπαρχουν συνθετες που μπορουν να σου συνθεσουν ενα κονσερτο σε μια ωρα, και παραλληλα να μην μπορουν να παιξουν ουτε τα τριγωνα για τα καλαντα. Τα εχεις μπερδεψει πολυ τα πραγματα στο μυαλο σου, και υποτιμας απιστευτα μεγαλους μουσικους.

dropdead.gif

O καθε Καβακος εχει δικαιωμα να θεωρει τη Rock_ή οποιο αλλο ειδος_μαπα μουσικη. Δεν συμφωνω προφανως, αλλα εδω εμεις εχουμε πει κι εχουμε πει τα τερατα για αλλα μουσικα ειδη και μπαντες που δεν μας αρεσουν, η γνωμη του Καβακου μας πειραξε?
Να τις διαβασω τις βιογραφιες αλλα περαν απο εγκυκλοπαιδικη γνωση δεν θα με κανουν καλυτερο μουσικο ουτε θα προσπαθησω να τους αντιγραψω στα χουγια τους και στα καλα τους . Και αν ο Μπετοβεν π.χ. ηταν κοπανος ως ανθρωπος δεν με ενδιαφερει . Η προσφορα του ηταν τα εργα του και οι συμφωνιες που αφησε πισω του. Να τον ακουσω θελω οχι να τον πιασω φιλο .

Πολλους Καβακους δεν εχω δει γιατι δεν ασχολουμαι με την κλασικη , εχω δει ομως πολλους, μα ΠΑΡΑ πολλους σρεντεραδες που λυνουν και δενουν την κιθαρα για την πλακα τους αλλα ως μουσικοι δεν μου λενε απολυτως τιποτα . Και αυτοι λιωσανε απειρες ωρες και μελετησαν και .. και.. και.. Γιατι ο Καβακος να θεωρειται ανωτερος κι αδικημενος ; Αν αντιστρεψουμε την δημοφιλια της ροκ με την κλασικη μηπως ο Καβακος θα ηταν ο MAB της κλασικης ;  Το βιρτουοζιλικι απο μονο του δεν μου λεει τιποτα .

Στο κατω κατω αφου ευχαριστιεται με την μουσικη που παιζει γιατι να υπαρχει καποιο προβλημα και να νιωθει την αναγκη να εκμηδενισει οτιδηποτε αλλο ; Τυχερο πρεπει να θεωρει τον εαυτο του που βιοποριζεται απο αυτο που αγαπαει , αλλοι δεν εχουν την τυχη του και αυτο δεν σημαινει οτι αγαπανε την μουσικη λιγοτερο απο αυτον .

Για μενα ο ολοκληρωμενος μουσικος θα πρεπει να μπορει να γραφει και να ερμηνευει τα κομματια του . Εξιδανικευμενη ισως αποψη αλλα γιατι οχι ; Σιγουρα δεν θα μπορει να παιξει ολα τα οργανα αλλα τουλαχιστον σε ενα μπορει να ειναι τουλαχιστον αξιοπρεπης .

Τελος το να βγαινει και να παρουσιαζει την αποψη κλασικη μουσικη=ποιοτητα , ολα τα αλλα=σκουπιδια δειχνει εναν ανθρωπο αλαζονα κι ελιτιστη στην καλυτερη  . Η οποια αποψη μονο κακο μπορει να κανει στην κλασικη μουσικη η οποια μεσω τετοιων αποψεων παρουσιαζεται ως μουσικη για λιγους . Χαλαλι του ομως , που ειναι το εργο του να το ακουσω και να πω μετα " κοιτα τον κερατα μπορει να λεει και καμια χοντραδαα αλλα εγραψε κομματαρα! " ; Εκει βρισκεται το θεμα μου , μενει στην αναπαραγωγη εργων τριτων .

trolley είπε:
Μα, δεν χρησιμοποίησα τη λέξη "νεολαίος" υποτιμητικά. Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων : νεολαίος, μεσήλιξ, μεσόκοπος, γεροξούρας, πτώμα. Ο Καβάκος (και εγώ, και ένας τζαζόβιος φίλος μου) δεν είμεθα πλέον νεολαίοι και (απ' ότι φαίνεται) έχουμε καταλήξει σε μουσικές επιλογές που δεν φαντάζει πολύ πιθανό να αναθεωρηθούν. Ακόμη και ο LK, έγραφε τις προάλλες ότι τον ενδιαφέρει μόνο ο Σινάτρα. Δικαιούται κάποιος να μας θεωρεί "στόκους". Και γιατί να είμαστε στόκοι εμείς και όχι εκείνοι που ακόμη δεν ξέρουν τι θέλουν να ακούσουν;
Δεν σου λέω πως χρησιμοποίησες την λέξη υποτιμητικά. Αν εσύ ακούς ένα μόνο είδος δεν είσαι στόκος, δεν είπα αυτό. Το να υποστηρίζεις όμως πως όσα δεν ακούς δεν είναι και μουσική εε ναι, τότε είσαι στόκος με σφραγίδα.

Δεν μπορείς να κρίνεις εσύ αν ο Χ δεν ξέρει τι θέλει να ακούσει.  Αλλά ακόμα κι αν ισχύει αυτό που λες αφου το έχεις περιορίσει στους νέους (btw, φλερτάρουμε επικίνδυνα με την μυρωδιά της ναφθαλίνης) και μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι νέοι δεν ξέρουν τι θέλουν, η ροκ στην οποία αναφέρεται ο κύριος δεν είναι αποκλειστικό άκουσμα των νέων. Μάλιστα δεν είναι καν άκουσμα των νέων. Άρα ακόμα κι αν είναι σωστό αυτό που λες είναι εκτός θέματος.

theoctapus είπε:
Δεν μπορείς να κρίνεις εσύ αν ο Χ δεν ξέρει τι θέλει να ακούσει.  Αλλά ακόμα κι αν ισχύει αυτό που λες αφου το έχεις περιορίσει στους νέους (btw, φλερτάρουμε επικίνδυνα με την μυρωδιά της ναφθαλίνης) και μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι νέοι δεν ξέρουν τι θέλουν, η ροκ στην οποία αναφέρεται ο κύριος δεν είναι αποκλειστικό άκουσμα των νέων. Μάλιστα δεν είναι καν άκουσμα των νέων. Άρα ακόμα κι αν είναι σωστό αυτό που λες είναι εκτός θέματος.
Στο συγκεκριμένο νήμα, είναι μάλλον αδύνατο να βγει κάποιος εκτός θέματος... μάλλον.

Όπως και αν έχει, για να γίνω λίγο ωμός, τα πράγματα έχουν ως εξής: κάποιος που δεν έχει πεπραγμένα, δεν με ενδιαφέρει η γνώμη του για τίποτε. Κάποιος άλλος που έχει, ναι, με ενδιαφέρει η γνώμη του. Δεν είναι δημοσιογράφος ο Καβάκος, είναι καταξιωμένος σολιστ του κλασσικού ιδιώματος. Από αυτή τη θέση τοποθετείται. Όποιος πιστεύει πως το να γίνεις μουσικός αυτής της κλάσης δεν είναι δα και τίποτε, βάζει τη γνώμη του απέναντι στου Καβάκου. Οι άλλοι, ακούμε με προσοχή και εξετάζουμε (έστω) τη πιθανότητα να έχει δίκηο. Αυτό είναι όλο.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back