Wow! είπε:
Τι να πω.. μπορεί και να ακριβύνουν τα χρωμοσαμπουάν στο τέλος.
Δεν την καταλάβατε αυτή τη φράση... και δε φταίτε εσείς βέβαια, ήταν ένας μικρός σουρεαλιστικός παροξυσμός μου όπου φαντασιώθηκα ότι είμαι ξανθιά και με κοροϊδεύει η Apple... (είμαι πειραγμένος.. το ξέρω)!
Πάντως, δύο πράγματα: σε σχέση με την εμφάνιση, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, τα Mac δε μου φαίνονται όμορφα, έξω από το desktop τους, καθότι προτιμώ την κατραμίλα των pc μου. Δεύτερον, εννοείται ότι είναι πολύ καλά μηχανήματα, αλλά ένα ίδιο των ψηφιακών τεχνολογιών είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι "η καλύτερη" για να επιβιώσει, αλλά η χρησιμότερη: αυτός είναι ο λόγος που επιβίωσαν στην αγορά τα CD, κάτι που έγινε σε μία εποχή που (απλά) δεν ακουγόντουσαν σε σχέση με τα βινύλια.
Η Apple είναι ακριβή: εγώ που έχω φωτογραφικό background μπορώ να σας αναφέρω τη Leica και τη Hasselblad από το φωτογραφικό χώρο ως ευθέως αντίστοιχες εταιρείες με εκπληκτικής ποιότητας προϊόν και δυσπρόσιτες τιμές. Εννοείται ότι και οι δύο περνάνε μαύρες μέρες, εννοείται ότι και των δύο ήμουν πελάτης (όπως και της Apple).
Επειδή είναι ακριβή, έχει μικρότερη βάση χρηστών. Άρα, αναπόφευκτα, είναι λιγότερο χρήσιμη. Γιατί λοιπόν να προτιμηθεί; Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχαν οι δύο εταιρείες που προανέφερα: αν είχες Nikon ή Canon και χρειαζόσουν ένα φακό, τότε είχες πάντα κάποιο φίλο να σου δώσει, αν όμως είχες Leica και έμενες στην ελλάδα, τότε χαιρέτα μου τον πλάτανο.
Οπότε, μην νομίζετε ότι η κριτική μου έχει να κάνει με την Apple αποκλειστικά: είναι γενικότερη κριτική προς αυτή τη συγκεκριμένη νοοτροπία κατασκευής και μαρκεταρίσματος προϊόντων, την οποία θεωρούσα αδόκιμη στην προ-ψηφιακή περίοδο, πόσο μάλλον την θεωρώ απαράδεκτη στην ψηφιακή περίοδο.
Υ.Γ. Κάπου αναφέρθηκε ότι όσοι έχουν Apple έχουν λιγότερα αιτήματα για troubleshooting. Επειδή έχω διατελέσει διευθυντής τμήματος υποστήριξης σε εταιρεία πληροφορικής για μικρό χρονικό διάστημα, ξέρω (και εσείς ξέρετε) ότι το troubleshooting αφορά δύο κυρίως τομείς: την εγκατάσταση οδηγών για συσκευές και την περίεργη/απρόβλεπτη συμπεριφορά λογισμικού. Στα Mac, o πρώτος τομέας σχεδόν λείπει εντελώς διότι ελάχιστοι βάζουνε επιπλέον hardware πάνω στα μηλαράκια (όταν το κάνουν βέβαια, τρώνε και αυτοί τη μπανάνα τους, όπως μπορείτε να δείτε σε οποιοδήποτε φόρουμ εταιρείας κατασκευής καρτών ήχου). Ο δεύτερος τομέας, επίσης είναι πιο ήπιος σε σχέση με τα Windows, κυρίως διότι το MacOS είναι σταθερότερο, αλλά επίσης επειδή η ποικιλλία πιθανών προγραμμάτων που θα μπορούσε να τρέξει κανείς στο Mac είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των PC. Και βέβαια ΑΥΤΟ και μόνο αυτό είναι το δυνατό σημείο των MAC, για όποιον βέβαια δε χρειάζεται αυτή τη ποικιλλία προγραμμάτων.