"Ακούω τα πάντα"

Gregor

Νέο μέλος
Πόντοι
8
Έχει τύχει πάρα πολλές φορές να ακούσω αυτό το χιλιοειπωμένο κλισέ , το ότι "ακούνε τα πάντα".

Και από κοπέλες και από άντρες.

Αναρωτιέμαι πραγματικά γιατί το λένε, μπορείτε να μου το εξηγήσετε;

Η παρακάτω συζήτηση έχει επαναληφθεί άπειρες φορές και σε άπειρες παραλλαγές όταν έκανα κάποια γνωριμία (φιλική/ερωτική/κοινωνική/οτιδήποτε) :

- Τι μουσική ακούς;

- Τα πάντα.

- Δηλαδή ρεμπέτικα ακούς;

- Όχι.

- Αλεατορική μουσική (Ξενάκης, Στραβίνσκυ, κτλπ) ακούς;

- Όχι.

- Experimental/industrial μουσική (που έχει μέσα "θόρυβο" -white/brown/pink noise- , ήχους από μηχανήματα, κτλπ) ακούς;

- Όχι.

- Κλασική/όπερα ακούς;

- Όχι.

- Ambient/Dark ambient ακούς;

- Όχι.

- Instrumental ακούς;

- Όχι.

- Οκ, τι ακούς δηλαδή;

- Εε να..ακούω ροκ, ποπ, κανέναν Αργυρό και Ρέμο, καμιά Θεοδωρίδου...εε..λίγο λάτιν..λίγο ραπ...ξέρω γω..αυτά.

- Άρα δεν ακούς ΤΑ ΠΑΝΤΑ;

- .... (emotional confusion/awkwardness)

Άλλο τι ΜΠΟΡΕΙΣ να ακούσεις (κυριολεκτικά τα πάντα -όχι το ζώο πάντα 🐼- ) και άλλο τι ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ να ακούς το οποίο το ακούς περισσότερο από τα άλλα.

Δεν ακούω καν ροκ αλλά αν μου στείλει κάποιος φίλος μου playlist με Led Zepelin, Bon Jovi, Curt Cobain, The Doors, Guns 'n Roses, AC/DC, κτλπ, θα την ακούσω.

Αν με ρωτήσει όμως κάποιος/α "τι μουσική ακούς;" φυσικά και δεν θα πω "ροκ" αφού δεν ακούω τόσο όσο ακούω άλλα είδη.

Γιατί να θέλεις να τα έχεις καλά με όλον τον κόσμο και όλοι να σε συμπαθήσουν ώστε να πεις πως ακούς τα πάντα;

Κάθε άνθρωπος έχει μοναδική προσωπικότητα/χαρακτήρα, πρέπει σώνει και καλά να ακούς ό,τι ακούνε όλοι και να φοβάσαι να διαφοροποιηθείς από την μάζα;

Συμφωνείτε/διαφωνείτε;

Άνθρωπος που στην ερώτηση αυτή απαντήσει «τα πάντα», βασικά δεν… ακούει (με προσοχή) τίποτα.

Παρόλα αυτά, αν είναι να πηδήξεις αργότερα, δεν το αποπαιρνεις το γκομενάκι που θα σου δώσει τέτοια απάντηση. Φοράς το ετοιματζίδικο χαμόγελο και περιμένεις να ακούσεις για Ρέμο και Αργυρό, κερνάς ποτάκι και πάει παρακάτω η βραδυά. Δεν το πολύ-αναλύουμε το θέμα… Έτσι;

Άνθρωπος που στην ερώτηση αυτή απαντήσει «τα πάντα», βασικά δεν… ακούει (με προσοχή) τίποτα.

Παρόλα αυτά, αν είναι να πηδήξεις αργότερα, δεν το αποπαιρνεις το γκομενάκι που θα σου δώσει τέτοια απάντηση. Φοράς το ετοιματζίδικο χαμόγελο και περιμένεις να ακούσεις για Ρέμο και Αργυρό, κερνάς ποτάκι και πάει παρακάτω η βραδυά. Δεν το πολύ-αναλύουμε το θέμα… Έτσι;
Πάτησα like για το πρώτο σκέλος στο οποίο συμφωνώ 100%, όχι για το 2ο επειδή δεν ξέρω για τα άλλα μέλη πάντως εγώ ποτέ δε θα ήμουν με κάποια η οποία θα με έκανε να συμβιβαστώ μουσικά και η οποία δεν θα είχε την δικιά της ακεραιότητα.

Να πάμε σε κανένα εστιατόριο που έχει ποτ πουρί, από λαϊκά/ελαφρολαϊκά μέχρι έντεχνα και παραδοσιακά που δεν μπορείς να επέμβεις (να πας δηλαδή ως πελάτης και με το έτσι θέλω να πεις στον ταβερνιάρη να αλλάξει ρεπερτόριο) οκ εκεί θα το καταλάβω αν κάνει τα στραβά μάτια.

Αλλά σε όλα τα υπόλοιπα σενάρια στα οποία έχει την επιλογή να ακούσει ό,τι θέλει και να ακούει λίγο απ' όλα και να ακούει συγκεκριμένα υποείδη αλλά να λέει πως ακούει "τα πάντα" , είναι ξενέρωτο για μένα.

εγώ ποτέ δε θα ήμουν με κάποια
Και το εννοώ για κάθε πιθανή ερωτική σχέση, από μίας βραδιάς μέχρι μίας ζωής (και όλα τα ενδιάμεσα).

Φαντάζομαι όσοι δεν ακούνε λαϊκοπόπ (τύπου Ζοσεφίν, Αναστασία, Κιάμο κτλπ) και πηγαίνουν στα κλαμπάκια απλά για να ζευγαρώσουν και φοράνε ωτοασπίδες και ψεύτικα χαμογελαστά προσωπεία θα διαφωνούν μαζί μου.

Δεν είναι κακο ως απαντηση. Εγω παλιοτερα ελεγα τα παντα αρκει να εχει μελωδικη κιθαρα. Απο jazz ως death metal. Γιατι οχι? Βεβαια μεγαλωνοντας γινομαστε πιο επιλεκτικοι...

Δεν είναι κακο ως απαντηση. Εγω παλιοτερα ελεγα τα παντα αρκει να εχει μελωδικη κιθαρα. Απο jazz ως death metal. Γιατι οχι? Βεβαια μεγαλωνοντας γινομαστε πιο επιλεκτικοι...
Άρα ακούς και post-rock σαν αυτά;

Υπάρχει και μία δυνητικά αισιόδοξη ανάγνωση της φράσης "ακούω τα πάντα": να δηλώνει την πρόθεση κάποιου/ας να ακούσει νέα πράγματα, ότι δηλαδή δεν θα τα αποφύγει επειδή έχει ήδη κολλήσει σε ένα ή δύο μουσικά ιδιώματα, ότι δεν θα απορρίψει κάτι λόγω προϊδέασης.

Ένα τέτοιο πρόσωπο, θα δεχόταν ευχαρίστως να πάει σε μία τζαζ συναυλία, ή μία ροκ συναυλία, ή στα μπουζούκια. Ίσως αργότερα καταλήξει στο ότι δεν θέλει να ακούει τζαζ, αλλά μία ή δύο ευκαιρίες θα τις δώσει...

Το βρίσκω περισσότερο υγιές από κάποιον/α που λέει "εγώ ακούω μόνο τα τάδε".

Εγώ πάλι δεν έχω πρόβλημα με την απάντηση, αλλά κυρίως με την ερώτηση.
Μου έχει τύχει να με ρωτήσουν, και μάλιστα γυναίκες.
Η συνήθης απάντηση είναι "Στράτο Διονυσίου ".
"Καράτε " δε η απάντηση, στην αντίστοιχη ερώτηση "τι ταινίες βλέπεις;".

Υπάρχει και μία δυνητικά αισιόδοξη ανάγνωση της φράσης "ακούω τα πάντα": να δηλώνει την πρόθεση κάποιου/ας να ακούσει νέα πράγματα, ότι δηλαδή δεν θα τα αποφύγει επειδή έχει ήδη κολλήσει σε ένα ή δύο μουσικά ιδιώματα, ότι δεν θα απορρίψει κάτι λόγω προϊδέασης.

Ένα τέτοιο πρόσωπο, θα δεχόταν ευχαρίστως να πάει σε μία τζαζ συναυλία, ή μία ροκ συναυλία, ή στα μπουζούκια. Ίσως αργότερα καταλήξει στο ότι δεν θέλει να ακούει τζαζ, αλλά μία ή δύο ευκαιρίες θα τις δώσει...

Μα κεγώ τέτοιος άνθρωπος είμαι!

Μπορώ να πάω Παρασκευή σε φεστιβάλ underground ραπ μουσικής και το Σάββατο σε ρεμπετάδικο, δεν φοράω "παρωπίδες".

Θέλω να ανακαλύψω και άλλα είδη, θέλω να μάθω τι κυκλοφορεί εκεί έξω.

Αλλά δεν μπορώ μερικά να τα ακούσω και για αυτό δε θα πω ψέματα για να κερδίσω τη συμπάθεια κανενός.

Δεν ξέρω αν κάποιος/α μουσικόφιλος/η που το διαβάζει είναι από Πόντο, nothing personal με τους Πόντιους και τη μουσική τους αλλά δεν μπορώ να ακούω Ποντιακά, δεν ξέρω αν είναι τα όργανα ή οι λέξεις και πως τις τονίζουν πάντως βουΐζουν τα τύμπανα των αυτιών μου αν ακούσω για πολύ ώρα και δυνατά.

Με προσκάλεσε ένας φίλος μου στο γλέντι του γάμου του ξαδέρφου του και πήγα ως κοινωνική υποχρέωση.

Κάθισα δίπλα σε μία κοπέλα (Πόντια) και με ρώτησε πως μου φαίνεται η μουσική και της είπα ξεκάθαρα και χωρίς να πολυνοιαστώ "δεν μ' αρέσει τόσο όσο τα Κρητικά ή τα Νησιώτικα, αν είχα άλλη επιλογή για σήμερα, δεν θα ερχόμουν καν εδώ" και γέλασε.

Δεν είναι όλα για όλους.

Μερικά συγκροτήματα βέβαια τα γουστάρω από είδη που δεν γουστάρω αλλά και vice versa.

Π.χ. αυτό το κοινωνικό- σαρκαστικό τύπου Λουκιανός Κελαηδόνης, Χάρρυ Κλυνν, Τζίμης Πανούσης, μου αρέσει αλλά το είδος αυτό (Νέο Κύμα νομίζω λέγεται) δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα.

Εγώ πάλι δεν έχω πρόβλημα με την απάντηση, αλλά κυρίως με την ερώτηση.
Μου έχει τύχει να με ρωτήσουν, και μάλιστα γυναίκες.
Η συνήθης απάντηση είναι "Στράτο Διονυσίου ".
"Καράτε " δε η απάντηση, στην αντίστοιχη ερώτηση "τι ταινίες βλέπεις;".
Πως θα διατύπωνες διαφορετικά την ίδια ερώτηση; (το ρωτάω χωρίς ίχνος ειρωνίας)

"Ποια είναι τα ακούσματα που σας προσφέρουν οργασμό αυτιού;" ;

Πως θα διατύπωνες διαφορετικά την ίδια ερώτηση; (το ρωτάω χωρίς ίχνος ειρωνίας)

"Ποια είναι τα ακούσματα που σας προσφέρουν οργασμό αυτιού;" ;
Δεν το εξέλαβα σαν ειρωνεία.
Για εμένα είναι μια ερώτηση άνευ σημασίας ή ουσίας αν προτιμάς.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι είναι μια ερώτηση για να αρχίσεις small talk , όπως το "ωραίος καιρός σήμερα "...αλλά μέχρι εκεί.

Δεν το εξέλαβα σαν ειρωνεία.
Για εμένα είναι μια ερώτηση άνευ σημασίας ή ουσίας αν προτιμάς.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι είναι μια ερώτηση για να αρχίσεις small talk , όπως το "ωραίος καιρός σήμερα "...αλλά μέχρι εκεί.
Δεν είναι απαραίτητα small talk.

Έχω κάνει πολύωρες συζητήσεις με κοπέλες περί μουσικής, είναι ανάλογα πόσο εκτιμάει την μουσική η ίδια και τι σημαίνει για αυτήν, αν την ακούει απλά για να περάσει η ώρα φυσικά και δεν θα έχει πολλά να πει.

Αν ρωτήσεις μία random κοπέλα ηλικίας 18-25 τι μουσική ακούει κατά 99% θα σου πει κάποιο κομμάτι ή λαϊκοπόπ ή τραπ (ελληνική/ξένη).

Αν πετύχεις αυτή την 1 στις 100 που δεν ακούει απλά ό,τι είναι της μόδας και στις τάσεις σε Youtube, Spotify, Shazam και Apple Music αλλά πιο ψαγμένα πράματα εκεί να δεις συζήτηση που έχει να γίνει.

Όσο πιο πολύ "τα πάντα" απαντάς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, τόσο χάνεται το Εγώ σου.

Ακούω τα πάντα, διαβάζω τα πάντα, βλέπω τα πάντα... ποιος είμαι; Τα πάντα και τίποτα μαζί...

Μα κεγώ τέτοιος άνθρωπος είμαι!

Εγώ... ήμουν. Δεν είμαι πλέον (στα 59).
Οπότε εξαρτάται από την ηλικία.
Αν κάποιος είναι κάτω από τα 30 και μου παριστάνει τον κατασταλαγμένο σε τέτοια ζητήματα, ενοχλούμαι.

Δεν είναι απαραίτητα small talk.

Έχω κάνει πολύωρες συζητήσεις με κοπέλες περί μουσικής, είναι ανάλογα πόσο εκτιμάει την μουσική η ίδια και τι σημαίνει για αυτήν, αν την ακούει απλά για να περάσει η ώρα φυσικά και δεν θα έχει πολλά να πει.

Αν ρωτήσεις μία random κοπέλα ηλικίας 18-25 τι μουσική ακούει κατά 99% θα σου πει κάποιο κομμάτι ή λαϊκοπόπ ή τραπ (ελληνική/ξένη).

Αν πετύχεις αυτή την 1 στις 100 που δεν ακούει απλά ό,τι είναι της μόδας και στις τάσεις σε Youtube, Spotify, Shazam και Apple Music, εκεί να δεις συζήτηση που έχει να γίνει.
Αν ρωτήσω μια ραντομ κοπέλα 18 χρόνων καταρχάς, θα πρέπει να επέμβει εισαγγελέας.
Τώρα, αν μπορώ να βρω μια πρακτική σημασία στην ερώτηση,...ναι υπάρχει μια.
Αν μια γυναίκα λέει ότι ακούει "ψαγμένα πράγματα ", είναι ένα πολύ καλό σημάδι.....να αρχίσεις να τρέχεις. ....μακρυά.

Εγώ... ήμουν. Δεν είμαι πλέον (στα 59).
Οπότε εξαρτάται από την ηλικία.
Αν κάποιος είναι κάτω από τα 30 και μου παριστάνει τον κατασταλαγμένο σε τέτοια ζητήματα, ενοχλούμαι.
Μα εγώ δεν είπα ότι κράζω όσους δεν απαντούν ξεκάθαρα το τι ακριβώς ακούνε.

Είπα απλά πως είναι περίεργο να λες "ακούω τα πάντα" ενώ τα πάντα περιλαμβάνουν τόσα πολλά είδη και υποείδη που απλά αδύνατον να τα ανακάλυψες/εξερεύνησες.

Η απάντηση "με βάση όσα έχω ανακαλύψει και έχω ακούσει, μπορώ να πω πως μου αρέσουν τα..." είναι πολύ διαφορετική, δε νομίζεις;

Στο "τα πάντα" κρύβεται κάποιο ίχνος αλαζονείας ίσως. Ότι τα ξέρεις/άκουσες όλα και έχεις άποψη για όλα.

εγω ακουω τα panda

Attachments

• images.jpeg
    images.jpeg
    7.4 KB · Εμφανίσεις: 0
  • fiat-panda.jpg
    fiat-panda.jpg
    265.8 KB · Εμφανίσεις: 0
Εγώ βρίσκω την ερώτηση ''τι μουσική ακούς'' ουσιαστική καθώς αν απαντήσει κανείς σωστά (δηλαδή κάποιο ψαγμένο συγκρότημα) υποδηλώνει μια καλλιέργεια, ότι έχει αφιερώσει κάποιο χρόνο στην ακρόαση μουσικής, ότι είναι μουσικόφιλος/η, κάτι που είναι μια καλή αρχή

Το ''ακούω τα πάντα'' μπορεί να σημαίνει ότι όντως ακούει πολλά είδη και δεν είναι κολλημένος/η με κάτι συγκεκριμένο αλλά τις πιο πολλές φορές σημαίνει απλώς ότι δεν αφιερώνει χρόνο στην ακρόαση μουσικής, η μουσική για αυτόν είναι κάτι που ακούγεται από πίσω στα μέρη που συχνάζει στο οποίο δεν δίνει και πολύ σημασία, ακαλλιέργητος/η μουσικά δηλαδή

Last edited:
Εγώ βρίσκω την ερώτηση ''τι μουσική ακούς'' ουσιαστική καθώς αν απαντήσει κανείς σωστά (δηλαδή κάποιο ψαγμένο συγκρότημα) υποδηλώνει μια καλλιέργεια, ότι έχει αφιερώσει κάποιο χρόνο στην ακρόαση μουσικής, ότι είναι μουσικόφιλος/η, κάτι που είναι μια καλή αρχή

Το ''ακούω τα πάντα'' μπορεί να σημαίνει ότι όντως ακούει πολλά είδη και δεν είναι κολλημένος/η με κάτι συγκεκριμένο αλλά τις πιο πολλές φορές σημαίνει απλώς ότι δεν αφιερώνει χρόνο στη ακρόαση μουσικής, η μουσική για αυτόν είναι κάτι που ακούγεται από πίσω στα μέρη που συχνάζει στο οποίο δεν δίνει και πολύ σημασία, ακαλλιέργητος/η μουσάκια δηλαδή
Αυτό.

Η αντίδρασή μου όταν μου λένε κάποιο mainstream είναι "meh".

Η αντίδρασή μου όταν μου λένε κάποιο πιο ψαγμένο "woah! Πες μου και άλλα για αυτό!".

Συνήθως αυτοί/ες που λένε "τα πάντα" εννωόντας "όντως ακούει πολλά είδη και δεν είναι κολλημένος/η με κάτι συγκεκριμένο" όπως έγραψες, δεν το λένε καν, όπως και οι καλοφαγάδες δε θα πουν "τρώω τα πάντα" αλλά θα ονομάσουν μερικές αγαπημένες κουζίνες, οι σινεφίλ θα ονομάσουν μερικούς αγαπημένους σκηνοθέτες ή περιόδους, κ.ο.τ.κ.

Δηλαδή θα περάσουν το μήνυμα "μπορώ/διατίθεμαι να ανακαλύψω και άλλα μουσικά είδη και να επεκτείνω τους ορίζοντές μου αλλά κατά βάση ακούω x".

Η μουσική σου λέει και για τον άνθρωπο αυτόν περισσότερα από τα γούστα του.

Εμένα δηλαδή αν κάποια μου πει πως ακούει σκυλάδικα τύπου Γονίδη και Μαζωνάκη, δεν θα με ξενερώσει να τελειώσω την επικοινωνία εκεί επί τόπου σαν red flag, αλλά σίγουρα δεν θα πορωθώ μαζί της που ακούει τέτοια.

Last edited:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back