Λαμπάτοι Ενισχυτές - Μελλοντικό είδος πολυτελείας;

'Eχουν ξεφύγει τελείως εκεί στη Fender νομίζω.

Το δυστυχές φυσικα είναι οτι οι λαμπάτοι ενισχυτές φτουράνε 4-5 χρόνια το πολύ και μετά είναι για πέταμα και παρωχυμένοι τεχνολογικά. Σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου θα υπήρχαν άπειροι εξαιρετικοί ενισχυτές δεκαετιών που με ελάχιστη δουλειά λειτουργόυν απρόσκοπτα και σήμερα ίσως να έμπαινε και ένα κάποιο φρένο στις τιμές των καινούριων OH WAIT

Το δυστυχές φυσικα είναι οτι οι λαμπάτοι ενισχυτές φτουράνε 4-5 χρόνια το πολύ και μετά είναι για πέταμα και παρωχυμένοι τεχνολογικά.
Καλά μιλάμε για παρωχημένη τεχνολογία εκ προοιμίου. Απλά δεν έχει ξεπεραστεί σε ήχο και αίσθηση ακόμα. Πόσο έχουν εξελιχθεί σε 70+ χρόνια ύπαρξης; Ένα master volume, ένα FX loop, ένα attenuator, ένα loadbox μέσα στον ενισχυτή, αυτά. Ενώ τα modellers είναι παρωχημένη τεχνολογία σε βάθος δεκαετίας το maximum (Kemper, Helix;).

Εμενα παντως ο Pro Junior εχει παιξει σιγουρα καμμια 200ρια λαιβ, αυτη την εποχη παιζει 3-4 την εβδομαδα και το μονο που εχω αλλαξει ειναι μια ανορθωτρια προενισχυτικη. Η λυση για λαμπατο που δεν χαλαει ειναι απλη, παιρνεις κατι παλιοτερο που δεν παθαινει ποτε τιποτε.

Θελει λιγο συνηθεια το να μπορεις να παιζεις με καθαρο ηχο με μικρο ενισχυτη, και προσοχη στην τοποθετηση ωστε να σε ακους καλα.

Last edited:
Καλά μιλάμε για παρωχημένη τεχνολογία εκ προοιμίου. Απλά δεν έχει ξεπεραστεί σε ήχο και αίσθηση ακόμα.
Ναι, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο- ο ήχος και η αίσθηση.
Οπότε θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με το "παρωχημένο" (που έθιξε και ο @odis13). Ένας καλός ήχος, ένας αν θέλετε "κλασικός" ήχος, δεν είναι παρωχημένος, έστω και αν προέρχεται από μηχάνημα με τεχνολογία των μέσων του περασμένου αιώνα.

Και παρότι είμαι φανατικός οπαδός του mobility και του όσο πιο ελαφρύ τόσο πιο καλά, σαν το headroom που δίνει η λάμπα δεν έχει. Καλές οι ψηφιακούρες και ιδιαίτερα βολικές στα πέρα - δώθε, αλλά μέχρι ενός ορίου.

Και παρότι είμαι φανατικός οπαδός του mobility και του όσο πιο ελαφρύ τόσο πιο καλά, σαν το headroom που δίνει η λάμπα δεν έχει
Headroom δίνουν, αν θες μπορείς να κάνεις το ψηφιακό να μη σπάει ποτέ όσο και να βαράς. Overtones δε δίνουν, dynamic range δε δίνουν, natural breakup δίνουν, δε γεμίζουν τα ηχητικά κύματα την αίθουσα με τον ίδιο τρόπο και δε δίνουν αυτήν την αίσθηση πληρότητας στο envelope της νότας

Μετά το 19:30 εδώ

Παιδιά το "παρωχημενο" προφανώς το είπα ειρωνικά. Οι λαμπατοι ενισχυτές μόνο παρωχημένοι δεν είναι.

Και η ηλεκτρική κιθάρα και ο ενισχυτής της είναι τρομερά διαχρονικά τεχνολογικά προϊόντα. Μπορείς να πάρεις μια ES-150 του 1936 και να την κουμπώσεις πάνω σε Quad Cortex και θα δουλέψει -λειτουργικα μιλώντας -το ίδιο καλά και απρόσκοπτα με οποιαδήποτε σημερινή κιθάρα. Και τούμπαλιν, η τελευταία 8χορδη fan fret headless μπορεί να κουμπώσει πάνω στον πιο αρχαίο Fender Tweed και να δουλέψει πένα.

Και πέραν αυτού, οι ενισχυτές απο προηγούμενες δεκαετίες κατα κανόνα επιβιώνουν. Χαλάει κάτι, το φτιάχνεις.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι μια εταιρεία που κατασκευάζει ενισχυτές σήμερα πρέπει να ανταγωνιστεί όχι μόνο τους σύγχρονους γύρω της αλλα τον εαυτό της/ανταγωνισμό της από το παρελθόν. Η Apple όταν κοστολογεί το νέο iPhone 17 δεν χρειάζεται να λάβει υπόψην της την αγορά μεταχειρισμένων iPhone 2. Το νέο Honda Civic δε θα χάσει αγοραστικό μερίδιο επειδή ο κόσμος επιλέγει να αγοράσει civic του '96.

Η Fender όμως όταν κυκλοφορεί yet another deluxe reverb και έχει φτάσει την τιμή του στο Θεό θα πρέπει ίσως να σκεφτεί οτι ο καταναλωτής μπορεί να επιλεξει αν οχι εναν original '65 τοτε ισως το reissue μοντέλο προ δεκαετίας που κατακλύζει τις αγγελίες.

Προφανώς ο ανταγωνισμός γίνεται και στο επίπεδο features που δεν υπήρχαν παλαιότερα, αλλά ακόμα και αυτά είναι λίγα και περιορισμένου ενδιαφέροντος

Ναι, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο- ο ήχος και η αίσθηση.
Οπότε θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με το "παρωχημένο" (που έθιξε και ο @odis13). Ένας καλός ήχος, ένας αν θέλετε "κλασικός" ήχος, δεν είναι παρωχημένος, έστω και αν προέρχεται από μηχάνημα με τεχνολογία των μέσων του περασμένου αιώνα.

Και παρότι είμαι φανατικός οπαδός του mobility και του όσο πιο ελαφρύ τόσο πιο καλά, σαν το headroom που δίνει η λάμπα δεν έχει. Καλές οι ψηφιακούρες και ιδιαίτερα βολικές στα πέρα - δώθε, αλλά μέχρι ενός ορίου.
The sound of the future is the sound of the past!

Και ο συνδυασμος μια χαρα δουλευει, πχ μικρη λαμπα και ενα HX Stomp για εφφε, εχεις τα παντα, καλο ηχο και πολυ μικρο βαρος. Επειδη φετος δουλευω κυριως ξενοδοχεια με looper εχω αποσυναρμολογησει πεταλιερες εκτος απο μια pedaltrain την πιο μικρη, και τα πεταλια ειναι στον τοιχο για ντεκορ στα βιντεο! :)

Ξεθάβω το thread για να κάνω ένα σχόλιο με βάση ένα podcast που μόλις άκουγα.

'Εχουμε σχολιάσει και παλαιότερα τις τάσεις στην αγορά, και ειδικότερα στο θέμα amps vs modellers και ποια πουλάνε παραπάνω. Tα τελευταία χρόνια στις λίστες τύπου "Reverb's Best Sellers" έχουμε συνηθήσει να έχουν τις πρώτες θέσεις modellers όπως Quad Cortex, Helix και πάει λέγωντας, με τους ενισχυτές να υστερούν.

Αυτό συχνά διαβάζεται -λανθασμένα- ως συνολική τάση που θέτει τα modellers ως πιο δημοφιλή σε πωλήσεις (και κατ'επέκταση χρήση) γενικά. Οι λαμπάτοι δεν πουλάνε, πάνε προς εξαφάνιση οι ενισχυτές, μόνο τα modellers πουλάνε πλέον, όλοι πλέον παίζουν direct κλπ κλπ.

To είχα πει παλαιότερα, το ξαναλέω και τώρα, λανθασμένη ανάγνωση - επειδή το Quad Cortex πούλησε παραπάνω κομμάτια απο οποιονδήποτε Χ συγκεκριμένο μοντέλο ενισχυτή δε σημαίνει ότι τα modeller ξεπεράσαν σε πωλήσεις τους ενισχυτές συνολικά. Ειδικά όταν στην αγορά των modellers έχουμ 3-4 μηχανήματα αξιώσεων ενώ στους ενισχυτές υπάρχουν πεντακόσιες εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες επιλογές.

Πλέον έχουμε και εσωτερική επιβεβαίωση απο το Reverb. Στην κατηγορία Amps + Modellers για το 2025 top σε πωλήσεις ήταν το Quad Cortex και το Helix.

1768311673478.png

Και όμως, η συνολική αγορά ήταν υπέρ των ενισχυτών, με σχεδόν πενταπλάσσιες πωλήσεις ενισχυτών κιθάρας απ'οτι modellers. Χωρίς τους ενισχυτές μπάσου μέσα, και με όλες τις logistic δυσκολίες του να πουλήσεις ως ιδιώτης ενισχυτή στο Reverb.

Εδώ στο podcast του Rhett Shull, με καλεσμένο sales data άνθρωπο του Reverb, μετά το 54:30.

Το μόνο στο οποίο χρησιμεύει ένας ενισχυτής σήμερα είναι για φόντο στο youtube σε κιθαριστικά κανάλια. Στο Αμέρικα αγοράζουν ακόμα αβέρτα επειδή έχουν άλλη καταναλωτική κουλτούρα και μειώνουν το φόρο τους. Πλέον, με ενισχυτή παίζουν μόνο όσοι μεγάλοι έχουν endorsements, θεωρώ πως σε 5 χρόνια ακόμα κι αυτοί θα παίζουν με ψηφιακά. Στις αγγελίες βρωμάει ο τόπος ενισχυτές για να πάρουν όλοι μικρά κι ευέλικτα μηχανήματα, οπότε όχι, δεν θα είναι είδος πολυτελείας αλλά μουσειακό είδος για νοσταλγούς, όπως είναι σήμερα το cd, to dvd και το βινύλιο.

Όταν μια αγορά συρρικνώνεται, δεν αυξάνει τις τιμές αλλά απλά εξαφανίζεται.

Last edited:
Πλέον, με ενισχυτή παίζουν μόνο όσοι μεγάλοι έχουν endorsements, θεωρώ πως σε 5 χρόνια ακόμα κι αυτοί θα παίζουν με ψηφιακά.
Στην Ελλάδα πάντως βλέπω ακόμα πολλά live με ενισχυτές. Περισσότερα απο ότι με floor units

Στην Ελλάδα πάντως βλέπω ακόμα πολλά live με ενισχυτές. Περισσότερα απο ότι με floor units

Δε ξέρεις ότι εαν αποσυνθέσεις την Ελλάδα θα σου μείνει μια ελιά, ένα αμπέλι και ενα endorsement?

Το μόνο στο οποίο χρησιμεύει ένας ενισχυτής σήμερα είναι για φόντο στο youtube σε κιθαριστικά κανάλια. Στο Αμέρικα αγοράζουν ακόμα αβέρτα επειδή έχουν άλλη καταναλωτική κουλτούρα και μειώνουν το φόρο τους. Πλέον, με ενισχυτή παίζουν μόνο όσοι μεγάλοι έχουν endorsements, θεωρώ πως σε 5 χρόνια ακόμα κι αυτοί θα παίζουν με ψηφιακά. Στις αγγελίες βρωμάει ο τόπος ενισχυτές για να πάρουν όλοι μικρά κι ευέλικτα μηχανήματα, οπότε όχι, δεν θα είναι είδος πολυτελείας αλλά μουσειακό είδος για νοσταλγούς, όπως είναι σήμερα το cd, to dvd και το βινύλιο.

Όταν μια αγορά συρρικνώνεται, δεν αυξάνει τις τιμές αλλά απλά εξαφανίζεται.
Ναι αλλά αυτό αν γίνει,θα είναι γιατί πολύ απλά όποιος κρατάει ένα μουσικό όργανο δέν σημαίνει απαραίτητα οτί "ακούει" και από ήχο,η δέν τον βάζει σαν προτεραιότητα σε σχέση με άλλα,πρακτικά πράγματα.

Την τύχη του cd και του DVD είναι πιό πιθανόν να την έχει το Cortex η Kemper η ότι άλλο θές από αυτά τα ευέλικτα μηχανήματα που αγοράζετε πλέον όλοι,γιατί πολύ απλά θές δέν θές θα καλεστείς να το αντικαταστήσεις για κάτι καλύτερο η νέοτερης τεχνολογίας,ακόμη και αν το έχεις πληρώσει εξαρτάσαι άμεσα από μια εταιρία για την απροβλημάτιστη διάρκεια λειτουργικότητας του,δέν είναι εύκολα η και καθόλου επισκευάσιμο και έχει συγκεκριμένο κύκλο ζωής,οπου με την πάροδο του χρόνου μειώνει και την μεταπωλητική του αξία.
Τίποτα από τα παραπάνω δέν ισχύει για έναν κλασσικό ενισχυτή.

Μπορούμε να κάνουμε και το αλάνθαστο τέστ που έχω καθιερώσει,βασιζόμενος πάντα σε επιστημονικές μελέτες που αφορούν τον ήχο καμπίνας/ενισχυτών/κεφαλών,την διάρκεια ζωής τους και αφορά όλους τους κιθαρίστες που αγαπούν πραγματικά τον ήχο της κιθάρας και δέν έχω κανένα πρόβλημα να μοιραστώ μαζί σας.

Πάμε και πέρνουμε μιά εξάδα μπύρες,πάμε στο σπίτι και την βάζουμε επάνω στο μηχάνημα που μας υπόσχεται τον ήχο από όλα τα παραπάνω,αν οι μπύρες δέν είναι σε ευθεία γραμμή η καλύπτουν,οθονούλες,κουμπάκια,διακοπτάκια,σκατάκια,ε είναι λίγα τα ψωμιά του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Πλέον, με ενισχυτή παίζουν μόνο όσοι μεγάλοι έχουν endorsements, θεωρώ πως σε 5 χρόνια ακόμα κι αυτοί θα παίζουν με ψηφιακά

Τα endorsements πάνε και ανάποδα ε; Άτομα που έχουν και χρησιμοποιούν ζωντανά ενισχυτές επιπέδου Dumble, τα αρπάζουν απο τα ψηφιακά επειδή μπορούν και επειδή why not, άσχετα που παραδέχονται επειδή ειναι υποδεέστερα

Πλέον, με ενισχυτή παίζουν μόνο όσοι μεγάλοι έχουν endorsements, θεωρώ πως σε 5 χρόνια ακόμα κι αυτοί θα παίζουν με ψηφιακά.
Πού είναι αυτά τα endorsements; Τα ψάχνω να συμπληρώσω για ορθοπεδικό 😅😅😅

Πού είναι αυτά τα endorsements; Τα ψάχνω να συμπληρώσω για ορθοπεδικό 😅😅😅
Κώστα εσύ τον σούπερ τον έβγαζες καθόλου για live;

Κώστα εσύ τον σούπερ τον έβγαζες καθόλου για live;
Ο ήχος μου είναι Βρετανικός κατά βάση, και τον Fender τον απέκτησα πρόσφατα, οπότε όχι.

O Fender Super Reverb όμως είναι 5 κιλά πιο ελαφρύς από τον Marshall JCM800 4104, που ήταν ο βασικός μου ενισχυτής στα live από το 1995 που τον αγόρασα μεταχειρισμένο από το Vibrato.

Αλλά σε όλη τη ζωή μου, σε μια πορεία σχεδόν 35 ετών, έχω κάνει νομίζω λιγότερα από 100 live και άξιζε τον κόπο το κουβάλημα (δεν συμπεριλαμβάνω δύο σεζόν που έπαιξα σε χώρους, στις οποίες όμως κουβάλησα μια φορά και τον άφησα εκεί). Αυτά μένουν. Η ζωή είναι μικρή για να παίζεις με ήχο που δε γουστάρεις.

Πάντως σήμερα, όταν πρόκειται για πολύ μικρά live παίρνω έναν Orange Tiny Terror με ένα Celestion G12 H Anniversary, γιατί βολεύει και χωροταξικά. Πρέπει να φτιάξω και μια μικρότερη πεταλιέρα γιατί η Pedaltrain Pro είναι αεροπλανοφόρο.

Επίσης για να είμαι δίκαιος η μόνη ρεαλιστική λύση για modeller, όταν ακόμη έκανα συχνά live, ήταν κάποιο Line6 POD HD ή το πρώτο AxeFX. Το πρώτο ήταν μπούρδα, το δεύτερο πανάκριβο και μπούρδα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back