Ανορθογραφα posts

Λέω> Ακόμα και τα greeklish δεν έχουν πλήρη κωδικοποίηση άρα στη συλλογιστική σου δεν είναι λειτουργική γλώσσα, άρα εργαλειακά αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με την ορθά ορθογραφημένη λέξη, πχ ο φθόγγος δ πως αποτυπώνεται; d / th ; το θ; πάλι th ή μήπως 8 ; ακόμα και  το φ; ph ή f ? και τελικά το th τι σημαίνει; τη; θ; δ;
Αρκει να αποφασισεις ενα ιωτα που θα σημαινει "ι" και οπως θελεις πεστο (σαν αστερακι, σαν Ι, σαν i, σαν ψαρακι) και να ειναι παντα και παντου αυτο. Αρκει να αποφασισεις οτι το d ειναι το δ η οπως σας αρεσει σαν συμβολο αλλα να ειναι παντα αυτο, ουτε και καποιο αλλο και μερικα ακομα.

Αναγωγή στα δικά σου : επιλέγουμε τη σουίτα  Microsoft office την οποία όλοι (linuxάδες, macάδες και λοιποί) σε όλον τον κόσμο, ως επί το πλείστον και στα αγγλικά-πέρα από τη μητρική τους γλώσσα, έχουν παιδευτεί - ταλαιπωρηθεί να αφομοιώσουν. Ούτε εξελληνισμός, ούτε εναλλακτικά προγράμματα ούτε open source- ούτε open office (αλήθεια σε αντίστροφα greeklish τι καταλαβαίνετε αν γράψω οφις; αν γράψω ΟΦΗΣ; αν γράψω ω φις; ) Οπότε τι σκίζεσαι -και RESPECT γι' αυτό , εσύ να κάνεις; Και μη μου πεις ότι υπεισέρχεται ο παράγοντας χρήμα και σε αντιδιαστολή η φιλοσοφία του open source, γιατί και τα αγγλικά που προτείνεις για παράδειγμα ως η μία γλώσσα, είναι η γλώσσα του κεφαλαίου, του καπιταλιστικού αγγλοσαξωνικού κόσμου που τυχαίνει να κινεί από  τον 19ο  αιώνα τον πλανήτη μας, όπως πολύ παλιότερα η ελληνική και μετά η λατινική.
Εδω μπορω να σου δωσω επιχειρηματα και υπερ σου και κατα, γιατι οντως τιποτα δεν ειναι ασπρο/μαυρο.

Κατα:

1) φυσικα και ειναι λογικο αυτο ενας διορθωτης ο πιο συνηθισμενος και ξεμπερδεψαμε. Αλλα μην ξεχνας οτι στο συγκεκριμενο ζητημα ειναι χομπι. Απλα δηλαδη αν δεν συμφωνω με το να βαλω word, δεν θελω κατι απο σενα, εσυ βαλε οφις. Εγω μπορω να αναπτυσσω με τα φιλαρακια μου αλλους 10 διορθωτες για πλακα. Ενω η γραμματικη, ορθογραφια, γλωσσα δεν αποτελει χομπι μας και οποια θελουμε χρησιμοποιουμε στο σχολειο/δουλεια/αιτησεις... ειναι πιο κεντρικα επιβαλλομενη.

2) Να πεθανει μια γλωσσα η ενα προγραμμα σαν το σκυλι αν παρηκμασε και δεν εχει να δωσει τιποτα, ωστε ολη η ενεργεια σου να στραφει προς κατι ακμαιο και υγιες, μια χαρα ειναι η ιδεα και παντα αυτο συμβαινει ακομα και στην φυση. Το συγκεκριμενο προγραμμα (εστω το openoffice η το linux η...), εχει (κατα πολλους) πλεονεκτηματα γιαυτο και συνεχιζει να υπαρχει και να συντηρειται. Οταν δεν θα το γουσταρουν δεν θα τους προσφερει τιποτα, μην ανυσηχεις, θα συμβει αυτο που λες. Η γλωσσα μας ομως εδω και καιρο ζει οχι γιατι οι πιτσιρικαδες γουσταρουν να λενε την πατατα γεωμηλο η το παρμπριζ υαλοκατοπτρο η γιατι θελουν να βαζουν δασειες στα SMS αλλα μεσω τεχνητης αναπνοης συντηρειται στην ζωη. Ουσιαστικα αυτο λεμε και εμεις εδω στο noiz "μην την παρατατε, βαλτε τονους, μην χρησιμοποιειτε latin πληκτρα, γυριστε σε ελληνικα". Με ντιρεκτιβες και παρακαλια. Ουσιαστικα αν αφησεις το συστημα ελευθερο χωρις να μαλωνεις τον αλλο γιατι θελει να χρησιμοποιει οτι θεωρει βολικο, θα δεις οτι ειναι ψιλονεκρο το ζητημα "ελληνικα", γιατι θα γινει ο χαμος στα greeklish και τις ανορθογραφιες και τα κεφαλαια ...

Υπερ σου

1) Το βλεπω και ετσι. Ενας διορθωτης κειμενου και ξεμπερδεψαμε. Αρκει να μην μας τον παρουν πισω λογο copyright η υπερογκων χρεωσεων και μεινουμε χωρις. Με τις γλωσσες δεν υπαρχει τετοιος κινδυνος, να μας χρεωνουν αυριο την λεξη cat 3 euro per usage και να την πατησουμε. Οποτε ναι, αν καποιος μου εξασφαλιζε την διαθεσιμοτητα του word κανενα προβλημα σε πληροφορω δεν θα ειχα και ας ηταν και κλειστο και αμπαρωμενο τελικα...

Λέω: τα ελληνικά , έστω και στην εκφυλισμένη τους σημερινή κατάσταση μετράνε πάνω από τρεις χιλιετίες. Αυτό δε σου λέει τίποτα περί ανθεκτικότητας, ικανότητας, χρησιμότητας; Ξέχνα την εθνικιστική και δες το από καθαρά εργαλειακή διάσταση, κάτι καλό θα κάνουνε και δεν πεθάνανε ρε παιδί μου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αρχαίες νεκρές γλώσσες
Και το DR-DOS καλο ηταν για πολυ καιρο και η πρωτη εκδοση του slackware linux μια χαρα στην εποχη της. Τo μεν ενα πεθανε και το γυρισαμε στα παραθυρικα, το αλλο βελτιωθηκε με νεες εκδοσεις. Εγω βολευομαι και με θανατο ολικα και με βελτιωση ορθογραφιας, γραφης (νεα version χωρις τονους, χωρις πολλα ιωτα κλπ). Την δουλεια μου να κανω ευκολα θελω ανα εποχη/αναγκες.

Η εντολή free –m , δεν μπορεί ποτέ να είναι fri-m , να μιλήσουμε στη γλώσσα σου, παρότι έχει λιγότερα γράμματα, το ίδιο άκουσμα και μοιάζει πιο απλή.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΟΥΣΜΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. fri δεν ακουγεται σαν free. Ενω Μητσος ακουγεται ΟΛΟΙΔΙΑ σαν Μιτσως.

Μοιαζει πιο απλη δηλαδη η γραφη fri αλλα δημιουργει τεραστια προβληματα στους αγγλους κατι τετοιο. Γιατι στην γλωσσα τους δεν υπαρχει ισοδυναμια γραφης και προφορας. Θα επαυε να προφερεται φριιι αν το γραψεις ετσι. Θελει δηλαδη εκ βαθρων αλλαγη και δεν αξιζει ισως τον κοπο. Στα ελληνικα ειναι τετριμμενο γιατι οτι βλεπεις το διαβαζεις. Και να αλλαξεις τα ιωτα η προφορα παραμενει η ιδια. Και τα πλεονεκτηματα μιας τετοιας κινησης ειναι τεραστια.

Γιατι να ψαχνεις πως να το γραψεις σωστα:

Ελευθερωσε -μ

Ελεφθεροσαι -μ

Ελαιυθαιρωσαι -μ

και δεν το κανεις

ελεφθεροσε -μ

η

elef8erose -m

τι στερηθηκαμε? χασαμε την προφορα? ειναι καποιος που δεν καταλαβε? μονο απλοποιησαμε την ζωη μας?

Και θελω εδω να πω προς capricorn: Εγω να τα τραβηξω τα ζορια μου με την πληροφορικη και την ορθογραφια. Δεν πληρωνομαι ομως για αυτο. Εθελοντικα το κανουν οι εθελοντες (γιαυτο τους λενε ετσι) και αφιλοκερδως το αναπτυσσουν το διορθωτη και δωρεαν τον προσφερουν.

Σκεψου το παραδοξο τωρα: Να μου λες αφου πληρωνεσαι και ειναι δουλεια σου πρεπει να την υποστεις με τα καπριτσια της. Ενω η αληθεια ειναι οτι δεν πληρωνομαι, δεν ειναι η δουλεια μου και ομως να προσπαθω να την "στηριξω" οσο καλυτερα μπορω ενω η αποψη μου ειναι οτι δεν θα επρεπε καν να υπαρχει :)

Εισαι λιγο αδικος ... ειδικα οταν το εργαλειο αυτο μπορει να σε βοηθησει και εσενα που οντως πιστευεις σε αυτη τη γλωσσα και στην αυστηρη της ορθογραφια να την χειριζεσαι ακομα πιο σωστα :)

Και δεν μιλαω μονο για τεχνολογια. Μανι μανι στα quote μου που εδωσες λεει για υπεροχα βιβλια, υπεροχα ποιηματα, τραγουδια, κουλτουρα κλπ... Αυτο το οποιο με κοφτει ειναι η δυνατοτητα οσο καλυτερης επικοινωνιας με τον γειτονα μας στη μιση ωρα απο το σπιτι μας με αεροπλανο, η οποια εχει γινει δυσκολη...

Και για να πουμε και τιποτα σοβαροτερο

Αν ένας άνθρωπος που έφαγε 4 χρονάκια της ζωής του (χωρίς να υπολογίζω τυχόν μεταπτυχιακά-διδακτορικά) σε αίθουσες και αμφιθέατρα διδασκόμενος και μελετώντας το εν λόγω αντικείμενο δεν είναι γνώστης, τότε ποιος είναι ;;
Ενας που εφαγε 5 χρονια?

Ενας που εφαγε 4 χρονια αλλα εχει καλυτερη γνωση?

Ενας που ειχε καλυτερους βαθμους?

Ενας εξυπνοτερος?

Ενας που δεν εκανε σκονακι?

Ενας που εκανε και post doc?

Πολλες οι απαντησεις. Με λιγα λογια, επειδη εκανε 4 χρονια ποδηλατο καποιος στα 18 του, δεν ειναι σημερα και για παντα και καθε μερα ο καλυτερος ποδηλατης του κοσμου. Καμια φορα μπορει και να πεσει. Δεν εχει παντα το αλαθητο :) Και εγω εχω κανει 4 χρονια κιθαρα αλλα δεν περιμενω να με αντιμετωπισουν ολοι σαν αυθεντια (feel free though :) ) και κανω και απειρες πρασιναδες. Μπορει ο φιλολογος σου να φαλτσαρε στο συγκεκριμενο κομματι ... ;)

Εχω καθε διαθεση να πειστω οτι οι ελληνικες λεξεις ΧΥΝΩ και ΧΗΝΟ (thanks harilatron) προφερονται διαφορετικα οπως λεει ο φιλολογος σου. Απλα επειδη ειμαι τεχνοκρατης, ζητω σαν ελαχιστη αποδειξη να μου τις ηχογραφησει και να τις ανεβασει καπου. Και την διαφορα των "αυξομειωση" και "αφκσομυωσοι" (γιατι αληθεια εκει θα εχει πολλα ηχοχρωματα, τονικοτητες). Πες του να τα προφερει και να μας λυτρωσει απο την αγωνια αν ηταν καλος στο πανεπιστημιο η οχι. Και για κιθαρες να μιλαγαμε και να ισχυριζοσουν οτι τα πριμα της εν λογω ξυριζουν, το ιδιο θα σου ζηταγαμε ως αποδειξη. Να τα ηχογραφησεις και να τα ακουσουμε και εμεις. Και τοτε δεν θα ηταν αληθεια επειδη το λεει καποιος που παιζει 4 χρονια κιθαρα. Θα ηταν αληθεια γιατι απλα θα ηταν αληθεια και θα ακουγαμε τα πριμα ανεξαρτητως τετραετων σπουδων... Δεν ειναι κοπος. 5 δευτερολεπτα η λεξη, σε ενα λεπτο θα μας εχει διαφωτισει.

Θυμιζω και παλι οτι το οτι θα ηθελα να γραφω greeklish και ενα ιωτα δεν με κανει κακο ανθρωπο. Μην το γυρισουμε σε διαμαχες επι προσωπικου (με μισθους, κουπια, ζορια, ο φιλολογος μου ειναι καλυτερος του δικου σου κλπ). Ισα ισα που γενικως ειμαι συμπαθητικο παιδι.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ουφ... έλιωσα τα πλήκτρα να γράφω απόψε  :-\ Αλλά εδώ δεν έβαλα μυαλό όταν έπρεπε, τώρα θα βάλω, στα γεράματα;  :P

Και το DR-DOS καλο ηταν για πολυ καιρο και η πρωτη εκδοση του slackware linux μια χαρα στην εποχη της
Evris, τα επιχειρήματά σου είναι παιδικά. Παραβάλλεις μια γλώσσα χιλιάδων ετών (ελληνική) με το λειτουργικό σύστημα DOS (που μετράει πόσα χρόνια είπαμε; ) προσπαθώντας να τεκμηριώσεις το ατεκμηρίωτο. Παρομοίως και για την αντιστοιχία φιλόλογου-ποδηλάτη. Σοβαρέψου σε παρακαλώ. Είναι σα να συγκρίνω εγώ το Smoke on the water με το "Θέλεις τραλαλά" της Μπεζεντάκου.

Εθελοντικα το κανουν οι εθελοντες (γιαυτο τους λενε ετσι) και αφιλοκερδως το αναπτυσσουν το διορθωτη και δωρεαν τον προσφερουν.
Πουθενά προηγουμένως δε διευκρίνισες τα περί εθελοντισμού. Τώρα το λες. Ακόμα χειρότερα λοιπόν. Εάν το εξασκούσες βιοποριστικά, θα υπήρχε μια εύλογη εξήγηση. Εσύ λοιπόν καταπονείσαι από προσωπικό χόμπυ. ΟΚ, δικαίωμά σου, πλην όμως, διπλά αδιάφορο για 'μένα.

Evris, τα επιχειρήματά σου είναι παιδικά
.
Σοβαρέψου σε παρακαλώ
Ok.

Πουθενά προηγουμένως δε διευκρίνισες τα περί εθελοντισμού. Τώρα το λες. Ακόμα χειρότερα λοιπόν. Εάν το εξασκούσες βιοποριστικά, θα υπήρχε μια εύλογη εξήγηση. Εσύ λοιπόν καταπονείσαι από προσωπικό χόμπυ. ΟΚ, δικαίωμά σου, πλην όμως, διπλά αδιάφορο για 'μένα.

Πρασιναδα σου :) Πιο Τιγκα στην λεξη εθελοντης και στα open source δωρεαν προσφερομενα προγραμματα δεν γινοταν να το ειχα γραψει στην πρωτη πρωτη μου προταση οταν μπηκα στην συζητηση σας...

Πριν πω την αποψη μου να δηλωσω οτι εχω αναπτυξει μαζι με την Βουλα (αλλα και με την βοηθεια πολλων κατα καιρους εθελοντων) τον ελληνικο ορθογραφο, λεξικο και rulesets για aspell, ispell, OpenOffice κλπ. Ο ιδιος ειναι αυτος που χρησιμοποιειται στον Firefox και σε διαφορα αλλα. Εχω εξελληνισει πολλα λινουξο-manuals και μερος των (παλιων) KDE, SuSE κλπ. Η δε Βουλα (γυναικα μου) ηταν για καιρο η συντηρητρια του Ελληνικου linux documentation project (εξελληνισμοι σε ο,τι κινειται και ο,τι πεταει στο χωρο του linux απο εθελοντες).

Οχι και ακομα χειροτερα οταν καταπονειται κανεις απο χομπι ρε συ... Στο noiz βρισκεσαι man... :) ολοι εδω μεσα καταπονουνται ΚΑΙ απο χομπι με τα οργανα. Και η συνεισφορα τους στο site επισης τους καταπονει δωρεαν ! :)

Τεσπα, δεν εχουμε κατι αλλο να πουμε. Αν θελει ο φιλος σου ας μας γραψει το διαφορετικο ακουσμα του "ΧΥΝΕ" (ποσοτητες) και του "ΧΗΝΕ" (ελα στην χηνα) να τελειωνουμε, να λυθει και η παρεξηγηση γιατι εχω τρομερη περιεργεια αν οντως βγει σωστος, τι θα ακουσω σε αυτη την ηχογραφηση.

Εγώ αλάνι δε γνωρίζω από φλεγόμενες αλεπούδες (Firefox), ορθάνοιχτα γραφεία (OpenOffice) και τα συναφή. Τα μόνα spells (aspell, ispell ή όπως αλλιώς τα αποκαλείς) που ξέρω είναι αυτά του Lineage II, του World of warcraft και παρεμφερών mmorpg και το σούσι (SuSE) μου προκαλεί ναυτία. Επαναλαμβάνω, ότι πουθενά δε διευκρίνισες ότι είσαι εθελοντής.

Μπορεί να δήλωσες ότι έλαβες βοήθεια από εθελοντές:

(αλλα και με την βοηθεια πολλων κατα καιρους εθελοντων)
ή ότι η σύζυγός σου είναι εθελόντρια:

ηταν για καιρο η συντηρητρια του Ελληνικου linux documentation project (εξελληνισμοι σε ο,τι κινειται και ο,τι πεταει στο χωρο του linux απο εθελοντες).
πλην όμως, τίποτε απ' όλα αυτά δεν αποφαίνεται ότι εσύ προσωπικά είσαι εθελοντής. Πες με όπως θες: βλάκα, ανίδεο, αργόστροφο, εγώ πάντως αυτοπροσδιορίζομαι ως ακριβολόγος. Μου αρέσει που φέρεσαι και ως ζηλωτής του "άμεσου" και απλού μηνύματος από τον εντολέα προς τον αποδέκτη. Συντακτικό-νοηματικό χάος θα 'λεγα εγώ, αλλά εμένα ποιος μ' ακούει. Πάω να καταντήσω μουσειακό έκθεμα.

Και δε διαθέτω κανένα φίλο που να ασχολείται με υδρόβια πτηνά και οργασμικές λειτουργίες, μάλλον με συγχέεις με άλλο συμπαθές μέλος του noiz. Aς είναι όμως, σε δικαιολογώ λόγω του περασμένου της ώρας.

Η ενασχόληση με μουσικά όργανα δεν είναι καταπόνηση dude. Για πολλούς είναι απόλαυση, για άλλους είναι ανάγκη, για κάποιους είναι πολυτέλεια, μερικοί το έχουν ανάγει σε επιστήμη και κάτι λίγοι φημολογείται πως ωθούνται από μεταφυσικά ερεθίσματα.

capricorne είπε:
Εγώ αλάνι δε γνωρίζω από φλεγόμενες αλεπούδες (Firefox), ορθάνοιχτα γραφεία (OpenOffice) και τα συναφή. Τα μόνα spells (aspell, ispell ή όπως αλλιώς τα αποκαλείς) που ξέρω είναι αυτά του Lineage II, του World of warcraft και παρεμφερών mmorpg και το σούσι (SuSE) μου προκαλεί ναυτία. Επαναλαμβάνω, ότι πουθενά δε διευκρίνισες ότι είσαι εθελοντής.

Μπορεί να δήλωσες ότι έλαβες βοήθεια από εθελοντές:

(αλλα και με την βοηθεια πολλων κατα καιρους εθελοντων)
ή ότι η σύζυγός σου είναι εθελόντρια:

ηταν για καιρο η συντηρητρια του Ελληνικου linux documentation project (εξελληνισμοι σε ο,τι κινειται και ο,τι πεταει στο χωρο του linux απο εθελοντες).
πλην όμως, τίποτε απ' όλα αυτά δεν αποφαίνεται ότι εσύ προσωπικά είσαι εθελοντής. Πες με όπως θες: βλάκα, ανίδεο, αργόστροφο, εγώ πάντως αυτοπροσδιορίζομαι ως ακριβολόγος.
Χιλια συγνωμη αν δεν εκανα πληρως κατανοητο οτι προκειται για μια εθελοντικη προπαθεια δωρεαν προσφερομενη, αν και δεν ξερω πως επηρρεαζει τελικα την συζητηση αυτο. Εστω και τωρα στο τελος της παντως ελπιζω να το διευκρινησα καλυτερα :)

Και δε διαθέτω κανένα φίλο που να ασχολείται με υδρόβια πτηνά και οργασμικές λειτουργίες, μάλλον με συγχέεις με άλλο συμπαθές μέλος του noiz. Aς είναι όμως, σε δικαιολογώ λόγω του περασμένου της ώρας.
Οντως περασε... Μιλαγα για τον 4ετων σπουδων φιλολογο που ισχυριζεται οτι μπορει να προφερει τις διαφορες ορθογραφιας μεταξυ των λεξεων.  ... αυτο γιατι απαντω σε ολους μαζι σε ενα comment ... αν δεν ειναι δικος σου φιλος, αστο να το απαντησει εκεινος που τον επικαλεστηκε... (Δεν παιζει ρολο η λεξη αν ειναι ΛΥΡΑ η ΛΙΡΑ, ΧΥΝΕ η ΧΗΝΕ, ΤΟΙΧΟΣ η ΤΕΙΧΟΣ, ΚΟΛΑ η ΚΟΛΛΑ, ΦΥΛΟ η ΦΙΛΟ απλα ας διαλεξει μια τετοια δυαδα που τον βολευει για να ακουσουμε τις περιβοητες διαφορες προφορας τους, την ηχογραφηση να ακουσω και τιποτα αλλο δεν θελω !)

Η ενασχόληση με μουσικά όργανα δεν είναι καταπόνηση dude. Για πολλούς είναι απόλαυση, για άλλους είναι ανάγκη, για κάποιους είναι πολυτέλεια, μερικοί το έχουν ανάγει σε επιστήμη και κάτι λίγοι φημολογείται πως ωθούνται από μεταφυσικά ερεθίσματα.
Ιδιο σε ολα τα χομπι. Απο την συλλογη γραμματοσημων ως την ποδηλασια (αναπτυξη ορθογραφων included). Καταπονουμαστε (εγω τουλαχιστον φτυνω αιμα στην κιθαρα η στο PC μου η οταν παιζω μπασκετ μεχρι -και αν- καταφερω αυτο που με τρωει) αλλα ειναι ΟΚ :)

Δεν το γυριζουμε στην νοηματική??? Έχω βαρεθεί να ακούω ''όταν μασάμε δε μιλάμε....'' Ε??? Τι λέτε??? Τωρα και με τις βιντεο-κλίσεις, και τα ψαγμένα τα μαραφέτια... Άσε που θα μπορείς να την πέφτεις και σε γκομενάκια στο κλαμπ χωρίς να ξελαρυγγιαστείς...

Ρε 'σείς, ψυχραιμία βραδιάτικα... Αφού συμφωνήσατε ότι διαφωνείτε, βάλτε ΕΤ1 που έχει τον πρώτο τελικό Βοστόνη - Λος Άντζελες... Ψηνεστε???

Παιδιά που το βρίσκετε το κουράγιο τέτοια ώρα!!?? ::)

Πεδυά που τω βρείσκαιται τω κουράγοιω ταίτυα όρα!!?? ::)

evris,

Διάβασα τις τοποθετήσεις σου με ενδιαφέρον (όπως πάντα), είσαι έξυπνος άνθρωπος και εκφράζεσαι και καλά. Παρεμπιπτόντως, είσαι και ορθογράφος  ::). Νομίζω όμως ότι η οπτική σου στο όλο θέμα είναι έντονα "τεχνική" και παραβλέπεις κάποιες παραμέτρους γλωσσολογικής υφής. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι από τεχνική άποψη, σε όρους  ταχύτητας, ευκολίας, αποδοτικότητας, η κατάργηση πολλών ορθογραφικών κανόνων μπορεί και να διευκόλυνε.

Ωστόσο, η γλώσσα -στη προφορική και γραπτή μορφή της- έχει τους δικούς της ρυθμούς εξέλιξης, που σχετίζονται και με κοινωνικούς παράγοντες. Τις περισσότερες γλώσσες αλλιώς τις μιλούσαν το 1800, αλλιώς το 1900 και αλλιώς το 2000. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη γραπτή μορφή τους και την ορθογραφία τους. Οι αλλαγές όμως αυτές είναι αργές και απαιτούν σταθερή και ομοιόμορφη χρήση για να επιβληθούν. Πολύ σπάνιο είναι το φαινόμενο να επιβληθούν με κάποια σύμβαση ή με κεντρική απόφαση. Και για να σε προλάβω, η κατάργηση του πολυτονικού συστήματος, ήταν μία απόφαση που ήρθε να επιβεβαιώσει μία ήδη ευρεία χρήση της δημοτικής. Κάποιες άλλες συμβάσεις απλοποίησης (εταιρεία-εταιρία, τραίνο-τρένο) ήταν ήσσονος σημασίας και συνήθως είχαν ως αποτέλεσμα να ισχύουν ως σωστοί και οι δύο τύποι, μεγαλύτερο μπάχαλο δηλαδή.

Επίσης υποτιμάς τη σύνδεση της ορθογραφίας με το νόημα και την ετυμολογία των λέξεων. Για να χρησιμοποιήσω δικό σου παράδειγμα (ΧΗΡΟΣ - ΧΟΙΡΟΣ), αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα να λες:

Ο Γιώργος είναι χήρος

Ο Γιώργος είναι χοίρος

Επίσης δεν είναι κακό να αντιλαμβάνεται κάποιος (μέσω της ορθογραφίας) ότι οι λέξεις μήνυμα, μήνυση, διαμηνύω έχουν κοινή ρίζα σε αντίθεση με την αρχαιοπρεπή μήνιν (οργή). Επομένως είναι ευκολότερο να καταλάβεις ότι η μήνυση είναι τροποντινά μία αναφορά προς ένα δικαστήριο κι'όχι το ότι τα πήρες στο κρανίο με κάποιον και τον σέρνεις στα δικαστήρια.

Οι όποιες συμβάσεις στην πληροφορική μπορεί να επιβάλλονται ευκολότερα και να δημιουργούνται καλύτερες γλώσσες προγραμματισμού, οι μηχανισμοί της γλώσσας όμως λειτουργούν διαφορετικά. Επομένως είναι άτοπο το να θεωρείς εφικτή ή θεμιτή την ξαφνική αντικατάσταση των υφιστάμενων κανόνων ορθογραφίας με μία γραφή greeklish, χάριν αποτελεσματικότητας. Αν αυτό ποτέ συμβεί, θα προκύψει από μόνο του σε μεγάλο βάθος χρόνου και ως προϊόν της εξέλιξης της γλώσσας. Μέχρι τότε θα υπάρχουν οι ορθογράφοι και οι ανορθόγραφοι.

12AX7 είπε:
Αν αυτό ποτέ συμβεί, θα προκύψει από μόνο του σε μεγάλο βάθος χρόνου και ως προϊόν της εξέλιξης της γλώσσας. ...

Μέχρι τότε θα υπάρχουν οι ορθογράφοι και οι ανορθόγραφοι.
Και μεχρι τοτε ας ειμαστε με τους ορθογραφους (εξ ου και η ενασχοληση μου με τη δημιουργια του spell checker) ;)

By the way εισαι καλος * ! η τοποθετηση σου με βρισκει συμφωνο σε ολα αυτα που θιγεις: οτι το βλεπω κυριως απο τεχνοκρατικη σκοπια, οτι θα ειναι πιο αποδοτικο, οτι θελει πολυ χρονο και ζυμωση, οτι προκαλει και αυτο καποια προβληματακια ...

* καλος με τον τονο στο λος

evris, διαβασα εν ταχει τα posts σου και των υπολοιπων.

Καταλαβαινω τον τροπο σκεψης σου, αντιλαμβανομαι your point of view  ;),

αλλα ρε φιλε δεν θα σε ψηφιζα ποτε για Υπουργο Παιδειας...  ;D

α, και τα γραμματα εχουν διαφορετικους ηχους οταν προφερονται σωστα.

Οταν δηλαδη τα χρησιμοποιουμε για τον σκοπο για τον οποιο "προγραμματιστηκαν"

Oπως και να το κανουμε το "ευ" ακουγεται αλλιως απο το "εφ".

...οπως και το Alder ακουγεται αλλιως απο το Swamp Ash, deep down...   ;D

Απο μακρια και "χοντρικα" ολα ιδια ειναι.

Οσο "πλησιαζεις" στη λεπτομερεια ανακαλυπτεις πολλα....

Και επειδη οι ανθρωποι που επινοησαν αυτη τη γλωσσα ειχαν μια καλη σχεση με τη λεπτομερεια (σε αντιθεση με τους απογονους τους) δεν θα αφηναν κατι τετοιο στην τυχη...

Και μια και εισαι στο χωρο της Πληροφορικης, πιστευω να ξερεις οτι οι (Αγγλοφωνοι) Αμερικανοι του "χωρου" μαθαινουν Αρχαια Ελληνικα και "ψαχνονται" πολυ μ'αυτα. Οπως και ολοι οι "μελλοντικοι" κουμανταδοροι των "μαζων". (βλ. πολιτικοι, μεγαλοεπιχειρηματιες, κλπ..)

Καποιοι λενε οτι τα (Αρχαια) Ελληνικα ειναι η "γλωσσα μηχανης" του ανθρωπινου εγκεφαλου.

Extreme θεωρηση, ισως. Αλλα και why the φακ not?

Εμεις γιατι να τα πεταξουμε ολα "χαριν απλοτητος"?... 

οκ, το παραδεχομαι. Ειδα Λιακοπουλο χθες το βραδυ...   ;D  ;D  ;D

Αναλογίσου λοιπόν τη θέση αυτών στο παγκόσμιο στερέωμα (καθώς και το τι ποσοστό του πληθυσμού μας τους αγνοεί και χορεύει πάνω σε τραπέζια) και ξανασκέψου: Εχουμε πέσει κατηγορία ή όχι?
Το αν ο μέσος αρχαίος έλληνας ή γότθος ή ινδιάνος ήταν ή όχι σε θέση να εκτιμήσει τη γλυπτική του Φειδία μείωσε το έργο ή την προσφορά του γλύπτη στην τέχνη; Ή μήπως ο Θεοδωράκης και ο Μάλαμας παίζουν σε κενά στάδια; Μάλλον sold out θα 'λεγα, οπότε εσύ ξανασκέψου το harilatron. Αυτός ο σκληρός πυρήνας αναγνωστών του Καζαντζάκη και ακροατών της ποιοτικής μουσικής είναι που αντιπροσωπεύει την ελπίδα για το μέλλον. Γενικεύσεις του τύπου "έχουμε πέσει κατηγορία" μου ακούγονται ολότελα ανάρμοστες και αυθαίρετες και ο λόγος που postαρα τόσες φορές στο συγκεκριμένο θέμα είναι ακριβώς για να αντικρούσω τις αυθαιρεσίες που διατυπώθηκαν.

Μην υποτιμάς την τεχνολογική πρόοδο σαν τμήμα της κουλτούρας ενός λαού. Απαιτεί πνευματική πειθαρχεία και αρετές πολύ βαθύτερες (σε πολλά επίπεδα) από την απλή τεχνοκρατική τυποποιημένη κατασκευή "μαραφετιών". Think Ιαπωνία, Γερμανία κλπ. Μη μου πεις ότι αυτοί δεν έχουν τέχνες και πολιτισμό?
Να μιλάς με ακρίβεια σε παρακαλώ και να μη μου αποδίδεις φράσεις που ουδέποτε είπα. Δεν υποτιμώ τίποτε. Διευκρίνισα σε προηγούμενο post μου πως ούτε ποδηγετούμε σε θέματα τέχνης, αλλά ούτε και υστερούμε. Ούτε ισχυρίστηκα βέβαια πως οι υπόλοιποι δε διαθέτουν τέχνες και πολιτισμό. Για του λόγου το αληθές, παραθέτω δικό μου απόσπασμα:

Δεν παραβλέπω τη συνδρομή-παραγωγή των υπόλοιπων εθνών στον χώρο των τεχνών, ούτε και διατείνομαι πως ως έλληνες βαστάμε τα ηνία, αλλά δεν υστερούμε κιόλας. Έτσι;
Κι εγώ αισχύνομαι για την πνευματική απειθαρχία και σήψη των γηγενών (όπως άλλωστε εμφαίνει το πρώτο μου post σ' αυτό το θέμα, αυτό που όλοι σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ακραίο). Παραθέτω πάλι απόσπασμα:

το διανοητικό επίπεδο του γονέα περιορίζεται στους στίχους του Γονίδη και του Καρρά, στην "ψυχαγωγία" των μπουζουκιών, στην "ενημέρωση" των κουτσομπολίστικων μεσημεριανών εκπομπών, στη λαμογιά, την ασυνειδησία, την ακαλαισθησία, την πνευματική ένδεια
Με έκδηλη χαρά και ανακούφιση διαπιστώνω πως τα μέλη του noiz διαθέτουν ανησυχίες και ευφυία πέραν του "τι μαγνήτες φοράει η τάδε κιθάρα". Από την πλευρά μου πράττω ότι περνάει απ' το χέρι μου για να τοποθετήσω το λιθαράκι μου στην αναστήλωση αυτού του τόπου (όπως κι αν ερμηνευτεί αυτό). Ένας κούκος βέβαια δε φέρνει την άνοιξη, αλλά συνεχίζω να επιμένω, ανεξαρτήτως του αν θα φανεί φως στην άκρη της σήραγγας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις άλλωστε δεν επιλέγουμε την πορεία μας, αντιθέτως, αυτή μας επιλέγει.

capricorne είπε:
Επαναλαμβάνω, ότι πουθενά δε διευκρίνισες ότι είσαι εθελοντής.
Μάλλον πρέπει να διαβάζεις καλύτερα γιατί εγώ (με κάποιον περίεργο τρόπο) ήξερα από το πρώτο post του evris στην κουβέντα την ιδιότητά του ως εθελοντή στον τομέα του Open Source λογισμικού. Μήπως δεν έδινες και τη φοβερή προσοχή σε αυτά που διάβαζες; Λέω τώρα... ::)

Κατά τα άλλα, όσο συμφωνούσα στο πρώτο σου post φίλε capricorne, άλλο τόσο διαφωνώ με όλα τα επόμενα. Έχω την αίσθηση ότι έχεις μια συγκεκριμένη εικόνα της πραγματικότητας στο μυαλό σου και δεν θέλεις να δεις τίποτα πέραν αυτής. Δικαίωμά σου βέβαια, πάντως θα προσυπογράψω τα λεγόμενα του Harilatron σε αυτή την περίπτωση.

Τέλος, ας ξεκολλήσουμε το κεφάλι μας από τον Φειδία, τον Πλάτωνα και τον Φήμιο. Πρέπει να έχουμε επίγνωση της Ιστορίας μας αλλά αν έχουμε μόνο μια ιστορία να προβάλλουμε και κανένα παρόν ή μέλλον, μας βλέπω σε χειρότερη μοίρα. Ακόμα χειρότερη για την ακρίβεια...

εχω την αισθηση οτι ενα μερος του προβληματος (του ποσο ανορθογραφοι ειμαστε καποιοι) εχει να κανει με το γλωσσικο ζητημα. με αφορμη την κουβεντα σας διαβαζω αυτο τωρα

Το Γλωσσικό Ζήτημα

alderbody είπε:
Και μια και εισαι στο χωρο της Πληροφορικης, πιστευω να ξερεις οτι οι (Αγγλοφωνοι) Αμερικανοι του "χωρου" μαθαινουν Αρχαια Ελληνικα και "ψαχνονται" πολυ μ'αυτα. Οπως και ολοι οι "μελλοντικοι" κουμανταδοροι των "μαζων". (βλ. πολιτικοι, μεγαλοεπιχειρηματιες, κλπ..)

Καποιοι λενε οτι τα (Αρχαια) Ελληνικα ειναι η "γλωσσα μηχανης" του ανθρωπινου εγκεφαλου.
Oh, the famous Hellenic Quest urban legend again... :)

εγώ (με κάποιον περίεργο τρόπο) ήξερα από το πρώτο post του evris στην κουβέντα την ιδιότητά του ως εθελοντή στον τομέα του Open Source λογισμικού
Εσύ μπορεί να είσαι ειδήμων στο opensource (ό,τι διάολο κι αν είναι τούτο), ενώ εγώ από την άλλη είναι παντελώς άσχετος με το αντικείμενο. Μπορεί επιπλέον να γνωρίζεστε με τον evris 27 χρόνια, εγώ τον γνώρισα πριν κάποιες ώρες. Άλλο το να λέω "επεξεργάζομαι software που είναι προϊόν εθελοντικής προσπάθειας" κι άλλο να λέω ορθά κοφτά "είμαι εθελοντής". Θες να με χαρακτηρίσεις τυπολάτρη, σχολαστικό, μπούφο ή ότι άλλο σου κατέβει; Κάνε το αν σε ευχαριστεί. Ήδη με έχει κουράσει το όλο θέμα.

Έχω την αίσθηση ότι έχεις μια συγκεκριμένη εικόνα της πραγματικότητας στο μυαλό σου
Όλοι μας έχουμε διαμορφωμένη αυτή την αίσθηση που περιγράφεις και βάσει αυτής μιλάμε και πράττουμε.

και δεν θέλεις να δεις τίποτα πέραν αυτής
Όλοι έχουμε τα "θέλω" μας (επιδοκιμάζω) και τα "δε θέλω" μας (απορρίπτω). Που το μεμπτό δηλαδή φίλος; Εκτός κι αν θεωρείς έγκλημα τη διαφωνία στα πλαίσια ενός θεμιτού διαλόγου.

Πρέπει να έχουμε επίγνωση της Ιστορίας μας αλλά αν έχουμε μόνο μια ιστορία να προβάλλουμε και κανένα παρόν ή μέλλον, μας βλέπω σε χειρότερη μοίρα. Ακόμα χειρότερη για την ακρίβεια...
+1000

evris είπε:
Oh, that's not what i meant, actually...  ;)

αυτα ειναι για λαϊκη καταναλωση, αν και οπου υπαρχει καπνος....  :D

evrακο, καλες οι αποψεις σου και η χοντρο-biased θεωρια σου, αλλα i'll pass. (για να στα λεω και στη γλωσσα που προτιμας)

Και για να σου θυμισω. Εδω μιλουσαμε για την ορθογραφια των posts κι εσυ βρηκες εδαφος για να μας ψησεις οτι η γλωσσα μας δεν μας χρειαζεται και να το γυρισουμε στα αγγλικα, επειδη βολευει τους Softwareαδες και καποιους αλλους μυστηριους...

γκιμι ε μπρεηκ, γουιλ για?  ;D

ps. αν ειδες, το υφος μου αλλαξε λογω της ειρωνικης απαντησης σου. Αυτο μου ειπε πολλα.

φιλικα, παντα.  8)

capricorne είπε:
Μη μιλήσω για μεγαθήρια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής όπως Ζαμπέτας, Τσιτσάνης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Σαββόπουλος και νεότερους (Αλκίνοος, Μάλαμας, Περίδης, Παπάζογλου, Θαλασσινός κλπ κλπ).

Το σύνολο των έργων των παραπάνω είναι ζήτημα να προσεγγίζει σε καλλιτεχνική αξία αλλά και πωλήσεις έναν δίσκο όπως π.χ. το dark side of the moon. Για να μη μιλήσουμε για τα πραγματικά μεγαθήρια όπως ο Beethoven και ο Mozart.

Εγώ πάντως, αντί για τεχνοκράτης, προσπαθώ να είμαι ερασιτέχνης.

Και από το να γράφω, προτιμώ (ανεξαρτήτου αποιτελέσματος) να συγγράφω (όποιος βρει ποιος είναι που συν+γράφει μαζί μου περνάει level).

Και για να μη το γυρίσουμε σε σημειωτικές και Έκο (Ουμπέρτο, όχι κίνητρον  ;D) η ελληνική γλώσσα ορθογραφημένη, εμπεριέχει ετυμολογία η οποία προσφέρει ερεθίσματα πέραν των ακουστικών. Και οι πολλές γλώσσες παρέχουν πολλαπλά νοήματα.

Και επειδή άλλο Χύνω (μπύρες) και άλλο Χήνο, εγώ δεν έχω νιώσει ποτέ orgasmo, αλλά είμαι ευτυχής και πιο ολοκληρωμένος σαν άνθρωπος που έχω προσφέρει και βιώσει οργασμό , και λίγο ακόμα που έχω νιώσει la petite mort (γαλλιστί) . Μακάρι κάποτε να τον βιώσω και σε άλλες γλώσσες και να γίνω πλουσιότερος.

Και 2 ζητηματάκια, τροφή για σκέψη:

Βαφτίστηκα  Εμμανουήλ. Εμένα το Emmanuel, Immanuel, manos, Μάνος, Μανώλης , Μανόλης, Μanolo δεν μου λένε τίποτα παρά ίσως μόνο ηχητικά, πέρα από ένα πρόσωπο που πιθανότατα γνωρίζω και το έχω συνδέσει.

Όμως το Εμμανουήλ μου λέει απείρως περισσότερα : εν (=μέσα) μα (=στο δικό μου) νου (=νου ;D ;D ;D) ηλ (= ο ήλιος) , δηλαδή ΕΝ+ΜΑ+ΝΟΥ+ΗΛ= ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, δηλαδή ο ήλιος (ο πρώτος θεός, άρα ο Θεός(όχι ο χριστιανικός)) είναι στο μυαλό μου, δηλαδή ο θεός είναι στο μυαλό μας, είναι μέσα μας. Πάρτε και το τυράκι ότι ο Χριστός βαφτίστηκε Εμμανουήλ (καλά εβραίος δεν ήταν αυτός- που το βρήκαν το ελληνικό όνομα να του το δώσουν; ) και ψάξτε την αλήθεια πίσω από τις λέξεις και τα δόγματα.

Αντέχετε και το δεύτερο; Πότε ξεκίνησαν τα greeklish?

ο Όφις και το ερπετό γενικά συμβολίζουν κάτι το δαιμονικό στην "δυτική" παράδοση, γι' αυτό και το σκοτώνει ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αγ. Γεώργιος και δεν ξέρω και ποιος άλλος. Ο συμβολισμός αυτός ήταν ισχυρότατος μέχρι τη στιγμή που αυτός που

πληρώνει λογαριασμό στην Πύλη (aka Bill Gates) , το έβαλε σχεδόν παντού, σε κάθε σπίτι και κάθε γραφείο και μάλιστα τόσο επαίσχυντα που ούτε καν του άλλαξε το όνομα OFFICE .

Σας κούφανα ή sas koufana?  ;D ;D ;D ;D

alderbody είπε:
Oh, that's not what i meant, actually...  ;)

αυτα ειναι για λαϊκη καταναλωση, αν και οπου υπαρχει καπνος....  :D

evrακο, καλες οι αποψεις σου και η χοντρο-biased θεωρια σου, αλλα i'll pass. (για να στα λεω και στη γλωσσα που προτιμας)

Και για να σου θυμισω. Εδω μιλουσαμε για την ορθογραφια των posts κι εσυ βρηκες εδαφος για να μας ψησεις οτι η γλωσσα μας δεν μας χρειαζεται και να το γυρισουμε στα αγγλικα, επειδη βολευει τους Softwareαδες και καποιους αλλους μυστηριους...

γκιμι ε μπρεηκ, γουιλ για?  ;D

ps. αν ειδες, το υφος μου αλλαξε λογω της ειρωνικης απαντησης σου. Αυτο μου ειπε πολλα.

φιλικα, παντα.  8)
Οχι ειρωνια, προς θεου. Απειρος κοσμος την εχει πατησει με το γνωστο urban legend. Εξ' ου και "Ωχ παλι το γνωστο urban legend?". Ακομα και ο Υπ. Παιδειας το ειχε επικαλεστει σε ομιλια του. Και αν πας στο link της wikipedia στην παραπομπη 7 θα διαβασεις για το συμβαν και το urban legend και σε αρθρο στα ΝΕΑ. Αν εννοουσες κατι αλλο πες ... Εγω αναφερομαι ακριβως σε αυτο (με τα αρχαια και Η/Υ) οπως το καταλαβα απο αυτο που εγραψες... Ειναι πολυ διαδεδομενο παντως και  ακομα και στο noiz εχει συζητηθει ακριβως αυτο (Η/Υ και αρχαια ελληνικα και στελεχη). O elavd ας αναλαβει να βρει το link :)

Τωρα για την ορθογραφια κλπ, εχεις δικαιο, ειμαι κατα (γενικως) της πολυπλοκοτητας της, ξερω οτι δεν συνηθιζεται να μην στηριζεις την τοπικη αγορα, παπουτσι απο τον τοπο σου κλπ. Το δηλωσα απο την αρχη οτι προβλεπω να μου ορμαει κοσμος, αλλα ρε συ, απλα σκεψου οτι οσο κατα και να ειμαι, την "στηριζω" (ισως και πιο πολυ απο τον μεσο τιμητη της) οσο υπαρχει,  συμμετεχοντας σε προσπαθειες οπως οι ελληνικοι διορθωτες. Μπορει δηλαδη να ονειρευομαι αλλες κιθαρες (για να το γυρισουμε σε κατι πιο γνωστο) για το μελλον μου, αλλα και στο εργαστηρι μου (αν ειχα) προσπαθω να καλυτερευω τις υπαρχουσες ακομα και των ξενων, αφιλοκερδως, χωρις χρεωση κλπ ..

Την κοινη γλωσσα, την greeklish γραφη και τις απλοποιημενες ορθογραφιες δεν τα προτεινω απλα για να εξυπηρετησουν καποιους κομπιουτεραδες, νομιζω οτι διευκολυνουν την επικοινωνια των ανθρωπων γενικοτερα... Και δεν βλεπω την ορθογραφια ξεκομενη απο την γλωσσα η την επικοινωνια, γιαυτο και για μενα το θεμα "ορθογραφια" κολλαει καπακι με την "γλωσσα". Αν το θεωρεις offtopic δεν μπορω να στο αντικρουσω και ιδιαιτερα. Παντως just for the record, επι πρακτικοτερων ζητηματων, ακομα και στο noiz εγω την προσπαθεια μου την εχω κανει να βαλουμε ενα script που απαγορευει greeklish, κεφαλαια κλπ, ασχετο αν προσωπικα δεν θα ειχα κανενα προβλημα με τετοιες γραφες...

Και παλι 1000 συγνωμη αν κατι σου φανηκε ειρωνικο, ειναι το internet που δημιουργει παρεξηγησεις (ειχα βαλει και τα γελακια μου και τα ολα μου, αλλα δεν περασε το νοημα... my bad που λενε και οι φιλοι μου οι Αγγλοι).

Βλεπω οτι το θεμα δημιουργει μια "πολωση" και οι παρεξηγησεις αρχιζουν να γινονται ευκολες, οποτε εγω λεω να μην συμμετεχω αλλο στο thread (νημα).

Την κοινη γλωσσα, την greeklish γραφη και τις απλοποιημενες ορθογραφιες δεν τα προτεινω απλα για να εξυπηρετησουν καποιους κομπιουτεραδες, νομιζω οτι διευκολυνουν την επικοινωνια των ανθρωπων γενικοτερα...
θα σου δωσω μονο ΕΝΑ παραδειγμα για να καταλαβεις ποσο ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ειναι η ορθογραφια αλλα και η σωστη γραμματικη και φυσικα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ αλφάβητο αλλα και οι ΤΟΝΟΙ...

το τζάμι μου φαινόταν βρώμικο (δηλ.το τζαμι κατα την ΔΙΚΗ μου γνωμη χθες ηταν βρωμικο)

το τζάμι μου φαίνονταν βρώμικο (δηλ. το ΔΙΚΟ ΜΟΥ τζαμι χθες ηταν βρωμικο γενικα,δηλ.οποιος και να περνουσε εξω απο το σπιτι μου  θα ελεγε οτι το τζαμι μου ειναι βρωμικο)

δεν υπαρχει περιπτωση να ακυρωσεις τους ΚΑΝΟΝΕΣ της ελληνικης γλωσσας χωρις να σκοτωσεις το ΝΟΗΜΑ της.

to tzami mou fenotan vromiko  ??? (Τη θαιλι να πι ω πιιτις?) ;D

επισης γραψε μου σε greeklish  τις παρακατω ΟΜΟΗΧΕΣ λεξεις

Πάλη - Πάλι

Τείχος - Τοίχος

Χήρος - Χοίρος

Κάλλος - Κάλος

κόμμα .... κώμα

κινώ .... κοινό

όμως .... ώμος

χορός .... χώρος

μήλο .... μιλώ

παίρνω .... περνώ