59 Greek burst Les Paul

Εντωμεταξύ εξεπλάγην με το γεγονός ότι τον Γαρύφαλλο δεν τον τραγουδάει ο Μπονάτσος τελικά. Η φωτό με την 59άρα που παρέθεσα (η οποία τότε είχε Grovers, ενώ τώρα έχει το κλασσικό tulip), ειναι από συνέντευξη του Kιουρτσόγλου
nope. Διάβασα ότι ήταν ο Δαπέρης.

Ήχος όμως τελείως Santana o Γαρύφαλος.

Εδώ στη αρχή εξηγεί ότι έπρεπε να βρούνε τις κιθάρες τις Les Paul και τα Hommond για να βρούνε τον ήχο του Santana που ψάχνανε.




 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Οι τιμές είναι αποτέλεσμα της μαλάκυνσης που έφεραν οι συλλέκτες και αποδέχονται οι κιθαρίστες γιατί μη ξεχνάμε μπορεί να έχεις τα φράγκα και τις κιθάρες αλλά να μη πιάνεις ακόρντο. Υπάρχουν και τέτοιοι συλλέκτες.

Εγώ τον Kirk Hammett βλέπω να την αγοράζει και να βάζει κανένα σετ  EMG μαγνήτες επάνω!?


Μπα...κότα είναι και ο συγκεκριμένος, ούτε τάστα δεν αλλάζει αν και η κιθάρα τα χρειάζεται. Έτσι και ήμουν πολυεκατομυριούχος, να είχα λεφτά για πέταμα δηλαδή, θα έπαιρνα μία απ' αυτές και θα έκανα live streaming στο YouTube σπάζοντας τις original κολλήσεις με πολυκάμερο να δώσω πόνο σε όλους τους κολλημένους. Θα έβαζα και δύο EMG 81 να δω αν θα προκαλούσα περισσότερους θανάτους απ' όταν η Βραζιλία χάνει σε τελικό Μουντιάλ.

Κι εγώ δε βλέπω τον λόγο να κάνεις μη αναστρέψιμες μόντες σε μια τέτοιας αξίας κιθάρα όταν τη σημερινή εποχή υπάρχουν αξιόλογα όργανα χαμηλής τιμής. Όταν όμως η κιθάρα χάνει αξία χωρίς τις original κολλήσεις ή να μην αλλάζεις ποτενσιόμετρα, τάστα κλπ όχι απλά είναι εκτός λογικής, είναι τελείως ηλίθιο.

Θυμάμαι TGP post όταν κάποιος άνοιξε θέμα για το αν πρέπει ν' αλλάξει τάστα σε '81 LPC που ήταν 50'ς επανέκδοση με χαμηλά τάστα. Βρέθηκε άτομο που του είπε να την αφήσει όπως είναι γιατί ελάχιστες έχουν μείνει original και ήταν δείγμα της Αμερικάνικης κληρονομιάς. Του είπε να τη πουλήσει και να πάρει άλλη που τον βολεύει!!! 

Οι Αμερικανοί που είναι σχετικά νέο κράτος έχουν μια βλακώδη προσκόλληση στο παρελθόν και στις παραδώσεις με αποτέλεσμα να μολύνουν και τους υπόλοιπους, παράδειγμα η παγκόσμια ηλίθια προσήλωση των κιθαριστών στη δεκαετία του 50.

 
Οι Αμερικανοί που είναι σχετικά νέο κράτος έχουν μια βλακώδη προσκόλληση στο παρελθόν και στις παραδώσεις με αποτέλεσμα να μολύνουν και τους υπόλοιπους, παράδειγμα η παγκόσμια ηλίθια προσήλωση των κιθαριστών στη δεκαετία του 50.
Οι Αμερικάνοι είναι πιο παλιό κράτος από εμάς και περισσότερο πατριώτες. Η παράδοση δεν είναι κάτι κακό. Σημαίνει παίρνεις κάτι από το παρελθόν και το παραδίδεις στους επόμενους, προσθέτοντας τα δικά σου στοιχεία. Προσωπικά, δε βλέπω κάποια προσήλωση στη δεκαετία του '50. Υπερβολικά γενικό ακούγεται κάτι τέτοιο.

Όταν όμως η κιθάρα χάνει αξία χωρίς τις original κολλήσεις ή να μην αλλάζεις ποτενσιόμετρα, τάστα κλπ όχι απλά είναι εκτός λογικής, είναι τελείως ηλίθιο.
Όχι, γιατί δεν έχει να κάνει με τη χρηστικότητα του οργάνου, αλλά με τη συλλεκτική του αξία.

Οι τιμές είναι αποτέλεσμα της μαλάκυνσης που έφεραν οι συλλέκτες και αποδέχονται οι κιθαρίστες γιατί μη ξεχνάμε μπορεί να έχεις τα φράγκα και τις κιθάρες αλλά να μη πιάνεις ακόρντο. Υπάρχουν και τέτοιοι συλλέκτες.
Οι τιμές διαμορφώνονται από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης σε όλα τα προϊόντα. Γιατί; Στις δημοπρασίες έργων τέχνης αγοράζουν πίνακες μόνο ζωγράφοι;

Έτσι και ήμουν πολυεκατομυριούχος, να είχα λεφτά για πέταμα δηλαδή, θα έπαιρνα μία απ' αυτές και θα έκανα live streaming στο YouTube σπάζοντας τις original κολλήσεις με πολυκάμερο να δώσω πόνο σε όλους τους κολλημένους. Θα έβαζα και δύο EMG 81 να δω αν θα προκαλούσα περισσότερους θανάτους απ' όταν η Βραζιλία χάνει σε τελικό Μουντιάλ.
Αυτό είναι εξαιρετικό παράδειγμα παθολογίας, και μού θυμίζει τη χαιρεκακία που απολαμβάνει ο μέσος Έλληνας στο να καταστρέφει ό,τι περνάει από το χέρι του με αλαζονεία, και να μην εκτιμάει τίποτα λόγω της "ανωτερότητας" του απέναντι στους άλλους. Είναι σαν να παίρνεις μια Rolls Royce και να βάζεις αεροτομή. Σημαίνει το λιγότερο ότι δεν αναγνωρίζεις την αξία και την ποιότητα μιας Rolls Royce, μια παράδοση γενικότερα. 

 
Αυτό είναι εξαιρετικό παράδειγμα παθολογίας, και μού θυμίζει τη χαιρεκακία που απολαμβάνει ο μέσος Έλληνας στο να καταστρέφει ό,τι περνάει από το χέρι του με αλαζονεία, και να μην εκτιμάει τίποτα λόγω της "ανωτερότητας" του απέναντι στους άλλους.
Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τα λεγόμενά σου αλλά για να είμαι ειλικρινής, μου έχει περάσει από το μυαλό κι εμένα, όχι να καταστρέψω μια συλλεκτική αξία που κατά τη γνώμη μου είναι ένα κατασκεύασμα εκμετάλλευσης, μεταξύ άλλων, αλλά να, κοιτάξτε, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο απο τρία κομμάτια ξύλο και πηνία που κάνει μουσική. Και το να φτάνει να κοστίζει μισό εκατομμύριο είναι μια κάποια ύβρις. Ας μείνουν αυτά τα ρελικς σε ντουλάπια Τσέων κι ας παίζουμε εμείς τη μουσική μας. Παρ' όλα αυτά όντως αυτή η βιντατζολαγνεία μας έχει οδηγήσει όλους όσους έχουμε όργανα σε ένα κάποιο σύνδρομο χρηματιστηριακής αξίας και αυταπάτης συλλεκτικής ιδιοκτησίας. "πόσο είχε η Τελε μου του '89?", πόσο έχει μια τέλε τώρα? πόσες φτιάχτηκαν τότε? είναι κάπως σπάνια, δεν μπορεί. Θα την πουλήσω χίλια ευρώ. Να, 800 ευρω την πουλάνε στο ριβέρπ"   κλπ κλπ.

Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης δεν είναι και εντελώς αθώος. Δημιουργούνται "φτιαχτά" ρεύματα.

Πχ, Γιαπωνέζες (lawsuit) δεκαετίας 70/80. Οκ, ναι, καλές αλλά σε λίγο θα φτάνουν να ξεπερνούν σε αξία μια καινούργια αντίστοιχη Γιαπωνέζα ή Αμερικάνα- με καλύτερες προδιαγραφές.

Λαϊκές κιθάρες/κιθαρόνια χωρίς διαπιστευτήρια, με αόριστες ημερομηνίες κατασκευής, με γ διαλογής υλικά, με αλλαγμένα μέρη και με κακές αναπαλαιώσεις που πωλούνται σε "ειδήμονες" προς 2 και 3 χιλιάρικα

Οι "καλές" Gibson της δεκαετίας '90... (έλεος)

Εκατομμύρια Boss πετάλια δεκαετίας 80/αρχές 90 γιαπωνέζικα "καλύτερα".

Μερικά παραδείγματα 
 

 
Εκατομμύρια Boss πετάλια δεκαετίας 80/αρχές 90 γιαπωνέζικα "καλύτερα".

Μερικά παραδείγματα 
Συμφωνώ με όλα αυτά που γράφεις. Όλα συμβαίνουν γιατί έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου. Ειδικά για τις λαϊκές κιθάρες και για τα vintage Boss/made in Japan. Ένα πετάλι 80s, το πιθανότερο είναι να έχει εξασθενημένους πυκνωτές, και πλέον να μην έχει καν τον ήχο που είχε, όταν κατασκευάστηκε. Το ίντερνετ φταίει για όλα αυτά και η έλλειψη κριτικής ικανότητας

 
Θα έβαζα και δύο EMG 81 να δω αν θα προκαλούσα περισσότερους θανάτους απ' όταν η Βραζιλία χάνει σε τελικό Μουντιάλ.


όχι EMG γιατί είναι "κλασική" μάρκα και γνωστός ο συνδιασμός, έπρεπε να βάλεις κινέζικους απο aliexpress και να λές οτι παίζουν καλύτερα απο τους original, για περισσότερα εγγυημένα εγκεφαλικά!

 Ένα πετάλι 80s, το πιθανότερο είναι να έχει εξασθενημένους πυκνωτές, και πλέον να μην έχει καν τον ήχο που είχε, όταν κατασκευάστηκε. Το ίντερνετ φταίει για όλα αυτά και η έλλειψη κριτικής ικανότητας


μα και τα γνησια ποτενσιόμετρα μιας 59άρας/60άρας/70άρας θα είναι εντελώς κατεστραμένα σήμερα.

 
μα και τα γνησια ποτενσιόμετρα μιας 59άρας/60άρας/70άρας θα είναι εντελώς κατεστραμένα σήμερα.
για να μην παρεξηγούμαι: Αν έχεις μια '59, ή την κρατάς ακριβώς όπως είναι για να μη χάσεις την αξία της μεταπώλησης, το οποίο μας αρέσει, δεν μας αρέσει, είναι μια μορφή επένδυσης, ή αν θέλεις να παίζεις, αλλάζεις ό,τι χρειάζεται, ώστε να γίνει λειτουργική. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και διάσημοι, ΔΕΝ τις παίρνουν σε περιοδείες για λόγους ασφαλείας. Ναι, κάποιοι παίζουν και λάιβ, οκ, και ναι, είναι υπερβολική η τιμή τους, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς κάποια πράγματα σ' αυτόν τον κόσμο παίρνουν μεγάλη αξία επειδή είναι δυσεύρετα.

 
Προσωπικα δεν με συγκινούν διόλου οι vintage κιθάρες,ισως αν ειχα λεφτα για "πεταμα" να το σκεφτομουν.

Ετσι απλά να αιωρείται στον τοιχο.

 Και να συνοδεύεται από ιστορίες τυπου, η κιθαρα που μ αυτή ο τάδε το 1960 είχε ανοίξει το κεφάλι ενός μεθυσμένου βλάχο Αμερικάνου τσαμπουκά,να και το σημάδι πάνω στο ξύλο.?

Αυτά είναι για συλλέκτες με χοντρά πορτοφόλια.

Εγώ λεω ευχαριστώ που σήμερα μπορώ με 400 ευρώ να αγοράζω αξιοπρεπεστατες κιθάρες που μου κάνουν τα γούστα με το παραπάνω.

 
δεν μεταφέρει κανας mod τα οφτοπικ να μπορεί και ο Νίκος να ποστάρει την υπέροχη κατασκευή του ;;

 
Τελικά πρέπει να είμαι ο μόνος εδώ μέσα που μ' αρέσουν τα Boss. ?
Αστειευεσαι? 9 πεταλια στην πεταλιερα μου ειναι boss  και δεν τα αλλαζω με τιποτα. Εχουν περασει πολλοι υποψηφιοι αντικαταστατες και ουδεις καταφερε να τα εκδιωξει.

 
Πάντως, οι συζητήσεις για τις τιμές των Gibson 59 γίνονται σε λάθος βάση. Είναι σαν να συζητάς για την αξία μιας συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων που κάνει χιλιάδες ευρώ, λέγοντας ότι ένα γράμμα το στέλνεις μια χαρά και με γραμματόσημο του ενός ευρώ. Δεν έχει να κάνει με τη χρηστική αξία.

  Και βέβαια όσο περισσότερο μπαίνει η οπτική του συλλέκτη και του κέρδους στα vintage όργανα, τόσο λιγότερο αφορούν αυτά στην πράξη κάποιον που θέλει να παίζει.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top