• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

"Child in time" -- cover

1 ώρα πριν, rgxinap είπε

Οφ οπικ: κομματαρα!

Ον τοπικ: δεν μπορώ να καταλάβω αν κανει πλάκα ή το λέει σοβαρα ότι δεν του αρέσει η φωνή του. Μου αρεσει, μέχρι εκεί.

Κάποιος με καλό αυτί να μας πει αν χάνει ή οχι σε σημεία, ακούω κάτι περίεργο στο "see the blind men" στο 1'15" περίπου, αλλά δεν τον κόβω κιόλας

Οφ οπικ: κομματαρα!

Ον τοπικ: δεν μπορώ να καταλάβω αν κανει πλάκα ή το λέει σοβαρα ότι δεν του αρέσει η φωνή του. Μου αρεσει, μέχρι εκεί.

Κάποιος με καλό αυτί να μας πει αν χάνει ή οχι σε σημεία, ακούω κάτι περίεργο στο "see the blind men" στο 1'15" περίπου, αλλά δεν τον κόβω κιόλας

Δεν κανω πλακα. Μου αρεσει να τραγουδαω (πολυ), αλλα δεν μου αρεσει να ακουω τη φωνη μου ηχογραφημενη. Οι λογοι ειναι διαφοροι, και εχουν να κανουν με ποιοτικα χαρακτηριστικα της φωνης μου στην εκαστοτε ηχογραφηση. Σε live, παντως, μου αρεσει να την ακουω στα ηχεια. 

Δεν χρειαζεσαι καποιον με καλο αυτι. Σε πολλα σημεια χανω λιγο τη νοτα, ειτε λογω κακης αναπνοης, ειτε λογω κακης συγκεντρωσης. Ενα take εκανα ολο και ολο. Γενικοτερα, σπανια θα φαλτσαρω νοτα, εντονα. "Κουρδιζω" πολυ καλα. Αλλα το τραγουδι δεν ειναι μονο κουρδισμα, vibrato και δυναμη στη φωνη. Ειναι και πολλα αλλα πραγματα, οπως η χροια, η αρθρωση, η ερμηνεια, η αισθηση του χρονου και πολλα αλλα.

Απο την αλλη, ομως, επαγγελματιας δεν ειμαι. Δεν με ενοχλουν τα λαθη και η μετρια αποδοση οταν ανεβαζω κατι τετοιο εδω μεσα. Δεν νιωθω οτι εκτιθεμαι. Καθε αλλο. Χαιρομαι που 5-10 συναδελφοι μουσικοι το ακουνε και γουσταρουν.

Ειμαι ο αυστηροτερος κριτης του εαυτου μου.

Σε πολλα σημεια χανω λιγο τη νοτα, ειτε λογω κακης αναπνοης, ειτε λογω κακης συγκεντρωσης.

Ακριβώς έτσι είναι.

Και μπράβο σου.

Το 'χεις και αυτο Γιωργη κι ας ειναι δυσκολο.

Αν ειναι κιολας μια και εξω με λιγο ζεσταμα και προβα θα το "εσκιζες".

Εμενα αυτο που με ξενιζει μερικες φορες ειναι ο τροπος που ερμηνευεις.

Σε αλλα μου ταιριαζει γαντι σε αλλα με δυσκολευει.

Αυτο ομως δειχνει χαρακτηρα,οτι εχεις τον δικο σου τροπο,δεν εισαι αχρωμος.

Να βαρας να σε ακουμε.

Ρε τρελέ κοντεψαν να σπάσουν τα ατσάμια των παραθυριώνε.

Έκανα την καρδιά μου πέτρα και το ακουσα καθως ειναι από τα ασθματα που απεχθάνομαι πιο πολύ απ ό,τι ο SF το δημοψηφισζμα. 

Έχεις μια ιδιαιτερη χροιά που θυμίζει σε πολλες περιπτώσεις Robert Smith. Ειναι εμφανές ότι δεν ξερεις τι να κάνεις με τον αέρα που αποθηκευεις στα πνευμονια σου και άλλες φορες σου βγαινει περισσοτερο, άλλες λιγοτερο απ' οσο πρέπει με αποτελεσμα να μην μπορείς να ελεγξεις ακριβώς το pitch. To vibrato σου ειναι αρκετά εμφανώς τεχνητό. Αλλά ρε φιλε η ένταση που βγαινει είναι θηριώδης, σαν μακεδονιτικος ζουρνας ενα πράμα οπότε παρασύρεις τον άλλο στην ερμηνεία σου. Έχω την εντύπωση ότι στο mix τονιζεις συχνότητες που ειναι ηδη λιγο τονισμένες στη φωνή σου. Αυτά. AC/DC, Guns n Roses, Aerosmith, Rolling Stones. Εκεί κινεισαι νομιζω. Η προσέγγιση Ian Gillan ήταν λίγο sacrilege.

• Ευχαριστώ
Reactions: gkourmoul1
Έκανα την καρδιά μου πέτρα και το ακουσα καθως ειναι από τα ασθματα που απεχθάνομαι πιο πολύ απ ό,τι ο SF το δημοψηφισζμα. 

?

Έχεις μια ιδιαιτερη χροιά που θυμίζει σε πολλες περιπτώσεις Robert Smith. Ειναι εμφανές ότι δεν ξερεις τι να κάνεις με τον αέρα που αποθηκευεις στα πνευμονια σου και άλλες φορες σου βγαινει περισσοτερο, άλλες λιγοτερο απ' οσο πρέπει με αποτελεσμα να μην μπορείς να ελεγξεις ακριβώς το pitch.

Οταν βαζω γκαζι, συμβαινει αυτο. Eαν ακουσεις το ηρεμο creep, εχω καλυτερο ελεγχο. Ειναι, βεβαια, και οτι ειμαι εντελως απροπονητος. Η φωνη θελει τακτικη εξασκηση.

To vibrato σου ειναι αρκετά εμφανώς τεχνητό.

Εαν εννοεις "τεχνητο", οτι το βαζω βγαζω οποτε θελω ναι. Εχω και φυσικο διακριτικο βιμπρατο οπου το "αμολω" σε πιο λυρικες καταστασεις.

Έχω την εντύπωση ότι στο mix τονιζεις συχνότητες που ειναι ηδη λιγο τονισμένες στη φωνή σου. Αυτά.

Δεν εχω μαθει ακομα να επεξεργαζομαι τη φωνη μου. Δυσκολο πραμα το eq.

Το άκουσα κι εγώ, και πιστεύω ότι δεν πάει στη χροιά της φωνής σου. Θα προτιμούσα μια διασκευή σε άλλο είδος μουσικής, π.χ. trip hop, παρά επανεκτέλεση. Και για να γίνω εντελώς δυσάρεστος ? το παχύ σίγμα των αγγλικών δεν υπάρχει στα ελληνικά, αλλά ακούγεται άσχημο όταν λείπει. Άλλο She και άλλο see. Αυτό πάει στην προφορά του shooting at the world. Άκου το She από Ziggy was για να καταλάβεις τι εννοώ (από τις λίγες ελληνικές μπάντες με σωστή προφορά)

• Ευχαριστώ
Να 'σαι καλα για τις παρατηρησεις. Η προφορα δεν ειναι το δυνατο μου σημειο, σιγουρα. Εαν θα ηθελα να κανω σωστη δουλεια, θα επρεπε να το ακουσω πρωτα (το original) 5-6 φορες, να παρω σημειωσεις για λεπτομερειες προφορας, καταληξεων, παυσεων κλπ. Επειτα να κανω την ηχογραφηση μου, να το αφησω καμποσες μερες ησυχο, μετα να το ξανακουσω ωστε να κανω διορθωσεις. Ετσι θα μπορουσε να γινει για το βελτιστο αποτελεσμα.

Στο συγκεκριμενο κοβερ, εκανα ενα δυο take και τελος. Το κομματι εχω να το ακουσω χρονια.  Το ακουγα πολυ, παλαιοτερα.

Θελει τεραστια αφοσιωση το τραγουδι. Ειναι πολυ δυσκολο να μπορεσει καποιος να ακουστει άρτια, σε αντιθεση πχ με την ηλεκτρικη κιθαρα, οπου ευκολοτερα γινεται πιο "πιστευτος". 

Μου αρεσει να τραγουδαω (πολυ), αλλα δεν μου αρεσει να ακουω τη φωνη μου ηχογραφημενη. Οι λογοι ειναι διαφοροι, και εχουν να κανουν με ποιοτικα χαρακτηριστικα της φωνης μου στην εκαστοτε ηχογραφηση.

ο βασικός λόγος που δεν σου "αρέσει" (φαινόμενο κοινό σε ΟΛΟΥΣ  μας), είναι ότι όταν την ακούς ηχογραφημένη, τα ηχητικά κύματα φτάνουν στα τύμπανα των αυτιών σου (και τα δονούν) ταξιδεύοντας σε διάφορη χρονική φάση μέσω του αέρα (δηλαδή όπως περίπου την ακούν οι υπόλοιποι όταν τραγουδάς (ή μιλάς) μπροστά τους)...

την στιγμή όμως που την εκφέρεις εσύ, την ακούς ταυτόχρονα και μέσω των άμεσων κυμάτων που δημιουργούν οι φωνητικές  σου χορδές στην στοματική σου κοιλότητα και δημιουργούν δονήσεις μέσω των οστών στα τύμπανα σου ως δεύτερη πηγή... έτσι η αποκωδικοποίηση πλέον των δονήσεων σε ηχητική πληροφορία από τον εγκέφαλο είναι φυσικά διαφορετική...

επειδή λοιπόν όλοι μας αντιλαμβανόμαστε παιδιόθεν την φωνή μας με τον ένα τρόπο, στην περίπτωση της ηχογραφημένης, συνήθως το ηχητικό αποτέλεσμα αρχικά μας είναι ενοχλητικό και μας ξενίζει καθώς υπολείπεται σε όγκο χαμηλά και σε απαλότητα μεσουψηλά σε σχέση με την "πλασματική" ιδέα που είχαμε σχηματίσει γι αυτήν...

η ταπεινή συμβουλή μου... να ηχογραφείς όσο περισσότερο μπορείς την φωνή σου για να εξοικειωθείς με την χροιά που φτάνει στους άλλους και να την "κρίνεις" πλέον ως τρίτος ακροατής και ως τέτοιος να την φέρεις στο σημείο που επιθυμείς "απελευθερώνοντας" την, γιατί πιστεύω ότι έχεις πολλές δυνατότητες που ακόμα είναι "κρατημένες"...

ΥΓ. παρεμπιπτόντως η διαφορά στην αντίληψη είναι κατά κανόνα υπεύθυνη και για τα συχνά στοναρίσματα πολλών (κυρίως των άπειρων) όταν τραγουδούν φορώντας ακουστικά...

ΥΓ2 ένα κολπάκι εξάσκησης ως προς την εξοικείωση είναι να τραγουδάς κρατώντας καλυμμένο το αριστερό αυτί...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ρε συ Νίκο, καμιά φορά αυτά που γράφεις με αφήνουν μακάκα!

Ευχαριστώ για την γνώση και την εμπειρία που μοιράζεσαι.

• Like
Reactions: gvour and npap
Ευχαριστω για την αναλυση. Προκειται για φαινομενο που αγνοουσα, και οντως εχει λογικη βαση. Πολυ ευστοχος.

Πρεπει να μαθω να ηχογραφω πιο σωστα, και να μιξαρω καλυτερα τη φωνη. Μου εχει τυχει καμποσες φορες, τελευταιο ετος που ασχολουμαι, να μου πετυχαινει η ηχογραφηση (ενταση input, θεση μικροφωνου κλπ), διευκολυνοντας με ως προς την επεξεργασια φωνης.  Στην περιπτωση αυτη μου αρεσει η φωνη μου, διοτι εχει σωμα και δεν εχει αυτες τις ενοχλητικες μεσαιες συχνοτητες. Συνηθως, βεβαια, δεν το πετυχαινω. Σιγουρα η εξασκηση και η επαναληψη θα βοηθησει.

Ισως πρεπει επιστρεψω στο sm57 και να αφησω λιγο στην ακρη το ταπεινο tracer pro για τις ηχογραφησεις φωνης.  Το τελευταιο διδει καπως πριματο ηχο, χωρις σωμα, σε σχεση με τον πιο γεματο ηχο του shure, το οποιο υπολειπεται λιγο σε υψηλες συχνοτητες.

• Like
Reactions: npap
Πρεπει να μαθω να ηχογραφω πιο σωστα

επειδή μπορεί να μην ήμουν αρκετά σαφής (δεν είναι και το κλου μου η σαφήνεια?) ως προς το σημείο προσοχής που ήθελα να σου επισημάνω, να επανατοποθετηθώ διευκρινιστικά...

να ηχογραφείς όσο περισσότερο μπορείς την φωνή σου για να εξοικειωθείς με την χροιά που φτάνει στους άλλους

με αυτό εννοούσα να ηχογραφείς όχι για να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα τεχνικά αυτά καθ αυτά, αλλά για να χρησιμοποιείς το ηχογραφημένο υλικό ως reference της διαφοράς που προανέφερα...

σίγουρα σε μια φωνή η "σωστή" ηχογράφηση (το ποια είναι αυτή βέβαια θέλει μεγάλη κουβέντα και δεν είναι του παρόντος) είναι μία παράμετρος... σημαντική μεν αλλά μία και πάντα έπεται (και ποιος στο λέει αυτό?)... όλα ξεκινούν από την φυσική εκφραστική ικανότητα (που εσύ αναμφισβήτητα έχεις και) που πρέπει πρώτα να αξιοποιήσει κάποιος τεχνικά το δυνατόν περισσότερο πριν (ντάξει ενίοτε και παράλληλα) προσπαθήσει να την αποτυπώσει (ή εκθέσει) σωστά...

είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις ως προς την προσέγγιση τους κι εγώ (με αφορμή το σχόλιο σου) απλά εστίασα σε αυτή που για μένα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βάση... γιατί?... γιατί είναι και η εγγενής "βάση" για όλα τα υπόλοιπα... με πιο απλά (γαλλικά) λόγια: χ%στην την ηχογράφηση και την ηλεκτρονική τεχνική βελτίωση της (ως προτεραιότητα προς το παρόν στην δημιουργική καθημερινότητα σου) και δώσε χώρο και χρόνο στην βελτίωση της τεχνικής της φυσικής έκφρασης... της απόλυτης πηγής δηλαδής...?

μια και σου αρέσει η κλασική ροκ (όπως και εμένα) ψάξε τις τεχνικά κακές ηχογραφήσεις ενός μεγάλου τραγουδιστή (όποιου θες) των 70ς... θα βρεις πολλές... αλλά νομίζω ότι καμία από αυτές (π.χ. επειδή έχει λιγότερο όγκο ή ξύνουν τα συριστικά ή έχει κακό reverb ή...) δεν θα καταστεί ικανή να σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για την καλλιτεχνική εκφραστική ικανότητά του... απλά θα απολάμβανες κατά τι περισσότερο το performance του δια μέσου μιας "υπεραξίας" που θα πρόσδιδε η αρτιότερη τεχνική στήριξη αν ενδεχομένως υπήρχε...

ΥΓ. ελπίζω να έγινα τώρα πιο κατανοητός ως προς την θέση και την πρόθεση μου και να μην με παρεξήγησες για την επιμονή μου... αν ναι σόρυ...

Δεν θα μπορουσα να σε παρεξηγησω, Νικο. Οσα λες ειναι απολυτως σωστα. Πρωτα φτιαχνω την εκφραστικοτητα/ερμηνεια/τεχνικη μου, και μετα ασχολουμαι με ολα τα τεχνικα. Ησουν εξ'αρχης κατανοητος.

• Like
Reactions: npap
Είναι πολύ καλό Γιώργο. Τις παρατηρήσεις περί φωνής στις είπαν και οι παραπάνω. Προσωπικά θα το ήθελα και σε λίγο πιο αργό τέμπο καθότι μέρος της τελετουργίας του συγκεκριμένου κομματιού είναι και η ταχύτητά του imo. Με λίγο παραπάνω προσοχή στις ψηλές και στρώσιμο του φαλσέτο θα είσαι άψογος. 

• Ευχαριστώ

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα