review Αναβάθμιση Fender am std jazz bass με emg jvx μαγνήτες και emg BTC eq

Θανάσης Καλδής

Ενεργό μέλος
Πόντοι
118
Έπειτα από 18 χρόνια αποφάσισα να αλλάξω κάποια πράγματα στο πρώτο μου "καλό" μπάσο, ένα American standard jazz bass της σειράς του 2008 (με promo λεζάντα make history). Για όσους θυμούνται, αργότερα το 2012, η ίδια σειρά αναβαθμίστηκε με τους fender custom shop 62 μαγνήτες.

Τα προβλήματα που ήθελα να αντιμετωπίσω ήταν το 60 cycle hum όταν επέλεγα ένα από τους δύο μαγνήτες. Αυτό το πρόβλημα έγινε εμφανές σε μέρη με κακό ρεύμα, led φώτα και λοιπά. Και βέβαια έπαιξε και ρόλο η ιδιοτροπία μου, καθώς κάποιες φορές ήταν πιο ανεπαίσθητο το πρόβλημα, άρα και ανεκτό, και άλλες πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Επίσης οι stock μαγνήτες παρότι ήταν ωραίοι και οργανικοί (ειδικά όταν έπαιζε ο καθένας μόνος του) είχαν έναν κάπως flat ψιλο-αδιάφορο ήχο όταν έπαιζαν μαζί. Λίγο θαμποί και λίγο flat.

Τέλος άρχισε να με ενοχλεί η γέφυρα καθώς τα βιδάκια των βαγονιών ξυνανε την παλάμη μου.

Με αυτά στο μυαλό και με διάθεση για ανανέωση και φρεσκάρισμα ξεκίνησε η αναβάθμιση. Για γέφυρα η επιλογή ήταν μια babicz με string through επιλογή, απευθείας replacement χωρίς μόντες. Αυτή η γέφυρα είναι locking και στο ύψος του βαγονιού και στο intonation. Για εμένα φοβερή γέφυρα. Την ρυθμίζεις μια φορά και τελειώνεις, πολύ άνετη στο παίξιμο και σε συνδυασμό με το χαμηλό τράβηγμα από στις χορδές από τους active μαγνήτες παρατήρησα μεγάλη αύξηση στο sustain.
1000047008.jpg

1000047011.jpg

Για μαγνήτες έπειτα από κάποια έρευνα κατέληξα στους emg jvx active. Είναι πραγματικά αθόρυβοι σε όλες τις θέσεις και δεν αλλοίωσαν τον αρχικό jazz bass ήχο. Παρότι active, η πιο "παραδοσιακή " τους κατασκευή τους δίνει μια πιο standard χροιά αλλά με extended range και χαμηλά και ψιλά σε σχέση με passive μαγνήτες. Είχαν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις στο ρυθμισμα του ύψους τους που θα αναπτύξω αργότερα.
1000047012.jpg

Χρειάστηκε να κάνω τρύπα για το battery box αλλά δεν το μετανιώνω γιατί και μαγνήτες αν αλλάξω (πχ πάλι πίσω σε passive) θα έχω την δυνατότητα να βάλω active onboard preamp και δεν θα χρειαστεί να ξεβιδωδνω για αλλαγές μπαταρίας.

Τέλος αντί του passive tone control που περιλαμβάνονταν με τους μαγνήτες επέλεξα το emg BTC control με stacked μπάσα και πρίμα boost & cut. Για τα πρίμα έχει επιλογή μεταξύ 4 συχνοτήτων (2,1 - 3,5 - 4,5 & 7 khz). Εγώ για αρχή επέλεξα τα 4,5 μιας και μου άρεσε περισσότερο το cut σε αυτή τη συχνότητα σε σχέση με τα 7khz

Ακολουθούν βιντεάκια :

Neck & Bridge - χωρίς eq

Neck χωρίς eq

Bridge χωρίς eq

Neck & bridge slap

Bridge με eq

Neck με eq

Neck και bridge με eq

Έπειτα από την τοποθέτηση των μαγνητών η πρώτη εντύπωση μου ήταν ότι ο neck μαγνήτης ήταν πολύ πιο δυνατός σε σχέση με τον bridge. Έπρεπε ο Bridge να ανέβει όσο το δυνατόν πιο ψηλά και ο neck να χαμηλώσει μέχρι να ισορροπήσει.

Όταν αυτό επετεύχθη, παρατήρησα ότι δεν είχα καλό string to string balance. Η αιτία ήταν ότι επειδή είχα φορέσει νέες χορδές και ακολουθούσαν το radius της ταστιερας (9,5) η E και η G ήταν πιο χαμηλά σε σχέση με τις δύο μεσαίες A & D.

Κατέβασα λοιπόν την μπάσα πλευρά και των δύο μαγνητών λίγο ακόμα με καλό αποτέλεσμα και ιδανικά θα έπρεπε να σηκώσω λίγο πάνω την G για την τέλεια ισορροπία, αλλά δεν το έκανα και κράτησα το radius. Ίσως πειραματιστω περισσότερο με αυτό στο επόμενο set up.

Γενικά μου φάνηκε ότι ήθελε αρκετή προσπάθεια και προσοχή για να ισορροπήσει το set μαγνητών.

Το onboard eq δίνει ευελιξία σε σχέση με ένα tone control αλλά λείπουν τα μεσαία καθώς είναι μπάσα πρίμα. Ωστόσο τόσο στο boost, όσο και στο cut οι ήχοι είναι χρήσιμοι και μπορούν να κινηθούν και σε μοντέρνο και σε πιο βιντατζ ήχο.

Kαλορίζικοι οι μαγνήτες και η γέφυρα Θανάση! Ωραίο upgrade, κατι μου λεει οτι το συγκεκριμένο μπάσο θα το βλέπω μπροστά μου πιο συχνά 😜

Ωραίος!

Last edited:
Πολύ ωραία παρουσίαση! Οι μαγνήτες ακούγονται πάνω κάτω κλασικοί jazz στα δικά μου αυτιά.
Ο θόρυβος του μονού με ενοχλεί κι εμένα πλέον γιατί είναι ζάρια στο που θα είναι χειρότερος. Εγώ στο Yamaha bb pj μου έχω αγοράσει να περάσω τον dimarzio ultra jazz. Από αυτά που διάβασα δεν είναι κι η καλύτερη επιλογή, μιας και ήθελα κάτι πιο κοντά στον κλασικό ήχο jazz, αλλά δυστυχώς δεν έβρισκα και κάτι άλλο.
Καλορίζικοι! Κουκλι το μπασσάκι και ωραία φαίνεται η γέφυρα!

Οι μαγνήτες ακούγονται πάνω κάτω κλασικοί jazz στα δικά μου αυτιά.
Όντως έτσι είναι, πολύ κοντά στον κλασικό ήχο. Πιστεύω ότι το κοινό που απευθύνονται είναι όσοι θέλουν έναν μαγνήτη που να δείχνει παραδοσιακός με τα exposed pole pieces, να ακούγεται σχεδόν παραδοσιακός με λίγο dna από emg δλδ να είναι αθόρυβοι και να έχουν καθαρότερο ήχο και μεγαλύτερο συχνοτικο εύρος αλλά να ακούγεται σαν τον jazz bass ήχο που έχουμε στον νου μας.

Εγώ στο Yamaha bb pj μου έχω αγοράσει να περάσω τον dimarzio ultra jazz.
Έχει πάρει το μάτι μου ένα άλλο μοντέλο της Dimarzio, τον relentless , που νομίζω είναι signature μοντέλο του Billy Sheehan. Αυτός ακολουθεί το radius της ταστιερας και καμπυλώνει. Ωραίο design, και αν πήγαινα για Dimarzio σίγουρα θα τον δοκίμαζα.

Οι emg δεν έχουν πολύ τράβηγμα και το ύψος της χορδής από τον μαγνήτη παίζει πολύ ρόλο για ένα ισορροπημένο ήχο. Γι'αυτό έχει ένα ενδιαφέρον αυτό το design της Dimarzio. Δεν φτάνει αυτό, έχουν και ρυθμιζόμενα pole pieces!!!! Είναι passive απ' όσο ξέρω.

Τους έχω δει κι αυτούς αλλά προτιμούσα αυτήν την version https://www.dimarzio.com/pickups/jazz-bass-hum-canceling/sixties-j-bridge που μου μοιάζει πιο παραδοσιακη προσέγγιση αλλά δεν τον βρήκα κάπου.

Γενικά ενώ υπάρχουν πολλές προτάσεις δεν μπορουσα να βρω αυτό που ακριβώς ήθελα είτε γιατί δεν πωλούνται σπασμένα σετ, χρειάζομαι μόνο τον bridge, είτε γιατί δεν βρίσκεις καν.

Καλοφόρετα! Ωραίοι ήχοι. Πάντα έβρισκα τους EMG στο μπάσο μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση. Σίγουρα πολύ πιο all-around λύση απ' ότι στις κιθάρες. Αλλά είναι να μη σου βγει το όνομα...

Και μια κουβέντα για τις Babicz. Εκτιμώ πολύ κάθε "τρελό επιστήμονα" που αποφασίζει να εξειδικευτεί σε τόσο συγκεκριμένο κομμάτι της (όποιας) αλυσίδας, και ειδικά σε πεδία που χωράει βελτίωση, πολλώ δε βελτίωση που μπορεί να αποδεχτεί/μετρηθεί. Αλλά για τις κιθαριστικές υλοποιήσεις της εταιρίας , πάντα σκεφτόμουν ότι ο x, y εχέφρων χλιμίτζουρας που μπαίνει στο εργαστήριο του τεχνικού με μία κιθάρα και μία γέφυρα Babicz στην πραγματικότητα λέει:

"Από δω η Sofia Vergara. Και από δω ο Μάρκος Λεζές. Πάντρεψέ τους, πάτερ"

Πάντα έβρισκα τους EMG στο μπάσο μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση. Σίγουρα πολύ πιο all-around λύση απ' ότι στις κιθάρες.

Ναι στις κιθάρες όταν ακούς emg σκέφτεσαι συνειρμικά μέταλ κιθάρα. Και στο μπάσο ισχύει αυτό αλλά υπάρχει και η funk παράμετρος στο μπάσο για τους παίκτες που σαλπάρουν, αλλά και σε πιο hard rock στυλ οπότε κάπως υπάρχει ένα εύρος στα μουσικά είδη.

Και μια κουβέντα για τις Babicz. Εκτιμώ πολύ κάθε "τρελό επιστήμονα" που αποφασίζει να εξειδικευτεί σε τόσο συγκεκριμένο κομμάτι της (όποιας) αλυσίδας, και ειδικά σε πεδία που χωράει βελτίωση, πολλώ δε βελτίωση που μπορεί να αποδεχτεί/μετρηθεί

Πραγματικά ίσως μπορούμε να πούμε ότι σαν γέφυρες είναι over engineered. Το έχουν τερματίσει!

Ωραια πραγματα, πολυ ωραια και τα κλιπακια, ενα jazz πιο γεματο παντου.

Ποια γεφυρα ειχε στοκ; την κλασικη ψευτικη φεντερ ή την hi mass; Απο βαρος ειχαν διαφορα;
Χωρις να εχω κανει σοβαρο τεστ νομιζω οτι προτιμω σε φεντερ την κλασικη ψευτικη, μου φαινεται οτι ειναι πιο "ζωντανο" το οργανο σαν αισθηση και το επιπλεον sustain που υποτιθεται δινουν οι βαριες δεν ειμαι σιγουρος οτι υπαρχει οντως ή το ακουω γιατι περιμενω να το ακουσω (και αν υποθεσουμε παντα οτι ειναι καλο το επιπλεον sustain). Σαφως βεβαια σαν κατασκευη η φεντερ ειναι απο τις χειροτερες αλλα λειτουργει. Και ειναι και το αισθητικο μετα που... περι ορεξεως...

Οι emg γενικα ειναι παρεξηγημενοι, μια χαρα μαγνητες βγαζουν και για κλασικους ηχους και για κιθαρες και για μπασα απλα για καποιο λογο εχουν καθιερωθει σαν μεταλομαγνητες. Πχ το t set κανονικοι μαγνητες τελε μου ακουγονται.

Ποια γεφυρα ειχε στοκ; την κλασικη ψευτικη φεντερ ή την hi mass; Απο βαρος ειχαν διαφορα;
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Είχε την hi-mass, σαν βάρος έχουν παρόμοιο αλλά οπτικά θα περίμενε κάποιος η babicz να είναι πιο βαριά. Δεν είναι! Μια χαρά είναι η κλασσική fender γενικά και την προτιμώ από την Fender hi mass γιατί είναι μονοκόμματη ενώ η "πλάτη" της hi mass ενώνεται με το plate με 3 βίδες (!!!!)

Η babicz φαίνεται να έχει πολύ περισσότερο sustain , αν και υποπτευομαι ότι για αυτό εκτός από την γέφυρα παίζουν ρόλο και οι active EMG

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Είχε την hi-mass, σαν βάρος έχουν παρόμοιο αλλά οπτικά θα περίμενε κάποιος η babicz να είναι πιο βαριά. Δεν είναι! Μια χαρά είναι η κλασσική fender γενικά και την προτιμώ από την Fender hi mass γιατί είναι μονοκόμματη ενώ η "πλάτη" της hi mass ενώνεται με το plate με 3 βίδες (!!!!)

Η babicz φαίνεται να έχει πολύ περισσότερο sustain , αν και υποπτευομαι ότι για αυτό εκτός από την γέφυρα παίζουν ρόλο και οι active EMG
Ναι το σκεφτηκα μετα αφου ειπες string through, την himass ειχες.
Δεν νομιζω οτι ειναι προβλημα οι βιδες εκει και ακομα κ να χαλαρωσουν απλα τις σφιγγεις, αλλα ειναι και το ψυχολογικο θεμα :).
Αφου τα αλλαξες μαζι δεν ξερεις σε τί οφειλεται το επιπλεον sustain αλλα και ποιος νοιαζεται. Φανταζομαι περνας ξανα honeymoon με το παλιο jazz και αυτο ειναι το σημαντικο.

Πολύ ωραία παρουσίαση.

Λίγο πιο piano-like ήχος από το Jazz σε σχέση με αυτό που έχω ως "παραδοσιακό" στο μυαλό μου. Φαντάζομαι ότι με πένα θα είναι ακόμη πιο εμφανές. Τί χορδές φοράς;

Πολύ ωραία παρουσίαση.

Λίγο πιο piano-like ήχος από το Jazz σε σχέση με αυτό που έχω ως "παραδοσιακό" στο μυαλό μου. Φαντάζομαι ότι με πένα θα είναι ακόμη πιο εμφανές. Τί χορδές φοράς;
Μόλις είχαν μπει νέες χορδές Ernie Ball hyper slinky 40-100. Σε συνδυασμό με το εύρος των μαγνητών παίρνεις αυτόν τον piano like ήχο.

Ειμαι fan αυτού του ήχου, δεν μ'αρέσουν οι smooth και οι ψόφιες χορδές, με εξαίρεση τις flatwound σε όργανο αποκλειστικά για αυτόν τον vintage ηχο.

Θέλω το όργανο να "σκάει" όταν χτυπάω πιο δυνατά και να ακούω και τάστο.

Οι light χορδές (κατ' εμε) είναι προτιμότερες, όχι μόνο επειδή έχουν λιγότερο tension που τις κάνει πιο ξεκούραστες στο παίξιμο, αλλά έχουν και περισσότερη αρμονική πληροφορία σε κάθε νότα, ειδικά χαμηλά και ακόμα περισσότερο στα 5χορδα. Εκεί βάζω χαμηλή Β 120 νούμερο. Κατευθείαν ισορροπεί το σετ. Σε πιο παχιά gauge καμία φορά η B μπασάρει πολύ και το pitch θαμπώνει/λασπώνει.

Στο παρακάτω βίντεο παίζω το Jazz με αυτές τις χορδές και μαγνήτες. Στο soundcheck, που έπαιζα μόνος ακόμα, ήρθε ο μαγαζάτορας/μουσικός και μου είπε ότι το μπάσο είχε πολλά πρίμα και ότι θα προτιμούσε κάτι πιο round σε ήχο. Του είπα ότι είναι λίγα τα πρίμα 🤣🤣🤣 και ότι όταν αρχίσουν τα πιατίνια, το snare και η κιθάρα, θα τα χρειαστώ (παίζαμε classic metal). Οπότε ας κρίνουμε από το βίντεο του λόγου το αληθές.

Οι light χορδές (κατ' εμε) είναι προτιμότερες, όχι μόνο επειδή έχουν λιγότερο tension που τις κάνει πιο ξεκούραστες στο παίξιμο, αλλά έχουν και περισσότερη αρμονική πληροφορία σε κάθε νότα
Καλά βέβαια, δεν υπάρχει one size fits all. Κι εμένα μου αρέσουν τα δύο άκρα:

Rotosound RS66LC Stainless Steel, Round Wound 40-95 σε Trace Elliot για 80ιλες
LaBella 0760M Deep Talking Bass, Stainless Steel, Flats, 52-110, για fundamental χωρίς αύριο.
Όλες σε P Bass.

To nickel δεν είναι για μένα :)

Καλά βέβαια, δεν υπάρχει one size fits all. Κι εμένα μου αρέσουν τα δύο άκρα:

Rotosound RS66LC Stainless Steel, Round Wound 40-95 σε Trace Elliot για 80ιλες
LaBella 0760M Deep Talking Bass, Stainless Steel, Flats, 52-110, για fundamental χωρίς αύριο.
Όλες σε P Bass.

To nickel δεν είναι για μένα :)
Είχα ένα pbass classic 50s με το πολύ φαρδύ μανίκι και maple ταστιέρα. Έβαζα εκεί rotosound, όχι όμως τις light και έκοβε κεφάλια!!!

Και μιας και το ανέφερες, στο προηγούμενο βιντεάκι ο ενισχυτής είναι. Trace Eliot με 2 δεκαριά. Ότι ακούγεται από τον ενισχυτή, χωρίς πετάλια. Ωραία μηχανήματα! Είχα πατήσει το mid scoop κουμπάκι στην κεφαλή και από τα sliders είχα κάνει ένα boost στα 4K.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back