Πρεπει να μαθω να ηχογραφω πιο σωστα
επειδή μπορεί να μην ήμουν αρκετά σαφής (δεν είναι και το κλου μου η σαφήνεια?) ως προς το σημείο προσοχής που ήθελα να σου επισημάνω, να επανατοποθετηθώ διευκρινιστικά...
να ηχογραφείς όσο περισσότερο μπορείς την φωνή σου για να εξοικειωθείς με την χροιά που φτάνει στους άλλους
με αυτό εννοούσα να ηχογραφείς όχι για να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα τεχνικά αυτά καθ αυτά, αλλά για να χρησιμοποιείς το ηχογραφημένο υλικό ως reference της διαφοράς που προανέφερα...
σίγουρα σε μια φωνή η "σωστή" ηχογράφηση (το ποια είναι αυτή βέβαια θέλει μεγάλη κουβέντα και δεν είναι του παρόντος) είναι
μία παράμετρος... σημαντική μεν αλλά
μία και πάντα έπεται (και ποιος στο λέει αυτό?)... όλα ξεκινούν από την
φυσική εκφραστική ικανότητα (που εσύ αναμφισβήτητα έχεις και) που πρέπει πρώτα να αξιοποιήσει κάποιος τεχνικά
το δυνατόν περισσότερο πριν (ντάξει ενίοτε και παράλληλα) προσπαθήσει να την αποτυπώσει (ή εκθέσει) σωστά...
είναι δύο
διαφορετικές καταστάσεις
ως προς την προσέγγιση τους κι εγώ (με αφορμή το σχόλιο σου) απλά εστίασα σε αυτή που για μένα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βάση... γιατί?... γιατί είναι και η εγγενής "
βάση" για όλα τα υπόλοιπα... με πιο απλά (γαλλικά) λόγια: χ%στην την ηχογράφηση και την ηλεκτρονική τεχνική βελτίωση της (ως προτεραιότητα προς το παρόν στην δημιουργική καθημερινότητα σου) και δώσε χώρο και χρόνο στην βελτίωση της τεχνικής της
φυσικής έκφρασης... της απόλυτης πηγής δηλαδής...?
μια και σου αρέσει η κλασική ροκ (όπως και εμένα) ψάξε τις
τεχνικά κακές ηχογραφήσεις ενός μεγάλου τραγουδιστή (όποιου θες) των 70ς... θα βρεις πολλές... αλλά νομίζω ότι καμία από αυτές (π.χ. επειδή έχει λιγότερο όγκο ή ξύνουν τα συριστικά ή έχει κακό reverb ή...) δεν θα καταστεί ικανή να σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για την καλλιτεχνική εκφραστική ικανότητά του... απλά θα απολάμβανες κατά τι περισσότερο το performance του δια μέσου μιας "
υπεραξίας" που θα πρόσδιδε η αρτιότερη τεχνική στήριξη αν ενδεχομένως υπήρχε...
ΥΓ. ελπίζω να έγινα τώρα πιο κατανοητός ως προς την θέση και την πρόθεση μου και να μην με παρεξήγησες για την επιμονή μου... αν ναι σόρυ...