θα μιλησω γενικά για τα πνευστά ,έχοντας alto και tenor σαξόφωνα.Αλλά εδώ ,μιλάμε για κιθάρα.Η οποία με ενα καλό setup ,ειναι ευκολοπαιχτη ,ΟΣΟ και αν στοιχίζει.Για τον ήχο ,θα αρκεστώ να σε παραπέμψω στο video που πόσταρα ,και όπως ήδη έχεις ακούσει , οι διαφορές ειναι απο αμελητέες εως και ανύπαρκτες.Έχεις ένα φθηνό σαξόφωνο. Ας πούμε οτι το ντο# αυτού του σαξόφωνου είναι στο διάολο. Πιο ψηλό δεν πάει. Εσύ λοιπόν, επειδή έχεις μουσικό αισθητήριο, το διορθώνεις, με χείλια, αέρα, όπως μπορείς. Το κάνεις αυτό πολλές φορές και σου γίνεται συνήθεια, και παίζεις το φθηνό σου σαξόφωνο και ακούγεσαι πολύ ωραία, και είναι σωστό το ντο# σου.
Σου δίνει κάποιος ένα yanagisawa. Παίζεις και σου αρέσει πάρα πολύ. Συνειδητοποιείς ότι όταν φυσάς ελεύθερα το ντο# είναι κομπλέ. Περνάς έπειτα κάποιο διάστημα προσπαθώντας να ξεμάθεις τη διόρθωση που έκανες στο παλιό σου όργανο.
Άθροισε τώρα όλα τα κουσούρια του παλιού, σε απόκριση, δυναμικές, τάσεις στο κούρδισμα και όλα τα άλλα. Αυτός είναι ο κόπος που πρέπει να καταβάλεις για να μεταπηδήσεις στο καινούργιο όργανο.
Έχω τρομπέτα τέτοια. Έχω ευφώνιο τέτοιο. ΔΕΝ θα τα πρότεινα σε κάποιον να ξεκινήσει. Σε κάποιον που ξέρει τι κάνει ο ίδιος και αναγνωρίζει τι του κάνει το όργανο (7 σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις), τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Και να μην τα πρότεινα, όποιος θέλει παίρνει και παίζει, εμένα θα ακούσει;
Θα σχολιάσω όμως για τα πνευστά ,νομίζω οτι η ποιότητα τους βελτιώνεται ραγδαία.Δε ξέρω πόσο εύκολο ειναι να πετυχεις ντο# όπως το περιγράφεις .Όπως ,επίσης ξέρω ,ότι ακόμα και σε φτηνό όργανο ,μπορείς να βρείς το επιστόμιο που σου ταιριάζει για να ειναι "easy blowing" .δε νομίζω όμως οτι σε καλύτερο όργανο χρειάζεται χρόνος για να διορθώσεις συνήθειες.