Βεβαια το αθλημα ειναι μονο για έχοντες ηλικια
Φίλη μου έλεγε πρόσφατα ότι η κόρη της μαζεύεται με την παρέα της , 18-20 χρονών και λίγο μετά, και "ακούνε δίσκους". Τη ρώτησα πώς τους προέκυψε αυτό και μου απάντησε ότι είναι κάποιο πρόσφατο trend τα παιδιά να "ακουνε βινύλια" και ότι αυτό δεν θα ξεπεραστεί.
Στον Ζαχαρία στο Μοναστηράκι πάλι, οι φίλοι μου έλεγαν πρόσφατα ότι "το cd θα επιστρέψει/ανακάμψει, αλλά πόσο να στοκάρουμε ακόμα;". ¨Ελεγαν επίσης ότι ο κόσμος ξεφορτώνεται τα cd του για ψίχουλα, θεωρώντας ότι το format τέλειωσε λόγω streaming.
Tυπωμένα cd εταιριών 25ετίας πάντως, που έχω στη συλλογή μου, παίζουν μια χαρά. Το ίδιο και το 80% των εγγράψιμων που έψηνα τότε (αλλά σε αυτό παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες).
Πούλησα το 50% της συλλογής μου την περίοδο της κρίσης -λιγο πριν ή λίγο μετά, και το ίδιο και βινύλια. Σήμερα έχω καμιά 10χιλιάδες cd - όχι για συλλογή αλλά επειδή ακούω και αγοράζω πλέον πολύ επιλεκτικά κυρίως ανεξάρτητους καλλιτέχνες (δεν έχω ιδέα αν υπάρχουν ακόμη δισκογραφικές εταρίες). Βινύλια κράτησα 150 αγαπημένα μου και μάλλον δυσεύρετα, κι ας τα έχω ξαναγοράσει κάποια από αυτά σε cd για ευκολία.
Ψηφιακή συλογή έχω σημαντική και πολύ ξεκαθαρισμένη λόγω DJινγ - καμάρι μου είναι ένας αχανής αριθμός από σπάνια soul jazz, bastard jazz και exotica αλμπουμς ριπαρισμένα από βινύλια που δεν θα ξανακυκλοφορήσουν ποτέ - τα ανεβάζαν για download αμερικάνικα μουσικά blogs την εποχή που ξεκινούσε το cd- ένα υλικό που με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο στo DJινγ.
Κάθε
αλλαγή στο μουσικό format πάντως, προκαλεί με τη σειρά του και καλλιτεχνική αλλαγή στο καλλιτεχνικό περιεχόμενο, τόσο εικαστικά (εξώφυλλο, γραμματοσειρές, υλικό κατασκευής κλπ) όσο και
μουσικά (διάρκεια μουσικού έργου, fillers κλπ) αλλα είναι πολύ μεγάλη συζήτηση αυτή.
Δυο πρόχειρα παραδειγματα:
α) Φωτογραφίες εργα τέχνης, όπως στο εσώφυλλο του Harvest, δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα στο booklet ενός cd
β) Διάρκειες όπως το διπλό Live βινύλιο των Deep Purple (το διαφήμιζε κιόλας το εξώφυλλο: 57 λεπτά μουσικής! αν θυμάμαι καλά), είναι πλέον εντελώς παρωχημένες από την εποχή του Supernatural CD του Santana, που έκανε μια mainstream δισκάρα που έβγαζε το ένα hit μετά το άλλο και είχε διάρκεια... 75 λεπτά. Αν δεν κάνω λάθος ήταν ο πρώτος mainstream καλλιτέχνης που έσπασε το κοντέρ τόσο πολύ σε διάρκεια δίσκου ακτίνας.