Για να μήν παρουσιάζεται το φαινόμενο με το μπράτσο πρέπει το ξύλο του να ειναι κομμένο με καθορισμένο τρόπο quarter sawn
Όχι πάντα.
Όλες οι Fender και ειδικά οι vintage flat sawn είναι,με εξαιρέσεις κάποια signature + custom shop μοντέλα.
Kαι είναι πολύ σταθερές (ειδικά όσες είναι με ξεχωριστή ταστιέρα rw μια και το lamination πάντα κανει πιο άκαμπτο το μπράτσο).
Ακόμα και οι πρώτες tele που δεν είχαν καν tr αλλά τερατώδη flat sawn μπράτσα ολοισιες παραμένουν.
Σίγουρα ένα qs μπράτσο είναι πιο σταθερό αλλά έχει και το κακό ότι αν πάρει κάποια "μνήμη" το tr δεν κάνει τίποτα γιατί είναι τόσο stiff το κΣυλο,έχω ένα τερατώδες Musikraft 1" fat U ,qs ΚΑΙ roundlam (μιλάμε για θωρηκτό) που έχει από τη μάνα του 0,2 mm relief στο 12ο ταστο.
Παρόλο που έχει διπλό tr όσο και να το ισιωνω μετά από πέντε ώρες έχει πάλι relief ?
One piece maple necks με πολύ figured κΣυλο επίσης δεν είναι και πολύ σταθερά ,είχα μια πανάκριβη CS που μου είχε βγάλει την πίστη,αλλά και παλι θέμα τύχης είναι.
Γενικά η συντριπτική πλειοψηφία των maple necks είναι γενικά σταθερή.
όσο πιο παχΙο τόσο πιο σταθερό ,αλλά και πάλι παίζει...είχα και μπράτσο Warmoth fatback και μάλιστα straight grain που δεν ήταν σταθερό ενώ έχω δει λεπτά one piece maple early 70s που είναι βράχοι σωστοί...
@gosho
Είχα και εγώ μια Squire thinline με απίστευτα figured neck,ούτε σε custom shop δεν είχα δει τέτοιο πράμα,και δεν ήταν και πολύ σταθερή,μήπως είναι έτσι και η δικιά σου;