• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Bιβλιογραφία Recording

Exω και εγω το βιβλιο του Δωδη την τριτη του εκδοση. Ειναι ενα αρκετα καλο βιβλιο μονο που υπαρχουν αρκετα σημεια που εχουνε απλα μεταφραστει απτα αγγλικα σε μια μορφη την οποια δυσκολα βγαζεις νοημα.

Αυτο που μου αρεσε πολυ ειναι το Behind The Glass: Top Record Producers Tell how They Craft The Hits στο οποιο θα βρειτε απειρες συνεντευξεις απο καταξιωμενους παραγωγους σχετικα με το τι εξοπλισμο χρησιμοποιουν και ΠΩΣ

menelaos είπε:
Ό,τι έχω διαβάσει κι εγώ από Paul White μου έκανε πολύ καλή εντύπωση! :) Πώς όμως και δεν έχει αναφέρει κανείς αυτό;;

The Mixing Engineer's Handbook by Bobby Owsinski

Εγώ το λάτρεψα πάντως, κυρίως για τα interviews με μεγάλα ονόματα του χώρου στο τέλος του βιβλίου!!
σωστος! τις συνεντευξεις τις διαβασα 2 φορες...!

το πρωτο μισο ειναι στην ουσια το ρεζουμε απο τις συνεντευξεις.

IxNiLaTiS είπε:
Αυτά τα βιβλία πρέπει να τα αγοράζουμε …
καλα το ξεκινας

δεν είναι ένα τραγουδάκι της πλάκας που δεν θα μας ένοιαζε αν δεν το είχαμε,

οπότε δεν θα το αγοράζαμε.
το ξεσκισες...

Αναθεωρω για το βιβλιο του Δωδη τωρα τελευταια ανατρεχω στις σελιδες του και τελικα μου φαινεται πραγματικα μια πληρης αποτυχημενη μεταφραση ξενης βιβλιογραφιας. Ο τροπος που τα λεει ειναι σαν να εχει κανει copy paste ενα ξενο βιβλιο να το χει πεταξει στο συστραν και να εκτυπωσει το αποτελεσμα.

Το χειροτερο: ειναι ηδη η τριτη του εκδοση (μπορει να χει βγει και τεταρτη τωρα που μιλαμε) και στις σελιδες 149-165 οτι πολικο διαγραμμα εχει βαλει ειναι λαθος μετρημενο. Για την ακριβεια εχει ξεχασει καποια - στις μετρησεις τα οποια ειναι σημαντικα αλλο 20 αλλο -20. Κριμα

Υπήρχαν κάτι άρθρα στο νοιζ. Αν τα έχω θα τα δώσω στο yameth να τα σηκώσει.

Πάντως μην περιμένεις να βρεις και πολλά στα ελληνικά! Εδώ δεν υπάρχουν καλά καλά αρκετά που να ασχολούνται με τις βασικές αρχές.

Πάντως αν θες να ψαχτείς με περιοδικά το computer music έχει μεριά καλά άρθρα που εξηγούν σε γενικές γραμμές τι παίζει. Στο site τους τα είχα πετύχει να βόσκουν

http://www.computermusic.co.uk/page/computermusic?entry=free_beginner_pdfs

Για τα ελληνικά πρέπει να παραγγείλεις το τεύχος!

Και γενικά υπάρχει μια πληθώρα και στο net. ΠΧ ένα πολύ καλό:

http://www.gearslutz.com/board/tips-techniques/170733-compressor-limiter-basics.html

http://www.gearslutz.com/board/tips-techniques/173260-compressor-sidechaining-dance-music.html

Τώρα για γενικές ρυθμίσεις (που ρωτάς και αλλού), δεν μπορώ να σου πω, καθώς εξαρτάται από το υλικό που έχεις, και ερωτήσεις-απαντήσεις αυτού του στυλ, μόνο προβλήματα φέρνουν!

Τhanx

δεν νομιζω πως φερνουν πλροβληματα, απο τις απαντησεις που πηρα νομιζω

ειναι μια βοηθεια για πειραματισμο :)

και εγω αυτο που θελω κυριως ειναι να βρω καποια πατηματα

το οτι θα θελει διαφορετικες ρυθμησεις ενας compressor που θα βαλω στο bass μου

σε σχεση με το δικο σου μπασο ειναι λογικο ενταξει

παντα φιλικα ετσι

AntonyPath είπε:
Τhanx

δεν νομιζω πως φερνουν πλροβληματα, απο τις απαντησεις που πηρα νομιζω

ειναι μια βοηθεια για πειραματισμο :)
Ναι, αλλά πολλές φορές μου έχει τύχει κάποιος να σπάζεται, να κράζει για την ποιότητα μηχανημάτων/plugs κτλ κτλ, απλά επειδή πήρε ως πανάκια ότι διάβαζε και τα εφάρμοζε πιστά, παραμελώντας το ίδιο το υλικό με το οποίο δούλεψε.

Εξάλλου ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι οδηγοί κάθε φορά στο τέλος αναφέρουν ρητά, να μην ακολουθούν πιστά οι αναγνώστες το τι διαβάζουν, αλλά πάντα να προσαρμόζονται στο υλικό με το οποίο δουλεύουν και πάντα να εμπιστεύονται τα αυτιά τους. Εξάλλου πολλές "ηχάρες" βγήκαν από την ανορθόδοξη χρήση των διαφόρων πρακτικών!

Γιαυτό λέω πως φέρνουν προβλήματα  ;)

Να πω και εγώ την γνώμη μου....

Κάταρχην πιστεύω οτι το βιβλίο του Δώδη, είναι καλό , αλλά περίεργα γραμμένο. Λεέι γενικά αρκετα πράματα, αλλά δεν ξέρω κάτι με χαλάει σε αυτο το βιβλίο. Ίσως είναι όντως μια κακο-μεταφραση.

Αρκετα πολυ καλα βιβλία - δυο στον αριθμο - είναι του Γιώργου Σαγου. Εφαρμογες της Ηλεκτρο-ακουστικής στο hi-fi. Βέβαια δεν έχει να κάνει τόσο με ηχοληψια, αλλά ειναι πολυ καλα βιβλια. Μιλάει για ακούστικη, για ήλεκτρονικά, για cd, mini disk, eq, ηχεία, ενισχυτάς, καλώδια συνδεσης, απο θεωρητικης σκοπιας , αλλά και πρακτικης.

Τώρα σε ο,τι αφορα την ακουστικη, να μην ξεχνάμε οτι η ακουστικη είναι απλα η επιστήμη του ήχου, και είναι κλαδος φυσικής. Όποιος θέλει να γίνει ειδικός ακουστικης, καλα θα κάνει, να πάρει βιβλία κυματικης, να μάθει καλα μαθηματικα, και να ξεκινήσει...

Υπάρχουν καλα βιβλία, αλλά το θέμα είναι, τι θέλει να μάθει ο καθένας, άλλα βιβλία, απευθύνονται σε ηχολήπτες, μεθόδους, πράκτικες, τιπς , βασικες θεωρίες ήχου , άλλα βιβλια σε μηχανικους ήχου, που έχουν και τα μαθηματικα τους και τα ηλεκτρονικα τους και φύσικα άλλα σε μηχανικους ακουστικής. Τώρα θα μου πείς, όλα αυτα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους ? Θα έλεγα πως όχι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Προσωπικά έχω αρκετα βιβλια, κυριώς ξενο-γλωσσα, αλλά πρέπει να έχω πάνω απο 40 Giga pdf βιβλία.

Θα σας έλεγα να κοιτάξετε, την Focal Press και την Berklee Press.

Για αρχάριους - Understanding Audio - Berklee Press

Και λιγάκι φυσίκη και μαθηματικά - Acoustics & Psychoacoustics - Focal Press

Και για να μπούμε πιο βαθια - R. Serway, Physics for Scientists and Engineers - Kinematics

Δεν ξέρω γιατι, αλλα όποτε ακούω για iZotope Ozone μου γυρνάνε τα μυαλά. Το EQ του χρωματίζει και δεν είναι καθόλου "απαλό", ο multiband ειναι παιδικός (βλ. Flux Alchemist) και το tab για την στερεοφωνία θεωρώ οτι πολύ εύκολα μπορεί να σου καταστρέψει την μίξη.

Τωρα αν μιλάμε για της πλάκας mastering, use the presets.

Για όποιον ενδιαφέρεται να του προτείνω ποιό δύσκολα plugins αλλα με καλύτερο αποτέλεσμα, ας μου πεί σε ποιό thread να κάνω post.

Έστω και καθυστερημένα προσθέτω καμιά δεκαριά και εγώ:

1)Sound Advice on Equalizers Reverbs and Delays by Bill Gibson

2)The Recording Engineers Handbook του Bobby Owsinski

3)Audio Engineering Explained- for professional audio recording (Malestrom)

4)Microphone Techniques for Music - Studio Recording

5)Μiking Αcoustic Ιnstruments

6)PC Recording Studios For Dummies by Jeff Strong

7)Mastering Audio-The Art and the Science-Bob Katz

8)Practical Recording Techniques 5th

9)Mixing Audio Concepts, Practices and Tools

Σαφώς κάποια απευθύνοντα σε αρχάριους,αλλά κάποια άλλα έχουν πιο prof κείμενα!:)

καλησπερα και χρονια πολλα.

μια ερωτηση:υπαρχουν καποια βιβλια απο αυτα που αναγραψατε στα ελληνικα απο καποιους ξενους συγγραφης?

οσα αφορουν κυριος για home studio για καποιον αρχαριο(εκτος απο αυτα απο καποιους ελληνες).

Καλημέρα Φίλε!Τα ίδια ακριβώς δεν νομίζω,αλλά κάποια "παρόμοια" υπάρχουν.Εγώ είχα δυσκολευτεί να βρω κάποια βιβλία που θα με βοηθούσαν στν σχολή.Εξαρτάται όμως!Τι ακριβώς ψάχνεις?Για μίξη,ηχοληψία,ακουστική???

καταρχας χρονια σου πολλα καλη χρονια με δημιουργια,ευτυχια και υγεια πανω απ'ολα.

δεν εχω κανει σε καποια σχολη και η δουλεια μου δεν μου αφινει περιθωρια για να ακολουθισω ενα τετιο προγραμμα σε σχολη μουσικης τεχνολογιας.

αρα οτι κανω το κανω ψαχνοντας ως αρχαριος.

εχω παρει καποια βιβλια οπως:μουσικη και τεχνολογια του Αντωνη πλεσσα ειναι 2

και περιμενω να μου ερθει και το βιβλιο του Αντρεα παπαχριστου το περι μουσικης και ηχοληψιας.

απλα ειδα καποια βιβλια που αναφερουν στο θεμα αυτο περι home studio απο ξενους συγγραφεις ετσι σκεφτηκα να κανω μια ερωτηση.αν υπαρχει κατι που μπορει να με βοηθησει ως αρχαριο θα ηθελα να το παρω και να το διαβασω.

σε ευχαριστω που απαντησες  :)

Kαλημέρα και χρόνια πολλά

Εδώ είναι ένα βιβλίο που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει θέματα ακουστικής χώρων ακρόασης και ηχογράφησης.

http://www.bookstars.gr/User/BookDetails.aspx?Id=TDT1W70U9K+1IdippZG0Tg==&CId=G+vz49m56Do=

9786185015251.jpg

Πολύ καλησπέρα παίδες! Λοιπόοοοον εγώ έχω να προτείνω Το Μουσική Ακουστική τεχνολογία του John M. Eargle (Εκδόσεις ΙΩΝ είναι για αρχάριους βέβαια...

Μετά πάει το The Ultimate Live Sound Operetor's Handbook του Bill Gibson πού αν και φλύαρο έχει πράγματα πού τα εξηγεί πάρα πολύ καλά κατά την γνώμη μου + το DVD με τα παραδείγματα τον γραφομένων.

Και το τελευταίο που θα προτείνω είναι το The Live Sound Manual (Backbeat Books).

Thumbs Up για το The Art Of Mixing μιλάμε ότι είναι έπος και μου αρέσει πάρα πολύ. Α! Και συγχαρητήρια για το Θέμα είναι πολύ καλό και πιστεύω πως θα βοηθήσει πολύ κόσμο όπως και εμένα!! Αυτάααααααααααα απο μένα!

παιδια στο τει εχουμε ενα ελληνικο του χρηστου καρακιτσιου "οργανωση και χειρισμος ηχητιων συστηματων"

Τσεκάρετε το The Systematic Mixing Guide, πολύ καλός οδηγός κυρίως για μοντέρνο rock και metal, με έχει βοηθήσει πολύ!                                                                         

images

Trending...

Νέα θέματα