Αρκει να αποφασισεις ενα ιωτα που θα σημαινει "ι" και οπως θελεις πεστο (σαν αστερακι, σαν Ι, σαν i, σαν ψαρακι) και να ειναι παντα και παντου αυτο. Αρκει να αποφασισεις οτι το d ειναι το δ η οπως σας αρεσει σαν συμβολο αλλα να ειναι παντα αυτο, ουτε και καποιο αλλο και μερικα ακομα.Λέω> Ακόμα και τα greeklish δεν έχουν πλήρη κωδικοποίηση άρα στη συλλογιστική σου δεν είναι λειτουργική γλώσσα, άρα εργαλειακά αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με την ορθά ορθογραφημένη λέξη, πχ ο φθόγγος δ πως αποτυπώνεται; d / th ; το θ; πάλι th ή μήπως 8 ; ακόμα και το φ; ph ή f ? και τελικά το th τι σημαίνει; τη; θ; δ;
Εδω μπορω να σου δωσω επιχειρηματα και υπερ σου και κατα, γιατι οντως τιποτα δεν ειναι ασπρο/μαυρο.Αναγωγή στα δικά σου : επιλέγουμε τη σουίτα Microsoft office την οποία όλοι (linuxάδες, macάδες και λοιποί) σε όλον τον κόσμο, ως επί το πλείστον και στα αγγλικά-πέρα από τη μητρική τους γλώσσα, έχουν παιδευτεί - ταλαιπωρηθεί να αφομοιώσουν. Ούτε εξελληνισμός, ούτε εναλλακτικά προγράμματα ούτε open source- ούτε open office (αλήθεια σε αντίστροφα greeklish τι καταλαβαίνετε αν γράψω οφις; αν γράψω ΟΦΗΣ; αν γράψω ω φις; ) Οπότε τι σκίζεσαι -και RESPECT γι' αυτό , εσύ να κάνεις; Και μη μου πεις ότι υπεισέρχεται ο παράγοντας χρήμα και σε αντιδιαστολή η φιλοσοφία του open source, γιατί και τα αγγλικά που προτείνεις για παράδειγμα ως η μία γλώσσα, είναι η γλώσσα του κεφαλαίου, του καπιταλιστικού αγγλοσαξωνικού κόσμου που τυχαίνει να κινεί από τον 19ο αιώνα τον πλανήτη μας, όπως πολύ παλιότερα η ελληνική και μετά η λατινική.
Κατα:
1) φυσικα και ειναι λογικο αυτο ενας διορθωτης ο πιο συνηθισμενος και ξεμπερδεψαμε. Αλλα μην ξεχνας οτι στο συγκεκριμενο ζητημα ειναι χομπι. Απλα δηλαδη αν δεν συμφωνω με το να βαλω word, δεν θελω κατι απο σενα, εσυ βαλε οφις. Εγω μπορω να αναπτυσσω με τα φιλαρακια μου αλλους 10 διορθωτες για πλακα. Ενω η γραμματικη, ορθογραφια, γλωσσα δεν αποτελει χομπι μας και οποια θελουμε χρησιμοποιουμε στο σχολειο/δουλεια/αιτησεις... ειναι πιο κεντρικα επιβαλλομενη.
2) Να πεθανει μια γλωσσα η ενα προγραμμα σαν το σκυλι αν παρηκμασε και δεν εχει να δωσει τιποτα, ωστε ολη η ενεργεια σου να στραφει προς κατι ακμαιο και υγιες, μια χαρα ειναι η ιδεα και παντα αυτο συμβαινει ακομα και στην φυση. Το συγκεκριμενο προγραμμα (εστω το openoffice η το linux η...), εχει (κατα πολλους) πλεονεκτηματα γιαυτο και συνεχιζει να υπαρχει και να συντηρειται. Οταν δεν θα το γουσταρουν δεν θα τους προσφερει τιποτα, μην ανυσηχεις, θα συμβει αυτο που λες. Η γλωσσα μας ομως εδω και καιρο ζει οχι γιατι οι πιτσιρικαδες γουσταρουν να λενε την πατατα γεωμηλο η το παρμπριζ υαλοκατοπτρο η γιατι θελουν να βαζουν δασειες στα SMS αλλα μεσω τεχνητης αναπνοης συντηρειται στην ζωη. Ουσιαστικα αυτο λεμε και εμεις εδω στο noiz "μην την παρατατε, βαλτε τονους, μην χρησιμοποιειτε latin πληκτρα, γυριστε σε ελληνικα". Με ντιρεκτιβες και παρακαλια. Ουσιαστικα αν αφησεις το συστημα ελευθερο χωρις να μαλωνεις τον αλλο γιατι θελει να χρησιμοποιει οτι θεωρει βολικο, θα δεις οτι ειναι ψιλονεκρο το ζητημα "ελληνικα", γιατι θα γινει ο χαμος στα greeklish και τις ανορθογραφιες και τα κεφαλαια ...
Υπερ σου
1) Το βλεπω και ετσι. Ενας διορθωτης κειμενου και ξεμπερδεψαμε. Αρκει να μην μας τον παρουν πισω λογο copyright η υπερογκων χρεωσεων και μεινουμε χωρις. Με τις γλωσσες δεν υπαρχει τετοιος κινδυνος, να μας χρεωνουν αυριο την λεξη cat 3 euro per usage και να την πατησουμε. Οποτε ναι, αν καποιος μου εξασφαλιζε την διαθεσιμοτητα του word κανενα προβλημα σε πληροφορω δεν θα ειχα και ας ηταν και κλειστο και αμπαρωμενο τελικα...
Και το DR-DOS καλο ηταν για πολυ καιρο και η πρωτη εκδοση του slackware linux μια χαρα στην εποχη της. Τo μεν ενα πεθανε και το γυρισαμε στα παραθυρικα, το αλλο βελτιωθηκε με νεες εκδοσεις. Εγω βολευομαι και με θανατο ολικα και με βελτιωση ορθογραφιας, γραφης (νεα version χωρις τονους, χωρις πολλα ιωτα κλπ). Την δουλεια μου να κανω ευκολα θελω ανα εποχη/αναγκες.Λέω: τα ελληνικά , έστω και στην εκφυλισμένη τους σημερινή κατάσταση μετράνε πάνω από τρεις χιλιετίες. Αυτό δε σου λέει τίποτα περί ανθεκτικότητας, ικανότητας, χρησιμότητας; Ξέχνα την εθνικιστική και δες το από καθαρά εργαλειακή διάσταση, κάτι καλό θα κάνουνε και δεν πεθάνανε ρε παιδί μου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αρχαίες νεκρές γλώσσες
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΟΥΣΜΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. fri δεν ακουγεται σαν free. Ενω Μητσος ακουγεται ΟΛΟΙΔΙΑ σαν Μιτσως.Η εντολή free –m , δεν μπορεί ποτέ να είναι fri-m , να μιλήσουμε στη γλώσσα σου, παρότι έχει λιγότερα γράμματα, το ίδιο άκουσμα και μοιάζει πιο απλή.
Μοιαζει πιο απλη δηλαδη η γραφη fri αλλα δημιουργει τεραστια προβληματα στους αγγλους κατι τετοιο. Γιατι στην γλωσσα τους δεν υπαρχει ισοδυναμια γραφης και προφορας. Θα επαυε να προφερεται φριιι αν το γραψεις ετσι. Θελει δηλαδη εκ βαθρων αλλαγη και δεν αξιζει ισως τον κοπο. Στα ελληνικα ειναι τετριμμενο γιατι οτι βλεπεις το διαβαζεις. Και να αλλαξεις τα ιωτα η προφορα παραμενει η ιδια. Και τα πλεονεκτηματα μιας τετοιας κινησης ειναι τεραστια.
Γιατι να ψαχνεις πως να το γραψεις σωστα:
Ελευθερωσε -μ
Ελεφθεροσαι -μ
Ελαιυθαιρωσαι -μ
και δεν το κανεις
ελεφθεροσε -μ
η
elef8erose -m
τι στερηθηκαμε? χασαμε την προφορα? ειναι καποιος που δεν καταλαβε? μονο απλοποιησαμε την ζωη μας?
Και θελω εδω να πω προς capricorn: Εγω να τα τραβηξω τα ζορια μου με την πληροφορικη και την ορθογραφια. Δεν πληρωνομαι ομως για αυτο. Εθελοντικα το κανουν οι εθελοντες (γιαυτο τους λενε ετσι) και αφιλοκερδως το αναπτυσσουν το διορθωτη και δωρεαν τον προσφερουν.
Σκεψου το παραδοξο τωρα: Να μου λες αφου πληρωνεσαι και ειναι δουλεια σου πρεπει να την υποστεις με τα καπριτσια της. Ενω η αληθεια ειναι οτι δεν πληρωνομαι, δεν ειναι η δουλεια μου και ομως να προσπαθω να την "στηριξω" οσο καλυτερα μπορω ενω η αποψη μου ειναι οτι δεν θα επρεπε καν να υπαρχει
![Smile :) :)](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f642.png)
Εισαι λιγο αδικος ... ειδικα οταν το εργαλειο αυτο μπορει να σε βοηθησει και εσενα που οντως πιστευεις σε αυτη τη γλωσσα και στην αυστηρη της ορθογραφια να την χειριζεσαι ακομα πιο σωστα
![Smile :) :)](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f642.png)
Και δεν μιλαω μονο για τεχνολογια. Μανι μανι στα quote μου που εδωσες λεει για υπεροχα βιβλια, υπεροχα ποιηματα, τραγουδια, κουλτουρα κλπ... Αυτο το οποιο με κοφτει ειναι η δυνατοτητα οσο καλυτερης επικοινωνιας με τον γειτονα μας στη μιση ωρα απο το σπιτι μας με αεροπλανο, η οποια εχει γινει δυσκολη...
Και για να πουμε και τιποτα σοβαροτερο
Ενας που εφαγε 5 χρονια?Αν ένας άνθρωπος που έφαγε 4 χρονάκια της ζωής του (χωρίς να υπολογίζω τυχόν μεταπτυχιακά-διδακτορικά) σε αίθουσες και αμφιθέατρα διδασκόμενος και μελετώντας το εν λόγω αντικείμενο δεν είναι γνώστης, τότε ποιος είναι ;;
Ενας που εφαγε 4 χρονια αλλα εχει καλυτερη γνωση?
Ενας που ειχε καλυτερους βαθμους?
Ενας εξυπνοτερος?
Ενας που δεν εκανε σκονακι?
Ενας που εκανε και post doc?
Πολλες οι απαντησεις. Με λιγα λογια, επειδη εκανε 4 χρονια ποδηλατο καποιος στα 18 του, δεν ειναι σημερα και για παντα και καθε μερα ο καλυτερος ποδηλατης του κοσμου. Καμια φορα μπορει και να πεσει. Δεν εχει παντα το αλαθητο
![Wink ;) ;)](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f609.png)
Εχω καθε διαθεση να πειστω οτι οι ελληνικες λεξεις ΧΥΝΩ και ΧΗΝΟ (thanks harilatron) προφερονται διαφορετικα οπως λεει ο φιλολογος σου. Απλα επειδη ειμαι τεχνοκρατης, ζητω σαν ελαχιστη αποδειξη να μου τις ηχογραφησει και να τις ανεβασει καπου. Και την διαφορα των "αυξομειωση" και "αφκσομυωσοι" (γιατι αληθεια εκει θα εχει πολλα ηχοχρωματα, τονικοτητες). Πες του να τα προφερει και να μας λυτρωσει απο την αγωνια αν ηταν καλος στο πανεπιστημιο η οχι. Και για κιθαρες να μιλαγαμε και να ισχυριζοσουν οτι τα πριμα της εν λογω ξυριζουν, το ιδιο θα σου ζηταγαμε ως αποδειξη. Να τα ηχογραφησεις και να τα ακουσουμε και εμεις. Και τοτε δεν θα ηταν αληθεια επειδη το λεει καποιος που παιζει 4 χρονια κιθαρα. Θα ηταν αληθεια γιατι απλα θα ηταν αληθεια και θα ακουγαμε τα πριμα ανεξαρτητως τετραετων σπουδων... Δεν ειναι κοπος. 5 δευτερολεπτα η λεξη, σε ενα λεπτο θα μας εχει διαφωτισει.
Θυμιζω και παλι οτι το οτι θα ηθελα να γραφω greeklish και ενα ιωτα δεν με κανει κακο ανθρωπο. Μην το γυρισουμε σε διαμαχες επι προσωπικου (με μισθους, κουπια, ζορια, ο φιλολογος μου ειναι καλυτερος του δικου σου κλπ). Ισα ισα που γενικως ειμαι συμπαθητικο παιδι.
Τελευταία επεξεργασία από moderator: