Το ακόρντο D13b5b9

sultan of string

Εξαιρετικό μέλος
Πόντοι
2,148
Το βάζω εδώ και αν χρειάζεται το μεταφέρει κάποιος.

Στον καιρό της καραντίνας αποφάσισα να ασχοληθώ "σοβαρά" με την κιθάρα... Κατέβασα λοιπόν τα αρχαία βιβλία του Mickey Baker και προχώρησα με ρυθμό χελώνας.

Οι λόγοι πολλοί.

Κυρίως ο πιό βασικός ότι έχω μάθει αρκετά πράγματα όπως με έχει βολέψει εδώ και πολλά χρόνια, και μάλιστα αρκετά με άλλα ονόματα ή άλλες θέσεις ή έστω τείνω να χρησιμοποιώ συγκεκριμένες θέσεις και όχι τις πιό βολικές ή "σωστές" στην ανάπτυξη των ακόρντων. Χώρια που από μικρός κάνω κατά κανόνα αντιμετάθεση των δακτύλων 2 & 3.

Τεσπα, ο συγκεκριμένος διαλέγει ένα πακέτο βασικά ακόρντα και ένα παλούκι που το θέλει σώνει και καλά είναι ένα που ονομάζει D13b5b9.  Το οποίο είναι αυτό

53420d1527511497-tips-fretting-d13b5b9-d13b5b9-png

με την ρε εννοείται μπουκωμένη. 

Τώρα το ενδιαφέρον είναι ότι στο ακόρντο αυτό δεν υπάρχει root, και συνεπώς είναι αρκετά δύσκολο να το μεταφέρεις ανάλογα με τα γούστα. Από την άλλη μου ακούγεται (είναι βασικά) μια Αb#9, ίσως πιό σοφιστικέ και στρετσαρισμένη και η λογική της μάλλον είναι ότι λύεται πολύ όμορφα σε Gmaj7.  (και που φυσικά αν ονομαστεί Ab#9 την κουμαντάρεις μια χαρά και δεν έχεις να την συσχετίσεις με μια ..."άσχετη ρίζα"

Φυσικά η επόμενη προτεινόμενη από τον συγγραφέα είναι μια ακόμα χειρότερη σε τέντωμα Gmaj7 που περιλαμβάνει το 4 δάχτυλο εκεί που ήταν και το υπόλοιπο πακέτο να ανέβει πιό πάνω ένα τάστο.

Μια ματιά στο δίκτυο βρίσκει τον μισό πλανήτη να κατεβάζει #@%$@! για το ακόρντο και να προσπαθεί να λύσει τον γρίφο.

Εσείς τι θα λέγατε?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
1. Μια ματιά στο δίκτυο βρίσκει τον μισό πλανήτη να κατεβάζει #@%$@! για το ακόρντο και να προσπαθεί να λύσει τον γρίφο.

2. Εσείς τι θα λέγατε?

1. Γιατί τόση φασαρία? Για ποιον γρίφο μιλάς?

2. Πάνω σε τι?

Συγκινούμαι, από την συγκεκριμένη σελίδα έμαθα τα πρώτα "jazz" ακόρντα μου. Μάλιστα το συγκεκριμένο το είχα χρησιμοποιήσει και σε ένα κομμάτι μου. 

Στην Jazz αρμονία, τα ακόρντα 7ης(Dom7) που απέχουν τρίτονο, είναι το ίδιο ακόρντο, λίγο πολύ. Για παράδειγμα, το D7 και το Ab7 χρησιμοποιούνται το ένα στη θέση του άλλου, αν για παράδειγμα έχεις D7-GMaj7, μπορεί να γίνει Ab7-Gmaj7 κλπ. Επιπλέον, όπως ήδη είπες, voicings του ενός είναι ταυτόχρονα και voicings του άλλου.

Συγκινούμαι, από την συγκεκριμένη σελίδα έμαθα τα πρώτα "jazz" ακόρντα μου.

Ρε τι μου θυμίζει, ρε ποιον μου θυμίζει  ....

Συγκινούμαι, από την συγκεκριμένη σελίδα έμαθα τα πρώτα "jazz" ακόρντα μου. Μάλιστα το συγκεκριμένο το είχα χρησιμοποιήσει και σε ένα κομμάτι μου. 

Στην Jazz αρμονία, τα ακόρντα 7ης(Dom7) που απέχουν τρίτονο, είναι το ίδιο ακόρντο, λίγο πολύ. Για παράδειγμα, το D7 και το Ab7 χρησιμοποιούνται το ένα στη θέση του άλλου, αν για παράδειγμα έχεις D7-GMaj7, μπορεί να γίνει Ab7-Gmaj7 κλπ. Επιπλέον, όπως ήδη είπες, voicings του ενός είναι ταυτόχρονα και voicings του άλλου.

Μάλιστα, αυτό όντως δεν το είχα υπόψη, αν και νομίζω κάπου το πήρε το μάτι μου σε ένα σχόλιο απο αυτά που διάβασα. 

Απλά εξακολουθώ να προβληματίζομαι (και πάει και στον φούζιο ως επεξήγηση) γιατί πχ ενώ όπως είναι στημένο έχει root σε Ab οπότε ...ευθύς συλλογισμός περι της ονομασίας  και όχι να ψάχνεις το root που δεν υπάρχει και φυσικά γιατι να μην χρησιμοποιήσεις δυό πολύ πιό εύκολες θέσεις με 4 χορδές είτε τις ΕΑDG ή τις ADGB

Αν το θεωρήσεις ως Ab7#9 είναι απλά αντικατάσταση δεσπόζουσας.

Εμένα μου φαίνεται πολύ παράξενος ο δακτυλισμός, πάντως.

Δεν θα μπορούσε πιο εύκολα να ήταν κάπως έτσι;

Και να συμεριλαμβάνεται η root και να έχει 6 νότες.

Με μπαρέ στο 4 από μπάσα προς πρίμα:

4 - Ab

5 - D

4 - F#

5 - C

4 - Eb

7 - B

Στην Jazz αρμονία, τα ακόρντα 7ης(Dom7) που απέχουν τρίτονο, είναι το ίδιο ακόρντο, λίγο πολύ.

Ειδικότερα, αν το dom7, έχει επεκτάσεις b9, και 13, μπορεί να θεωρηθεί ως βασιζόμενο στην diminished κλίμακα, και άρα να παίζει τον ίδιο ρόλο όχι απλά με το ίδιο ακκόρντο με root το τρίτονό του (πχ Ab7/13/b9 - D7/13/b9), αλλά με το ίδιο ακκόρντο με root μετακινούμενο ανά μικρές τρίτες (Ab7/13/b9 - B7/13/b9 - D7/13/b9 - F7/13/b9).

Μάλιστα, αυτό όντως δεν το είχα υπόψη, αν και νομίζω κάπου το πήρε το μάτι μου σε ένα σχόλιο απο αυτά που διάβασα. 

Απλά εξακολουθώ να προβληματίζομαι (και πάει και στον φούζιο ως επεξήγηση) γιατί πχ ενώ όπως είναι στημένο έχει root σε Ab οπότε ...ευθύς συλλογισμός περι της ονομασίας  και όχι να ψάχνεις το root που δεν υπάρχει και φυσικά γιατι να μην χρησιμοποιήσεις δυό πολύ πιό εύκολες θέσεις με 4 χορδές είτε τις ΕΑDG ή τις ADGB
Νομίζω πως πρόκειται για προσωπική προτίμηση του Baker. Προσωπικά, δεν μου αρέσει το συγκεκριμένο voicing, μου φαίνεται κάπως βαρύ-μάλλον λόγω της 5ης ανάμεσα στο μπάσο και την επόμενη χορδή. Τι είμαστε, κύριε, να παίζουμε 5ες, τίποτα metalades? ? 

γιατι να μην χρησιμοποιήσεις δυό πολύ πιό εύκολες θέσεις με 4 χορδές είτε τις ΕΑDG ή τις ADGB

Παίξτο μπαρέ στο 4ο τάστο βρε dim, το ίδιο είναι, αφού έτσι κι αλλιώς, το F# το πιάνεις και στην ΣΙ χορδή.

Αν το θεωρήσεις ως Ab7#9 είναι απλά αντικατάσταση δεσπόζουσας.

Εμένα μου φαίνεται πολύ παράξενος ο δακτυλισμός, πάντως.

Δεν θα μπορούσε πιο εύκολα να ήταν κάπως έτσι;

Και να συμεριλαμβάνεται η root και να έχει 6 νότες.

Με μπαρέ στο 4 από μπάσα προς πρίμα:

4 - Ab

5 - D

4 - F#

5 - C

4 - Eb

7 - B
αυτό κι αν ξεσκίζει

Παίξτο μπαρέ στο 4ο τάστο βρε dim, το ίδιο είναι, αφού έτσι κι αλλιώς, το F# το πιάνεις και στην ΣΙ χορδή.

αυτό είναι άλλο ένα θέμα γιατί φαγώνεται ο συγγραφέας να μην το βάζει μπαρε

αυτό είναι άλλο ένα θέμα γιατί φαγώνεται ο συγγραφέας να μην το βάζει μπαρε

Απλό είναι.

Για να μην ακούγεται περισσότερο σαν Ab7#9 παρά σαν D13b5b9.

Ειδικότερα, αν το dom7, έχει επεκτάσεις b9, και 13, μπορεί να θεωρηθεί ως βασιζόμενο στην diminished κλίμακα, και άρα να παίζει τον ίδιο ρόλο όχι απλά με το ίδιο ακκόρντο με root το τρίτονό του (πχ Ab7/13/b9 - D7/13/b9), αλλά με το ίδιο ακκόρντο με root μετακινούμενο ανά μικρές τρίτες (Ab7/13/b9 - B7/13/b9 - D7/13/b9 - F7/13/b9).
Στην πραγματικότητα, οι προεκτάσεις δεν είναι προυπόθεση. Ο Coltrane, χρησιμοποιούσε τις συγκεκριμένες αντικαταστάσεις-μαζί με το σχετικό IIm7-χωρίς κατ΄ανάγκη να αλλοιώνει τις προεκτάσεις. Για παράδειγμα, πάνω στο D7 που λύνεται σε GMaj7, παίζει Cm7-F7 ή/και Ebm7-Ab7 ή/και F#m7-B7.

βεβαια μπορείς να το παίξεις και με μπαρε

4 6 4 5 4 7

αλλά δεν ακούγεται τόσο ευχάριστα

Στην πραγματικότητα, οι προεκτάσεις δεν είναι προυπόθεση.

Εννοείται, είπα να μην το πάω τόσο μπροστά ακόμα το πράγμα ...

μαζί με το σχετικό IIm7

Που δεν νομίζω ότι χρειάζεται ...

Και αυτό, προσωπική προτίμηση. Εγώ, ας πούμε, σπάνια παίζω μπαρέ. Σπανιότατα.

Ρε συ αυτά λέω κι εγώ και με κοροϊδεύουν .....

Και αυτό, προσωπική προτίμηση. Εγώ, ας πούμε, σπάνια παίζω μπαρέ. Σπανιότατα.
και εγω

αλλά το λεω επειδή το είπε ο φούζιος. Και γενικά δεν βολεύει το μπαρέ με το 4ο δάχτυλο εκεί κάτω. Ενώ χαλαρό στην μι...

βεβαια μπορείς να το παίξεις και με μπαρε

4 6 4 5 4 7

αλλά δεν ακούγεται τόσο ευχάριστα
Αν είναι D πάλι δεν θα έχει ρίζα και αν είναι Ab δεν θα ακούγεται ευχάριστα γιατί θα έχει μικρή και μεγάλη τρίτη μαζί.

αλλά το λεω επειδή το είπε ο φούζιος.

Εγώ το είπα για να στο κάνω πιο εύκολο στο πιάσιμο, επειδή είπες ότι σε δυσκολεύει.

Γενικώς με τα μπαρέ, υπάρχει το ζήτημα της επανάληψης κάποιας νότας, πράγμα που κάνει το ακκόρντο υπερβολικά τονικοβαρές.

αν είναι Ab δεν θα ακούγεται ευχάριστα γιατί θα έχει μικρή και μεγάλη τρίτη μαζί.

Και τι έγινε?

Γουστάρουνε οι τρίτες η μια την άλλη σε dom7 ακκόρντα.

Ειδικά αν τις βάλεις δίπλα δίπλα.

Εγώ το είπα για να στο κάνω πιο εύκολο στο πιάσιμο, επειδή είπες ότι σε δυσκολεύει.

Γενικώς με τα μπαρέ, υπάρχει το ζήτημα της επανάληψης κάποιας νότας, πράγμα που κάνει το ακκόρντο υπερβολικά τονικοβαρές.
όπως είπε κι ο Σπύρος, τα έχω ξεκόψει αρκετά. Τα τελευταία χρόνια με πιάνω να παίζω αρκετά τρίχορδα πιό αφηρημένα διότι το μυαλό με πάει γρήγορα στην ανάλυσή τους και χρησιμοποιώ πολύπλοκα (5 χορδα πχ) όσα μου μου είναι δεύτερη φύση πια.

Ακόμα και κλασικά μπαρέ 6χορδα ματζόρε τα έχω καταργήσει...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back