Να ένα θέμα που στο παρελθόν με έχει απασχολήσει, από την πλευρά του μπάσσου όμως.
Αυτό που αναφέρει ο Superfunk, ότι δηλαδή όταν όλα τα άλλα είναι "σωστά", τότε η μέθοδος κατασκευής δεν παίζει κανένα ρόλο, είναι εν τέλει η πραγματικότητα. Ναι μεν κάποιες γενικεύσεις ισχύουν, αλλά παράλληλα ανά περίπτωση ανατρέπονται.
Π.χ. την καλύτερη πρόσβαση στα τελευταία τάστα (ναι, ακόμη και στο 24ο!) την έχει ένα bolt on με ασσύμετρο neck joint, χωρίς heel, μπάσσο που έχω! Τα neck through είναι εντυπωσιακά κοντά, τα περισσότερα bolt-on υστερούν, αλλά την πρωτοκαθεδρία την έχει το συγκεκριμένο μπάσσο! Go figure... από την άλλη, ίσως λόγω του συγκεκριμένου neck joint, το μπάσσο αυτό υστερεί σε sustain, ιδίως στη Β χορδή...
Εμπειρικά πάλι, τα περισσότερα neck thru μπάσσα μου φαίνεται ότι υπερτερούν σε sustain, και στο δικό μου καλή ώρα χαίρομαι που σε αργά κομμάτια ή σε τελειώματα η νότα έχει τόση διάρκεια- κάτι που είναι πιο έντονο στις μπάσσες χορδές! Τώρα, αν ισχύουν αυτά περί fundamental νότας και αρμονικών που έλεγε ο Michael Tobias, δε μπορώ να το ξέρω... μια χαρά βαθύ ήχο έχουν τα πολύ καλά κατασκευασμένα bolt-on warwicks.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια, ίσως λόγω καλύτερης ενημέρωσης και (χάρη στο νετ) κατάρριψης πολλών μύθων, τα neck thru μπάσσα ΔΕΝ θεωρούνται a priori καλύτερα. Ίσως απλά έχουν διαφορετικό ηχητικό χαρακτήρα, 'η ίσως πολλοί κρίνουν με αισθητικά κριτήρια αντί ηχητικά... δε ξέρω.
Προσωπικά, έχω την αίσθηση ότι αντιλαμβάνομαι κάποιες διαφορές, αλλά από την άλλη δεν έχω παίξει δα και με 6 ντουζίνες μπάσσα για να ξέρω. Και αυτές οι διαφορές είναι τόσο μικρές μπροστά στις διαφορές που υπάρχουν στους μαγνήτες και τα ηλεκτρονικά που μάλλον δεν παίζουν κανένα ρόλο (ή απλά είναι η ιδέα μου, ε!).
Π.χ. όλα τα neck thrus μου φαίνονται πιο ψυχρά και hi-fi (ναι μου αρέσει αυτό!), αλλά από την άλλη τα περισσότερα είναι high end (ή wannabe high end) active μπάσσα, άρα...;
Από την άλλη, είναι τόσο διαφορετική μέθοδος κατασκευής, που δε μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει καμιά επίδραση στο resonance του οργάνου.
Και για να πω την αμαρτία μου, από άποψη αισθητικής για μένα είναι άπαιχτα τα neck thru μπάσσα... περί γούστου όμως... Α, ως προς τη βέργα, ποιά η διαφορά σε σχέση με ένα bolt-on; Αφού όλα έχουν two-way truss rod, άμα η βέργα φτάσει στα όρια της προς μια κατεύθυνση, ακολουθείς τις παραδοσιακές τεχνικές (τη γυρνάς από την άλλη και ελπίζεις- lol!).