Soloing χωρίς bends

gkourmoul1

Amateur Musician
Λύσεις
1
Πόντοι
2,813
Αύριο έχω προγραμματίσει ένα μάθημα κιθάρας. Σκοπός είναι να μάθω να σολαρω δίχως να ακούγομαι bluesy και “παλαιάς κοπής”. Χωρις να στηρίζομαι σε bends κατά κυριο λογο. Ενα πιο σύγχρονο παίξιμο που το βλέπω σε πολλούς κιθαρίστες RnB, fusion κλπ.

Ψάχνω να βρω υλικό ώστε να το δείξω στον φίλο Δημήτρη αύριο. Βιντεάκια τύπου Mayer gravity solo, κάποια παιξίματα του Govan. Αλλά δεν μπορώ να βρω όσα θα ήθελα να του δείξω. Τα ακούω κάθε μέρα στο Spotify, αλλά δεν τα σημειώνω…

Καμία πρόταση?

Είσαι πολύ καλός παίχτης με αφτί, πολύ καλά θα κάνεις να ανοίξεις τους ορίζοντες σου

Solo χωρίς καθόλου bends;
Μιας και ανέφερες τον Govan, δύσκολα μπορώ να φανταστώ solo του που να μην έχει καθόλου bends.

Αν εννοείς να μην έχεις αυτά τα epic bends που κρατάνε 1-2 μέτρα μαζι και με vibrato τοτε ναι οκ.

Το παρακάτω πάντως ειναι πολύ groovato, με πολύ ωραίες φράσεις...πολύ δύσκολο βεβαία, αλλά πολύ ενδιαφέρον για μελέτη όσον αφορατη γκρούβα και την επιλογη των νοτών σε σέχεση με το αρμονικό context.

Δεν κοιτάω επιλογή νοτών και ταχύτητα.
Κοιτώ διάφορες τεχνικές, πλην bending, που μπορούν να κάνουν εκφραστική μια μελωδία.

Ακου για παράδειγμα το ομορφο σόλο του συμφορουμιτη.

Όλες οι φράσεις με τα συρσιματα, αλλά και κάποιες με bends όπου απλά χρωματίζουν και δεν είναι κύριο στοιχείο του σόλο.

Επειδή είσαι ήδη παίκτης, θα έλεγα ότι αυτό είναι περισσότερο δουλειά δική σου παρά του δασκάλου. Εγώ έκοψα τα πολλά και μακρόσυρτα bends από μία ατάκα του δασκάλου μου (αντι-bluesίστας) η οποία ήταν "bending separates men from boys". Άρα νομίζω ότι πρέπει να περιορίσεις κάποια παιξίματα σου για να βγάλεις κάποια άλλα μπροστά. Πρακτικά αυτό μπορώ να σκεφτώ τους εξής τρόπους για να το καταφέρεις.
1) τι είναι το μπεντινγκ; Ένας τόνος πάνω. Πώς αλλιώς επιτυγχάνεται; Με slide. Άρα ξεκινάς να παίζεις οριζόντια στην ταστιέρα. Παίξε μία ντο ματζόρε οριζόντια πχ σε όλες τις χορδές και προσπάθησε να σολάρεις έτσι, όχι μέσα στα παραδοσιακά κουτάκια.
2) έχεις πολλές κιθάρες, μην παίζεις αυτές που σε τραβάνε να το κάνεις. Άσε λίγο τις στρατοκάστερ. Πάρε την semi hollow που έχεις.
3) έχει να κάνει με το τι ακούς. Μην σολάρεις με blues backing tracks. Βάλε τέτοια και επικεντρώσου στο groove.

4) πες στον δάσκαλο να κάνετε ένα πέρασμα από την τζαζ

Επειδή είσαι ήδη παίκτης, θα έλεγα ότι αυτό είναι περισσότερο δουλειά δική σου παρά του δασκάλου. Εγώ έκοψα τα πολλά και μακρόσυρτα bends από μία ατάκα του δασκάλου μου (αντι-bluesίστας) η οποία ήταν "bending separates men from boys". Άρα νομίζω ότι πρέπει να περιορίσεις κάποια παιξίματα σου για να βγάλεις κάποια άλλα μπροστά. Πρακτικά αυτό μπορώ να σκεφτώ τους εξής τρόπους για να το καταφέρεις.
1) τι είναι το μπεντινγκ; Ένας τόνος πάνω. Πώς αλλιώς επιτυγχάνεται; Με slide. Άρα ξεκινάς να παίζεις οριζόντια στην ταστιέρα. Παίξε μία ντο ματζόρε οριζόντια πχ σε όλες τις χορδές και προσπάθησε να σολάρεις έτσι, όχι μέσα στα παραδοσιακά κουτάκια.
2) έχεις πολλές κιθάρες, μην παίζεις αυτές που σε τραβάνε να το κάνεις. Άσε λίγο τις στρατοκάστερ. Πάρε την semi hollow που έχεις.
3) έχει να κάνει με το τι ακούς. Μην σολάρεις με blues backing tracks. Βάλε τέτοια και επικεντρώσου στο groove.

4) πες στον δάσκαλο να κάνετε ένα πέρασμα από την τζαζ

1)Δεν εχω πρόβλημα να το κάνω αυτό. Ο στόχος δεν είναι απλά να αφαιρέσω το bending. Είναι να το γεμίσω με άλλες τεχνικές, υποκατάστατες (slide, hammer), αλλά και συμπληρωματικές. Στο τελευταίο θέλω πιο πολύ να σταθώ. Δεν είναι ακριβώς τεχνικές, αλλά fix φράσεις βασισμένες σε τεχνικές, οι οποίες γεμίζουν τόσο πολύ ένα κομμάτι, και αλλάζουν εντελώς τον χαρακτήρα του (από bluesy που ήταν)
2)Δεν εχω θέμα με τις κιθάρες. Καμία δεν με τραβαει να κάνω bend, ιδιαίτερα οι 25,5 ιντσες.
3)Βάζω πολύ τέτοια, ναι.
4)Το εκανα προ ετών. Δεν καταλαβαίνω Χριστό....

Σίγουρα είναι δικιά μου η περισσοτερη δουλειά. Γι' αυτό και θα κάνω μόνο ένα μάθημα, ίσως δυο, αν χρειάστεί...

Συμφωνώ με το Nekkon.Ειδικα στα δύο points: οριζόντιο παίξιμο και επιλογή backing tracks.

Αν θες να σπάσεις συνήθειες, και να αποκτήσεις καινούριες άρχισε να δοκιμαζεις να βάζεις κάποιους περιορισμούς.
Π.χ. τώρα θα παίξω μόνο οριζόντια.

Αυτό έκανα εγώ μετά από προτροπή του δασκάλου, όταν συνειδητοποίησα ότι σχεδον σ κάθε νότα στην οποία σταματούσα έβαζα βιμπρατο. Και όχι από επιλογη, αλλά από συνήθεια, αμηχανία κλπ.
Οπότε μου λέει ξεκινά να παίζεις χωρίς καθόλου στην αρχή και μετά επιλεκτικά. Ήταν πολύ δύσκολο. (Ακομα δεν το έχω ξεφορτωθεί).

Έκανα αμάν να ξεφορτωθώ το οριζόντιο παίξιμο, κατάλοιπο του μπουζουκιού, και θα πρέπει να το επαναφέρω.
Ολα αυτά τα στρατηγικά θέματα, θα μας απασχολήσουν σήμερα με τον δάσκαλο.

Προς το παρόν πάω να παραλάβω ένα μεγάλο δέμα… :cool:

Ψάχνεις παραδείγματα τέτοιου πιο "οριζόντιου" παιξίματος σε γενικότερο rock στυλ ή κοιτάς και για ιδέες απο εκτός?

Νομίζω μπορείς να πάρεις αρκετές ιδέες απο το φάσμα της ευρύτερης ροκ που ήταν παραδοσιακά το πιο εκτός blues φρασεολογίας, και δεν εννοώ απλά αλλεργία στα bends αλλα γενικότερα απόσταση απο το κλασσικό πεντατονικό lead παίξιμο. Post punk, new wave, και αρκετό απο το '80s rock τυπου Police, Smiths κλπ, εκεί που τα σολο ήταν περισσότερο ένα μελωδικό hook μέσα στο κομμάτι, μπλεγμένο με άλλα στοιχεία (φωνητικές γραμμές, synth licks κλπ) παρά guitar spotlight moment.

'Ισως δε μιλάμε για solo με την πιο κλασσική δομή τους, σίγουρα όχι κατι σαν τα fusionrock παιξίματα του Govan που ανέφερες, αλλά ο τρόπος που παίζανε σε αρκετά τέτοια στυλ με έντωνα μελωδικά πατήματα (καμιά φορα και contrapuntal πάνω σε υπαρχουσα μελωδία), με μεγάλα διαστήματα, με ανοιχτές χορδές σαν escape notes μπορούν να σου δώσουν διάφορες ιδέες που τις παιρνεις και τις βάζεις σε ενα πιο long-form κλασσικό σόλο.

Kαλοπαίξιμο το μεγάλο δέμα ;)

1. 'Ακου και δες περισσότερους μοντέρνους κιθαρίστες. Και στον Sariani μόνο να μείνεις βέβαια, μόνο κέρδος θα έχεις.

2. Απέφυγε να παίζεις σε κιθάρες με παχύ μανίκι. Εξ'ορισμού κάνουν το παίξιμό σου πιο αργό, οπότε de facto γίνεται πιο blues-y, και υποστηρίζουν περισσότερο τα bends. Παίξε σε κιθάρες με λεπτό και γρήγορο μανίκι. Θα αποφεύγεις τα bends γιατί το χέρι σου θα υποστηρίζεται λιγότερο, και οι περισσότερες νότες που θα παίζεις (λόγω ταχύτητας) θα σε κάνουν να μένεις μακριά από μακράς διάρκειας vibrato & bends.

Ελπίζω το κουτί που παραλαμβάνεις να έχει ένα "γρήγορο" μανίκι. Με γειά!

Κάθε άλλο….
Telecaster '51 με baseball neck ρε γίγαντα; Α ρε τι κάνει η πρόκριση του ΟΦΗ, είπε να το πανηγυρίσει... 😅

Πάρε μια jazzmaster με μαμά γέφυρα που δεν πολύευνοεί τα bends!😂

Ολοκληρώθηκε το μάθημα. Μου έδειξε πάρα πολλές φράσεις, κυρίως συνδυασμό bend με σύρσιμο (νομίζω slide το λένε). Μου έδειξε πως να φτιάχνω φράσεις χρησιμοποιώντας τα 1-3-5 της συγχορδίας και πως να σολαρω εύκολα σε ματζόρε (και με Lydian α λα Σατριανι), πως να βάλω την 4 στα σόλο μου, και διάφορα άλλα.

Ολα καινουρια πράγματα για μένα, τα οποία τα πήρα βίντεό για να μην τα ξεχάσω. Τα μισά να βάλω στο παίξιμο μου, θα ακούγομαι εντελώς διαφορετικά. Φοβερό μάθημα.

Ο Σατριάνι όντως ήταν καταλύτης να μπουν και άλλες αρμονίες στο instrumental rock, μεταξύ αυτών και lydian. Αλλά οι μερικά εκατομμύρια ακροατές του στην διαδρομή χωλαίνουν σε πληθυσμό με τους αναρίθμητους Ινδούς που έχουν στις βασικές κλίμακες, (πιο σωστά raga που είναι ένα πλαίσιο πρακτικής εφαρμογής κλιμάκων) την lydian. Raga Kalyani στην ορολογία τους.

Για τα bends να πω μου σηκώνεται η τρίχα στην εισαγωγή του σόλο του Hotel California με το τριημιτόνιο bend. Δεν θα ήταν τόσο ωραίο αν απλά είχε παιχτεί ξερά "digital" ή slide στα τάστα. "Boomer bends" κριτική να την δεχτώ αν το σόλο είναι 80% bends και, κυρίως, φάλτσα bends. 😂 Εκεί πραγματικά η πρόθεση "feeling" του παίκτη ακυρώνεται από έλλειψη τεχνικής.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back