1η κιθάρα ---> HSS Strat: Όταν θες και neck μονοπήνιο, και bridge humbucker, και τις ενδιάμεσες θέσεις, τότε είναι μονόδρομος. Είμαι πολύ χαρούμενος με την Fender μου (American Professional II
Stratocaster με Lollar Imperial humbucker και VegaTrem), αν και πιστεύω ότι θα μπορούσα να πετύχω αντίστοιχο αποτέλεσμα και με παρόμοιες σε χαρακτηριστικά επιλογές άλλων κατασκευαστών.
2η κιθάρα --> Αλήτρα-γκαζιάρα: Στην περίπτωσή μου αναφέρομαι σε μία κιθάρα με δύο μαγνήτες αυτή τη φορά (humbucker στον bridge υποχρεωτικά), μικρότερο scale length, και πιθανότατα διαφορετικού τύπου γέφυρα που θα συμπληρώνει την Strat ηχητικά, χωρίς να υστερεί σε mojo.
Αυτά τα βρήκα στην Shergold Provocateur, ένα εκπληκτικής κατασκευής υβρίδιο Tele (bolt-on, twang λόγω γέφυρας) και Les Paul (vintage scale length, humbucker/P90 combo) που ροκάρει χωρίς να προσπαθεί. Bonus το Pitch-Key για drop-D παιξίματα με μία κίνηση χωρίς κουρδίσματα.
3η κιθάρα --> T-style: Επειδή η απλότητα συνιστά αρκετές φορές και τελειότητα, μία Tele σου δίνει ακριβώς τους υπόλοιπους single coil ηχητικούς συνδυασμούς που μπορεί να χρειαστείς, μα άλλωστε μιλάμε ίσως για το μόνο κλασικό κιθαριστικό σχέδιο που και στις τρεις θέσεις των μαγνητών οι ήχοι είναι τόσο ιδιαίτεροι, χρήσιμοι και ισορροπημένοι μεταξύ τους.
Με την FGN Iliad βρήκα τα παραπάνω μαζί με τέλειο playability (μέχρι σήμερα το αγαπημένο μου neck shape από όσες κιθάρες έχω πιάσει), καθώς πρόκειται για ένα υπέροχο όργανο από το θρυλικό εργοστάσιο της Fugijen.
4η κιθάρα --> 2 humbuckers και vintage χαρακτήρας: Από τις πρώτες τρεις επιλογές το μόνο που μου λείπει είναι ένας humbucker στο neck και γενικά μία set-in ή neck-through κατασκευή. Επειδή όμως οι LP πάντοτε μου έπεφταν βαρειές και μη βολικές (για αυτό και δεν επέλεξα μια κλασική Les Paul σαν "γκαζιάρα" κιθάρα νωρίτερα), και τα υπόλοιπα σχέδια της
Gibson λιγότερο ελκυστικά σε επίπεδο ηχητικής φυσιογνωμίας, έψαχνα κάτι που θα με πήγαινε στον ήχο της LP αλλά με περισσότερη εργονομία.
Αυτό το πέτυχε και με το παραπάνω ο David Grissom με το signature μοντέλο του, για αυτό και η PRS DGT SE που έχω κατάφερε να έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης ανάμεσα στις υπόλοιπες κιθάρες της παρέας.
5η επιλογή --> 2η Strat ή Firebird ή ES-335: Με τις παραπάνω 4 επιλογές αισθάνομαι υπερπλήρης, οπότε από δω και πέρα πάμε πλέον για γούστα... Μία ES-335 ή μια Firebird θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να με δελεάσουν, ωστόσο η εμπειρία μου με semi-hollow κιθάρες μου έχει δείξει ότι δεν έχω ουσιαστική ανάγκη κάποια τέτοια κιθάρα, ενώ από την άλλη φοβάμαι να επενδύσω σε ένα όργανο τόσο ιδιαίτερης κοψιάς όπως μια Firebird...
Στην παρούσα φάση λοιπόν, μία S-style με 3 single coils (που να συμπληρώνει την HSS) φάνταζε σαν τη λογικότερη επένδυση στο μυαλό μου, για αυτό και πριν λίγους μήνες αποφάσισα να πατήσω το κουμπί για την Schecter Route 66. Το μόνο που μένει είναι μια αναβάθμιση στο tremolo unit σε άλλο ένα VegaTrem, και δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από την βασική μου Strat.