Καταρχας η ιδεα είναι πολύ καλη για ενασχοληση σε DIY επιπεδο.
Eιχα ξεκινησει να φτιαξω κατι αντιστοιχο οχι ομως "from scratch" αλλα απο ενα χαλασμενο M-audio oxygen-8. To project μου δουλεψε αλλα δεν το τελιωσα ποτε λογω ελλειψης ελευθερου χρονου.
Δυστηχως, οσον αφορα την εμπορικη επιτυχια που θα μπορει να εχει ένα τετοιο προιον τα πραγματα είναι πολύ δύσκολα όταν υπάρχουν στην αγορα controllers όπως π.χ. BEHRINGER με κοστος πωλησης χαμηλοτερο από το κοστος κατασκευης ενός DIY midi controller.
Χρησιμοποιώ αρκετους Midi controllers (Keyfax Phatboy, Kenton Control freak, Steinberg Houston, Command 8κτλ) , οποτε θα προσπαθησω να προτεινω καποια πραγματα για την συνθεση του μηχανηματος.
- Το βασικο είναι να εχει τουλαχιστον 16 encoders , καποια Buttons και δυνατοτητα επιλογης midi channel
- οι encoders φυσικα θα είναι Pots , αλλα καλο θα ηταν να υπαρχουν faders και ισως ribbon η’ joystic με δυνατοτητα Hold και Reset.
- Οι encoders θα πρεπει να είναι user programmable οσον αφορα τα midi controller numbers , NRPN & RPN.
- Δυνατοτητα σωσιμου configuration υπο μορφη preset.
- Υπαρξη βιβλιοθηκης ρυθμισεων των περρισοτερων κατασκευαστων software & hardware synths , ετσι ώστε να είναι περισσοτερο user friendly.
- Δυντατοτητα AUTO-LEARN θα ηταν πολύ χρησιμη , εφοσον συνδεσουμε στο Midi in καποια συσκευη ( hardware ή software) η οποια να είναι ικανη να στελενει midi out πληροφοριες.
- Επισης οσον αφορα τα ποτενσιομετρα προτεινω rotary encoders ( non-stop ) με LED value indication, ετσι ώστε να είναι εμφανης η αξια κάθε ποτενσιομετρου μετα από την αλλαγη preset.
- Οσον αφορα τα faders θα βοηθουσε αν είναι κινουμενα /αυτοματα.
- Εκτος από midi in/out , φυσικα θα πρεπει να εχει USB και remote management σε H/Y.
- Δυνατοτητα συνδεσης πολλων συσκευων μαζι.( για επεκταση)
- Δυνατοτητα modular κατασκευης θα ηταν πολύ χρησιμη ετσι ώστε ο χρηστης να μπορει να επιλεγει το configuration ( π.χ. τα pots ανα 4αδες, τα faders ανα δυαδες, ribbon και Joystic ανα τεμαχιο.)
- Δυνατοτητα Matrix ετσι ωστε να μπορουν παραπανω απο ενας controller, να γινουν "assign" σε ενα encoder και δυνατοτητα ρυθμισης του ευρους ξεχωριστα. ( οχι μονο full range 0-127)
Αυτά που προτεινω είναι πραγματα που θα ηθελα να ειχε ένα midi controller και όχι ευκολα υλοποιήσιμα, ιδιως στην Ελλαδα.
Είναι και αλλα πραγματα που μου ερχονται στο μυαλο, αλλα επειδη πιστευω ότι θα αρχισουν τα κακεντρεχη σχολια , αφηνω την σκυταλη σε αλλον.
Ελπιζω να βοηθησα.
Υ.Σ. Αν σας βοηθαει μπορω να σας προμηθευσω με φωτογραφιες των κυκλωματων των Midi controllers που εχω στην κατοχη μου, στην περιπτωση του Keyfax Phatboy η υλοποιηση ειναι πολυ απλη.
Καλη επιτυχια