Backup κιθάρα για live

Αλέξανδρος Ζήκας

Κουφη Λεοπαρδαλη

Dreaming of Ibanez Pia
Πόντοι
398
Έχω μόνο μία κιθάρα, Fernandes, που ναι μεν είναι πολύ καλή, αλλά σε περίπτωση live, επειδή έχει γέφυρα Floyd Rose, αν σπάσει κάποια χορδή, είναι φουλ αργή η διαδικασία να βάλεις νέα. Τρέχεις να βρεις κλειδί Allen, κόπτη χορδής, και δεν συμμαζεύεται.

Έτσι σκέφτομαι να αγοράσω μια backup με σταθερή γέφυρα.
Και αν σπάσει και εκεί μια χορδή τουλάχιστον θέλει πολύ λιγότερο χρόνο να βάλεις την νέα.

Η τωρινή μου κιθάρα έχει scale length 25,5 ίντσες και αρκετά flat ταστιέρα και έτσι κατέληξα σε αυτήν την Ibanez S που έχει τα ίδια spes στο μανίκι.
p_region_SEW761FM_NTF_1P_02_sub_1.jpg

Ξανθιά, όπως και η Fernandes μου. Επώνυμοι μαγνήτες και ελαφριά.
Και φυσικά σταθερή γέφυρα.

Τώρα να σας ρωτήσω, επειδή η τωρινή μου κιθάρα έχει διάταξη δύο humbuckers, και παίζω χρόνια έτσι, μήπως ο επιπλέον μεσαίος μαγνήτης να μου είναι εμπόδιο?

Και αν ξέρετε πως συγκρίνονται οι bridge μαγνήτες Seymour Duncan Distortion (η τωρινή μου Fernandes) και DiMarzio Tone Zone? (η Ibanez S)
Ιδανικά να μην έχουν πολύ διαφορά στην ένταση και στο gain, αλλιώς πάλι δουλειά ο ηχολήπτης.

Γενικά πώς επιλέγετε backup κιθάρες για live? Να είναι αρκετά παρόμοιες ή να έχουν αρκετή διάφορα, στον ήχο ή στην εργονομία?

Αυτήν που ποστάρεις, με μοναδική ένσταση τον μεσαίο μαγνήτη, την αγόραζα με κλειστά τα μάτια. Τώρα το θέμα του μεσαίου μαγνήτη είναι καθαρά υποκειμενικό: άλλους τους ενοχλεί στο picking, άλλους, καθόλου. Επίσης εάν είναι αρκετά ισχυρός, μπορεί να είσαι εντάξει με το να τον χαμηλώσεις πολύ σε ύψος, οπότε αυτόματα δεν είναι θέμα η ύπαρξη του. Αλλά μόνο αν δοκιμάσεις το συγκεκριμένο όργανο θα δεις εάν σε βολεύει ή σε ενοχλεί.

Τώρα από specs και τιμή το συγκεκριμένο είναι super, ξαναλέω το αγόραζα τυφλά.

Η κιθάρα που διαλέγω για live εξαρτάται από τη μουσική που παίζω εκεί. Πχ σπίτι παίζω μόνο με Tele, live μόνο με Gretsch. Αλλά σπίτι δεν παίζω απαραίτητα αυτά που παίζω live

Γενικά θες
1) καλό βάρος
2) αξιοπιστία
3) καλό ήχο σε συνδυασμό με τον ενισχυτή που θα έχεις ΕΚΕΙ

επειδή η τωρινή μου κιθάρα έχει διάταξη δύο humbuckers, και παίζω χρόνια έτσι, μήπως ο επιπλέον μεσαίος μαγνήτης να μου είναι εμπόδιο?
Eξαιρετικά απίθανο να συμβεί σε strat να σε δυσκολεύει στο picking ο μεσαίος μαγνήτης (αντίθετα η Les Paul με 3 humbuckers είναι δράμα). Επειδή όμως το απίθανο δεν είναι και αδύνατο*, θα μπορούσες να δοκιμάσεις μια HSH για να είσαι σίγουρος.
Seymour Duncan Distortion (η τωρινή μου Fernandes) και DiMarzio Tone Zone? (η Ibanez S)
Οι high gain μαγνήτες των δύο εταιρειών πάντα διαφορετικής φιλοσοφίας. H "πλατφόρμα" για την DiMarzio είναι ο Super Distortion ενώ για την Seymour Duncan o Jeff Beck (JB).

Ο DiMarzio έχει πιο κοφτερά πρίμα και άμεση αττακα και παραμένει defined με τα χαραστηριστικά πριμομεσαία της εταιρείας. Eίναι καταπληκτικός σε single note lines στις οποίες και καταφέρνει να κάνει μια strat να ακούγεται σχεδόν σαν Les Paul. Στα αρνητικά του, δεν είναι μαγνήτης να παίξεις complex ακκόρντα. Μέχρι πέμπτες στα μεγάλα γκάζια το πολύ, μετά γίνονται όλα σούπα.

Ο Seymour Duncan είναι σαφώς πιο κοντά σε γκαζωμένο PAF, με το εξής για μένα θέμα: Ακούγεται bloated & mushy, μπουκωμένος θολός με αργή σχετικά αττάκα για high gain μαγνήτης. Βασικά οι high gain Seymour Duncan χωρίζονται σε δύο κατηγορίες για μένα: Σε αυτούς που ακούγονται μπουκωμένοι και θολοί και σε αυτούς που έχουν ένα πολύ aggresive highpass για να μην ακούγονται μπουκωμένοι και θολοί :(

Παραθέτω κι ένα βίντεο σύγκρισης:

Γενικά πώς επιλέγετε backup κιθάρες για live? Να είναι αρκετά παρόμοιες ή να έχουν αρκετή διάφορα, στον ήχο ή στην εργονομία?

Όταν έχω μεγάλα κέφια, παίρνω μαζί μου δύο διαφορετικές κιθάρες. Αν κάτι έχει γραφτεί με την Jazzmaster σίγουρα η μία είναι αυτή και μετά μία με humbuckers.

Όταν έχω μόνο μία κιθάρα μαζί μου αυτή είναι μια SG η οποία είναι mini hum neck / P90 bridge και καλύπτει τεράστιο εύρος vintage ήχων.

Αν πάω σε πρόβα για jam που δεν ξέρω καθόλου τί παίζει, παίρνω την PRS.

*Sherlock Holmes

Last edited:
Στην ετοιμασία για τα live παίζω πάντα με συγκεκριμένη κιθάρα.
Όταν φιξαριστεί η μπάντα δυο πρόβες προ δοκιμάζω δυο άλλες κιθάρες ( μετά από setup ) σε δυο τραγούδια.
Όποια κάθεται στον ήχο έρχεται παρεούλα στο live.

Έχω μόνο μία κιθάρα, Fernandes, που ναι μεν είναι πολύ καλή, αλλά σε περίπτωση live, επειδή έχει γέφυρα Floyd Rose, αν σπάσει κάποια χορδή, είναι φουλ αργή η διαδικασία να βάλεις νέα. Τρέχεις να βρεις κλειδί Allen, κόπτη χορδής, και δεν συμμαζεύεται.

Έτσι σκέφτομαι να αγοράσω μια backup με σταθερή γέφυρα.
Και αν σπάσει και εκεί μια χορδή τουλάχιστον θέλει πολύ λιγότερο χρόνο να βάλεις την νέα.

Η τωρινή μου κιθάρα έχει scale length 25,5 ίντσες και αρκετά flat ταστιέρα και έτσι κατέληξα σε αυτήν την Ibanez S που έχει τα ίδια spes στο μανίκι.
Προβολή συνημμένου 52327
Ξανθιά, όπως και η Fernandes μου. Επώνυμοι μαγνήτες και ελαφριά.
Και φυσικά σταθερή γέφυρα.

Τώρα να σας ρωτήσω, επειδή η τωρινή μου κιθάρα έχει διάταξη δύο humbuckers, και παίζω χρόνια έτσι, μήπως ο επιπλέον μεσαίος μαγνήτης να μου είναι εμπόδιο?

Και αν ξέρετε πως συγκρίνονται οι bridge μαγνήτες Seymour Duncan Distortion (η τωρινή μου Fernandes) και DiMarzio Tone Zone? (η Ibanez S)
Ιδανικά να μην έχουν πολύ διαφορά στην ένταση και στο gain, αλλιώς πάλι δουλειά ο ηχολήπτης.

Το πόσο συμφωνώ με το γενικό πλάνο που αναφέρεις, απεικονίζεται στην βασική και στην αναπληρωματική μου κιθάρα για live.
Και οι 2 Fender και οι 2 Showmaster αλλά...

⬇️
1000030901.jpg

Γενικά πώς επιλέγετε backup κιθάρες για live?

H backup κιθάρα φροντίζω να μην είναι ακριβή, και να εχει πανω κάτω ίδια specs με την πρώτη. Εάν χρειαστεί να αλλάξω κιθάρα, θα πρέπει να μην χρειάζεται να κάνω σχεδόν καμία αλλαγή στις ρυθμισεις του rig. Plug n' play δλδ.

Εάν ήθελα να αγοράσω μια δεύτερη κιθάρα, διότι έχω βαρεθεί να παίζω μόνο με μία, θα αγόραζα κάτι διαφορετικό, κάτι να με ιντριγκάρει.

Εάν εχεις συνηθίσει να παίζεις με 2 διπλούς, και παίζεις μονο με high gain, ο μεσαίος δεν θα σου φανεί χρήσιμος νομίζω.

Επειδή αναφέρεις ότι δεν έχεις εμπειρία από μεσαίο μαγνήτη προτείνω να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τέτοια κιθάρα πριν αγοράσεις. Και δεν έννοώ 5 λεπτά σε ένα μαγαζί αλλά αν έχεις την δυνατότητα να δανειστείς μία για μερικές μέρες. Εμένα, μετά από πολλά χρόνια, εξακολουθεί να με ενοχλεί στο παίξιμο και αυτός είναι ο βασικός λογος που με αποθεί από τύπου stratocaster κιθάρες

Με προυπόθεση ότι έχεις αλλάξει χορδές μια δυο μέρες πριν το λαιβ, συνήθως γλιτώνεις αρκετά απο την πιθανότητα να σπάσει χορδή. Αν πάλι σπάσει, η ύπαρξη μιας δεύτερης κιθάρας, ακομα και με floyd rose (με προυποθεση οτι φοράει καινούριες χορδές) στατιστικά ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να σπάσει και δεύτερη χορδή.

Επομένως θεωρώ οτι η προδιαγραφή της σταθερής γέφυρας δεν ειναι απαραίτητη για στην ασφάλεια. Εκτός αν θες και μια κιθάρα με σταθερή γέφυρα γενικά.

Το αν ο μεσαίος μαγνήτης θα σε ενοχλεί εξαρτάται απο την θέση του χεριού σου πάνω στην κιθάρα αλλά και το βαθμό προσαρμοστικότητάς σου γενικά.

Προσωπικά παίρνω ανάλογες κιθάρες μαζι μου ωστε να μην απέχω ηχητικά απο αυτό που θέλω. Αν όμως το ρεπερτόριο σου απαιτεί διαφορετικές κιθάρες τότε αναγκαστικά αυτές θα πάρεις. Θεωρώ ότι απο τη στιγμή που εσύ παίζεις με superstrat δεν εχεις λόγο να πας σε άλλου τυπου κιθάρα.

Last edited:
Αν ειναι να σπασει η χορδή, θα σπάσει οτι γεφυρα και να έχεις.
Καλή ιδέα το backup, παρε οτι σε βολευει, ή οτι σου αρεσει, τα υπόλοιπα θα τα βρεις.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back