Εν έτει 2013, νομίζω είναι λίγο passé, να μιλάμε για σκεύρωμα μάνικου. Όλες οι κιθάρες, ακόμα και οι φθηνότερες, έχουν προνοήσει γι' αυτό και τοποθετούν truss rod στα μανίκια τους. Προφανώς και εννοείς την εποχιακή μεταβολή στην κάμψη του μανικιού η οποία είναι απολύτως ελεγχόμενη και διορθώνεται με μια μικρή και ανώδυνη ρύθμιση.
Οπότε σε απάντησή σου ώς προς την ανησυχία σου για το σκεύρωμα, δεν υπάρχει τύπος που να έχει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. (υπερτερεί ίσως η bolt-on από άποψη ευκολίας αλλαγής, σε περίπτωση που κάτι πάει πολύ στραβά με το μανίκι, αλλά, πίστεψέ με αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια).
Ως προς το εργονομικό του θέματος, συνήθως οι neck through έχουν ομαλά διαμορφωμένο heel(εώς και μηδαμινό), λόγω κατασκευής, και καθιστούν το πάιξιμο στα τελευταία τάστα, ευκολότερο. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν όργανα set neck και bolt on με διαμορφωμένο heel contour για να βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν κάνεις συχνές επισκέψεις στο...22/24ο τάστο και η ευκολία παιξίματος σε αυτή την περιοχή είναι σημαντική για 'σένα, τότε δοκίμασε την τύχη σου με μια neck through.
Ως προς τον ήχο, θα σταθώ σε δύο πράγματα.
- Η συχνοτική απόκριση, η οποία ρέπει ελαφρώς προς τα ψηλά σε neck through όργανα. Προσοχή: Αυτό δε σημαίνει ότι τα neck through όργανα είναι πιο πρίμα, αυτό πάντα εξαρτάται από τα ηλεκτρικά, τους μαγνήτες και το στήσιμο του οργάνου.
- Το sustain: Να πούμε κατ' αρχήν τι εννοούμε sustain στον πραγματικό κόσμο. Το να χτυπήσω μια νότα, να την αφήσω να δονείται και να μετρήσω μέχρι το είκοσι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Γιατί ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να αφήσω μια νότα για 20 δευτερόλεπτα να αιωρείται, σε συνθήκες πραγματικού παιξίματος. Δεν είναι τόσο η διάρκεια, όσο η ποιότητα της διάρκειας της νότας που μας ενδιαφέρει. Οπότε άδικα ψάχνουμε για όργανα τα οποία έχουν 25, αντί για 20" sustain. H ποιότητα του sustain δεν είναι άλλο από το interaction και την επίδραση που έχουν όλα μαζί τα μέρη του οργάνου (Hardware, bridge, nut, frets ) στον ποιοτικό χαρακτήρα της νότας (attack, swell, harmonic content, sustain) και τον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε ως sustain.
Επίσης, μη μπερδευόμαστε από το ηλεκτρομαγνητικό sustain, που προκαλείται από τη μαγνητική επίδραση των μαγνητών στις χορδές, και την ανάδραση.
Mε απλά λόγια, δεν υπάρχει κανόνας. Υπάρχουν όργανα bolt-on που έχουν μεγαλύτερο sustain από όργανα neck through. ( προσωπική-και ίσως αιρετική- άποψη, είναι ότι το δέσιμο με βίδες, υπό συνθήκες, είναι από πλευράς sustain, το καλύτερο).
Ως συμπέρασμα, λοιπόν, θα σου 'λεγα να βγεις έξω, να πάιξεις, να δοκιμάσεις και να κρίνεις με βάση τα δικά σου κριτήρια (αισθητικά, ηχητικά, εργονομικά) χωρίς να προκαταβάλλεσαι από ...οργανοποιίστικα κλισέ. ;D