Diy project: Noiz overdrive

ikaros είπε:
Μπραβο σου Νικο παντως για την ιδεα. Εβαλες το μικροβιο σε πολλους :)

Ναι, ναι... και το έχασα εγώ.  :o

toneless είπε:
Ναι, ναι... και το έχασα εγώ.  :o
 Ευκαιρια λοιπον να το ξαναβρεις λεγοντας σου αν εχεις τη διαθεση να σχεδιασεις  ενα layout για καποιον που θα ηθελε να εναλλασει τις διοδους αν φερει πειν, θελει να  φορεσει πανω στο κυκλωμα του 2 ή 3 ζευγαρια οπως για παραδειγμα, ενα ζευγος 1Ν4148 ή 1 ζευγος Led ή μειξη μεταξυ τους κ.τ.λ. να βαλει pots για volume και gain κ.τ.λ. Πολλα ζηταω?

Επισης, κατα ποσο ευκολο ειναι να σχηματιστει ενα layout για true bypass με led και 2DPDT ? Μηπως ειναι το συγκεκριμενο:

switch_lo_dpdt_mil.gif

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγω παντως παιδια αλλαξα τη μια διοδο (ειχα ζευγος 1Ν4002) στο πεταλι με κοκκινο LED και μπορω να πω οτι και σαν booster και σαν od σε καθαρο μου αρεσει παρα πολυ τωρα.. ;D

γιατι να ταλαιπωρείσαι με bypass+led και DPDT?

πάρε εκει πέρα ένα 3PDT να κάνεις τη δουλειά σου!

επίσης μη σε τρομάζουν οι μικρομετατροπές που κάναν κάποιοι.

Το να βάλεις ένα gain knob δεν είναι τίποτα παραπάνω απο μια αντικατάσταση της αντίστασης R2.

Η εναλλαγή των ζευγαριών των διόδων μπορεί να γίνει με ένα απλό dpdt ωστε να μη γεμίζεις καλώδια: κολλάς το 1ο ζευγάρι στα 2 πάνω πινς, το 2ο ζευγάρι στα 2 κάτω πινς, και χρησιμοποιείς τα μεσαία πινς σαν "in" και "out".

Φυσικα.

Αν οι 2 διοδοι που θα χρησιμοποιησεις ειναι ιδιοι (οπως τωρα) θα παρεις συμμετρικο clipping.

Αν ειναι διαφορετικοι (ειτε διαφορετικα μοντελα, ειτε τελειως διαφορετικα ειδη, πχ led-ge) θα εχεις ασυμετρο clipping.

Και τα 2 ειδη clipping (συμμετρικο-ασσυμετρο) εχουν χρησιμοποιηθει σε πολλα γνωστα πεταλια...δοκιμασε διαφορους συνδυασμους να δεις ποιο σου αρεσει.

γεια σασ παιδια εχω μια απορια

Ας παρατηρήσουμε λίγο το schematic. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει το σήμα μας είναι ένα υλικό που γράφει πάνω του C1. Αυτός είναι ο πυκνωτής εισόδου και καθορίζει ποιες συχνότητες θα αφήσει να "μπουν" μέσα στο κύκλωμα. Χοντρικά, μεγαλύτερος πυκνωτής σημαίνει και περισσότερα μπάσα. Κάτι αντίστοιχο κάνει και το πυκνωτάκι C2. Αυτό το πυκνωτάκι καθορίζει ποιες συχνότητες θα "βγουν" από το κύκλωμα. Και εδώ ισχύει ότι μεγαλύτερος πυκνωτής ισούται με περισσότερα μπάσα. Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα μπορούσαμε να κουρδίσουμε το overdrive στις ανάγκες μας. Επιπλέον, μπορούν να μπουν διακοπτάκια για επιλογή μεταξύ διαφορετικών πυκνωτών. Voila! Μάθατε τη βασική διαφορά ενός πεταλιού κιθάρας και ενός μπάσου. Πολλές εταιρίες αλλάζουν απλά το πυκνωτάκι εισόδου και μετονομάζουν το πετάλι π.χ σε Bass Overdrive.
πωσ μπορει να επιτευθει αυτο? τι πυκνωτι να βαλω ωστε να το τρεχω για κιθαρα και μετα να κανω plug in το μπασω να γυριζω το δυθεσιο διακοπτακι και να μετατρεπεται σε  verdrive ποιο μπασατο?http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=56 τι να προσθεσω στο layout?πρεπει να παρακαμπτει ο διακοπτησ το ενα κικλωμα απο το c1 eos t c2? μπορει κανεισ να το προσθεσει στο layout μιασ και το εχω κανει ακριβησ αντιγραφη? για διακοπτη εχω σκεγτει αυτοhttp://www.thomann.de/gr/goeldo_el11c_minischalter.htm

Ο διακόπτης είναι πολύ καλή λύση.

Τώρα για κιθάρα θα έλεγα να αφήσεις τον 0,22 στην είσοδο και για μπάσο ένας 2,2 θα ήταν αρκετός νομίζω, αλλά λογικά θα πρέπει να αλλάξεις και τους πυκνωτές εξόδου, καθώς για το μπάσσο ο 0,22 δεν θα αφήνει πολλά μπάσσα να περάσουν στην έξοδο, οπότε αντίστοιχα και εκεί ένας 2,2 θα κάνει τη δουλειά σου. (αν κάνω λάθος ας με διορθώσουν οι πιο ειδικοί)

WilliamSats είπε:
Ο διακόπτης είναι πολύ καλή λύση.

Τώρα για κιθάρα θα έλεγα να αφήσεις τον 0,22 στην είσοδο και για μπάσο ένας 2,2 θα ήταν αρκετός νομίζω,
Και ο 0,47 κάνει τη δουλειά του επαρκώς, αλλά εμένα μου άρεσε το ηχητικό αποτέλεσμα του 0,22 πιο πολύ. Γούστα ;D

(Για τον διακόπτη δε γνωρίζω)

Evilnye είπε:
Και ο 0,47 κάνει τη δουλειά του επαρκώς, αλλά εμένα μου άρεσε το ηχητικό αποτέλεσμα του 0,22 πιο πολύ. Γούστα ;D
Σίγουρα, ειδικά αν μιλάμε για διπλούς μαγνήτες είναι προτιμότερος.

καλησπέρα από μένα!

Ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το κύκλωμα του Noiz overdrive.

Για να προσθέσω ένα ποτενσιόμετρο overdrive και ένα led για ένδειξη on/off τι αλλαγές πρέπει να κάνω στο κύκλωμα; (Υποτείθεται ότι γνωρίζω από ηλεκτρονικά αλλά θέλω λίγη δουλειά! Για κατασκευή του κυκλώματος γνωρίζω σίγουρα!)

Και όσον αφορά το κουτί που θα το βάλω, τι προτείνετε;

thanasis00 είπε:
Για να προσθέσω ένα ποτενσιόμετρο overdrive και ένα led για ένδειξη on/off τι αλλαγές πρέπει να κάνω στο κύκλωμα;
Έχουν απαντηθεί αρκετές φορές, με ενα πρόχειρο search βρήκα στη σελ. 48 ενα post του "Babtua" για τοποθέτηση ποτενσιόμετρου "gain" και στη σελ. 35 ενα post του "hamerouxla" σχετικά με led ένδειξης on/ off.

Επίσης, τσέκαρε και το topic "Diy simple A/B box" του "IraklisZS", εδώ.

Σίγουρα, υπάρχουν δεκάδες ακόμη, απλά αυτά βρήκα πρώτα...

Καλώς ήρθες.

λοιπόν!! κατ' αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση... κάνει το noiz overdrive για μπάσο;

EDIT: Απ'ότι κατάλαβα χρησιμοποιείται και στο μπάσο αν αλλάξω τους 2 πυκνωτές; Βάζοντας κάτι μεγαλύτερο δηλαδή;

Έχω ήδη 2 ποτενσιόμετρα 50k λογαριθμικά, μπορώ να τα χρησιμοποιήσω στο κύκλωμα (για overdrive και volume);

και μια ακόμα ερώτηση για το led. Απ΄ότι κατάλαβα συνδέω το ένα άκρο στο DPDT switch (όταν θα είναι on ο διακόπτης) και το άλλο στη γη;

thanasis00 είπε:
λοιπόν!! κατ' αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση... κάνει το noiz overdrive για μπάσο;

EDIT: Απ'ότι κατάλαβα χρησιμοποιείται και στο μπάσο αν αλλάξω τους 2 πυκνωτές; Βάζοντας κάτι μεγαλύτερο δηλαδή;
Ναι κάνει.

Και με τους ίδιους να το κάνεις πάλι θα δουλεύει, αλλά ηχητικά θα διαφέρει. Δοκίμασε κ βλέπεις.

ευχαριστώ! και για τα ποτενσιόμετρα;

EDIT: οκ έχω άλλα τελικά πάει και αυτό! Οπότε αύριο πάω να πάρω τα εξαρτήματα (πλακέτα έχω) και να τα κολλήσω να δούμε τι θα γίνει!!

Μια τελευταία ερώτηση: σε τέτοιο κύκλωμα σαν γείωση τι χρησιμοποιώ; και για κουτί; που θα μπορούσα να βρω;

λοιπόν! επανέρχομαι μετά από 1-2 μέρες αναζήτησης υλικών και κόλλησης!

Έχω προχωρήσει αρκετά, αλλά έχω μια απορία πλέον.

Ο διακόπτης DPDT που έχει 6 ποδαράκια, παίζει ρόλο με ποιά κατεύθυνση θα τον έχω όταν θα κολλάω τα ποδαράκια του; Γιατί θα μπορούσα να τα κολλήσω ανάποδα και να υπάρχει κάποιο πρόβλημα...

Ευχαριστώ

Όχι, δεν παίζει ρόλο, όπως θες το κολλάς.

Τα μεσαία pins βραχυκυκλώνονται ενναλάξ με ενα απο τα δύο άκρα, σε κάθε πάτημα του διακόπτη.

Όλα καλά! Δεν έχω πάρει ακόμα κουτί βέβαια, αλλά το κύκλωμα δουλεύει άψογα! Θα βάλω και το ποτενσιόμετρο για το Gain αργότερα και αύριο πάω να αγοράσω ένα λεντάκι και ένα κουτί για να το βάλω μέσα.

Είχα φάει ένα κόλλημα αρχικά γιατί, ενώ όλα ήταν συνδεδεμένα σωστά, όταν προσπαθούσα να συνδέσω το μπάσο και τον ενισχυτή με το πένταλ, έβγαζε μόνο θόρυβο στην έξοδο. Και αυτό γιατί το "σώμα" από το στερεοφωνικό jack δεν γειωνόταν.

Συνεπώς, ένα καλωδιάκι από το σώμα του input jack προς το σώμα του output jack έλυσε το πρόβλημα.

Συγγνώμη για το διπλό post, αλλά δε βλέπω κουμπί edit στο προηγούμενο.

Όλα οκ με το κύκλωμα, πήρα και κουτάκι να το βάλω, απλά μένουν 1-2 πραγματάκια ακόμα. Με το led έχω ενα πρόβλημα... το footswitch μου έχει 6 ποδαράκια, και κάποιες οδηγίες που βρήκα είχαν switch με 9 ποδαράκια...

εγώ πως μπορώ να βάλω το led στο κύκλωμα για να ανάβει όταν πατάω το footswitch?

sry αν έχει ήδη απαντηθεί αλλά μέχρι τώρα δεν έχω βγάλει άκρη...

Ευχαριστώ!

Χαιρετώ και γω την κοινότητα του νόηζζζζ! Φοβερό κύκλωμα πραγματικά και μπράβω toneless.

Το έχω φτιάξει με 1 λαθώς δίοδο γιατί καταλάθως πήρα μια και με λάθως R3 αλλά θα τα αλλάξω μιας και τα έβαλα για να το δοκιμάσω.

Το αναφερώμενο καλούδι έχω σκοπό να του κάνω πολλές μετατροπές και να ανεβάζω layout για τους αρχάριους για να βγάζει ήχω ανάλογα με τις ανάγκες του καθενώς αν μου το επιτρέπει ο Toneless.

Το εικονιζόμενο μόλις πάρω τα σωστά υλικά ( άλλα 2 ποτ, λεντ, switch, κλπ κλπ) θα το ενσωματώσω μέσα σε μια κιθάρα. Να και ο λόγος που είναι ακόμα γυμνό.  ;D

Όταν θα είναι έτοιμο θα ανεβάσω και βίντεο.

Κάν'τε κλικ στην εικόνα να την δείτε full size!!

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back