- Λύσεις
- 1
- Πόντοι
- 2,213
Η πρώτη semihollow κυρία, της συλλογής μου, έφτασε. Πάντα κρυφοκοίταζα τις αγγελίες και τα νέα μοντέλα που κυκλοφορούν, για να βρω κάτι να μου αρέσει, και πάντα το ανέβαλα. Τίποτα δεν μου άρεσε (εκτός της “απλησίαστης” Gibson 335), και ο λόγος ήταν η εμφάνιση σχεδόν πάντα. Από τη μια δεν χωνεύω με τίποτα τις epiphone (ειδικά το headstock, αλλά και το μανίκι), και από την άλλη δεν μπορώ την υπέρμετρη κλασικούρα. Είναι που είναι κλασικό το σχήμα ως ES semihollow, σε συνδυασμό με γυαλιστερά νίκελ, παλαιομοδίτικα headstock και χρώματα, με έκαναν να λέω μέσα μου "άσε και θα πάρω 335 style μόλις γεράσω λίγο". Ώσπου είδα την συγκεκριμένη κορεάτικη D’Angelico, η οποία και μου έκανε το κλικ εμφανισιακά, ως επιτομή της απλότητας και της σχεδιαστικής λιτότητας. Διάβασα, είδα και άκουσα περισσότερα γι’ αυτήν, και έριξα την παραγγελία. Είναι μοντέλο δύο ετών, το οποίο δεν βρίσκεις εύκολα σήμερα, με τις τιμές να κυμαίνονται γύρω στα 800 ευρώ. Στο max guitars υπήρχε μια stock, όπου την είχε στα λίγο κάτω από 500 ευρώ. Είναι η έκδοση tour της σειράς excel (η μεσαία σειρά της D’Angelico), και στην ουσία πρόκειται για απλοποιημένη και λιτή εκδοχή της σειράς αυτής.
Εμφάνιση/Ποιότητα κατασκευής
Το headstock έχει απλό σχεδιασμό, χωρίς την συνηθισμένη “κορώνα” - σήμα κατατεθέν - στην κορυφή του. Τα έξι vintage tuners δίδουν και αυτά μια νότα σχεδιαστικής απλότητας αλλά και χρηστικότητας -κατά την αλλαγή χορδών-. Το nut είναι της graphtech και στην συγκεκριμένη κιθάρα ήταν αρκετά καλοκομμένο. Η ταστιέρα είναι από έβενο, και τα πλαστικά inlays σε σχήμα διαμαντιού. Τα medium jumbo τάστα είναι καλοκομμένα, με πολύ καλή δουλειά στο leveling (έριξα το action λίγο πάνω από 1mm και δεν μπαζάρει πουθενά). Ο λαιμός αποτελείται από 3 κομμάτια, έχει radius 12”, και το scale είναι 25”, λίγο ασυνήθιστο για την κατηγορία. Το σχήμα του είναι C-shape και είναι αρκετά μαζεμένο και βολικό. Θα έλεγα ότι είναι μεταξύ μιας SG με slimtaper και μιας με 50s λαιμό (20mm πάχος 1ο τάστο, 22mm στο 12ο).
Το σώμα είναι από laminated maple, με κεντρικό block, έχει μήκος 16inch και βάθος 1,75inch. Tα diamond f-holes, εμπνευσμένα από τα 30s, προσθέτουν έντονο χαρακτήρα στο σύνολο, όπου σε συνδυασμό με τα knobs από έβενο και τα μέρη από satin nickel, δημιουργούν ένα σύνολο πραγματικά απαράμιλλης ομορφιάς -για τα γούστα μου, πάντα-. 5-ply binding σε σώμα και headstock, 3-ply binding σε μανίκι και gloss φινίρισμα έρχονται να ολοκληρώσουν το σύνολο αυτό. Η βαφή είναι εξαιρετική, όπως και η αίσθηση στο χέρι.
Τα ηλεκτρικά κάνουν σωστά τη δουλειά τους, χωρίς να παίρνουν δάφνες ποιότητας και smooth χρήσης. Ειδικά ο 3-way διακόπτης, είναι αρκετά σκληρός και θορυβώδης. Τουλάχιστον, είναι ακριβής. Η γέφυρα μοιάζει αρκετά ποιοτική, και τα vintage tuners με κάπως φτηνιάρικη αίσθηση, αλλά αρκετά αξιόπιστα.
Η συνολική αίσθηση είναι ότι πρόκειται για πολύ στιβαρό και καλοζυγισμένο όργανο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Το βάρος της Excel dc tour ανέρχεται στα 2,95kg!!! Πραγματικά απίστευτο.
Μέσα στην τιμή περιλαμβάνεται και μαλακή θήκη, με χοντρή επένδυση, που θα κόστιζε άνετα 60-70 ευρώ.
Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι γράφουν "mini" στο πίσω μέρος του headstock, ενώ δεν θα έπρεπε. Τυπογραφικό λάθος, λίγο αστείο για τα δεδομένα της κιθάρας.
Ηχος
Ο ακουστικός ήχος της κιθάρας είναι δυνατός και με χαρακτήρα. Δεν έχω μέτρο σύγκρισης (πρώτη μου semihollow), αλλά το sustain είναι από άλλο πλανήτη. Οι νότες κρατούν 3-4 φορές παραπάνω σε διάρκεια, σε σχέση με μια les paul. Την ανοικτή Λα την χρονομέτρησα κοντά 15 δευτερόλεπτα, πριν αρχίσει να σβήνει. Η Μι κρατούσε πάνω από 20”, και είχε κι άλλο. Όλο αυτό το σκηνικό μεταφέρεται και στον ενισχυτή, φυσικά. Αρκετό sustain σε καθαρό κανάλι, χωρίς χρήση κομπρέσσορα. Από feedback τα πάει αρκετά καλά. Τη δοκίμασα σε πρόβα, όπου παίζαμε αρκετά δυνατά, και ήταν αρκετά ελεγχόμενο, σε συνθήκες heavy distortion.
Oι μαγνήτες είναι σχετικά καινούριοι και είναι της Supro ( εταιρεία ιδιοκτησίας της D’Angelico). O bridge είναι Αlnico 5 στα 7,66Κοhm, και ο neck είναι alnico 2 στα 7,39Kohm. Θεωρώ ότι το σετ αυτό είναι από τα δυνατά σημεία της κιθάρας, όπου κάνει τη διαφορά στον ήχο. O bridge είναι πιο hot και με κάπως πιο έντονα ψηλομεσαία. Έχει μεγάλη διαύγεια, και εξαιρετικό note definition. Σηκώνει όσο γκάζι θέλει κανείς, με μόνο περιορισμό το feedback (παίζει και μέταλ άνετα). Ο neck έχει πιο μαλακό, καθαρό και ζεστό ήχο, χωρίς να στερείται ευκρίνειας. Δεν είναι καθόλου bass heavy και θα έλεγα ότι είναι απόλυτα ισορροπημένος συχνοτικά, αναδεικνύοντας τον ακουστικό ήχο της κιθάρας.
Τα δύο ποτενσιόμετρα κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν. Είναι στα 500Κ, και έχουν 50s συνδεσμολογία. Το volume pot -λογικά- είναι linear, καθώς καθαρίζει σταδιακά τον ήχο, χωρίς να γίνεται μουντός και να χάνει πρίμα. Το tone pot αφαιρεί μόνο τις υψηλές συχνότητες, δίδοντας χρήσιμους ήχους σε όλο το εύρος του.
Max guitar store
Την κιθάρα αυτή την πήρα από το Ολλανδικό κατάστημα max guitar. Πολύ ευχαριστημένος από την συναλλαγή. Είδα την κιθάρα σε φωτογραφίες στο site τους, απάντησαν άμεσα σε κάθε μου ερώτηση, προσφέρθηκαν να την σετάρουν όπως θα επιθυμούσα (δεν τους ζήτησα κάτι), και μου την έστειλαν γρήγορα και ωραία συσκευασμένη. Την έβγαλα από την θήκη και άρχισα να παίζω. Ήταν κουρδισμένη, intonated και με το relief σε σωστή ρύθμιση. Το μόνο που έκανα είναι να χαμηλώσω ελαφρώς τη γέφυρα, ώστε να έχω ένα action της τάξεως του 1,2mm. Τους προτείνω ανεπιφύλακτα, καθώς δίνουν και πολυετή εγγύηση στις κιθάρες τους (5 έτη στις νέες κιθάρες και 12 μήνες στις μεταχειρισμένες).
Pros n΄ Cons
+ Ποιότητα κατασκευής και looks
+ Άνετος λαιμός και ταστιέρα βούτυρο
+ Εξαιρετικός ήχος
- Μέτρια ποιότητα pots και 3way switch
Κλιπ ήχου
Χρησιμοποίησα το tonex και deluxe reverb ενισχυτή.
Καθαρός ήχος
overdriven ήχος
distorted ήχος
Μέσα στο μιξ με fuzz (σολο από το TIME)
Specifications
- Body Style: Semi-hollow (with centerblock)
- Body Depth: 1.75"
- Body Width: 16"
- Shape: Double Cutaway
- Top Material: Laminated Maple
- Side Material: Laminated Maple
- Back Material: Laminated Maple
- Bridge: Satin Nickel Tune-O-Matic
- Tailpiece: Stopbar
- Nut Width: 1 11/16”
- Nut Material: Bone
- Fingerboard Material: Ebony
- Scale Length: 25"
- Radius: 12"
- Frets: 22 Medium Jumbo Blacksmith DHP-27H
- Neck Material: 3 piece
- Neck Shape: C-Shape
- Neck Pickup: Supro Bolt Bucker, Neck (Satin Nickel Cover)
- Bridge Pickup: Supro Bolt Bucker, Bridge (Satin Nickel Cover)