Λαμπάτοι Ενισχυτές - Μελλοντικό είδος πολυτελείας;

Ποιο modeling ρε φίλε. Σιγά μη φέρεις ψηφιακή πεταλιέρα και καμπίνα για να κάνεις αυτό το πράγμα. Όχι ότι δεν γίνεται. Αλλά δεν...

Μια χαρά θα έβαζα τον φίλο μου μπροστά στο pc, θα τον ρύθμιζα στο δεξί ηχείο, και εγώ στο αριστερό, και θα ξεκινούσαμε. Θα πατούσα και το rec… :LOL:

Το κάνω συχνά με τον συντεκνο μου, που κάθεται στα πλήκτρα…

Ακόμα και οι λίγοι που απομένουν να χρησιμοποιούν ενισχυτες, συνήθως στις ηχογραφήσεις το σήμα τους καταλήγει ψηφιακό, δηλαδή περνάει μέσα από κάποιο ir loader ή loadbox με προσομείωση καμπίνας, ενώ σε λαιβ περνάει από μικρόφωνο, κονσόλα, ηχολήπτη .
Οπότε παίρνω έναν tweed twin 5E3,του βάζω 2-3 ωραία μικρόφωνα σε διάφορες θέσεις σε έναν χώρο με καλή ακουστική,τα περνάω απο preamps επιλογής και κανέναν hardware κομπρέσορα και μετά όλο αυτό το περνάω μεσα από μια...προσομείωση καμπίνας...πρίν φτασει στην κονσόλα (?),η πρώτα στην κονσόλα και μετά σε προσομείωση που έχω σε input του DAW (?) και πατάω REC,να το γράψω όλο αυτό.

Κάπως έτσι πιστεύω οτι επιβεβαιώνται και τα blind test που αναφέρεσαι,ξέρω οτί δέν βρίσκεις τίποτα παράλογο σε αυτό,καταλαβαίνω πλήρως γιατί θεωρείς τους ενισχυτές περριτούς,ενώ έχω αρχίσει να πιστεύω οτί στα λάιβ περνάτε κυριολεκτικά το σήμα απο τον ηχολήπτη,οπου λόγο της θέσης input δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρίσκομαι στη θέση του.

Μια χαρά θα έβαζα τον φίλο μου μπροστά στο pc, θα τον ρύθμιζα στο δεξί ηχείο, και εγώ στο αριστερό, και θα ξεκινούσαμε. Θα πατούσα και το rec… :LOL:

Το κάνω συχνά με τον συντεκνο μου, που κάθεται στα πλήκτρα…
Βρε γίνεται, αλλά έτσι ο σύντεκνος θα ακούγεται πάντα χειρότερος από το τέλεια ηχογραφημένο backing track που κάνεις εξάσκηση μόνος σου... Άλλη φάση το ηχείο σε ένα δωμάτιο.

Ποιο modeling ρε φίλε. Σιγά μη φέρεις ψηφιακή πεταλιέρα και καμπίνα για να κάνεις αυτό το πράγμα. Όχι ότι δεν γίνεται. Αλλά δεν...

Στο γράφω με σεβασμό και με αγάπη κιόλας: αυτά είναι κολλήματα. Δεν είναι ο εξοπλισμός, είναι η μουσική που μετρά και το τί μπορείς να βγάλεις με τα δάχτυλά σου. Και στο γράφει κάποιος που δεν είναι και κανένας σπουδαίος παίκτης ή κάτι. Το μέσον, είναι δευτερεύον.

Στο γράφω με σεβασμό και με αγάπη κιόλας: αυτά είναι κολλήματα. Δεν είναι ο εξοπλισμός, είναι η μουσική που μετρά και το τί μπορείς να βγάλεις με τα δάχτυλά σου. Και στο γράφει κάποιος που δεν είναι και κανένας σπουδαίος παίκτης ή κάτι. Το μέσον, είναι δευτερεύον.
Παναγιώτη δε διαφωνώ στο παραμικρό με όσα λες. Αλίμονο κιόλας αν ίσχυε το αντίθετο. Και εγώ δε θέλω να φανώ σαν κανένας gearhead ή cork sniffer, ούτε για κανένας σοβαρός παίκτης λογίζομαι, ούτε έχω ακριβό λαμπάτο ώστε να τους υποστηρίζω σθεναρά. Ίσα ίσα έχω έναν λαμπάτο, έναν τρανζιστοράτο και καμιά δεκαριά plugins με τα οποία ηχογραφώ αποκλειστικά.

Αυτό που λέω είναι ότι έχω αυτιά, και κρατώντας τον ίδιο παίκτη ως σταθερά, προτιμώ τον ήχο του από ενισχυτή στο 100% των περιπτώσεων που έχω κληθεί να επιλέξω το ένα ή το άλλο. Και πιστεύω ότι και οι υπόλοιποι θα διαλέγατε το ίδιο. Δηλαδή πως να το πω, αν είχες μια κιθάρα και μπροστά σου και στο πάτωμα ένα quad cortex με frfr και δίπλα έναν deluxe reverb, κάρφωνες πρώτα στο QC, έπαιζες κατι funky και μετά έπαιζες το ίδιο ακριβώς πράγμα στον ενισχυτή, μετά δε θα ήθελες να ξανακαρφωσεις στην πρώτη επιλογή.

..... Δηλαδή πως να το πω, αν είχες μια κιθάρα και μπροστά σου και στο πάτωμα ένα quad cortex με frfr και δίπλα έναν deluxe reverb, κάρφωνες πρώτα στο QC, έπαιζες κατι funky και μετά έπαιζες το ίδιο ακριβώς πράγμα στον ενισχυτή, μετά δε θα ήθελες να ξανακαρφωσεις στην πρώτη επιλογή.

Εάν ήθελα να παίξω delta blues, ναι πιθανά. Εάν ήθελα να παίξω maiden / satriani / dream theater ξέρω 'γω, ούτε που θα κοίταζα το τί ενισχυτής είναι στο δωμάτιο. Τώρα εάν ήταν κανένας Boogie Mark V, το συζητάγαμε... ;)

Εάν ήθελα να παίξω maiden / satriani / dream theater
Συμφωνώ κατά βάση. Ο ήχος των Maiden πιάνεται έτσι κι αλλιώς και με ένα πεταλάκι marshall στο Fx loop, ακομη καλύτερα άν έχεις compressor+marshallοπέταλο+delay. Είχα όλο το setup με τον JMP-1 και το λέω μετά λόγου γνώσης. Πολλά leads των Dream Theater και του Satriani, είναι overcompressed και overeffected οπότε και πάλι ναι.

Επιφυλάσομαι να βρώ όμως κάποια ρυθμικά που είχα γράψει με τον Mesa τα οποία προσπάθησα πολύ να αναπαράξω με plugin στην ηχογράφηση και τελικά κατέληξα να κουμπώσω τον Mesa. Tα Plugins δεν μπορούσαν να πιάσουν την ωμή αγριάδα, το compression κατέστρεφε ακόμη και αυτόν τον ήχο.

Όμως όντως όταν έφερα έναν φίλο μπλουζά να γράψει κάτι που ήθελε στον σπίτι, τον έβαλα στα plugins και δεν μπορούσε να κάνει αυτό που ήθελε. Έλειπε η αττάκα και το dynamic range κι έπαιζε με τσιμπητές νότες... οπότε αναγκαστικά κουμπώσαμε και πάλι ενισχυτή (δεν ήταν θέμα extra latency της κάρτας, η Antelope με ΤΒ4 έχει <1ms)

Last edited:
Untitled.jpeg

Όχι ρε φίλε, αποκλείσαμε τον γαύρο στο κύπελλο και ως αποτέλεσμα μπήκε πάλι ο Μάνος στο forum!!! Welcome back!!!
Αν είναι απο τους αποκλεισμένους,καλώς όρισε,περιμένουμε και τον @Terry RoscoeBeck5.
Αν είναι απο αυτούς που μας απέκλεισαν,πατήστε στο πεδίο κάτω αριστερά που γράφει "Αναφορά".

Το επόμενο είναι τώρα που αποκλείστηκε και η ΑΕΚ από τον ΟΦΗ να μπει και ο Φιούζιος. Θα γίνει χαμός

Εδώ μέσα ειδικά δεν έχει παίξει κανείς μας εν έτει 2026 με καλό modeler ή profiler. Πιθανότατα επίσης μπορώ να ανατρέξω σε posts του 2007 και να βρώ παρόμοια σχόλια :)

Latency έχουν όλα τα modellers που βασίζονται σε sampled IRs, και 10ms για 1024 samples δεν είναι καθόλου αμελητέα. Ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι πάνω σε αυτά μπορεί να προστεθεί το latency των fx, που ρεαλιστικά σε μια αλυσίδα με κανα-δυο time based θα προσθέσει περίπου άλλα 5ms...

Βασικός Πίνακας (sample rate 48 kHz)

IR Size (samples)Total Time (ms)Theoretical Latency (ms)Χρήση
1282.67 ms~1.3 msUltra-low latency
2565.33 ms~2.7 msLive safe
51210.67 ms~5.3 msSweet spot live
102421.33 ms~10.7 msLive με συμβιβασμούς
204842.67 ms~21.3 msStudio
409685.33 ms~42.7 msOffline rendering

Κάτω από 512 samples υπάρχει αισθητή διαφορά και ποτέ ένα IR δε θα περάσει σε null test με το πραγματικό signal chain. Επίσης, καθώς όλο το low end και το interaction με την καμπίνα ζει στο τέλος του sample, you can kiss these bye bye κάτω από 1024 samples...

Mπορεί ο καθένας να παίξει με τα ίδια IRs σε διαφορετικά sample lengths και να τα διαπιστώσει όλα αυτά (υπάρχουν συνήθως διαφορετικά sample lengths στα ίδια πακέτα - γιατί άραγε;)

Ο λόγος σου έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά, πολύ θα ήθελα να σε ακούσω να παίζεις κάτι.

Παρ'όλα αυτά, η αλήθεια είναι στα συνημμένα, και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως κάποιοι έχουν μεγάλη φαντασία. Ξέρω θα μου πεις "σιγά μην ακούσω το chatGPT, κάνει και λάθη". Ναι αλλά σίγουρα λιγότερα από τον μέσο άνθρωπο.

ΥΓ. Ο φίλος από πάνω που έχει άποψη, ευτυχώς όχι τόσο ισχυρή, όπως αποδείχθηκε δεν έχει παίξει με ψηφιακά, παρ'ολα αυτά θεωρεί πως ξέρει

Attachments

• LATENCY 1.JPG
    LATENCY 1.JPG
    120.9 KB · Εμφανίσεις: 0
  • LATENCY 2.JPG
    LATENCY 2.JPG
    95.8 KB · Εμφανίσεις: 0
  • LATENCY 3.JPG
    LATENCY 3.JPG
    33.7 KB · Εμφανίσεις: 0
ΥΓ. Ο φίλος από πάνω που έχει άποψη, ευτυχώς όχι τόσο ισχυρή, όπως αποδείχθηκε δεν έχει παίξει με ψηφιακά, παρ'ολα αυτά θεωρεί πως ξέρει
Ο φίλος από πάνω θα σε ενημερώσει ότι δεν ψωνίζει την ειρωνεία σου. Βέβαια δεν ειρωνεύεσαι μόνο εμένα, ειρωνεύεσαι και τον moderator, γιατί ατάκες του στυλ "ο λόγος σου έχει αυτοπεποίθηση και θα ήθελα να σε ακούσω να παίζεις κάτι" βρωμάει υπονοούμενα.

Άσχετα αν είσαι ο Frank Gambale της Ελλάδας και έχεις τις καλύτερες κιθαριστικές δεξιότητες από όλους μας πράγμα το οποίο επίσης δεν έχεις αποδείξει αλλά ξεκάθαρα υπονοείς, νομίζω ότι σου λείπει η δεξιότητα του να κάνεις διάλογο με σεβασμό στο συνομιλητή σου.

Ολοι έχουμε δικαίωμα στη γνώμη.

Ξέρω θα μου πεις "σιγά μην ακούσω το chatGPT, κάνει και λάθη". Ναι αλλά σίγουρα λιγότερα από τον μέσο άνθρωπο.
Άσχετο με τη συζήτηση σας, απλά θέλω να πω τον πόνο μου. Τόσο το chatGPT όσο και το Gemini πετάνε κοτσάνες και αντιφατικές πληροφορίες όταν τα ζορίσεις με σοβαρά θέματα εκεί που ένας μέσος άνθρωπος σχετικός με το θέμα θα σου έλυνε όλες τις απορίες σε μια παράγραφο. Το συμπέρασμα μου μέχρι στιγμής είναι ότι το ΑΙ είναι μια αναξιόπιστη μπαρούφα, δεν ξέρω αν αλλάξει κάτι στο μέλλον αλλά ο goofy αποκλείεται να κατακτήσει τον κόσμο

Άσχετο με τη συζήτηση σας, απλά θέλω να πω τον πόνο μου. Τόσο το chatGPT όσο και το Gemini πετάνε κοτσάνες και αντιφατικές πληροφορίες όταν τα ζορίσεις με σοβαρά θέματα εκεί που ένας μέσος άνθρωπος σχετικός με το θέμα θα σου έλυνε όλες τις απορίες σε μια παράγραφο. Το συμπέρασμα μου μέχρι στιγμής είναι ότι το ΑΙ είναι μια αναξιόπιστη μπαρούφα, δεν ξέρω αν αλλάξει κάτι στο μέλλον αλλά ο goofy αποκλείεται να κατακτήσει τον κόσμο

Έχεις απόλυτο δίκιο, είναι χρήσιμο για απλό search αλλά ανάλογα του πως κατευθύνεις την συζήτηση μπορεί να σου πει αντιφατικά δεδομένα.

Θυμάμαι το ρώτησα γιατί πήρε η κοπέλα μου επίδομα ενοικίου (το μισό του επιδόματος συγκεκριμένα) και όχι εγώ (δεν είμαστε νοικοκυριό - παντρεμένοι, είμαστε "συγκάτοικοι") και μου λέει ο ένας από τους δύο σας θα το έπαιρνε μόνο, του λέω τότε γιατί πήρε επιστροφή μισό ενοίκιο και όχι ένα ολόκληρο, μου λέει γιατί εμφανίζεται ίσως πρώτη στο μισθωτηριο (?!?), μοιραστείτε τα λεφτά , σωστά είναι, το μισό του ενός ενοικίου έπρεπε να πάρει, τελικά πήρα τηλ σε μια γραμμή εξυπηρέτησης και αφού έδωσα το ΑΦΜ μου είπαν ότι δεν το πήρα λόγω του ότι δεν πληρούσα τα εισοδηματικά κριτήρια, και το Α.Ι. όταν του το είπα, επεμενε ότι "όχι, σωστά δοθηκε το μισό ποσό στην κοπέλα σου", ενώ μου επιβεβαίωσε η επίσημη αρχή ότι εγώ δεν το πήρα καθαρά λόγω εισοδήματος, αλλιώς θα έπαιρνα - θα δικαιούμαι και εγώ το άλλο μισό

Σε ότι αφορά στο θέμα μας, επειδή αναφέρθηκε "αν σε πρόβα θα καταλάβεις ποιος παίζει με amp και ποιος με sim", ρώτησα την ΑΙ αν βάλουμε μοντελερ και ενισχυτή στην ίδια ακριβώς καμπίνα αν θα ακουστούν το ίδιο (απενεργοποιώντας τα cab sims του μοντελερ προφανώς για να έχουμε την ίδια ακριβώς αλυσίδα), μου απάντησε τα εξής
Screenshot_20260116-194036.png

Screenshot_20260116-194053.png

Screenshot_20260116-194152.png

Πάντως αν όντως ένας πχ τελικιασμενος Μάρσαλ jcm800 και το αντίστοιχο μοντελερ που εξομοιώνει τον συγκεκριμένο ενισχυτή ακούγονται το ίδιο στην πρόβα ή κάνω στο stage, εγώ δεν έχω κανένα θέμα να το αμφισβητήσω. Ξέρω ότι η δουλειά του μοντελερ είναι άλλη και δουλεύει τέλεια όταν εξομοιώνει όλη την αλυσίδα του ήχου και το αποτέλεσμα που φτάνει στον κόσμο κάτω είναι το ίδιο. Απλά για το ερώτημα περί πραγματικής σύγκρισης σε πρόβα δεν ξέρω ακόμα,χωρίς να λέω ότι δεν γίνεται

Attachments

• Screenshot_20260116-194054.png
    Screenshot_20260116-194054.png
    254.4 KB · Εμφανίσεις: 0
"σιγά μην ακούσω το chatGPT, κάνει και λάθη"
Δε θα σου πω αυτό. Έγραψα και πιο πάνω, υπάρχουν καταστάσεις και καταστάσεις.

Δεν μπορείς να παίξεις ήχους που χρειάζονται άμεση απόκριση με ταυτόχρονο μεγάλο δυναμικό range. Δεν μπορείς πχ να κάνεις ένα πειστικό τσίμπημα χορδής και να ακουστεί όπως θα ακουγόταν σε έναν vintage Fender.

O λόγος επίσης που τα περισσότερα demos των modellers είναι πνιγμένα στα βάθη και στα delays είναι πως όταν μιξαρεις τον dry ήχο με έναν ήχο που έχει από τη φύση του καθυστέρηση, κρύβεις και την αλλοίωση στην αττάκα από το όποιο ίχνος latency μπορεί να υπάρχει στον dry ήχο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μουσικά είδη που είναι από τη φύση τους κομπρεσσαρισμένα, που οι ήχοι της κιθάρας είναι πιο μικροί και στρωτοί για να χωράνε και να ευνοούν το συνολικό mix. Για παράδειμα οι Iron Maiden έκαναν την επιλογή να παίζουν με το JMP-1 στα 80s και σήμερα παίζουν με modellers, που είναι η ίδια φιλοσοφία υπερκομπρεσσαριμένου ήχου που χωράει χωρίς να κρύβεται και χωρίς να κρύβει το μπάσο του Harris.

Επίσης δε χρειάζεται καν να πάμε στα cutting edge modellers του 2026 για να βρούμε είδη μουσικής στα οποία αυτά διαπρέπουν. Μπάντες όπως οι Mastodon και οι Periphery έγραφαν μουσικάρες με POD HD500, το οποίο βέβαια είχε έναν πιο απλό και πιο tight ήχο, όχι τόσο πειστικό πάντα αλλά πολύ πιο άμεσο από μια σύγχρονη μονάδα με καμπίνα που έχει 500ms IR sample length.

Οπότε με τη λογική σου, όλοι μας εδώ θα έπρεπε είτε να αποδείξουμε ότι παίζουμε καλύτερα από τους Periphery, είτε να αρκεστούμε στο POD HD500 και να το βουλώσουμε.

Τέλος πάντων όμως, έτσι κι αλλιώς ο @Nekkon απάντησε ήδη καλύτερα στο ειρωνικό κομμάτι του post.

Δεν μπορείς να παίξεις ήχους που χρειάζονται άμεση απόκριση με ταυτόχρονο μεγάλο δυναμικό range. Δεν μπορείς πχ να κάνεις ένα πειστικό τσίμπημα χορδής και να ακουστεί όπως θα ακουγόταν σε έναν vintage Fender.

@kpeyos φτάσαμε ήδη την εποχή που ο John Mayer , και τον αναφέρω συγκεκριμένα γιατί θεωρείται (από πολλούς, τέλος πάντων) σαν… ειδήμονας σε είδος μουσικής που χαρακτηρίζεται από τον ήχο που αναφέρεις, δηλώνει επίσημα ότι δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά.

@kpeyos φτάσαμε ήδη την εποχή που ο John Mayer , και τον αναφέρω συγκεκριμένα γιατί θεωρείται (από πολλούς, τέλος πάντων) σαν… ειδήμονας σε είδος μουσικής που χαρακτηρίζεται από τον ήχο που αναφέρεις, δηλώνει επίσημα ότι δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά.

Εχει κ άλλο βίντεο (παλιότερο, πριν βγάλει το plugin του, 2019 νομίζω) που εχει ενα Α/Β switch και καταλαβαίνει ποιο είναι ποιο σε δευτερόλεπτα. Πρέπει να τα πήρε χοντρά τώρα απο την Neural DSP (και καλα εκανε), πόσο να βελτιώθηκαν μέσα σε 6 χρόνια.

Τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη BTW τον ακολουθώ και μου αρεσει πολύ, ΜΑΚΑΡΙ να πάει καλά το plugin του, να το βγάλουν και για το Quad Cortex μπας και κάνει και καμιά περιοδεία προς Ευρώπη να τον δούμε και απο κοντά, γιατι αν είναι να περιμένουμε πότε θα βάλει τον Dumble και τον Two Rock στο αεροπλάνο να έρθει...

Εχει κ άλλο βίντεο (παλιότερο, πριν βγάλει το plugin του, 2019 νομίζω) που εχει ενα Α/Β switch και καταλαβαίνει ποιο είναι ποιο σε δευτερόλεπτα. Πρέπει να τα πήρε χοντρά τώρα απο την Neural DSP (και καλα εκανε), πόσο να βελτιώθηκαν μέσα σε 6 χρόνια.

Κοιτα, βασικά μιλάμε για…υπολογιστές και software, άρα έξι χρόνια είναι όντως πολλά.

Ο φίλος από πάνω θα σε ενημερώσει ότι δεν ψωνίζει την ειρωνεία σου. Βέβαια δεν ειρωνεύεσαι μόνο εμένα, ειρωνεύεσαι και τον moderator, γιατί ατάκες του στυλ "ο λόγος σου έχει αυτοπεποίθηση και θα ήθελα να σε ακούσω να παίζεις κάτι" βρωμάει υπονοούμενα.

Άσχετα αν είσαι ο Frank Gambale της Ελλάδας και έχεις τις καλύτερες κιθαριστικές δεξιότητες από όλους μας πράγμα το οποίο επίσης δεν έχεις αποδείξει αλλά ξεκάθαρα υπονοείς, νομίζω ότι σου λείπει η δεξιότητα του να κάνεις διάλογο με σεβασμό στο συνομιλητή σου.

Ολοι έχουμε δικαίωμα στη γνώμη.
ειρωνεια ον
Εξαιρετικο ποστ, επιτελους βαζει τα πραγματα στη θεση τους.
Θα ηθελα να εκμεταλλευτω την ευκαιρια και να προτεινω στις επομενες κρισεις για μοντερειτορς να εισαι υποψηφιος.
Βεβαια δεν ξερω ποια ειναι η διαδικασια, οι μοντερειτορς εκλεγονται σαν τους σεριφηδες; χριζονται σαν ιπποτες; διοριζονται σαν τους πρωτοσπαθαριους;
Οπως και να χει σε προτεινω. Σκεψου το!
ειρωνεια οφ

Το παραπανω κοματι του ποστ γραφτηκε για να γινει διακριτο τί ειναι ειρωνεια (προς εσενα οχι προς μοντερειτορ, θεος φυλαξοι) και τί μη ειρωνεια.
Στο μηνυμα που απαντας δεν υπαρχει ιχνος ειρωνειας ουτε υπονοουμενα. Στα ισια λεει οτι του φαινεται υπερβολικη η αυτοπεποιθηση και η σιγουρια και ζηταει κρεντενσιαλς για να ξερει με ποιον μιλαει. Ας πουμε οτι γινεται με ακομψο τροπο (και αυτο στρετς ειναι) αλλα και παλι δεν ειναι ειρωνεια ή υπονοουμενα.
Μιλωντας για εσενα απλα λεει το συμπερασμα του με βασει το τί του απαντησες: οτι δλδ δεν χρειαζεται να του απαντησεις αν εχεις παιξει με καλο μοντελερ γιατι εχεις αρκετη εμπειρια ωστε να μην χρειαζεται 🤨🤨🤨 και συμπεραινει οτι οντως δεν εχεις παιξει με μοντελερ για καιρο. Και αυτο πολυ straight forward το βλεπω, καμμια ελλειψη σεβασμου προς οποιονδηποτε συνομιλητη.
Και δεν μπορω να καταλαβω πως το δικαιωμα σου στη γνωμη αμφισβητηθηκε.

Κακος τροπος να απευθυνεσαι σε νεο μελος, δεν νομιζεις;

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back