Ας μιλήσουμε για ταλέντο

όπως έλεγε και ο Έντισον : ταλέντο 5%, δουλειά 95%

όταν μου λένε ότι έμαθα κιθάρα επειδή "έχω ταλέντο"

δυστυχώς δεν ξέρουν ότι ασχολούμαι συνήθως 3-4 ώρες

κάθε μέρα εδώ και 12 χρόνια και ότι στις αρχές ήμουν

5 και 6 ώρες κάθε μέρα μαθαίνοντας ό,τι άκουγα

για να μπορέσω να εξελιχθώ

αλλά και που τα λέω τι έγινε;

αυτοί εκεί, κόλλημα

η δουλειά δεν παίζει στο λεξιλόγιό τους

είναι λοιπόν αδικία να λένε μόνο ταλέντο ή ότι έχω μακριά δάχτυλα

ο καθηγητής κιθάρας του αδερφού μου είχε πιο κοντά και πιο χοντρά δάχτυλα από μένα και παίζει Μπαχ στην κιθάρα!

ή (για να πω και το άλλο) η Παπανδρέου, από τις πιο καλές κλασσικές

κιθαρίστριες έχει δάχτυλα αράχνης

αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτα από την δουλειά και την μελέτη χιλιάδων ωρών - γι' αυτό άλλωστε είναι σολίστ και παίζει σε όλη την Ευρώπη

Τι?  ;D

Η Παπανδρέου είναι ατάλαντη και τα κατάφερε με σκληρή μελέτη?  :D

Επίσης παρακαλώ μην γράφουμε off topic.... Το θέμα είναι μόνο για drummer.  :P

Πιστεύω πως το ταλέντο σε ένα ντράμερ  παίζει ρόλο στα πρώτα χρόνια που ξεκάνει.

Αφομοιώνει –μιμείται  εύκολα ότι ακούει, γκρουβς λικς  παίζει κομμάτια κτλ.

Επιτα όσο ανεβαίνει το επίπεδο του,το μουσικό  το τεχνικό αλλά και τις αντίληψης ,η μελέτη μπαίνει στο θέμα.  Οπότε εφόσον έχει ταλέντο και πραγματική αγάπη για αυτο που κάνει,

Μελεταει εις βάθος και πολλές ωρες.Αυτο πιστεύω πως βγάζει  τα πραγματικά ταλέντα

Και τους όποιους παιχταράδες  που ακούμε και θαυμάζουμε.

Υ.Γ

για το παράδειγμα του Τόνι ροιστερ ,επιδη ξεκίνησε από 3 χρονών και έχοντας ταλεντο,φανταζομε πως το μόνο που έκανε ήταν να παίζει τυμπανα.και όχι με παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά της ηλικίας του.

Αυτο ηταν και είναι το πραγματικό του παιχνίδι.

Χρονια πολλα καλη χρονια σε ολους!!

Η Παπανδρέου είναι ατάλαντη
Ε,οχι και αταλαντος ο πρωθυπουργος μας!

Μας εφερε το ΔΝΤ,μας εβ(γ)αλε απο την κριση,αναδιοργανωνει το κρατος,ειναι αθληταρας,ειναι ποδηλατης,ξερει ξενες γλωσσες (μιλαει σχεδον σαν Ελληνας τα ελληνικα) ,ειναι ταξιδευτης του κοσμου,εχει ωραιο μουστακι,ειναι ομορφοπαιδο και πολλα αλλα.....

Αρα ειμαι σιγουρος οτι και στην κιθαρα θα πεταει!

edit : μπερδευτηκα εγω νομισα οτι ειπες Ο Παπανδρεου... ;D

SF κάνε μου μια χάρη, και πήγαινε στο 2:02 λεπτό... Θα πεθάνεις στο γέλιο!!!  ;D

harilatron είπε:
Τι?  ;D

Η Παπανδρέου είναι ατάλαντη και τα κατάφερε με σκληρή μελέτη?  :D

Επίσης παρακαλώ μην γράφουμε off topic.... Το θέμα είναι μόνο για drummer.  :P
Aγαπητοι μας διαχειριστες.

Μου ειναι πραγματικα πολυ ευκολο να μπω στη διαδικασια των ειρωνικων και σαρκαστικων σας σχολιων..{εσεις το ονομαζεται ..χιουμορ αν δεν κανω λαθος} ::) ::)

δεν θα το κανω ομως..Επι της ουσιας?? 

Εγω να ευχηθω σε ολους σας Καλη Χρονια.

Β. Μουλακακης.

Μη θυμώνεις vagelis΄μ.

Με τέτοια θέματα, λογικό είναι να πέσει και λίγο καζούρα.

vagelism είπε:
....Επι της ουσιας?? 

...
Δεν κατάλαβα.... θεωρείς ότι υπάρχει και ουσία σε αυτή τη συζήτηση?

Μη με αναγκάσεις να σου πω την πικρή αλήθεια που όλοι σκέφτονται και η πολιτική ορθότητα δεν τους αφήνει να εκφράσουν. Και όταν λέω "όλοι" δεν εννοώ οι "μαθητές".

Καλά λοιπόν  ;D

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η καραμέλα της "σκληρής μελέτης" που τα πετυχαίνει όλα είναι απλά κάτι ευγενικό (και όχι τελείως ψευδές) το οποίο μπορείς να λες στους μαθητές που σε πληρώνουν με την ώρα.

Επίσης είναι η πικρή αλήθεια ότι για κάθε παιδί που "στην αρχή δεν το είχε" αλλά που με την πολλή προσπάθεια κατάφερε να παίξει (χωρίς λάθη) το asturias (ή όποιο παίζουν τέλος πάντων) και να πάρει το πτυχίο της κλασικής υπάρχουν άλλοι ΔΕΚΑ που εφαγαν τα χρόνια τους (και μισή περιουσία) στα ωδεία και τους δασκάλους (και στα Πανεπιστήμια -αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα) και παρέμειναν θλιβερές μετριότητες που δεν μπορούν να παίξουν ούτε το imagine.

Η προσωπική μου άποψη (που χρειάστηκε σθένος και ψυχική υπέρβαση για να εφαρμόσω) είναι ότι αν απογοητεύσεις κάποιον που δυσκολεύεται, μερικές φορές του προσφέρεις θετικότατη υπηρεσία. Αν κάνεις λάθος, αυτός θα βρει το δρόμο του και το πολύ πολύ να σε θυμάται σαν έναν "περίεργο". Αν έχεις δίκιο όμως, τον έχεις γλυτώσει από μεγάλη άδικη προσπάθεια. (Και ίσως τον έχεις οδηγήσει να αναζητήσει άλλο δρόμο στον οποίο θα διαπρέψει.)

harilatron είπε:
Η προσωπική μου άποψη (που χρειάστηκε σθένος και ψυχική υπέρβαση για να εφαρμόσω) είναι ότι αν απογοητεύσεις κάποιον που δυσκολεύεται, μερικές φορές του προσφέρεις θετικότατη υπηρεσία.
Δηλ. πως γίνεται?

"Όποιος έχει ταλέντο, ένα βήμα μπροστά...που πάς εσύ ρε Καραμήτρο με τα drums?"

AΦTO INE?

harilatron είπε:
Καλά λοιπόν  ;D

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η καραμέλα της "σκληρής μελέτης" που τα πετυχαίνει όλα είναι απλά κάτι ευγενικό (και όχι τελείως ψευδές) το οποίο μπορείς να λες στους μαθητές που σε πληρώνουν με την ώρα.

Επίσης είναι η πικρή αλήθεια ότι για κάθε παιδί που "στην αρχή δεν το είχε" αλλά που με την πολλή προσπάθεια κατάφερε να παίξει (χωρίς λάθη) το asturias (ή όποιο παίζουν τέλος πάντων) και να πάρει το πτυχίο της κλασικής υπάρχουν άλλοι ΔΕΚΑ που εφαγαν τα χρόνια τους (και μισή περιουσία) στα ωδεία και τους δασκάλους (και στα Πανεπιστήμια -αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα) και παρέμειναν θλιβερές μετριότητες που δεν μπορούν να παίξουν ούτε το imagine.

Η προσωπική μου άποψη (που χρειάστηκε σθένος και ψυχική υπέρβαση για να εφαρμόσω) είναι ότι αν απογοητεύσεις κάποιον που δυσκολεύεται, μερικές φορές του προσφέρεις θετικότατη υπηρεσία. Αν κάνεις λάθος, αυτός θα βρει το δρόμο του και το πολύ πολύ να σε θυμάται σαν έναν "περίεργο". Αν έχεις δίκιο όμως, τον έχεις γλυτώσει από μεγάλη άδικη προσπάθεια. (Και ίσως τον έχεις οδηγήσει να αναζητήσει άλλο δρόμο στον οποίο θα διαπρέψει.)

applause.jpg

harilatron είπε:
Καλά λοιπόν  ;D

Θα διαφωνήσω βασικά μιας και είναι πάντα συζητήσιμο το τι θεωρεί κάποιος ότι πετυχαίνει. Μπορεί και να λέμε το ίδιο αλλά βγαίνει κάπως όπως το είπες.

Όταν έχεις σκοπό να βγάλεις κάποιο δύσκολο κομμάτι σε κάποιο όργανο, θέλει μελέτη. Τέλος. Και αν κάτσεις να την κάνεις αυτή την μελέτη θα το βγάλεις. Επίσης τέλος.

Εάν θες να γίνεις ο νέος μπετόβεν, μόνο με σκληρή μελέτη, δεν παίζει.-

Ας εκφράσω κα εγω την γνωμη μου.

Τα πράγματα είναι απλά.

Καποιοι μαθαίνουν το ίδιο πράγμα σε 1 ώρα και άλλοι σε ένα μήνα.

Αυτό κυρίως που κάνει ένα καλό μουσικό ειναι σίγουρα το αυτί και το πως σκέφτεται.

Ακόμα και αυτό όμως εξασκείται.

Από εκεί και πέρα όλα θέμα μυικής μνήμης είναι.

Η μουσικη απαιτει ικανοτητα σε πολλους τομεις. Αλλος μπορει να εχει ταλεντο στο να γραφει κομματια, αλλος στην τεχνικη ενος οργανου, αλλος στον αυτοσχεδιασμο, αλλος στη αναγνωση, αλλος μπορει να εχει ή να μην εχει ανεπτυγμενη αισθηση του ρυθμου, αλλος μπορει να εχει perfect pitch, αλλος μπορει να τραγουδαει ολα τα διαστηματα χωρις να ξερει καν τι ειναι κλπ κλπ ,και καποιοι μπορει να μην εχουν τιποτα απο ολα αυτα, αλλα καποιοι μπορει να ειναι ταλαντουχοι σχεδον σε ολα.

Στη δευτερη περιπτωση σιγουρα μιλαμε για ταλεντο, οταν ομως καποιος εχει τα μισα απο τα παραπανω περι τινος προκειται? Περι μισο-ταλαντουχου μουσικου? Η "ποσοτητα" του ταλεντου ειναι σχετικη. Αλλος ειναι ο καλυτερος του κοσμου, αλλος ο καλυτερος στην πολυκατοικια. Ηδη στο παρον θεμα εχουμε καποιους που δηλωσαν ταλαντουχοι, αλλα θεωρω πως για ταλεντο μπορουμε να μιλαμε μονο σε extreme περιπτωσεις. Οι υπολοιποι, απλως ειμαστε μεσος ορος.

Evilnye είπε:
Θα διαφωνήσω βασικά μιας και είναι πάντα συζητήσιμο το τι θεωρεί κάποιος ότι πετυχαίνει. Μπορεί και να λέμε το ίδιο αλλά βγαίνει κάπως όπως το είπες.

Όταν έχεις σκοπό να βγάλεις κάποιο δύσκολο κομμάτι σε κάποιο όργανο, θέλει μελέτη. Τέλος. Και αν κάτσεις να την κάνεις αυτή την μελέτη θα το βγάλεις. Επίσης τέλος.

Θα συμφωνήσω με αυτό.

Πιστεύω πως η έννοια του ταλέντου είναι λιγάκι υπερεκτιμημένη ή ίσως παρεξηγήσιμη,υπό το εξής πρίσμα:

Δεν αρκεί μόνο η κλίση προς έναν τομέα.Χρειάζεται(για να μην πω απαιτείται)και η σοβαρή ενασχόληση(και όταν γράφω σοβαρή,δεν εννοώ η με τις ώρες εξάσκηση,αλλά η συνειδητοποιημένη ενασχόληση,να ξέρεις τι κάνεις και γιατί).

Όταν κάποιος έχει την κλίση/ροπή,ενδεχομένως(και όχι απαραιτήτως)να πρωτοπορήσει/πρωτοτυπήσει  στον τομέα του,ενώ όποιος δεν έχει το "ταλέντο" να είναι απλα άριστος σε ότι ήδη υπάρχει σε αυτόν τον τομέα.

Evilnye είπε:

Συγκρίνεις διαφορετικά πράγματα..

Αλλο συνθέτης και άλλο εκτελεστης.

Αλλο μουσικολόγος και άλλο οργανοπαίχτης.

Ειναι κομματι δυσκολο να εισαι συνθετης χωρις να εχεις και εκτελεστικες ικανοτητες.

Κατά τη γνώμη μου το ταλέντο χρησιμοποιείται σαν λέξη για πάρα πολλά πράγματα.

Ένας που έχει τη δυνατότητα να γίνει δεξιοτέχνης λόγω "ταλέντου", την όποια κλίση τέλος πάντων να καταλάβει κάτι γρηγορότερα από τους άλλους (κοινώς ευστροφία, όπως είπα εξ αρχής) δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει και καλλιτέχνης και ας παίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Στο τέλος θα μετράει απλά και ωραία η αισθητική και η ειλικρίνεια του έργου.

Οπότε αν κάποιος κάθεται και αγχώνεται για το αν έχει ταλέντο καλό είναι να αναρωτηθεί πρώτα για τι σόι ταλέντο ανησυχεί. Άρα και πάλι να επανεξετάσει τις τυχόν επιθυμίες του από την ενασχόληση με το "άθλημα".

Evilnye είπε:

Γιατί διαφωνείς?  ;D

(Δεν είπα κάτι αντίθετο σε αυτά που λες. )

Ε γι αυτό σου λέω μπορεί να λέμε και το ίδιο. Απλά είπα να το ξεκαθαρίσω!

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back