Αυτός ο κιθαρίστας είναι BAAAAD(!)

Αλέξανδρος Ζήκας

Κουφη Λεοπαρδαλη

Dreaming of Ibanez Pia
Πόντοι
398
Ιαπωνέζικο game (Nintendo) και θεωρώ πως είναι Ιάπωνας κιθαρίστας. Έχω παρατηρήσει από πολλά games της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου πως οι κιθαρίστες τους έχουν φρέσκιες ιδέες και phrasing.

Το παίξιμο εδώ τα σπάει.
Δώσε-δώσε!!

τριτόνιο ✅
b9 ✅
blues κλίμακα ✅
φρέσκο phrasing ✅
γαμάτο tone ✅
βιμπράτο ✅
tasty whammy dives ✅

Η πλάκα είναι ο Bowser είναι εύκολος αντίπαλος τελικά, αλλά αυτή η μουσική και κιθάρα σε hype-άρει για την μάχη όσο δεν πάει.

Ισχύουν αυτά που γράφεις, βεβαια στο εκτελεστικό-παικτικό κομμάτι γιατί συνθετικά δεν ξέρω αν ο εκάστοτε κιθαρίστας έχει το ελεύθερο να παίξει ό,τι θέλει σε τέτοια μεγάλα projects που την μουσική την έχουν αναλάβει φθασμένοι συνθέτες.

Το καλύτερο soundtrack σε Nintendo παιχνίδι είναι του The legend of Zelda: Breath of the wild όπου δεν μιλάμε πλέον για απλή ''λούπα'' που ακούγεται από πίσω κατα την διάρκεια του παιχνιδιού αλλά κάτι πιο ambient, μινιμαλιστικό (ενα απλό πιανάκι ακούγεται μόνο επί το πλέιστον) και δυναμικό (με περίεργες κλίμακες και time signatures) που μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με το τι συμβαίνει εκείνη την στιγμή το παιχνίδι

Για πάντα θα έχω ένα θερμό αίσθημα μέσα μου για το soundtrack του Zelda: Ocarina of time. Μέγας Koji Kondo. (ο ίδιος και στο πρώτο-πρώτο Super Mario Bros.)
Το έπαιζες?

Για πάντα θα έχω ένα θερμό αίσθημα μέσα μου για το soundtrack του Zelda: Ocarina of time. Μέγας Koji Kondo. (ο ίδιος και στο πρώτο-πρώτο Super Mario Bros.)
Το έπαιζες?

Όχι ολόκληρο, το είχα δοκιμάσει με emulator (είχα όμως το link to the past στο Super Nintendo το οποίο θεωρώ πως είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών και παίζεται άνετα ακόμα και σήμερα, σε αντίθεση με το Ocarina που εχει γεράσει χειρότερα αλλά κανείς δεν αμφβισβητεί την αξία του).

Μερικά δείγματα από το Breath of the wild: μινιμαλιστικό πιανάκι με μεγάλες παύσεις

Ενα άλλο δειγμα:

Ακούγονται λίγο άκυρα όταν τα ακούς σκέτα χωρίς να παίζεις (σε αντίθεση με τα κλασσικά soundtracks που είναι λούπες και ακούγονται μια χαρά και σκέτα) αλλά όταν παίζεις ακούγονται σαν οργανικό κομμάτι της εμπειρίας.

Program music (ο όρος του 19ου αιώνα). Ωραίο, αλλά η καλύτερη λύση για μένα είναι και κάτι που έχει διάρκεια και λουπάρει αν μείνεις αρκετά στην ίδια περιοχή, όμως με παραλλαγές. Πχ. στα Metal Gear Solid αν σε πάρουν χαμπάρι οι φρουροί γίνεται πιο frenetic η μουσική αυξάνοντας ρυθμό, όργανα και ένταση.

Όντως τα γραφικά του Ocarina έχουν γεράσει χειρότερα, όπως και το frame rate. Συγκρίνουμε πάντως 2D pixel art αρκετών χρόνων που ήταν κοντά στο να τελειοποιηθεί, με πρώιμο 3D με λίγα πολύγωνα και μνήμη για απλά textures μόνο.

Program music (ο όρος του 19ου αιώνα). Ωραίο, αλλά η καλύτερη λύση για μένα είναι και κάτι που έχει διάρκεια και λουπάρει αν μείνεις αρκετά στην ίδια περιοχή, όμως με παραλλαγές. Πχ. στα Metal Gear Solid αν σε πάρουν χαμπάρι οι φρουροί γίνεται πιο frenetic η μουσική αυξάνοντας ρυθμό, όργανα και ένταση.

Η καλύτερη λύση εξαρτάται από το παιχνίδι, σε Super Mario ταιριάζει η λούπα χωρίς να έχει σημασία το τι κάνεις, στο Metal Gear ή στα καινούργια DOOM γίνεται αυτό που λες, σε RPGs απλά υπάρχει ένα epic theme σε λούπα ανα περιοχή κτλ.

Απλά θεωρώ ότι η υλοποίηση στο Breath of the Wild είναι εξαιρετική, γιατί δεν είναι απλά program music όπως Metal Gear/Doom αλλά μιλάμε για ηχοχρώματα και μουσικές πινελιές (ή απουσία αυτών - παύσεις) που δένουν αρμονικά με το όλο σύνολο δημιουργώντας εναν πιστευτά ζωντανό και δυναμικό κόσμο και όχι απλά ''soundtrack που αλλάζει όταν συμβαίνει κάτι''

Όντως τα γραφικά του Ocarina έχουν γεράσει χειρότερα, όπως και το frame rate. Συγκρίνουμε πάντως 2D pixel art αρκετών χρόνων που ήταν κοντά στο να τελειοποιηθεί, με πρώιμο 3D με λίγα πολύγωνα και μνήμη για απλά textures μόνο.

Ισχύει, αλλά παραμένει να είναι δυστυχώς αυτή η αλήθεια: το Link to the past είναι ένα αειθαλές παιχνίδι που δεν θα γεράσει ποτέ, μπορείς να το παίξεις και το 2026 και το 2036 κ.ο.κ., το Ocarina για να παιχτεί σήμερα χρειάζεται όχι μόνο οπτικό remake αλλά και εκμοντερνισμό σε ό,τι αφορά στον χειρισμό (έχει γίνει ήδη ένα remake για το 3DS αλλά ποτέ δεν είχα 3DS και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Νιντέντο δεν το κάνει διαθέσιμο στο store της και παραμένει ''εγκλωβισμένο μόνο στους κατόχους της συγκεκριμένης κονσόλας...)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back