Λαμπάτοι Ενισχυτές - Μελλοντικό είδος πολυτελείας;

Δεν είναι ο ήχος όμως μόνο ρε φίλε. Όταν δεν μπορώ να παίξω ζωντανά με τον λαμπάτο μου, παίζω αρκετά με Κατάνα, επειδή πρέπει να στήσω και να ξεστήσω γρήγορα, και δεν έχω χρόνο για να ζεσταθούν οι λάμπες και μετά να κρυώσουν. Εκεί με σώζει το τρανζίστορ. Σκέψου ότι ζαχάρωνα quad cortex, αλλά με ένα λεπτό που χρειάζεται για να ανοίξει, καλύτερα να ζεστανα λάμπες. Τεσπα. Ο καθαρός του Κατάνα μου αρέσει, αλήθεια μου αρέσει πολύ. Αλλά είναι κάτι άλλο, πέρα από το αμιγώς ηχητικό κομμάτι που με ξενερώνει. Το digital artefacting που λένε είναι αληθινό και ισχύει, ειδικά όταν παίζεις πολλές νότες μαζί

δεν έχω χρόνο για να ζεσταθούν οι λάμπες και μετά να κρυώσουν
Θέλουν ένα-δύο λεπτά να ζεσταθούν τα filaments. Το ότι πρέπει να περιμένεις να κρυώσουν είναι μύθος.

Μουσικός είσαι ή διασώστης; 😂 😂 😂

Θέλουν ένα-δύο λεπτά να ζεσταθούν τα filaments. Το ότι πρέπει να περιμένεις να κρυώσουν είναι μύθος.

Μουσικός είσαι ή διασώστης; 😂 😂 😂

Την αμεσότητα (latency=0ms) και τις δυναμικές ενός λάμπατου δεν θα τα φτάσουν ποτέ κανένα modeling/profiling μηχάνημα, γιατί λόγω των ad/da converters που έχουν, πάντα θα υπάρχει έστω και ένα μικρό latency που το αισθανομαστε στα χέρια, ενώ αν δεν το ακούμε μέσω guitar cab (με απενεργοποιημενα τα cab ir) θα χάνεται και η αίσθηση του amp in the room.
Για ηχογραφήσεις η live foh μια χαρά είναι βέβαια , ειδικά τα profiling τύπου Tonex η Dimehead έχουν πολύ χαμηλό latency.

Δεν είναι ο ήχος όμως μόνο ρε φίλε. Όταν δεν μπορώ να παίξω ζωντανά με τον λαμπάτο μου, παίζω αρκετά με Κατάνα, επειδή πρέπει να στήσω και να ξεστήσω γρήγορα, και δεν έχω χρόνο για να ζεσταθούν οι λάμπες και μετά να κρυώσουν. Εκεί με σώζει το τρανζίστορ. Σκέψου ότι ζαχάρωνα quad cortex, αλλά με ένα λεπτό που χρειάζεται για να ανοίξει, καλύτερα να ζεστανα λάμπες. Τεσπα. Ο καθαρός του Κατάνα μου αρέσει, αλήθεια μου αρέσει πολύ. Αλλά είναι κάτι άλλο, πέρα από το αμιγώς ηχητικό κομμάτι που με ξενερώνει. Το digital artefacting που λένε είναι αληθινό και ισχύει, ειδικά όταν παίζεις πολλές νότες μαζί

Σου έχω λύση, νέα, που πρωτοκυκλοφόρησε. Θα ανοίξω νήμα. Εσύ ετοιμάσου να ανοίξεις πορτοφόλι...

To ότι ο ενισχυτής πρέπει να κρυώσει πριν τον κλείσεις, είναι ξεκάθαρα κιθαριστικός μύθος για τον οποίο μάλιστα κάποιοι είναι εκνευριστικά σίγουροι, όλοι τους φυσικά με μηδενικές γνώσεις ηλεκτρονικών. Οι ενισχυτές χρειάζονται απλά να ζεσταθούν τα filaments των λυχνιών πριν δουλέψουν. Το Stand By είναι μόνο για ζέσταμα.

Το ότι ο ενισχυτής πρέπει να κρυώσει πριν μετακινηθεί, είναι επίσης στα όρια της αρκουδιάς. ΟΚ, αν τον πιάσεις έτσι όπως καίει και τον πετάξεις στο αμάξι, κάτι μπορεί να συμβεί στις τελικές. Αλλά ποιός και γιατί χρειάζεται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να περιμένει 5 λεπτά;

Το ότι ο ενισχυτής πρέπει να κρυώσει πριν μετακινηθεί, είναι επίσης στα όρια της αρκουδιάς. ΟΚ, αν τον πιάσεις έτσι όπως καίει και τον πετάξεις στο αμάξι, κάτι μπορεί να συμβεί στις τελικές. Αλλά ποιός και γιατί χρειάζεται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να περιμένει 5 λεπτά;
Ναι αλλά και δέκα-δεκαπεντε λεπτά μετά ακόμα ζεστές είναι
Σίγουρος είσαι για τη μετακίνηση;

Τα να ζεσταθούν-κρυώσουν οι λάμπες είναι υπερβολές όπως λέει κι ο kpeyos. Ούτε ζέσταμα μισή ώρα θέλουν (βασικά και να τον ανοίξεις και να πας να παίξεις κατευθείαν τίποτα δε θα πάθει), ούτε κρύωμα μισή ώρα μετά.

Έχω παίξει πάντως με πολλούς ψυχαναγκαστικούς (δεν λέω ότι είναι ο Νέκκον έτσι αλλά ποτέ δεν ξέρεις 😁 ) που τελείωνε το live, έκλειναν τον ενισχυτή, τελείωναν το μάζεμα και μετά κάθονταν με την παλάμη από πίσω και "έπαιρναν" θερμοκρασία λαμπών για να αποφασίσουν να τον σηκώσουν.

Μια χαρά είσαι μετα απο 10-15 λεπτά. Και ούτε καν τόσο δηλαδή.

'Οσο κρύα και να είναι μια λυχνία, με μια μετακίνηση με ένα κραδασμό μπορεί να πάθει κάποια βλάβη. Οταν είναι ζεστη, και εννοώ όταν είναι σε λειτουργία, αυτο ρίσκο βλάβης λόγω κραδασμού αυξάνεται, για αυτό και καλό είναι να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις. Με το που σβήσεις τον ενισχυτή και ξεκινάει να κρυώνει αυτό το "εξτρα" ρισκο μειώνεται απότομα, μετά απο 5 αντε βαριά 10 λεπτά είσαι οκ και ας είναι λίγο ζεστές οι λυχνίες ακόμα. Το θέμα είναι να μην καίνε.

Kαι που να καίνε δηλαδή, δεν είναι οτι αμαν και τι θα... διαλυθουν με το που κουνήσεις τον ενισχυτή.

Ούτε αισθητό latency υπάρχει στα καλά modellers (δεν είναι plugins) - όποιος φαντάζεται πως αισθάνεται latency με ένα fractal ή kemper είναι κυνηγός φαντασμάτων - ούτε όσοι χρησιμοποιούν ενισχυτές "ακούν" καλύτερα τον ήχο όπως αδαώς αναφέρθηκε. Τα προτιμούν όλοι επειδή είναι ελαφριά, φορητά, έχουν άπειρους κορυφαίους ήχους και εφέ σε οποιαδήποτε ένταση μη-κώφωσης και σου δίνουν απευθείας το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τον ήχο που ακούς στο "cd". Επίσης εάν τα βάλεις σε ένταση ενισχυτή ή σε καμπίνα ενισχυτή, δεν έχουν διαφορά στην αίσθηση και στις δυναμικές. Όσοι τα λένε αυτά εν έτει 2026, απλούστατα δεν έχουν παίξει με καλό modeller, και συνήθως μόλις τους ακούσεις να παίζουν καταλαβαίνεις γιατί τα λένε.

Ακόμα και οι λίγοι που απομένουν να χρησιμοποιούν ενισχυτες, συνήθως στις ηχογραφήσεις το σήμα τους καταλήγει ψηφιακό, δηλαδή περνάει μέσα από κάποιο ir loader ή loadbox με προσομείωση καμπίνας, ενώ σε λαιβ περνάει από μικρόφωνο, κονσόλα, ηχολήπτη . Σε οποιοδήποτε λαιβ άνω των 200 ατόμων δε, ο ενισχυτής δε χρησιμεύει ούτε κάν ως μονιτορ. Συνεπώς, μιλάμε απλά για παρωχημένη "τεχνολογία" που αργά η γρήγορα θα καταργηθεί.

Υπάρχουν άπειρα blind tests που κανείς δε βρίσκει το "ψηφιακό", και είναι πλέον αποδεδειγμένο πως ακούμε με τα μάτια. Απορώ πως γίνεται το 2026 να διαβάζω απόψεις του 2015 σε ένα ζήτημα που προ πολλού έχει "επιλυθεί".

Υπάρχουν άπειρα blind tests που κανείς δε βρίσκει το "ψηφιακό", και είναι πλέον αποδεδειγμένο πως ακούμε με τα μάτια. Απορώ πως γίνεται το 2026 να διαβάζω απόψεις του 2015 σε ένα ζήτημα που προ πολλού έχει "επιλυθεί".
Συμφωνούμε για τις ηχογραφήσεις. Ομως κάνε το εξής, πήγαινε με δύο φίλους σε ένα σπίτι να τζαμάρετε. Ο ένας να έχει ενισχυτή και ο άλλος modeler και frfr. Πες σε κάποιον να γυρίσει πλάτη και παίξτε 3 νότες ή 3 ακορντα. Θα βρει ποιος είναι ποιος σε δευτερόλεπτα

Συμφωνούμε για τις ηχογραφήσεις. Ομως κάνε το εξής, πήγαινε με δύο φίλους σε ένα σπίτι να τζαμάρετε. Ο ένας να έχει ενισχυτή και ο άλλος modeler και frfr. Πες σε κάποιον να γυρίσει πλάτη και παίξτε 3 νότες ή 3 ακορντα. Θα βρει ποιος είναι ποιος σε δευτερόλεπτα
Με ποια modellers ή profilers έχεις παίξει? Και εννοώ για καιρό, όχι για μισή ώρα στι σπίτι ενός φίλου κλπ

Ακόμα και οι λίγοι που απομένουν να χρησιμοποιούν ενισχυτες, συνήθως στις ηχογραφήσεις το σήμα τους καταλήγει ψηφιακό, δηλαδή περνάει μέσα από κάποιο ir loader ή loadbox με προσομείωση καμπίνας, ενώ σε λαιβ περνάει από μικρόφωνο, κονσόλα, ηχολήπτη . Σε οποιοδήποτε λαιβ άνω των 200 ατόμων δε, ο ενισχυτής δε χρησιμεύει ούτε κάν ως μονιτορ. Συνεπώς, μιλάμε απλά για παρωχημένη "τεχνολογία" που αργά η γρήγορα θα καταργηθεί.

Σε πιο μικρά λάιβ, δηλαδή στο 99% των περιπτώσεων δηλαδή, που παίζουν σε έναν μεσαίο ή μικρό χώρο πχ 50 ατόμων, ο φυσικός ήχος του ενισχυτή, του ενισχυτή μπάσου, των τυμπάνων κτλ ''μπλεντάρει'' με τον ήχο του PA.

Όσα λάιβ έχω δει που ο κιθαρίστας παίζει με μόντελερ απευθείας στην κονσόλα (το έχω κάνει και εγώ) και οι υπόλοιποι με φυσικά τύμπανα - ενισχυτή μπάσου, σε μικρομεσαίο χώρο μιλάμε πάντα, είναι σαν να ακούς μπάσο τύμπανα να τζαμάρουν και από πάνω να παίζει ''ένας DJ'' τα κιθαριστικά μέρη από CD, με τέλειο ήχο κτλ. Λείπει αυτό το ''presence'' που έχει ο ενισχυτής (ή μάλλον η καμπίνα του ενισχυτή) και χωρίς το αποτέλεσμα να είναι κακό, είναι πασιφανές το ότι ο κιθαρίστας χρησιμοποιεί μόντελερ.

Για μένα προσωπικά (ο καθένας όπως βολεύεται και ό,τι τον ευχαριστεί κάνει, δεν υπάρχει σωστό και λάθος) αν όλη η μπάντα βγαίνει DI (πχ ηλεκτρονικά τύμπανα,DI μπάσο κτλ) τότε το μόντελερ είναι ό,τι πρέπει. Μπορείς να φτιάξεις συνολική ηχάρα η οποία θα ακούγεται σαν CD, με μηδενικό stage volume (αν στήσεις τα ηχεία έξυπνα δεν χρειάζεται κανείς μόνιτορ, μιλάμε για μικρά μαγαζιά πάντα) που σημαίνει ότι μπορείς να παίξεις σε όποιο μέρος θέλεις (δεν μιλάω καν για venue, μιλάω για μέρη που δεν έχουν καν stage) και άρα να έχεις πολύ περισσότερες gigging επιλογές.

(Σε λάιβ ανω των 200 ή και παραπάνω ατόμων με μεγάλο stage που και εκεί ούτε καν τα φυσικά τύμπανα δεν μπορείς να νιώσεις και τα ακούς από την μίξη εκεί πάλι ναι το μόντελερ είναι λύση).

Το φορητότητα είναι σχετικό. Ναι τα μόντελερ είναι πιο compact, αλλά αμα είναι να κουβαλάς καμπίνα ενισχυτή ή ένα ογκώδες frfr τοτε δεν θα γλυτώσεις και πολλά σε σχέση με έναν 40αρη κόμπο ή μια κεφαλή 20W και μια μικρή αντίστοιχη καμπίνα, (βεβαια θα έχεις και pedalboard με τα εφέ σου αλλά ΟΚ).

Εάν θέλω να σου στείλω ένα κομμάτι που έγραψα για να το ακούσεις, ηχογραφημένο ήχο θα ακούσεις.
Εάν θέλω να ανεβάσω κομμάτι στο YouTube, ηχογραφημένο ήχο θα ακούσεις.
Εάν θέλω να ανεβάσω κομμάτι στο Spotify, ηχογραφημένο ήχο θέλω.
Εάν μια μπάντα θέλει να δείξει την δουλειά της, ηχογραφημένο ήχο θέλει.

Εάν δεν είσαι σε γνωστή μπαντάρα που γεμίζει μεγάλα μαγαζιά με κόσμο, κανένας δεν νοιάζεται για τον ήχο σου.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που γράφτηκε πιο πάνω ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να συμβιβάζεσαι με πράγματα (και ήχο) που δεν σου ταιριάζει και σίγουρα αυτό που ακούει και νιώθει ο μουσικός ο ίδιος, είναι και το πιο σημαντικό από ολα. Αλλά όλοι μας βάζουμε μια κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία, το κουβάλημα ενισχυτή δεν αξίζει. Ο καθένας μας βάζει αυτή την γραμμή, σε διαφορετικό σημείο.

That being said, το πόσο απολαμβάνω τον ήχο μου με το ψηφιακό Tonex One είναι εφάμιλλο με το πόσο τον απολαμβάνω με το Wampler μου. Μάλιστα το Tonex έχει βοηθήσει και τα υπόλοιπα drives μου να ακουστούν ακόμα καλύτερα. Είμαστε στο 2026. Να διαβάζουμε για… latency σε μοντέρνα multi fx είναι,οκ, κωμικό.

Με ποια modellers ή profilers έχεις παίξει? Και εννοώ για καιρό, όχι για μισή ώρα στι σπίτι ενός φίλου κλπ
Τζίμι δεν έχει σημασία ρε φίλε, παιζω αρκετο καιρό για να μπορώ να ξεχωρίσω τον ήχο λαμπάτου ενισχυτή με καμπίνα κιθάρας από frfr/pa speaker. Δεν είπα ότι είναι κακος ήχος, απλά είναι λιγότερο οργανικός. Τι το συζητάμε, κι εσύ μπορείς να ξεχωρίσεις ενισχυτή από modeller και frfr στον ίδιο χώρο εύκολα

και είναι πλέον αποδεδειγμένο πως ακούμε με τα μάτια. Απορώ πως γίνεται το 2026 να διαβάζω απόψεις του 2015 σε ένα ζήτημα που προ πολλού έχει "επιλυθεί".
Να πουμε βεβαια οτι δεν εχει κατι κακο αυτο. Ολο το μουσικο industry βασιζεται στο οτι ξαναθελεις κατι που ηδη εχεις και δεν χρειαζεσαι. Αλλα το θελεις, θα το παρεις.
Η παρεξηγηση ισως ξεκιναει εκει που αρχιζουν οι καθολικες κρισεις, τα αποφθεγματα, οι ανεκδοτες ιστοριες, τα "να μακους εμενα, ξερω" κλπ
Στο θεμα: και τα δυο απολυτα εγκυρες λυσεις ειναι και ποιοτικοτατες ηδη αρκετα πριν το 2026.

Όσοι τα λένε αυτά εν έτει 2026, απλούστατα δεν έχουν παίξει με καλό modeller, και συνήθως μόλις τους ακούσεις να παίζουν καταλαβαίνεις γιατί τα λένε.
Εδώ μέσα ειδικά δεν έχει παίξει κανείς μας εν έτει 2026 με καλό modeler ή profiler. Πιθανότατα επίσης μπορώ να ανατρέξω σε posts του 2007 και να βρώ παρόμοια σχόλια :)

Latency έχουν όλα τα modellers που βασίζονται σε sampled IRs, και 10ms για 1024 samples δεν είναι καθόλου αμελητέα. Ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι πάνω σε αυτά μπορεί να προστεθεί το latency των fx, που ρεαλιστικά σε μια αλυσίδα με κανα-δυο time based θα προσθέσει περίπου άλλα 5ms...

Βασικός Πίνακας (sample rate 48 kHz)

IR Size (samples)Total Time (ms)Theoretical Latency (ms)Χρήση
1282.67 ms~1.3 msUltra-low latency
2565.33 ms~2.7 msLive safe
51210.67 ms~5.3 msSweet spot live
102421.33 ms~10.7 msLive με συμβιβασμούς
204842.67 ms~21.3 msStudio
409685.33 ms~42.7 msOffline rendering

Κάτω από 512 samples υπάρχει αισθητή διαφορά και ποτέ ένα IR δε θα περάσει σε null test με το πραγματικό signal chain. Επίσης, καθώς όλο το low end και το interaction με την καμπίνα ζει στο τέλος του sample, you can kiss these bye bye κάτω από 1024 samples...

Mπορεί ο καθένας να παίξει με τα ίδια IRs σε διαφορετικά sample lengths και να τα διαπιστώσει όλα αυτά (υπάρχουν συνήθως διαφορετικά sample lengths στα ίδια πακέτα - γιατί άραγε;)

Ούτε αισθητό latency υπάρχει στα καλά modellers (δεν είναι plugins) - όποιος φαντάζεται πως αισθάνεται latency με ένα fractal ή kemper είναι κυνηγός φαντασμάτων - ούτε όσοι χρησιμοποιούν ενισχυτές "ακούν" καλύτερα τον ήχο όπως αδαώς αναφέρθηκε. Τα προτιμούν όλοι επειδή είναι ελαφριά, φορητά, έχουν άπειρους κορυφαίους ήχους και εφέ σε οποιαδήποτε ένταση μη-κώφωσης και σου δίνουν απευθείας το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τον ήχο που ακούς στο "cd". Επίσης εάν τα βάλεις σε ένταση ενισχυτή ή σε καμπίνα ενισχυτή, δεν έχουν διαφορά στην αίσθηση και στις δυναμικές. Όσοι τα λένε αυτά εν έτει 2026, απλούστατα δεν έχουν παίξει με καλό modeller, και συνήθως μόλις τους ακούσεις να παίζουν καταλαβαίνεις γιατί τα λένε.

Αν αναφέρεσαι σε εμένα, με παρεξηγήσες, είναι λάτρης των modelers & profilers, προσφάτως έχω "ξετρελαθει" με το μικρό και ταπεινό Valeton gp-5 και περιμένω πως και πως να αποκτήσω ένα am4 με την πρώτη ευκαιρία. Όμως, όπως και να το κάνουμε, έτσι έχουν τα πράγματα και ο καθένας παίζει με ότι τον εκφράζει και γουστάρει περισσότερο στην τελική. Μπορώ να βγάλω ήχο να γουστάρω να παίζω ώρες και με τον ενισχυτή μου και με το μοντελερ. Αυτό που με εμπνέει όμως στο τέλος περισσότερο στο να παίζω παραπάνω είναι ο ενισχυτής...
Ποιος είμαι εγώ να κρίνω άλλωστε μια τεχνολογία, τη στιγμή που ακόμα και κορυφαία σούπερ γκρουπ επιπέδου Μεταλλικα επιλέγουν το modelling για τα lives τους (Και να έχουν ηχαρα φυσικά) ...

Δεν είναι ανάγκη να είναι αναγκαστικά είτε το ένα είτε το άλλο. Μπορούμε κάλλιστα να εκμεταλλευόμαστε και τα δύο. Όπως και το κάνουμε οι περισσότεροι. Το καθένα έχει τη χρήση του και υπερτερεί έναντι του άλλου σε συγκεκριμένα σημεία. Και είμαστε τυχεροί που ασχολούμαστε με ένα όργανο το οποίο μας δίνει τόσες επιλογές, φαντάσου να παίζαμε φλάουτο για παράδειγμα.

Ο λόγος που εγώ προτιμώ τους ενισχυτές είναι κάπως πιο "ρομαντικός", και οφείλεται σε κάτι το οποίο τείνει να εκλείψει στις μέρες μας, ενώ γινόταν κατα κόρον πριν τον covid, το να μαζευόμαστε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Η κλασική ελληνική "επίσκεψη". Εγώ το κάνω ακόμα αραιά και που με φίλους που παίζουν κιθάρα, και εκεί δεν χωράει modeling. Φαντάσου να είσαι ένα σαλόνι με έναν φίλο σου, δύο κιθάρες, ένα μπουκάλι ουίσκι, και να μιλάνε οι κιθάρες.

Ποιο modeling ρε φίλε. Σιγά μη φέρεις ψηφιακή πεταλιέρα και καμπίνα για να κάνεις αυτό το πράγμα. Όχι ότι δεν γίνεται. Αλλά δεν...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back