Κατ' εμε: Φολκ (μαλλον απο το volk=λαος, δλδ λαικο) ειναι αυτο που ακουει ο μεσος ελληνας Αθηνας και επαρχιας, αυτο που ειναι κοινης αποδοχης σε καθε μεση ελληνικη οικογενεια και μπορει να το ακουσει ανετα το απογευμα μαζι ο παπους, η μαμα και η κορη στο σαλονι τους χωρις να δημιουργει επανασταση και χασμα γενεων, το παιζει το ραδιοφωνο ολη μερα και ακουγεται στο background σε καθε σπιτι και αυτοκινητο. Ειναι αυτο που επιλεγουν να βαζουν σπιτι τους οταν εχουν καλεσμενους γιατι οι πιθανοτητες να ειναι αποδεκτο ως ακουσμα απο ολους ειναι μεγαλες, που ακουν στα μαγαζ(ι)α που πινουν ποτα και φραπεδες, που αναγνωριζει και ξερει να λικνιζεται στο ρυθμο του το 10χρονο κοριτσακι (οπως το αναλογο μαυρακι εχει το blues ρυθμο στο αιμα του αντιστοιχα), αυτα που τραγουδαει ο μεσος ελλην στρατιωτης στο τσακιρ κεφι του και στα "σεκλετια" του, που θα ακουγεται αν μπεις σε ενα τυχαιο βενζιναδικο, η στο κασετοφωνακι της περιπτερους κλπ κλπ. Folk ειναι η μουσικη της παρεας, της εκδρομης, του μερακλωματος, της καψουρας, του παρτι, της γιορτης, του ρεβεγιον, των τηλεοπτικων προγραμματων που ειναι τοσο λαικη και ευρειας αποδοχης πια που ονομαζεται απλα "ακουω ελληνικα" η "ακουω λαικα", δηλαδη το συγχρονο folk μας ειναι πια αδιαμφισβητητα τα σκυλαδικα.sotoman είπε:Τα φώτα σας οσοι εχετε ιδέα απο ελληνικό "folk" (δεν ξερω πως αλλιως να το πω, και δεν ξερω ποιο ακριβως ειναι). Ας μάθουμε λιγο την συγχρονη μουσική της χώρας μας!
γιατι εχω την εντύπωση πως δεν θα απαντήσει ΟΥΤΕ ενας?
Δηλαδη, η country των 400 χρονων δεν ειναι αρκετα "παραδοσιακη" μουσικη για μια χωρα 400 ετων γιατι ισως τα 400 χρονια να μην ειναι αρκετα, αλλα ο Νταλαρας, η Αρβανιτακη, ο Λιδακης ... εγιναν ηδη φολκ? Δεν ξερω τι διαολο κανουν αυτα τα lifting αλλα δεν θα πιστευα ποτε οτι ειναι πανω απο 400 χρονων εκαστοςAwaken είπε:Δεν ξέρω αν μπορεί να λέγετε folk το αμερικάνικο country αφού δεν και τόσο παλιό σε σχέση
Με την ευρωπαϊκή μασονική μουσική ας πούμε, ούτε έχει παραδοσιακό feeling (δεν μπορώ να το εξηγήσω περισσότερο αυτό με λόγια). Η παράδοση θέλει το χρόνο της για να είναι παράδοση, αλλά ότι έχει ο καθένας θα μου πεις…
Από ελληνική σοβαρή folk νομίζω η Αρβανιτάκη παλιότερα έκανε πολύ καλά πράγματα, τώρα τα λέει pop, ο Παντελής Θαλασσινός ας πούμε είναι folk, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον, γιατί η έντεχνη μουσική που λέμε είναι πολύ αφηρημένη ένια, συμπεριλαμβάνει πολύ διαφορετικά πράγματα μέχρι και τα όρια του σκυλάδικου, επίσης ο Λιδάκης και αυτός folk, και ο Νταλάρας θα έλεγα ;D
Ο Ασιμος δεν είναι folk …(αν διαφωνείς … με επιχειρήματα καλύτερα) γιατί ο folk Ασιμος με μπερδεύει λίγο.
Πολύ σωστό. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Τώρα το αν η οικτρή ελληνική λαϊκή μουσική σήμερα έχει την παραμικρή σχέση με την ποιότητα που είχε 30-40 χρόνια πριν είναι άλλου παπά ευαγγέλιο...evris είπε:Φολκ (μαλλον απο το volk=λαος, δλδ λαικο)
Αυτή είναι εντυπωσιακή δήλωση πρωτοσέλιδου, και αρκετά αφοριστική, αλλά δυστυχώς αληθεύει κατά πολύ.δηλαδη το συγχρονο folk μας ειναι πια αδιαμφισβητητα τα σκυλαδικα
Χμμ... και να και οχι... Αλλα οχι με την εννοια που το θετεις. Τοτε και τα κλαρινα και η καντρι και το οτιδηποτε πουλαγε η ειχε απηχηση θα ηταν POP. Η POP αναφερεται κυριως ως χαρακτηρισμος συγκριμενου μουσικου στυλ (οπως και η αντιστοιχη της POP art) .... αντιγραφω ορισμους:Awaken είπε:Popular λαϊκό δεν σημαίνει? Pop?
Δε ξηγιεσαι σωστα. Η Αμερικη ως αποικια ειχε Ευρωπαιους (Ισπανους, Πορτογαλλους κλπ ως κατακτητες) απο το 1492 που την ανακαλυψαν. Απο κει και περα, ακομα και κανονικες οργανομενες πολεις λευκων, καομποηδων (πχ Virginia, New England) υπηρχαν απο το 1600 (κυριως απο τσιφλικαδες φυτειων, ιδιοκτητες σκλαβων, τρισμοιρους μεταναστες, καταδικους Ιρλανδους που μασαγαν και εφτυναν τομπακο, καβαλαγαν αλογα και χορευαν την αγροτομουσικη τους κλπ).Σε περίπτωση που δεν εννοώ πώς αυτοί η καλλιτέχνες είναι 400 ετών,
Θα εννοώ πώς η μουσική, τους το ύφος, τα όργανα που χρησιμοποιούν, η λέξεις και τρόπος που έχουν γραφτεί οι στίχοι, των κομματιών τους είναι παραδοσιακά, δηλαδή folk.
Τώρα αλλο λέω εγώ άλλο λέτε εσείς, δεν θα βγει άκρη
Και δεν ήξερα πώς η country είναι 400 ετών, παλαιότερη και από της ίδιες της υπα!
Και πάλι δεν μου λέει κάτι… τες πα αυτά.
Γεια σας. Θέλω να κάνω δώρο ένα τασάκι σε ένα φίλο μου που είναι ψυχιάτρος και σας παρακαλώ να με πληροφορήσετε αν μπορώ να τυπώσω (στο τασάκι) την παραπάνω φράση. Μήπως θα πρέπει να πληρώσω πνευματικά δικαιώματα;Awaken είπε:Ο Ασιμος δεν είναι folk …(αν διαφωνείς … με επιχειρήματα καλύτερα) γιατί ο folk Ασιμος με μπερδεύει λίγο.
οπότε η απάντηση με τα δημοτικά με καλύπτει πιο πολύ υποθέτω :folk musicnoun
music that originates in traditional popular culture or that is written in such a style. Folk music is typically of unknown authorship and is transmitted orally from generation to generation.
Awaken είπε:@Τρόλεϊ βαριέμαι να σου απαντήσω, άντε καληνύχτα...
Και σωστά εννοείς.sotoman είπε:προς θεού, δεν εννοώ το folk με την εννοια "λαικό" αλλα πιο πολυ με την έννοια παραδοσιακό. μιλάω για εποχές πριν απο το 70-80, απο εκει και πέρα ξέρω τι παίζει στην ελλάδα πάνω-κάτω Οπώς λεει ο μακης μου
οπότε η απάντηση με τα δημοτικά με καλύπτει πιο πολύ υποθέτω :.
δημοτικά εννοούμε μονο τα κλαρίνα? υπαρχουν και άλλα δημοτικά?
τον ασιμο τον είπα folk-rock γιατι αυτό θα ηθελα να ακούσω αν δεν ειχα ακούσει καθόλου ασιμο (και επρεπε να μου βαλουν μια ταμπέλα). Δεν νομίζω πως υπάρχει πιο κοντινός όρος για την μουσική του!
Μάλλον δεν εννοήσες ότι συμφωνούμε. Μιάμιση δεκαετία περίπου πρέπει να είναι και η ηλικία του Awaken.audiokostas είπε:Trolley, γραφτο σε τασάκι, κόλλα το σε μπρελόκ και τύπωσε αναπτήρες. Ο Άσιμος ΔΕΝ ήταν folk.
Αντε γιατί τώρα τελευταία λόγω αντίδρασης κι εγώ, ζορίζομαι για να μην πω "σιγά τα ωά" κα πέσουν σε κρίσεις επιληψίας οι επαναστάτες της μιάμισης δεκαετίας.