HellFire είπε:
To καινουργιο χειροποιητο gadget μου για να περασω ατσαλινα ταστα σε μια set neck κιθαρα.
Κριμα να βαραμε την κυρια με την ματσολα!!!
Με αυτο το εργαλειο η δουλεια γινεται πιο γρηγορα σε σχεσει με το σφυρι η την πρεσα, επεισης δεν υπαρχει φοβος χτυπηματος του οργανου η της ταστιερας, αρκετα σημαντικο πλεονεκτημα.
Ωραίος! Kι εγώ κάποτε σκεφτόμουν να κάνω ένα τέτοιο (ναι όντως είναι ακριβός ο στούμακ) αλλά...
Πολλές φορές οι προσδοκίες μας από ένα εργαλείο είναι περισσότερες απ' ό,τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει. Και τα όργανα είναι άτιμα τ' άτιμα.
Καλή όλη αυτή η σκέψη με τα fret cauls σε προκαθορισμένα radius και η ιδέα να πρεσσάρονται, αντί να κοπανιούνται μ' ένα σφυράκι, αλλά η εμπειρία μου λέει , ότι όλα αυτά είναι θεωρητικά φτιαγμένα για ιδανικές συνθήκες.
Σπάνια έχω συναντήσει ταστιέρα που να είναι ακριβώς όσο γράφουν τα specs. Πάντα είναι λίγο πιο flat-λίγο πιο καμπύλη ή λίγο πιο flat στο μέσο της ταστιέρας και στρογγυλεμένη στις ακμές.
Οι πρέσσες και τα jaws δουλεύουν στο ωφέλιμο μέρος ενός μανικιού που είναι 9 τάστα για ακουστικές, 10-11 για set neck ηλεκτρικές, όλη η ταστιέρα για bolt-on αν γίνει με πρέσσα, σχεδόν όλη (δεν μπορεί να χρισημοποιηθεί σε κλίσεις-όπως του heel) αν γίνει με jaws. Oι πρέσσες είναι useless (λίγο πριν) από το heel και πέρα, ή για να χρησιμοποιηθούν απαιτούν τόσο χρόνο, όσο χρειάζεται άλλο ένα refret.
Όσον αφορά την ασφάλεια, έχω καταφέρει να ματσακονιάσω ταστιέρα (και μανίκι) και με την πρέσσα, και με jaws και με σφυράκι. Το τελευταίο είναι το πιο forgiving.
Γνώμη μου είναι, ότι καλό είναι να υπάρχουν τα μέσα και να επιλέγεις, ανάλογα με την περίσταση τι χρησιμοποιείς. Την πρέσσα τη χρησιμοποιώ πλέον μόνο σε bolt-on μανίκια, και με καλό επίπεδο ακρίβειας στα specs. Όλα τα υπόλοιπα, με σφυράκι (ένα στούμακ dead-blow που είναι κάπως ακριβό-ναι-το 'χω για να κοπανάω σκαρπέλα, και για τάστα χρησιμοποιώ ένα ατσάλινο κοίλο των 8 ευρώ από μαγαζί με χάντρες).
Tα stainless steel είναι βραχνάς γιατί δύσκολα ξεφεύγουν από τη φόρμα τους. Το καλύτερο γι' αυτά είναι να προ-λυγιστούν με ακρίβεια στο radius της ταστιέρας πριν μπουν (είτε με πρέσσα είτε με σφυράκι). Με τον παραδοσιακά απλό τρόπο πάντως δεν μπαίνουν, οπότε καλώς ήρθε και το jaws. Mε γεια και καλοφόρετα (τα τάστα)